کد خبر: ۶۸۰۸۸
تاریخ انتشار: ۱۳ آبان ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۴

تاثیر بی‌خوابی بر آلزایمر

پژوهش تازه نشان می‌دهد اختلال خواب فقط یکی از علائم آلزایمر نیست بلکه ممکن است خودِ عامل پیشرفت بیماری باشد.
تاثیر بی‌خوابی بر آلزایمر

مخاطب۲۴، اختلالات خواب در بیماران مبتلا به آلزایمر ممکن است فقط یکی از علائم بیماری نباشد، بلکه خود عاملی محرک در پیشرفت آن باشد. پژوهشگران دریافته‌اند که تجمع پروتئین آمیلوئید در مغز باعث می‌شود ریتم شبانه‌روزی (circadian rhythm) در سلول‌های کلیدی مغز از جمله میکروگلیا و آستروسیت‌ها مختل شود؛ سلول‌هایی که وظیفه‌ی پاکسازی و حفظ سلامت نورون‌ها را بر عهده دارند.

مغز بدون ریتم

آلزایمر معمولاً الگوی خواب و بیداری افراد را به‌هم می‌ریزد؛ بی‌خوابی شبانه، چرت‌های مکرر روزانه و حالت گیجی عصرگاهی (معروف به سندرم غروب‌زدگی) از نشانه‌های شایع آن است.

پژوهش جدید نشان می‌دهد این ناهماهنگی‌ها نتیجه‌ی مستقیم اختلال در ساعت زیستی سلول‌های مغز است. در مدل‌های حیوانی آلزایمر، نظم روزانه‌ی صد‌ها ژن از بین رفته و فعالیت آنها در زمان‌های نامناسب انجام می‌شود. دکتر اریک موزیک، استاد عصب‌شناسی در WashU و نویسنده‌ی اصلی مقاله که در ژورنال Nature Neuroscience منتشر شده، می‌گوید: «ما دریافتیم حدود نیمی از ژن‌هایی که با خطر آلزایمر مرتبط‌اند، توسط ریتم شبانه‌روزی تنظیم می‌شوند. وقتی این ریتم به هم می‌خورد، کل تعادل ژنتیکی مغز نیز از دست می‌رود.»

چرخه‌ای که خودش را تخریب می‌کند

به گفته‌ی موزیک، اختلال خواب یکی از اولین نشانه‌های آلزایمر است و حتی سال‌ها پیش از بروز مشکلات حافظه ظاهر می‌شود. این بی‌نظمی در خواب نه‌تنها موجب خستگی و استرس برای بیماران و خانواده‌هایشان می‌شود، بلکه ممکن است خود عاملی برای سرعت گرفتن زوال شناختی باشد.

پژوهش‌ها نشان داده‌اند که حدود ۲۰ درصد از ژن‌های بدن توسط ساعت زیستی تنظیم می‌شوند. وقتی این ساعت از کار می‌افتد، عملکردهایی، چون ایمنی، گوارش و تنظیم خواب نیز آسیب می‌بینند. در مطالعات پیشین، موزیک پروتئینی به نام YKL-۴۰ را شناسایی کرده بود که سطح آن در طول شبانه‌روز تغییر می‌کند و در کنترل آمیلوئید نقش دارد. افزایش بیش از حد این پروتئین می‌تواند به تشکیل پلاک‌های آمیلوئیدی در مغز منجر شود؛ یکی از ویژگی‌های اصلی آلزایمر.

آمیلوئید و آشفتگی ژنتیکی

در پژوهش جدید، تیم تحقیقاتی با بررسی مغز موش‌های مبتلا به تجمع آمیلوئید در بازه‌های دو ساعته طی ۲۴ ساعت، مشاهده کرد که ریتم طبیعی فعالیت صد‌ها ژن در میکروگلیا و آستروسیت‌ها از بین رفته است. این ژن‌ها معمولاً در پاکسازی آمیلوئید نقش دارند، اما با از بین رفتن نظم زمانی‌شان، عملکرد دفاعی مغز تضعیف می‌شود. جالب‌تر آنکه در کنار از بین رفتن ریتم‌های طبیعی، الگو‌های جدیدی از فعالیت ژن‌ها ظاهر شد که اغلب به التهاب و استرس سلولی مربوط بودند؛ نشانه‌ای از تلاش مغز برای سازگاری با اختلال ایجادشده.

امید به درمان از راه «بازتنظیم ساعت مغز»

پژوهشگران معتقدند اگر بتوان ریتم شبانه‌روزی سلول‌های مغزی را بازگرداند یا تثبیت کرد، شاید بتوان جلوی تجمع آمیلوئید و پیشرفت آلزایمر را گرفت. موزیک می‌گوید: «هدف نهایی این است که یاد بگیریم چگونه می‌توان ساعت زیستی مغز را به‌گونه‌ای تنظیم کرد که روند بیماری را کند یا حتی متوقف کند.»

این تحقیق با حمایت مؤسسه ملی پیری و مؤسسه ملی اختلالات عصبی و سکته (NIH) انجام شده است.

برچسب ها: آلزایمر
اخبار داغ
علی نصیریان در خلوت خود می‌گریم علی نصیریان در خلوت خود می‌گریم
علی نصیریان در دلنوشته‌ای در سالروز ۹۱ سالگی اینگونه نوشت؛ جسم و جان فرسوده‌ام در این ایام کهنسالی و بیماری تاب تحمل ضربه هولناکی که به هموطنان نازنینم را ندارد.
بحث مجری تلوزیون با کارشناس هواشناسی در خصوص پیش بینی غلط بحث مجری تلوزیون با کارشناس هواشناسی در خصوص پیش بینی غلط
تصاویر لحظات بحث مجری تلوزیون با کارشناس هواشناسی بخش خبر صدا و سیما مجری تلویزیون گفت: آقای سرکرده پیش‌بینی شما درمورد بارش‌های هفتۀ گذشته درست از آب درنیامد.
الناز شاکردوست با انتشار متنی از سینما خداحافظی کرد الناز شاکردوست با انتشار متنی از سینما خداحافظی کرد
در پی حوادث دی‌ماه ۱۴۰۴ و حواشی روزهای اخیر، از جمله اظهارات بحث‌برانگیز یکی از مجریان شبکه افق که با واکنش‌های گسترده‌ای همراه شد، طی دو روز گذشته نشانه‌هایی از شکل‌گیری موجی از خداحافظی و فاصله‌گرفتن بازیگران از تلویزیون و سینما به چشم می‌خورد.
ماجرای خروج ۴۰۰ کیلو اورانیوم ۶۰ درصد ایران ماجرای خروج ۴۰۰ کیلو اورانیوم ۶۰ درصد ایران
یک مقام ارشد ترکیه به‌طور غیررسمی پیشنهاد کرده است که ترکیه ممکن است در میان گزینه‌های دیگر، انتقال اورانیوم غنی‌شده ایران به خاک ترکیه را مطرح کند.
نکاتی درباره فهرست اسامی جان‌باختگان اعتراضات اخیر +جزئیات نکاتی درباره فهرست اسامی جان‌باختگان اعتراضات اخیر +جزئیات
تیمی فنی و تخصصی مشغول به‌روزرسانی و تکمیل نهایی فهرست جان‌باختگان ناآرامی‌های دی‌ماه هستند و نسخه کامل، یکپارچه و اصلاح‌شده، پس از رفع تمامی نکات فنی و اطمینان از صحت و یکپارچگی داده‌ها، در کوتاه‌ترین زمان ممکن به روز رسانی خواهد شد. بررسی‌های اولیه نشان می‌دهد در این انتشار، برخی ناهماهنگی‌های جزئی، فنی و آماری رخ داده است.
خبر مهم| مبلغ و زمان پرداخت عیدی بازنشستگان مشخص شد + جزئیات خبر مهم| مبلغ و زمان پرداخت عیدی بازنشستگان مشخص شد + جزئیات
حمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، به‌طور رسمی اعلام کرده است که مبلغ پایه عیدی سال ۱۴۰۵ نسبت به سال گذشته حدود ۵۰ درصد افزایش یافته است.
حرکت زشت و وقیح شبکه افق در شرایط فعلی حرکت زشت و وقیح شبکه افق در شرایط فعلی
عزل مدیر شبکه افق، در پی پخش برنامه‌ای از شبکه افق با محتوای موهن نسبت به شهدا و جان‌باختگان حوادث دی‌ماه، مدیر این شبکه به دلیل سهل‌انگاری و بی‌توجهی در مدیریت محتوای برنامه «خط‌خطی» عزل و پخش این برنامه متوقف شد.
برگزیده
بحث مجری تلوزیون با کارشناس هواشناسی در خصوص پیش بینی غلط بحث مجری تلوزیون با کارشناس هواشناسی در خصوص پیش بینی غلط
تصاویر لحظات بحث مجری تلوزیون با کارشناس هواشناسی بخش خبر صدا و سیما مجری تلویزیون گفت: آقای سرکرده پیش‌بینی شما درمورد بارش‌های هفتۀ گذشته درست از آب درنیامد.
موتورسواری بانوان آزاد شد! موتورسواری بانوان آزاد شد!
معاون امور خانواده و زنان ریاست‌جمهوری از نهایی شدن موضوع صدور گواهینامه موتورسواری برای زنان خبر داد.
فیلم+ اظهارات رئیس بیمارستان فارابی در مورد مجروحان چشمی ناآرامی‌های اخیر فیلم+ اظهارات رئیس بیمارستان فارابی در مورد مجروحان چشمی ناآرامی‌های اخیر
رئیس بیمارستان فارابی درباره مجروحان حوادث اخیر گفت: در مجموع، حدود ۱۰۰۰ بیمار مراجعه کرده‌اند که پارگی چشم داشتند و نیازمند عمل اورژانسی بودند. این آمار به جز پارگی پلک و بیمارانی است که در حال حاضر به عمل جراحی نیاز ندارند.
صفحه خبر بالای تصاویر