کد خبر: ۶۷۶۶۲
تاریخ انتشار: ۰۳ آبان ۱۴۰۴ - ۱۴:۵۷

ماموریت پهپاد پنهان‌کار و مرموز چینی‌ها چیست؟

پهپاد پنهان‌ کار چین با نام GJ-X برای اولین بار در آسمان رؤیت شد. قبل از این تصاویر ماهواره‌ای خبر از تولید چنین پهپادی داده بودند.
ماموریت پهپاد پنهان‌کار و مرموز چینی‌ها چیست؟

مخاطب ۲۴، اخیراً و برای اولین بار پهپاد پنهان‌ کار چین با طراحی خاصش در حال پرواز مشاهده شد. این پهپاد که به دلیل طراحی متفاوتش، "بال پرنده لوزی شکل" (GJ-X) نام گرفته تا پیش از این فقط روی باند پایگاه آزمایش پهپاد‌های چین در نزدیکی مالان دیده شده بود.

در ماه سپتامبر امسال تصاویر ماهواره‌ای، از وجود چنین پهپادی در پایگاه وسیع آزمایش‌های هوایی چین در استان سین‌کیانگ خبر دادند و آن زمان، برای اولین بار اخباری درباره تولید این پهپاد منتشر و تخمین زده شد که دهانه بال این پهپاد حدود ۴۲ متر است؛ رقمی که آن را در رده خاصی از پهپاد‌های پنهان‌کار قرار داد.

البته کارشناسان شایعاتی مبنی بر اینکه دهانه بال این پهپاد حتی از بمب‌افکن پنهان‌کار آمریکایی B-۲۱ Raider بیشتر باشد را بسیار بعید می‌دانند. گرچه GJ-X یکی از پهپاد‌های عظیم پنهان‌کار است، اما قطعاً بزرگ‌ترین پهپاد چین محسوب نمی‌شود.

در ویدئویی کوتاه که اخیراً منتشر شده، می‌توان این پهپاد یا مدل مشابه آن را در حال پرواز مشاهده کرد. البته این امکان وجود دارد که پهپاد مشاهده شده در ویدیو با آنچه در تصاویر ماهواره‌ای پایگاه مالان دیده شده، متفاوت باشد و هر دو طراحی مشابهی داشته باشند. چین در حال حاضر دست‌کم یک پهپاد دیگر هم در دست توسعه دارد که از همین نوع طراحی بال لوزی شکل بهره می‌برد و احتمالاً هر دو پروژه با هم مرتبط هستند.

در تصاویر منتشرشده، می‌توان سطوح کنترلی بیرونی موسوم به سکان‌های دوگانه را مشاهده کرد که ویژگی مشترک بسیاری از طرح‌های بال پرنده ازجمله B-۲ Spirit است. به‌علاوه، برآمدگی کوچکی در بخش انتهایی بدنه دیده می‌شود که احتمالاً محل خروجی موتور‌های توکار است و حکایت از آن دارد که این پهپاد دارای دو موتور جت است.

جالب‌ترین نکته این ویدیوی جدید، رنگ‌آمیزی زیر این پهپاد است. سطح زیری این پهپاد با طراحی سایه‌دار پوشیده شده که هدف از این کار، سخت کردن توان تشخیص شکل واقعی آن در هنگام پرواز در ارتفاعات بالاست. در این طراحی، رنگ‌های تیره به گونه‌ای اعمال شده‌اند که پهپاد از فاصله زیاد، شبیه هواپیمایی با بدنه و بال کلاسیک به نظر برسد.

برخی کارشناسان معتقدند که این طرح شاید بخشی از فرآیند نصب پوشش‌های ضد رادار باشد، اما شکل دقیق و هماهنگش حکایت از آن دارد که هدف واقعی طراحان، استتار بصری و گمراه کردن ناظران بوده؛ این روشی است که سال‌هاست در صنایع نظامی برای مخفی کردن جهت یا فرم واقعی هواگرد‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد.

گروهی از تحلیلگران نظامی چینی معتقدند که GJ-X، نوعی پهپاد رزمی بدون سرنشین (UCAV) است که برای عملیات تهاجمی طراحی‌شده و گروهی دیگر می‌گویند این پهپاد اساساً یک بمب‌افکن پنهان‌کار بدون سرنشین است. درعین‌حال، برخی منابع هم احتمال می‌دهند که این هواگرد برای شناسایی و جاسوسی در ارتفاعات بالا طراحی شده و عملکردی مشابه با پهپاد پنهان‌کار آمریکایی RQ-۱۸۰ دارد که این احتمال شاید واقع‌بینانه‌تر باشد.

به هر ترتیب در اختیار داشتن پهپاد چندمنظوره‌ای که بتواند هم مأموریت‌های رزمی انجام دهد و هم کاربرد اطلاعاتی و شناسایی داشته باشد، مزیت بزرگی برای ارتش چین به شمار می‌رود.

پهپاد GJ-X، تنها یکی از پروژه‌های متعدد پنهان‌کار چین در سال‌های گذشته است و آنها علاوه بر این پهپاد، موفق شده‌اند تا جنگنده‌های سنگین J-۳۶ و J-XDS که هر دو با طراحی پیشرفته و بدون دم ساخته شده‌اند را به پرواز دربیاورند. به علاوه در طول این مدت، چینی‌ها چندین پهپاد تاکتیکی نسل جدید را یا به‌صورت رسمی معرفی کرده‌اند و یا این پهپاد‌ها در حال پرواز رؤیت شده‌اند.

آنچه بیش از هر چیزی جلب‌توجه می‌کند، سرعت پیشرفت حیرت‌انگیز چین در حوزه هواگرد‌های رزمی است؛ به‌ویژه با در نظر داشتن این نکته که این تنها بخشی از پیشرفت‌های چینی‌ها در این عرصه است که در معرض دید عموم قرار داده شده و قطعاً پروژه‌های زیاد دیگری همچنان در پشت در‌های بسته، درحال‌توسعه هستند.

برچسب ها: پهپاد
captcha
اخبار داغ
رشد ۱۵۳ هزار واحدی شاخص بورس در معاملات امروز رشد ۱۵۳ هزار واحدی شاخص بورس در معاملات امروز
شاخص بورس در معاملات روز یکشنبه به روند صعودی خود ادامه داد و رکورد جدیدی را ثبت کرد.
سود کدام محصول ایران خودرو بیشتر است سود کدام محصول ایران خودرو بیشتر است
طرح تازه فروش ایران‌خودرو از ۱۸ شهریور آغاز شده و هشت محصول این شرکت بدون نیاز به مسدودسازی وجه بانکی عرضه شده‌اند. بررسی اختلاف قیمت کارخانه و بازار نشان می‌دهد بیشترین سود خرید در این دوره به دناپلاس توربو اتوماتیک آپشنال می‌رسد که برای خریداران بازدهی قابل‌توجه ۳۲ درصدی دارد.
نامزد‌های توپ طلای ۲۰۲۶ چه کسانی هستند! نامزد‌های توپ طلای ۲۰۲۶ چه کسانی هستند!
رکنا ورزشی: فهرست نامزد‌های جوایز توپ طلای ۲۰۲۶ اعلام شد و تاکنون اسامی نامزد‌های هشت بخش از جمله بهترین استعداد جوان، بهترین دروازه‌بان، بهترین مربی و بهترین باشگاه در بخش مردان و زنان معرفی شده است. مراسم توپ طلای امسال ۲۶ اکتبر در لندن برگزار می‌شود.
واکنش هواداران به ماجرای خداداد و عالیشاه! واکنش هواداران به ماجرای خداداد و عالیشاه!
هواداران پرسپولیس در ورزشگاه شهدای شهر قدس، بار دیگر نشان دادند که ۱۳ سال دلبستگی به کاپیتانی، چون عالیشاه، با هیچ جدایی فراموش نمی‌شود.
خودرو‌ ملی ایران؛ از سمند تا ری‌را حقیقتی که پنهان مانده خودرو‌ ملی ایران؛ از سمند تا ری‌را حقیقتی که پنهان مانده
صنعت خودرو ایران از پیکان تا پلتفرم‌های IKP مسیر پرچالش و پرادعا داشته است. این گزارش با نگاهی بی‌رحمانه، تمام خودرو ملی از سمند تا ری‌را را با رقبای جهانی مقایسه و واقعیت فنی آن‌ها را آشکار می‌کند.
۷ هزار کشته بر اثر گرما در فرانسه! ۷ هزار کشته بر اثر گرما در فرانسه!
وزیر بهداشت فرانسه از مرگ حدود ۷ هزار نفر در این کشور در اثر موج گرمای کم سابقه خبر داد.
عصبانیت آرژانتینی‌ها از خداحافظی مسی! عصبانیت آرژانتینی‌ها از خداحافظی مسی!
خبر غیرمنتظره‌ای که هیچ‌یک از هواداران آلبی‌سلسته تمایلی به شنیدنش نداشتند، روز دوشنبه ۳۱ آگوست رنگ واقعیت به خود گرفت.
برگزیده
پزشکیان در هند! پزشکیان در هند!
رئیس جمهور به منظور شرکت در هجدهمین اجلاس سران کشور‌های عضو بریکس، دقایقی پیش با استقبال شانتانو تاکور وزیر مشاور در امور بنادر و کشتیرانی هند وارد شهر دهلی نو محل برگزاری این اجلاس شد
انگلیس حلقه تحریم‌ها علیه روسیه را تنگ‌تر کرد انگلیس حلقه تحریم‌ها علیه روسیه را تنگ‌تر کرد
دولت انگلیس در ادامه تشدید فشار‌ها علیه مسکو، بسته تازه‌ای از محدودیت‌ها و تدابیر نظارتی را با هدف مقابله با آنچه مسیر‌های غیرمستقیم تجارت با روسیه خواند، اعلام کرد.
رونمایی از تازه‌ترین سامانه دفاع هوایی ایران؛ آرش کمانگیر! رونمایی از تازه‌ترین سامانه دفاع هوایی ایران؛ آرش کمانگیر!
ایران اعلام کرد اوایل این هفته از یک سامانه دفاع هوایی جدید برای سرنگونی پهپاد آمریکایی MQ-۹ Reaper نزدیک تنگه هرمز استفاده کرده، حادثه‌ای که نشان می‌دهد تهران با وجود ماه‌ها حمله به سایت‌های نظامی خود، همچنان توان دفع حملات آمریکا و اسرائیل را دارد.