به گزارش مخاطب ۲۴: فدراسیون فوتبال عربستان در اندیشه تاسیس هفتمین ورزشگاه مدرن و پنجستاره است، اما فوتبال ایران همچنان درگیر موضوعی است که یک مسابقه در قامت ملی و انتخابی جامجهانی را در کدام ورزشگاه برگزار کند که مشکلی بهوجود نیاید. درحالیکه قرار بود مسابقه نهچندان حساس تیم ملی ایران و کرهشمالی در ورزشگاه امام رضا مشهد برگزار شود، فدراسیون فوتبال روز گذشته با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد، بهدلیل فراهم نشدن برخی مسائل و زیرساختهای نهچندان مناسب، این مسابقه در مشهد برگزار نمیشود و طبق انتظار، در ورزشگاه مخروبه آزادی در همان تاریخ برگزار میشود.
البته محدودیت در پروازها نیز علت دیگری است که از سوی فدراسیون فوتبال اعلام شده که قابل بررسی است: «بهدلیل محدودیتها در پرواز مضاعف تیم مهمان از جده به ترکیه، سپس ایران و مسیر برگشت، همچنین تامین بههنگام برخی از سختافزارهای مدنظر فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا، با عنایت به استقبال گسترده مردمی برای برگزاری دیدار تیمهای ملی ایران و کرهشمالی در ارزیابیهای نهایی، این بازی در شهر تهران برگزار خواهد شد.»
پیشتر نیز قابل پیشبینی بود که احتمال برگزاری یک مسابقه فوتبال بهصورت رسمی در ورزشگاه امام رضا مشهد با چالشهای زیادی روبهرو میشود. در این گزارش قصد داریم در این باره بنویسیم که چرا ورزشگاه پنجستارهای که در شهر مشهد ساخته شده، بلااستفاده مانده و اجازه برگزاری یک مسابقه رسمی فوتبال هم در آن داده نمیشود.
درخواست ۵/۵ میلیاردی آستان قدس!
شاید یکی از دلایلی که باعث شد دیدار نهچندان حساس تیم ملی فوتبال ایران با کرهشمالی از مشهد به تهران بیاید، هزینه اجاره سنگین این ورزشگاه فقط برای ۲۴ ساعت بود. آستان قدس رضوی به فدراسیون فوتبال اطلاع داده بود که بابت اجاره یک مسابقه، باید مبلغ ۵/۵ میلیارد تومان پرداخت کنند. موضوعی که باتوجه به شرایط اقتصادی جامعه و البته چالشهای فدراسیون فوتبال در پرداخت هزینهها، طبعاً امکانپذیر نبود.
مبلغ ۵/۵ میلیارد بابت اجاره ۲۴ ساعته این ورزشگاه را نیز معاون امنیتی انتظامی استانداری خراسان رضوی تایید کرده است و موضوعی نیست که مسئولی بخواهد آن را رد کند. در روزهایی که ورزشگاه آزادی در دسترس نبود و عملاً ایران هیچ ورزشگاه مدرنی را در اختیار نداشت، بازهم اجازه برگزاری مسابقات بینالمللی فوتبال در ورزشگاه امام رضا شهر مشهد داده نمیشد.
این درحالیاست که با انتشار برخی تصاویر در رسانههای مجازی، چند تیم افغانستانی با اجارهکردن ورزشگاه امام رضا در حال بازیکردن بودند. تاکید روی ملیت این افراد نیست بلکه نقد به مسئولانی است که اجازه برگزاری مسابقات ملی در این ورزشگاه را نمیدهند، اما افراد غیرایرانی میتوانند و این اجازه را دارند که در ورزشگاه امام رضا تمرین و بازی کنند. گفتنیاست مبلغ یک میلیارد تومان نیز بابت نصب دستگاه var در ورزشگاه است و ۵۰۰ میلیون تومان هم اجاره زمین، اما آستان قدس علاوه بر این، مبلغ ۱/۵ میلیارد تومانی که هزینه جانبی محسوب میشود، مبلغ چهار میلیارد دیگر درخواست کرده که سرجمع به ۵/۵ میلیارد تومان بابت یک مسابقه بینالمللی خواهد رسید.
یکی از مسئولان مجموعه ورزشی امام رضا اعلام کرده که، چون این ورزشگاه ۲۴ ساعته در اختیار فدراسیون فوتبال قرار میگیرد، آنها نمیتوانند از استخر و سالنهای دیگر درآمد داشته باشند؛ به همین دلیل باید مبلغ قابلتوجهی را دریافت کنند. نکته مهم، اما این است که مجموعه ورزشی امام رضا، روزانه درآمد ۵/۵ میلیارد تومانی ندارد که چنین مبلغی از فدراسیون فوتبال طلب شده است.
تخفیفی که قابل قبول نبود
مسئولان امنیتی انتظامی استانداری در خراسان رضوی، اما دیدگاه دیگری دارند و لغو مسابقه در مشهد را گردن فدراسیون فوتبال انداختهاند. برای اینکه یکطرفه به قاضی نرفته باشیم، بخشی از صحبتهای معاون امنیتی انتظامی استانداری خراسان رضوی را مرور میکنیم: «فدراسیون فوتبال، پروازهای متعدد، همچنین عدم وجود برخی زیرساختها را بهعنوان مشکل میزبانی مشهد در دیدار ایران و کرهشمالی بیان کردند، درصورتیکه موارد بیانشده از قبل قابل پیشبینی و رفع بود و کاملاً مشخص بود، فدراسیون دیگر تمایلی به برگزاری این دیدار در مشهد ندارد.
درخصوص مسائل مالی میزبانی از این دیدار نیز آستان قدس رضوی، همه همراهی خود را با فدراسیون فوتبال انجام داد و اعلام کرد، حاضر است با تخفیف ۴۰ درصدی هزینه مجموعه را از ۵۵ میلیارد ریال به ۳۵ میلیارد ریال کاهش دهد، اما گویا آقایان در فدراسیون نمیخواستند سختی راه سفر به مشهد را به جان بخرند و مدام بهانهتراشی میکردند.» طبعاً پرداخت مبلغ ۳/۵ میلیارد تومان هم بابت یک مسابقه ملی، قابلقبول نبود که فدراسیون فوتبال زیر بار آن برود. تیم ملی میتوانست با برگزاری یک مسابقه به یادماندنی، خاطرات تلخ دیدار ایران و لبنان را در مشهد از بین ببرد، اما متاسفانه با همراهینکردن برخی افراد در این زمینه، مسابقه بار دیگر به تهران منتقل شد.
مشکل حضور زنان حل شده بود؟
برخی مسئولان استانی میگویند، برای اینکه فیفا بار دیگر فوتبال ایران را با خطر محرومیت و تعلیق روبهرو نکند، مسئولان استانی راضی شده بودند که این مسابقه با حضور اندک تماشاگران زن در بخشی از ورزشگاه، برگزار شود. البته موضوعی که بهصورت رسمی از سوی آستان قدس اعلام و تایید نشد، اما احتمالاً بازهم بهصورت گزینشی، به افرادی در جایگاه مخصوص زنان، اجازه ورود میدادند تا به فیفا بگویند، مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
بااینحال اصلاً این مسابقه در شهر مشهد برگزار نشد که در این بخش حقیقت ماجرا روشن شود. امیرالله شمقدری، معاون امنیتی انتظامی استانداری خراسان رضوی در جمع خبرنگاران تاکید داشت، مشکلات زیرساختیای که از سوی فدراسیون فوتبال عنوان شده بود، طی روزهای آتی قابل حل بوده است. احتمالاً اشاره معاون امنیتی انتظامی خراسان رضوی، به حضور زنان در ورزشگاه برمیگردد که تا اینلحظه مجوزش صادر نشده بود. فیفا تاکید ویژه کرده بود که اگر در یک مسابقه ملی، زنان حضور نداشته باشند، فوتبال ایران با خطر تعلیق روبهرو خواهد شد.
ورزشگاه مخروبه آزادی
بازگشت این مسابقه به ورزشگاه آزادی هم میتواند حواشی خاص خودش را داشته باشد. باتوجه به اینکه تقابل ایران و کرهشمالی فارغ از اهمیتاش، یک دیدار بینالمللی در راستای رسیدن به جام جهانی است (هرچند صعود ایران از مدتها قبل قطعی شده)، اما بازتاب زیادی در رسانههای دنیا خواهد داشت. ورزشگاه آزادی که در بدو تاسیس، گنجایش ۱۰۰ هزار نفر را داشت، الان بعد از گذشت سهسال از بازسازی و البته یکسالونیم از آغاز شبانهروزی تعمیرات جدی، گنجایشاش به کمتر از ۲۵ هزار نفر رسیده است.
مشخص نیست بعد از این همه مدت چرا بازسازی این ورزشگاه به پایان نمیرسد تا تماشاگران علاقهمند به فوتبال بتوانند با حضور حداکثری، بار دیگر تیمها و بازیکنان مورد علاقه خودشان را تشویق کنند. این دیدار که آخرین دیدار تیم ملی در ورزشگاه خانگی در دور انتخابی جام جهانی بود، میتوانست تبلیغ بسیار جذابی از حضور زنان و مردان در یک ورزشگاه مدرن پنج ستاره داشته باشد که با بیتدبیری برخی، این اتفاق رخ نداد و حالا بازیکنان ایران و کرهشمالی باید در ورزشگاهی بازی کنند که شباهت به هر موزه تاریخی دارد، جز ورزشگاه فوتبال بازسازیشده.
منبع: هم میهن