کد خبر: ۵۷۷۴۰
تاریخ انتشار: ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۹

کیست هیداتید؛ این بیماری کشنده چیست؟

«کیست هیداتید نوعی عفونت انگلی است که انگل اصلی به صورت کرم داخل روده‌های سگ زندگی می‌کند؛ سگ از طریق مدفوع خود، تخم انگل را در محیط دفع می‌کند؛ دام‌ها هنگام چریدن، این تخم‌ها را می‌خورند و در بدن دام‌هایی که این تخم‌ها را خورده‌اند، کیست تشکیل می‌شود؛ در صورتی که این کیست‌ها در طبیعت رها شده و امحا نشوند سگ‌ها از طریق تغذیه کیست آلوده جداشده از بدن دام‌ها نیز می‌توانند آلوده به این بیماری شوند. انسان نیز به طور تصادفی از طریق خوردن غذا یا آب آلوده به تخم‌ها و یا از طریق تماس مستقیم با سگ‌های آلوده به انگل آلوده می‌شود.»
کیست هیداتید؛ این بیماری کشنده چیست؟

مخاطب ۲۴- رئیس اداره بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت با اشاره به ابتلای ۱۱۹۷ نفر در کشور به بیماری کیست هیداتید در سال گذشته، گفت: در بسیاری از موارد، نیاز به جراحی برای خارج کردن کیست از بدن بیماران وجود دارد. مدفوع سگ‌ها در محیط‌های عمومی، به یکی از معضلات جدی بهداشتی و زیست‌محیطی تبدیل شده است که بسیاری از جوامع به دنبال راه‌حل‌هایی برای کاهش اثرات منفی آن هستند. این مشکل نه تنها موجب آلودگی محیط زیست می‌شود، بلکه به تهدیدی برای سلامت عمومی تبدیل شده است. مدفوع سگ‌ها به راحتی می‌تواند به منابع آب، خاک و هوا وارد شده و بیماری‌ها و آلودگی‌های خطرناکی را ایجاد کند.

بیشتر بخوانید

کرم‌های روده‌ای و انواع مختلفی از انگل‌های خطرناک، به راحتی از طریق تماس با مدفوع آلوده سگ‌ها به انسان‌ها، به‌ویژه کودکان، منتقل می‌شوند. این بیماری‌ها می‌توانند باعث بروز مشکلات جدی سلامتی و حتی در موارد شدید منجر به مرگ شوند.

همچنین، مدفوع سگ‌ها منبعی برای گسترش انگل‌ها و کرم‌های مختلف است. این انگل‌ها می‌توانند به طور مستقیم از طریق تماس با مدفوع به بدن انسان منتقل شوند و به ویژه در مکان‌هایی مانند پارک‌ها، ساحل‌ها و فضا‌های سبز عمومی، خطرناک‌تر باشند. علاوه بر این، تماس با مدفوع سگ می‌تواند باعث آلودگی خاک شود که در نتیجه آن گیاهان و محصولات کشاورزی نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرند.

یکی از بیماری‌های مهمی که می‌تواند از طریق مدفوع سگ‌ها به انسان منتقل شود، کیست هیداتید است.

کیست هیداتید چیست؟

محمدرضا شیرزادی، رئیس اداره بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت درباره بیماری کیست هیداتید می‌گوید: «کیست هیداتید نوعی عفونت انگلی است که انگل اصلی به صورت کرم داخل روده‌های سگ زندگی می‌کند؛ سگ از طریق مدفوع خود، تخم انگل را در محیط دفع می‌کند؛ دام‌ها هنگام چریدن، این تخم‌ها را می‌خورند و در بدن دام‌هایی که این تخم‌ها را خورده‌اند، کیست تشکیل می‌شود؛ در صورتی که این کیست‌ها در طبیعت رها شده و امحا نشوند سگ‌ها از طریق تغذیه کیست آلوده جداشده از بدن دام‌ها نیز می‌توانند آلوده به این بیماری شوند. انسان نیز به طور تصادفی از طریق خوردن غذا یا آب آلوده به تخم‌ها و یا از طریق تماس مستقیم با سگ‌های آلوده به انگل آلوده می‌شود.»

وی می‎افزاید: «در صورتی که فردی سبزی آلوده به تخم انگل یا خوب پخته نشده را بخورد، این انگل باعث می‌شود در بدن انسان به ویژه در ریه، کبد و مغز کیست تشکیل شود. براساس این که میزان آلودگی مواد غذایی به این تخم‌های انگلی چه قدر بوده است کیست‌ها می‌توانند در جا‌های مختلف و به صورت متعدد تشکیل شوند.»

به گفته شیرزادی، «برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری، باید ابتدا سبزیجات را به صورت کامل یعنی با آب و مایع ضدعفونی کننده سبزی‌ها شست و شو داده شود.»

رئیس اداره بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهدشات درباره آمار ابتلا به کیست هیداتید در کشور نیز توضیح می‌دهد: «در سال گذشته (سال ۱۴۰۲) تعداد ۱۱۹۷ مورد کیست هیداتید در کشور ثبت شده است. استان فارس و تهران به ترتیب با ۱۴۳ مورد و ۱۷۹ مورد مبتلا به کیست هیداتید در صدر جدول استان‌هایی بوده‌اند که موارد بیماری در آنها شناسایی شده است.»

وی درباره درمان کیست هیداتید نیز اظهار می‌کند: «ما داروی درمان این بیماری را در داخل کشور داریم، اما در بسیاری از موارد، نیاز به جراحی برای خارج کردن کیست از بدن بیماران وجود دارد.»

علاوه بر مشکلات بهداشتی و زیست‌محیطی، نبود نظارت و آموزش مناسب درباره جمع‌آوری مدفوع سگ‌ها نیز چالش‌های زیادی ایجاد کرده است؛ بسیاری از مالکان سگ‌ها از این مسئله غافل هستند و به جمع‌آوری مدفوع سگ خود توجه نمی‌کنند و در مواردی نیز حتی در صورت تذکر دادن شهروندان به صاحبان سگ‌ها، رفتار‌های پرخاشگرانه‌ای نشان می‌دهند؛ این در حالی است که در بسیاری از کشور‌های جهان، به همراه داشتن سگ در برخی اماکن عمومی نظیر برخی پارک‌ها ممنوع و حمل کیسه مدفوع سگ‌ها ضروری است.

شیرزادی، این موضوع را در گسترش عفونت‌های انگلی ناشی از سگ‌ها مؤثر می‌داند و می‎افزاید: «عفونت‌های انگلی بسیاری وجود دارد که از طریق مدفوع سگ منتقل می‌شود از جمله کرم‌های نواری و قلابدار و انگل‌های تک سلولی و ژیاردیا؛ در کشور‌های اروپایی و آمریکایی، افراد در هنگام سگ گردانی کیسه مدفوع سگ به همراه خود دارند و مدفوع سگ خود را از سطح شهر جمع آوری و در محل مناسب امحا می‌کنند. در کشور ما متأسفانه اغلب افرادی که اقدام به سگ گردانی می‌کنند کیسه مدفوع به همراه ندارند و این موضوع می‌تواند باعث آلودگی محیط زیست و سایر سگ‌ها به انواع انگل‌ها و کرم‌ها و انگل‌های تک سلولی شود. به همین دلیل است که دامپزشک‌ها هر سه ماه یکبار به سگ‌ها دارو‌های ضدانگل می‌خورانند.»

وی می‌‎افزاید: «ممکن است افراد سگ خود را برای گردش به پارک‌ها یا طبیعت ببرند و این سگ با سایر سگ‌ها بازی کند و به بیماری سگ‌های دیگر مبتلا شود.»

با وجود این اظهارات، هیچ قانون مشخصی برای سگ‌گردانی در کشور وجود ندارد و مدفوع سگ‌ها به مثابه یک بمب انگل، در محیط زیست و اماکن عمومی رها می‌شوند و علاوه بر زشت کردن چهره شهرها، سلامتی شهروندان را نیز تهدید می‌کند.

برچسب ها: سگ
captcha
اخبار داغ
رشد ۱۵۳ هزار واحدی شاخص بورس در معاملات امروز رشد ۱۵۳ هزار واحدی شاخص بورس در معاملات امروز
شاخص بورس در معاملات روز یکشنبه به روند صعودی خود ادامه داد و رکورد جدیدی را ثبت کرد.
سود کدام محصول ایران خودرو بیشتر است سود کدام محصول ایران خودرو بیشتر است
طرح تازه فروش ایران‌خودرو از ۱۸ شهریور آغاز شده و هشت محصول این شرکت بدون نیاز به مسدودسازی وجه بانکی عرضه شده‌اند. بررسی اختلاف قیمت کارخانه و بازار نشان می‌دهد بیشترین سود خرید در این دوره به دناپلاس توربو اتوماتیک آپشنال می‌رسد که برای خریداران بازدهی قابل‌توجه ۳۲ درصدی دارد.
نامزد‌های توپ طلای ۲۰۲۶ چه کسانی هستند! نامزد‌های توپ طلای ۲۰۲۶ چه کسانی هستند!
رکنا ورزشی: فهرست نامزد‌های جوایز توپ طلای ۲۰۲۶ اعلام شد و تاکنون اسامی نامزد‌های هشت بخش از جمله بهترین استعداد جوان، بهترین دروازه‌بان، بهترین مربی و بهترین باشگاه در بخش مردان و زنان معرفی شده است. مراسم توپ طلای امسال ۲۶ اکتبر در لندن برگزار می‌شود.
واکنش هواداران به ماجرای خداداد و عالیشاه! واکنش هواداران به ماجرای خداداد و عالیشاه!
هواداران پرسپولیس در ورزشگاه شهدای شهر قدس، بار دیگر نشان دادند که ۱۳ سال دلبستگی به کاپیتانی، چون عالیشاه، با هیچ جدایی فراموش نمی‌شود.
خودرو‌ ملی ایران؛ از سمند تا ری‌را حقیقتی که پنهان مانده خودرو‌ ملی ایران؛ از سمند تا ری‌را حقیقتی که پنهان مانده
صنعت خودرو ایران از پیکان تا پلتفرم‌های IKP مسیر پرچالش و پرادعا داشته است. این گزارش با نگاهی بی‌رحمانه، تمام خودرو ملی از سمند تا ری‌را را با رقبای جهانی مقایسه و واقعیت فنی آن‌ها را آشکار می‌کند.
۷ هزار کشته بر اثر گرما در فرانسه! ۷ هزار کشته بر اثر گرما در فرانسه!
وزیر بهداشت فرانسه از مرگ حدود ۷ هزار نفر در این کشور در اثر موج گرمای کم سابقه خبر داد.
عصبانیت آرژانتینی‌ها از خداحافظی مسی! عصبانیت آرژانتینی‌ها از خداحافظی مسی!
خبر غیرمنتظره‌ای که هیچ‌یک از هواداران آلبی‌سلسته تمایلی به شنیدنش نداشتند، روز دوشنبه ۳۱ آگوست رنگ واقعیت به خود گرفت.
برگزیده
رگبار و رعدوبرق در راه شمال کشور؛ تهران خنک‌تر می‌شود رگبار و رعدوبرق در راه شمال کشور؛ تهران خنک‌تر می‌شود
کارشناس سازمان هواشناسی از رگبار پراکنده باران در شرق استان تهران، مازندران و ارتفاعات البرز مرکزی خبر داد.
ثبت دمای ۴۸ درجه بالای صفر در دو نقطه کشور ثبت دمای ۴۸ درجه بالای صفر در دو نقطه کشور
در روز چهارشنبه ۶ خردادماه دو نقطه در ایران رکورد گرما را شکستند. بدین ترتیب، لامرد در استان فارس و راسک در استان سیستان و بلوچستان با ثبت دمای ۴۸ درجه سانتیگراد بالای صفر رکورد گرما در از ابتدای سال ۱۴۰۵ شکستند.
وضعیت تعطیلی مدارس چه شد؟ وضعیت تعطیلی مدارس چه شد؟
برخی خانواده‌ها درخواست دارند که مدارس به صورت حضوری دایر شوند، اما وزارت آموزش‌وپرورش می‌گوید این امکان فعلاً نیست.