کد خبر: ۵۷۱۶۴
تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۲

چرا بعد از مرگ افراد به فکر تکریم آنها می‌افتیم؟

تکریم افراد در جامعه اهمیت زیادی دارد، زیرا نه‌تنها انگیزه فردی را افزایش می‌دهد، بلکه به تقویت هویت جمعی و همبستگی اجتماعی کمک می‌کند. نهاد‌های مختلف مسئولیت دارند که فرهنگ تکریم را در جامعه گسترش دهند و به کسانی که در سکوت و در سایه‌های زندگی روزمره خود خدمات بزرگی ارائه می‌دهند، توجه ویژه‌ای داشته باشند. اما آیا این اقدامات به‌تنهایی کافی است؟ یا باید تمامی نهاد‌ها با رویکرد مشابهی به گسترش فرهنگ تکریم و الگوسازی در جامعه بپردازند؟
چرا بعد از مرگ افراد به فکر تکریم آنها می‌افتیم؟

مخاطب۲۴- در فرهنگ ایرانی، متأسفانه ستایش و تکریم افراد بیشتر زمانی رخ می‌دهد که دیگر در میان ما نیستند. پس از درگذشت افراد، مراسم‌های بزرگداشت و یادبودهای پرشوری برای‌شان برگزار و از نقش و تأثیرات مثبت‌شان در جامعه سخن گفته می‌شود. اما چرا این تقدیر و تکریم‌ها در زمان حیات افراد کمتر دیده می‌شود؟ آیا نباید فرهنگ ستایش از تلاش‌ها و دستاوردهای انسان‌ها را در زندگی روزمره نهادینه کنیم؟

 

برای پاسخ به این پرسش و بررسی اهمیت تکریم شهروندان عادی در جامعه، با حسین ایمانی جاجرمی، جامعه‌شناس و عضو هیات علمی دانشگاه تهران به گفت‌وگو پرداختیم. او با تأکید بر ضرورت تغییر نگاه جامعه به مفهوم تکریم و بزرگداشت، از کمبود توجه به افراد عادی که در زندگی روزمره خود قهرمانان واقعی هستند سخن می‌گوید.


 
تکریم و نقش آن در تقویت هویت جمعی 


حسین ایمانی‌جاجرمی، جامعه‌شناس و عضو هیات علمی دانشگاه تهران معتقد است که تکریم افراد در جامعه نقش بزرگی در تقویت هویت جمعی وایجادانگیزه دردیگران دارد.اومی‌گوید:«این تکریم‌ها بایدسازوکاری علمی ومعتبر داشته باشند.اگر تنها به دانشگاهیان یا سیاستمدارانی که کار خاصی انجام داده‌اند محدود گردد، عملا بخش بزرگی از جامعه نادیده گرفته می‌شود. تجربه نشان داده که دربسیاری ازکشورها،شهروندان نمونه ــ افرادی که درزندگی روزمره خودالگوهایی برجسته هستند ــ مورد تکریم قرار می‌گیرند.»
 


لزوم تغییر در سازوکارهای تکریم

 


به گفته ایمانی‌جاجرمی، یکی ازمشکلات ما این است که برنده‌هاراهمیشه تکریم می‌کنیم؛ کسانی که شهرت یا قدرت دارند؛اما مادری که از طبقه پایین جامعه برخاسته و توانسته تمام فرزندانش را به تحصیلات عالیه برساند، یا رفتگری که کیف پر از دلار پیدا کرده و به صاحبش بازگردانده است، چرا نباید مورد تکریم قرار گیرند؟ این افراد قهرمانان واقعی زندگی روزمره‌اند و جای آنها در فرهنگ تکریم ما خالی است.


این استاد دانشگاه در ادامه می‌گوید: «ما مرز تکریم را بسیار بالا برده‌ایم. تکریم باید اهداف عمومی را دنبال کند و سراغ افراد عادی جامعه برود: یک مرزبان که جلوی قاچاق را گرفته، یک سرباز که وظیفه‌اش را به بهترین شکل انجام داده، یا یک کارمند ساده که ۳۰سال با شایستگی و بدون خطا کار کرده است. متأسفانه تصویرسازی ما از جامعه بیشتر حول افراد برگزیده می‌چرخد و این پیام خوبی برای دیگران ندارد.»


ایمانی‌جاجرمی می‌گوید در کشورهای توسعه‌یافته، الگوهای تکریم به سمت افراد عادی متمایل است: «برای مثال، مهاجرانی که در کشور خدمت کرده‌اند، باید مورد ستایش قرار گیرند. ما معمولا تصویرهای منفی از مهاجران می‌سازیم، درحالی‌که بسیاری از آنها در حال خدمت به جامعه ما هستند.» او تأکید می‌کند که دستگاه‌های دولتی به‌عنوان نهادهای عمومی باید توجه بیشتری به این افراد داشته باشند.


 
نقش نهادهای دولتی در ترویج احترام و قدردانی

 


تکریم افراد در جامعه اهمیت زیادی دارد، زیرا نه‌تنها انگیزه فردی را افزایش می‌دهد، بلکه به تقویت هویت جمعی و همبستگی اجتماعی کمک می‌کند. نهادهای مختلف مسئولیت دارند که فرهنگ تکریم را در جامعه گسترش دهند و به کسانی که در سکوت و در سایه‌های زندگی روزمره خود خدمات بزرگی ارائه می‌دهند، توجه ویژه‌ای داشته باشند. اما آیا این اقدامات به‌تنهایی کافی است؟ یا باید تمامی نهادها با رویکرد مشابهی به گسترش فرهنگ تکریم و الگوسازی در جامعه بپردازند؟


ایمانی‌جاجرمی، جامعه‌شناس و پژوهشگر اجتماعی معتقد است تکریم باید به‌گونه‌ای باشد که افراد عادی و معمولی جامعه نیز در آن جایگاه داشته باشند و برای این کار باید سازوکارهای مشخصی تعریف شود. او می‌گوید: «تکریم و بزرگداشت افرادی که در سطح عمومی و در زندگی روزمره خود خدمت می‌کنند، باید به‌صورت سیستماتیک و فراگیر در سطح جامعه انجام شود. شهرداری‌ها، بهداری‌ها و دیگر نهادهای عمومی می‌توانند در این زمینه نقش مؤثری ایفا کنند. این افراد همان کسانی هستند که ممکن است هر روز در خیابان‌ها، در محل کار یا در خانه‌های‌شان، با رفتارهای‌شان به جامعه خدمت می‌کنند.»یکی از نهادهای فعال در این زمینه، سازمان تبلیغات اسلامی است. این سازمان با برگزاری رویدادهایی همچون تجلیل از فعالان عرصه جمعیت، رویداد ملی نهضت، تجلیل از بانوان پیشکسوت مجالس حسینی، تجلیل ازپیرغلامان حسینی  و...همواره تلاش کرده است تا افراد شاخص را مورد تقدیر قرار دهد و فرهنگ تکریم و احترام به تلاشگران جامعه را ترویج کند.


وی در ادامه به لزوم معرفی و شناسایی «شهروندان نمونه» اشاره می‌کند و می‌افزاید: «در بسیاری از جوامع، سازوکاری به نام «شهروند نمونه» وجود دارد که به‌طور خاص به افرادی که درحوزه‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی واقتصادی تلاش می‌کنند، توجه می‌شود. این سیستم می‌تواند در نهادهای محلی وعمومی به‌طورجدی پیاده‌سازی شود تا شهروندانی که به‌طور معمول دیده نمی‌شوند، مورد تقدیر قرار گیرند.»
ایمانی‌جاجرمی همچنین بر اهمیت ورود نهادهای تخصصی به این حوزه و به نقش سازمان تبلیغات اسلامی و رسانه‌ها در گسترش فرهنگ تکریم اشاره می‌کند: «سازمان‌هایی مانند سازمان تبلیغات اسلامی که بیشتر در سطح نخبگان فعالیت دارند، می‌توانند به‌عنوان خط‌دهنده عمل کنند و منابع و نظارت‌های لازم را برای اجرایی‌شدن این تکریم‌ها فراهم آورند. اما این تنها کافی نیست؛ هر سازمان باید در حوزه تخصصی خود وارد شود و تکریم را در چارچوب تخصصی خود گسترش دهد.»


وی در ادامه به لزوم شفافیت در فرآیند تکریم اشاره و تأکید می‌کند تکریم باید برای افرادی باشد که برای منافع عمومی فعالیت می‌نمایند: «اگر دستگاه‌ها و نهادها برای مدیران خود جوایزی می‌دهند، این جوایز نمی‌تواند ارزش واقعی داشته باشد. تکریم باید برای کسانی باشد که برای منافع عمومی کار کرده‌اند، نه برای کسانی که در جایگاه‌های خاص قرار دارند. این تکریم‌ها باید برای افرادی باشد که برای جامعه و مردم تلاش کرده‌اند و از منافع شخصی خود گذشته‌اند.»


این پژوهشگر اجتماعی بر اهمیت تکریم درتقویت انگیزه و امید در جامعه تأکید کرده ومی‌گوید:«تکریم افراد عادی و گمنام می‌تواند نقش مهمی در ایجاد انگیزه و امید در جامعه داشته باشد. وقتی افرادببینندکه تلاش‌های‌شان دیده و ارج نهاده می‌شود، انگیزه بیشتری برای خدمت به جامعه پیدا می‌کنند. این تکریم‌ها هستند که تصویر واقعی و انسانی از جامعه را به نمایش می‌گذارند و باعث می‌شوند افراد بیشتری در راستای منافع عمومی حرکت کنند.»

برچسب ها: مراسم یادبود
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
پسر ستارخان سردار ملی چگونه فوت کرد؟ پسر ستارخان سردار ملی چگونه فوت کرد؟
پسر ستارخان که افسر بازنشسته ارتش بود، از مدتی پیش گرفتار سرطان شد و در خانه خود بستری گردید. وی چندی پیش برای معالجه به انگلستان رفت و در یکی از بیمارستان‌های لندن بستری شد، اما تلاش پزشکان برای معالجه وی به جایی نرسید.
بازنشستگان حساب خود را چک کنند بازنشستگان حساب خود را چک کنند
پرداخت حقوق بازنشستگان کارگری آغاز شد.
عراقچی: هفته آینده به پکن می‌روم عراقچی: هفته آینده به پکن می‌روم
وزیر امور خارجه در سخنانی در پایان سفر به مسکو، ضمن ارزیابی مثبت مذاکرات خود با رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه روسیه گفت: هفته آینده برای رایزنی با مقامات چین به پکن سفر می‌کنم.
جزیره توتی میراثی که از طوفان‌ها و جنگ‌ها جان سالم به در برد جزیره توتی میراثی که از طوفان‌ها و جنگ‌ها جان سالم به در برد
در قلب خارطوم، جایی که دو رود بزرگ نیل آبی و نیل سفید به یکدیگر می‌پیوندند، جزیره‌ای قد برافراشته که روایت‌گر پیوندی هزارساله میان انسان، طبیعت و فرهنگ است. توتی، جزیره‌ای ناشناخته، اما پررمز، امروز به نماد تاب‌آوری فرهنگی در برابر بلایا و درگیری‌ها بدل شده و بهانه‌ای شده تا در روز جهانی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی، از تجربه‌ای آفریقایی برای نجات میراث‌فرهنگی در خطر بیاموزیم.
خواص بینظیر ادویه و چاشنی خوشمزه! خواص بینظیر ادویه و چاشنی خوشمزه!
سماق فقط یک ادویه خوش‌طعم نیست؛ این چاشنی سرشار از آنتی‌اکسیدان، ضدالتهاب و کاهنده قند و چربی خون است که می‌تواند سلامت بدن را تقویت کند.
نفرت کارگردان «تنها در خانه» از حضور ترامپ در فیلمش نفرت کارگردان «تنها در خانه» از حضور ترامپ در فیلمش
کریس کلمبوس، کارگردان فیلم محبوب «تنها در خانه ۲»، می‌گوید صحنه هفت‌ثانیه‌ای از حضور رئیس‌جمهور آمریکا دونالد ترامپ در این فیلم برایش به «نفرین» تبدیل شده و بابت این سکانس پشیمان است.
اکران فیلم توقیفی لیلا حاتمی بعد ۴ سال اکران فیلم توقیفی لیلا حاتمی بعد ۴ سال
فیلم «پیرپسر» به کارگردانی اکتای براهنی به‌زودی در سینما‌های کشور اکران می‌شود.
برگزیده
نفرت کارگردان «تنها در خانه» از حضور ترامپ در فیلمش نفرت کارگردان «تنها در خانه» از حضور ترامپ در فیلمش
کریس کلمبوس، کارگردان فیلم محبوب «تنها در خانه ۲»، می‌گوید صحنه هفت‌ثانیه‌ای از حضور رئیس‌جمهور آمریکا دونالد ترامپ در این فیلم برایش به «نفرین» تبدیل شده و بابت این سکانس پشیمان است.
اکران فیلم توقیفی لیلا حاتمی بعد ۴ سال اکران فیلم توقیفی لیلا حاتمی بعد ۴ سال
فیلم «پیرپسر» به کارگردانی اکتای براهنی به‌زودی در سینما‌های کشور اکران می‌شود.
ادای دینِ سریال «تاسیان» به قیصر و بهروز وثوقی ادای دینِ سریال «تاسیان» به قیصر و بهروز وثوقی
ادای دین سریال تاسیان به قیصر و بهروز وثوقی تاسیان در جدیدترین قسمت خود به شخصیت قیصر بهروز وثوقی ادای دین کرد
صفحه خبر بالای تصاویر