مخاطب۲۴- «شهر انگار شهردار ندارد و رها شده است.» این حرف را یکی از شهروندان در مترو میگوید. برخی از مردم اینطور درباره پایتخت کشور میگویند. نهتنها مردم بر این باورند، بلکه مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران نیز معتقد است مشکلات شهر تهران آنقدر انباشته و نهادینه شده که راهحلی ندارد و تنها چاره، انتقال پایتخت است.
در این میان با وجود درآمدهای کلان در شهرداری تهران، از پرداخت حقوق برخی از پرسنل خود ناتوان شده است. درحالیکه در این دوره یکی از موضوعات بارها و از تریبونهای مختلف توسط علیرضا زاکانی، شهردار تهران مطرح شده این است که به او گفتهاند «شما نمیتوانید حقوق پرسنل شهرداری را بدهید. اما او توانسته حتی بیش از بودجه درآمد کسب کند.»
«غسالها به دلیل عدم ارائه تسهیلات رفاهی از سوی بهشتزهرا (س) در محل عروجیان تحصن و تجمع کرده و شستوشوی اموات متوقف شد.» توقف فعالیت بخش پذیرش، نارضایتی شهروندان تهرانی و مراجعهکنندگان را در پی داشت. زمان شیوع ویروس کرونا که بسیاری حتی برای تدفین نزدیکترین عزیزانشان به بهشتزهرا (س) نمیرفتند، کارکنان این سازمان جان خود را در دست گرفتند و نگذاشتند که متوفیای روی زمین بماند. حالا، اما آنقدر عرصه بر آنها تنگ شده که مجبور شدند کار را زمین بگذارند.
اما این اعتراض باعث شد که بالاخره تاجیک به یاد کارکنان زیرمجموعه خود بیفتد و با آنها ملاقات کند. برعکس غضنفری و سعید خال که در دورههای قبل حداقل به کارکنان سر میزدند آنطور که برخی از کارکنان بهشتزهرا (س) میگویند تاجیک به مدیریت پشت درهای بسته اعتقاد داشته و با کارکنان خود دیداری نکرده بود. به نظر میرسد باید بیش از ۱۰۰ تن از کارکنان سازمان بهشت زهرا (س) تحصن میکردند تا صدایشان درحوزه رفاهی به مسئولان بالای شهرداری و معاونان زاکانی برسد.
مطالبات چه بود؟
از تحقیقات درباره مطالبات کارکنان بهشتزهرا (س) اینطور برمیآید که وعدههای عملنشده تاجیک درباره فرستادن جانبازان و ایثارگران به مشهد، مسکن کارکنان بهشتزهرا و... از عوامل این تحصن است. از سوی دیگر در دوره شهرداری محمدباقر قالیباف، این سازمان مجموعههای تفریحی در مازندران، تهران، مشهد و قشم خریداری کرده و در جهت استفاده کارکنان آن در اختیار سازمان بهشتزهرا (س) قرار داده بود. در دوره پنجم نیز کارکنان از این مجموعههای تفریحی استفاده میکردند، اما آنطور که کارکنان این سازمان میگویند مجموعه تفریحی مشهد و قشم تعطیل شده و اجازه استفاده از مجموعه تهران را ندارند. مجموعه مازندران که در حال بازسازی بوده نیز ۲۰ روز است که مجدد بازگشایی شده و حتی شایعه فروش مجموعه تفریحی مشهد و قشم نیز به گوش کارکنان این سازمان رسیده است.
مسکنی که دود شد و هوا رفت
یکی از موضوعاتی که بهمن سال گذشته محمدجواد تاجیک، مدیرعامل سازمان بهشتزهرا (س) به آن اشاره کرده بود، تامین مسکن کارکنان این سازمان جهت کاهش دغدغههایشان است. او از برنامهریزی این سازمان برای خانهدارشدن ۵۰۰ نفر از کارگران و کارکنان این مجموعه تا دو سال آینده خبر داده و اعلام کرد: «باتوجهبه اینکه این روزها، خانهدارشدن جزو مهمترین دغدغههای شهروندان تهرانی است، سعی کردیم باهدف کاهش دغدغههای معیشتی کارکنان و کارگران محترم مجموعه بهشتزهرا (س)، موضوع تهیه مسکن را برای این عزیزان پیگیری کنیم.»، اما حالا نهتنها طرح مسکن بلکه معیشت کارکنان نیز با مشکل روبهرو شده است. پس از انتشار این خبر برگههایی بهعنوان سند به کارکنان بهشتزهرا (س) ارائه و اعلام شد که قرار است با تهاتری که انجام شده کارکنان بهشتزهرا (س) خانهدار شوند. پس از مدتی به دلیل اختلاف این سازمان با همان سازمان حکومتی خانهدارشدن پرسنل نیز کنسل شد تا آنها راهی به جز اعتراض و تحصن نبینند.
غفلتها جبران شود
ناصر امانی، رئیس کمیته منابع انسانی شورای شهر تهران درباره تحصن کارکنان بهشتزهرا (س) تاکید کرد: «فعلاً صدای هر دو طرف را شنیدیم. اما به این نتیجه رسیدیم که جلسهای با حضور نمایندگان کارکنان و مدیران بگذاریم تا مشخص شود کدامیک از خواستهها و مطالبات دوستان منطبق با قانون است که آن را اجرایی کنیم.» او افزود: «از ابتدای دوره گفتم که دو سازمان بهشتزهرا (س) و آتشنشانی در نوک فعالیتهای میدانی سخت و خستهکننده روانی و جسمی هستند؛ به همین دلیل شهرداری باید توجه ویژهای نسبت به این دو سازمان داشته باشد و اجازه ندهد به جز دغدغه کار روزانهشان، دغدغه معیشتی، رفاهیات و حقوق و مزایا را داشته باشند. کارکنان این دو سازمان در حوزه مسکن مشکل عدیدهای دارند به همین دلیل به شهرداری پیشنهاد کردم که این دو سازمان در اولویت قرار گیرند. شهرداری درباره سازمان آتشنشانی اقداماتی در حوزه مسکن انجام داد، اما مسکن پرسنل بهشتزهرا (س) هنوز معطل مانده و به نتیجهای نرسیده است.»
امانی با اشاره به اینکه کار کارکنان بخش عروجیان از همه سختتر است، گفت: «این بخش از کارکنان مستقیم درگیر تغسیل و کفنودفن هستند. گاهی اجسادی با شرایط خاص را میبینند و هر روز با گریه و زاری شهروندان داغدار روبهرو هستند؛ بنابراین به لحاظ روحی نیاز به توجه ویژه و استراحت کامل دارند و نباید دغدغه دیگری جز کار خود داشته باشند. این غفلتهایی است که صورت میگیرد و ما به شهرداری تذکر میدهیم که این را جبران کنند.»
رئیس کمیته منابع انسانی شورای شهر تهران درباره پول سفر پرسنل بهشتزهرا (س) نیز تاکید کرد: «مدیران بهشتزهرا (س) میگویند، براساس ابلاغ معاونت مالی و اقتصادی شهرداری؛ باید رفاهیاتی مطابق با دیگر پرسنل شهرداری به کارکنان خود بدهیم. میزان حق سفر یا شارژ کارت پرسنل شهرداری و بهشتزهرا (س) یکسان است. آنها میگویند برابر پرسنل شهرداری پرداختیها انجام شده است. از سوی دیگر دوستان معترض میگویند درگذشته پرداختیها بیشتر بوده یا اظهار میکنند که حق اولاد و تأهل که چند سال پرداخت شده از اول امسال پرداخت نشده و تاکنون معوقات آن نیز بهحساب پرسنل واریز نشده است. این نکاتی است که باید بررسی کنیم و اگر به جمعبندی برسیم که حق آنها پرداخت نشده، به شهرداری کتباً اعلام کنیم که این معوقات را اجرایی کند.»
رئیس کمیته منابع انسانی شورای شهر تهران درباره عدم استفاده کارکنان از چهار مجموعه تفریحی اختصاصی سازمان بهشت زهرا (س) نیز تاکید کرد: «این مسائلی است که ما در جریان آن قرار نداشتیم و امروز از طرف دوستان مطرح شده است. اگر مرکز شمال در حال بازسازی بوده که چارهای جز تعطیلی موقت آن نداشتند. اما این دوستان میگویند که پرسنل نمیتوانند از مجموعه تهران هم استفاده کنند. تا صحت این ادعا قطعی نشده نمیتوان در مورد آن اظهارنظر کرد.»
امانی در پاسخ به این سوال که چرا مسکن پرسنل بهشتزهرا (س) به نتیجه نرسید؟ گفت: «ما در رسانهها از مدیران شهرداری شنیدیم که شهرداری طرح بزرگی برای تامین مسکن کارکنان در دستور کار قرار داده است. من و آقای پیرهادی در این مورد تذکر دادیم که این طرح چیست؟ و شهرداری اعلام کرد که این طرح نهایی نشده و فعلاً جزئیات آن را اعلام نمیکنیم. حرف از ساخت یک شهرک با چند هزار واحد مسکونی برای پرسنل شهرداری است که مشخص نیست این شهرک کجا واقع شده و ساختوساز آن چگونه انجام خواهد شد.»
کار در بهشت زهرا نخوابیده بود
محمدجواد تاجیک، مدیرعامل سازمان بهشت زهرا (س) نیز تاکید کرد: «بعضی از موضوعات در اختیار سازمان بهشت زهرا نیست؛ مانند حقوق، اضافه کار، بعضی از پاداشها و... یا طبق ابلاغ شهرداری در بعضی از مناسبتها در چارچوب سرفصل رفاهی پرداختی به کارکنان انجام میشود. در حقیقت این موضوعات به اجازه شهرداری منوط میشود. موضوعی که دوستان ما دنبال کردند از جمله موضوعاتی بود که طبق ابلاغ شهرداری سازمانها نمیتوانند پرداخت داشته باشند چراکه یک بیعدالتی در شهرداری به وجود میآید اگر هر سازمان بنا به صلاحدید خود پرداختی داشته باشد. اگر بهعنوان مدیرعامل این ابلاغیه را در دستور کار قرار ندهم اقدام من مشمول ترک فعل میشود.»
او با اشاره به اینکه از معاونان مربوطه توضیح خواستیم و با شهرداری مذاکره کردیم، افزود: «طبیعی است وقتی موضوعی با تجمع یا تحصن بیان میشود، ممکن است بازتاب بهتری داشته باشد. دوستان ما هم تشخیص دادند موضوع را اینطور بیان کنند. با پیگیری مشکل و مساعدت شهردار قرار شد که پرداختی – که دیروز انجام شده است - انجام شود.»
مدیرعامل سازمان بهشت زهرا (س) با بیان اینکه تمام اتفاقات دیروز یک ساعت بیشتر طول نکشید، گفت: «برخلاف اینکه اعلام شد که روز گذشته کار تعطیل شده، تمام کارکنان ما در سالن تطهیر عروجیان مشمول این موضوع نبودند و کار خود را انجام دادند. افرادی که مشمول بودند نیز وجدانشان اجازه نداد کار را زمین بگذارند و یک تقسیم کاری بین خودشان انجام دادند، تا خدمت به مردم دچار وقفه نشود.»
او درباره عدم استفاده کارکنان از مجموعههای تفریحی نیز توضیح داد: «ملکی در مشهد تحت مالکیت سازمان ما نبوده که ما آن را بفروشیم. یک ملک اجارهای در مشهد متعلق به کارکنان ما بود که مجموعه اجارهدهنده ملک را فروخته است. شهرداری برای تمام کارمندان خود هتل گرفته و کارکنان بهشت زهرا هم میتوانند از آن استفاده کنند. ملک قشم موجود است، اما هزینههای سفر آنقدر گران است که یک خانواده ۴ نفره برای رفت و برگشت باید حداقل ۱۵ میلیون تومان پول بلیط بدهند. افرادی که توان مالی داشتند از این ملک استفاده کردهاند. اما از انصاف به دور است که فکر کنند ما باید هزینههای سفر را هم تامین کنیم و شهرداری نیز چنین اجازهای به ما نمیدهد. یک ملک هم در تهران داریم که چند سال است تعطیل است، اما کارکنان به صورت موردی میتوانند برای مراسم خود از آن استفاده کنند، چون یک باغ است و یک سالن. مجموعه شمال را هم بازسازی کردیم و آماده استفاده کارکنانمان است. نگاه ما این است که به کارکنان خود رسیدگی کنیم، اما اقتضائاتی که شهرداری برای ما دارد هم باید در نظر گرفت.»
تاجیک درباره مسکن کارکنان بهشتزهرا (س) نیز تاکید کرد: «تعاونی کارکنان ما فعال شده و زمینی را در مزایده از یکی از مجموعهها خریداری کرده و امیدواریم که این تعاونی بتواند کار ساخت و ساز را شروع کند. هیچکدام از تعاونیهای مجموعههای شهرداری به اندازهی تعاونی مسکن بهشت زهرا نتوانسته کار را پیش ببرد.»