مخاطب۲۴- رئیسجمهور و اعضای هیأت دولت امروز با رهبر معظم انقلاب دیدار کردند. گزیدهای از فرمایشات حضرت آیتالله خامنهای به شرح زیر است:آقای رئیسجمهور در این زمینه خیلی پرکار و با تلاش وارد شدند، برای انتخاب وزیرانی که باید با ایشان همکاری کنند، با بنده هم مشورت کردند و من خب بعضی از افرادی که تعدادی را که میشناختم یا صلاحیت آنها از طُرق مورد وثوق به ما رسیده بود، اینها را تأیید کردم. بعضیها را هم تأکید کردم. تعداد بیشتری را هم نمیشناختم، گفتم نظری نسبت به آنها ندارم. خب بحمدالله ایشان توانستند انتخاب را انجام دهند و مجلس را هم قانع کنند و این موفقیت بزرگی بود و خدا را سپاس میگوییم.
شاخصهای انتخاب همکاران برای دولت چیست؟
انتخاب همکار، بالاخره شما همکارانی انتخاب میکنید، بنده توصیهام این است که از همکاران دارای این خصوصیات بیشتر استفاده کنید: جوان، مؤمن، انقلابی، متعهد، پرانگیزه، اینها هستند که میتوانند به شما کمک کنند. ما در بخشهای مختلف علمی و تحقیقاتی مثل بخشهای هستهای، نانو، سلولهای بنیادی، بخشهای گوناگونی که جزو گرههای بزرگ علمی و تحقیقاتی در دنیا بوده است، از این جوانها استفاده کردیم و پیش رفتیم، پیشرفتهای بزرگ انجام شده است.
از این جوانها استفاده کنید، گرههایی را باز میکنند. ضمنا شما وقتی جوانها را آوردید، در ردههای گوناکون مدیریتی از پایین گذاشتید، یک نسلی از مدیران پرانگیزه برای فردا تربیت کردهاید، یعنی وقتی شما جوانها را در تشکیلات خودتان آوردید، اینها تجربه پیدا میکنند، برای فردا یک نسل برجسته، مدیر پرانگیزهای شما تولید کردهاید، به نظر من این چیز خیلی باارزشی است، با آقای رئیسجمهور هم که صحبت میکردیم، همین موضوع مطرح شد، چنانچه ایشان بتوانند ۱۰۰ جوان مؤمن، پرانگیزه، انقلابی و متعهد را آماده کنند و آخر دولتشان همین ۱۰۰ جوان را تحویل کشور دهند، به نظر من کار بسیار بزرگی انجام دادهاند.
تکیه بر کار کارشناسی به معنای حکمرانی
خردمندانه استدر تبلیغات آقای دکتر پزشکیان، رجوع به کارشناسان تکرار شد، بنده عقیده راسخ دارم به این قضیه رجوع به کارشناسان، بنده معتقدم وقتی دولتها کار کارشناسی میکنند، حکمرانیشان خردمندانه و اندیشهورزانه خواهد بود، نه حکمرانی محفلی و رفاقتی و توصیهای. از کارشناسی استفاده کنید که مؤمن و صادق باشد و به توانمندی داخلی و ملی کشور معتقد باشد، سرمایههای ملی را بشناسد. از کارشناسانی استفاده نکنید که دنبال نسخههای نسخشده تاریخی هستند، بعضی اوقات یک نسخه اقتصادی یا اجتماعی و یا فرض کنید سیاسی در خارج ۵۰ یا ۷۰ سال پیش مطرح و بعد هم نقض شده است، ما آن نسخه را مطرح کنیم! مراقب باشید کارشناس به این شکل نباشد، اگرنه اصل کارشناسی بسیار خوب است.
حتماً به میان مردم و به سفرهای استانی بروید
درباره حضور در بین مردم، این که اگر سفر استانی کردید، بگویند این پوپولیسم است، نمیدانم فلان عوامگرایی است، این حرفها را اعتنا نکنید، اطلاع از متن آنچه که در زندگی مردم میگذرد، با کارتابل و گزارش کتبی امکانپذیر نیست، باید بروید ببینید، بشنوید از خود مردم، بشنوید؛ وقتی انسان میرود و میشنود میبیند با آنچه که در گزارش به ما رسیده، تفاوتهای زیادی وجود دارد، نمیخوام بگویم گزارشها همهاش خلاف و غلط است، نه گزارشهای خوب هم داریم، منتها گزارش نشان نمیدهد واقعیت را، بروید بین مردم، بروید با مردم گرم بگیرید، صحبت کنید یه جاهایی مقتضی است در شهرستانی در روستایی بروید خانه مردم، در منطقه زلزلهزده، سیلزده، بروید داخل چادر مردم، بروید، ببینید، بشنوید، از آنها بر اساس اینها آنوقت تصمیم میگیرید، بنابراین حضور در بین مردم خیلی خوب است، سفرهای استانی خیلی خوب است و انشاءلله توفیقاتی داشته است
قوانین و تصمیمات مهم دولت نیاز به پیوست عدالت دارد
من چند سال قبل از این پیوشت عدالت را مطرح کردم، گفتم شما هر قانون و تصمیمی میخواهید بگیرید، تصمیم و قانون مهم، یک پیوست عدالت برای آن تهیه کنید، مرحوم آقای رئیسی، مقداری در این زمینه پیش رفت، ایشان کارهایی هم کردند، نیمهکاره ماند، میخواهم این توصیه را به شما بکنم که پیوست عدالت لازم دارد. پیوست عدالت یک ترتیب اداری و فرم تشریفاتی نیست، یک امر واقعی است، یعنی مراکزی، مثل سازمان برنامه که برنامه را تنظیم میکنند و تصمیمسازی میکنند و قوانین را آماده میکنند و لوایح قانونی دولت را آنها مینویسند و تنظیم میکنند، اینها بایستی یک مراقبتی، یا از سوی خود آنها و یا کسانی را آقای رئیسجمهور معین کند، ببیند تأثیر این قانون و برنامه در شکاف اجتماعی چقدر است، کم یا زیاد میکند؟ تأثیر میگذارد، فاصله طبقاتی را کم یا زیاد میکند؟، اینها را مراقبت کنند. اگر دیدند این برنامه موجب میشود که فاصله طبقاتی زیاد شود، برنامه را حذف کنند و یا آن قسمت از برنامه را حذف کنند، پیوست عدالت یعنی این، نه اینکه یک کاغذی پیوست کنیم به قانون و یا شرایطی بگذاریم، نه در خودِ قانون لحاظ شود.
حل مسئله گرانی و تورم جزو اولویتهای فوری است
رعایت اولویتها، ما وقت کمی داریم، پول کمی هم داریم، کار زیادی هم داریم، ببینیم اولویتها چیست، چه اولویتهای کارهای زیرساختی و اساسی، چه اولویتهای کارهای فوری دو نوع اولویت داریم، بعضی از اولویتها مربوط به مسائل فوری است، باید اینها را در جامعه به یک شکلی به صورت مناسی اینها را باید حل کرد. مسئله گرانی، تورم و امثال اینها؛ بعضی از مسائل، مسائل زیرساختی است، اگر چنانچه امروز نکردیم، ۱۰ سال دیگر باید شروع کنیم.
خدا را شکرگزاریم که بحمدالله دولت با همت رئیسجمهور محترم و با کمک ارزندهی مجلس شکل گرفت. این خیلی نعمت بزرگی است. در دولتهای گذشته گاهی تا نزدیک یک ماه یا بیشتر دولت نمیتوانست شکل بگیرد و همهی وزرا از مجلس رأی اعتماد نگرفته بودند. این را خدا لطف کرد به شما و به ما و به کشور که بحمدالله همهی وزرا از مجلس، با اعتماد مجلس به آنها به سلامتی بیرون آمدند. کسانی که در این انتخابات و تشکیل این دولت بعد از آن حادثهی سنگین و تلخ مؤثر بودند، همهشان پیش خدای متعال مأجورند.
امروز همهی این وزرای محترم و شما برادران و خواهران عزیزی که مورد اعتماد رئیسجمهور و مجلس قرار گرفتید همهتان مقامات عالیرتبهی این کشورید وظیفهی همهی ماست که از شماها حمایت کنیم، کمکتان کنیم اگر احتیاج به کمک داشته باشید و تلاش کنیم که انشاءاللّه شما در کارهایتان موفق باشید. شما امروز در جایگاهی قرار گرفتید که میتوانید در پیشرفت کشور و در ادارهی امور کشور مؤثر باشید. وزارت یک چنین موقعیتی را به شماها داده، این نعمت الهی است، اینی که انسان بتواند خدمت کند به مردم، این نعمت بزرگی است. چهارسال زود میگذرد، لکن در همین مهلت زودگذر کارهای بزرگ میتوان کرد. امیرکبیر سه سال در کشور حکومت کرد؛ کارهای بزرگی را بنیانگذاری کرد. خود آقای رئیسی عزیز ما سه سال حکومت کرد و ریاست کرد کارهای خوبی ایشان انجام داد و بعضی کارها را پایهگذاری کرد که انشاءاللّه ثمرهاش را بعدها کشور خواهد دید.
یکی از شرایط کارآمدی کارگزاران دولت این است که داشتههای خودشان را بشناسند، ثروتهای موجود خودشان را بشناسند. ما داشتیم مسئولینی را ــ بنده در این سالهای طولانی برخورد کردم با مسئولینی ــ که نمیشناختند نیروی انسانی کشور را، نیروهای طبیعی کشور را نمیشناختند. ظرفیتهای ما چندین برابر آن چیزی است که بالفعل دارا هستیم. چند نوع ما ظرفیت داریم:یکی ظرفیتهای طبیعی است؛ ما از لحاظ منابع زیرزمینی ظرفیتهای زیادی داریم. موقعیت جغرافیایی منحصر بفردی در این منطقه داریم. ما از لحاظ زمینی سر چهارراه قرار داریم، چهارراه شرق و غرب و شمال و جنوب. این موقعیت بسیار مهمی است. از لحاظ اقلیمی تنوع اقلیمی یک فرصت بسیار بزرگی است که ما داریم. از لحاظ سواحل طولانی دریای آزاد، ما این فرصت را داریم، جزایرمان، سواحلمان، اینها همهاش فرصت است. یک نوع فرصتها، فرصتهای انسانی است، ظرفیتهای انسانی است. ایمان مردم ما، این ایمانی که مردم دارند ایمان مذهبی و ایمان سیاسی این خیلی با ارزش است، این جزو ظرفیتهاست. یکجور ظرفیتهای دیگر عبارت است از: ظرفیتهای سیاسی کشور، عمق راهبردی ما؛ یک روزی بود که ایران را با قالی و نفت میشناختند، امروز ایران را با علم میشناسند با پیشرفت نظامی میشناسند، با قدرت منطقهای میشناسند با عمق راهبردی میشناسند در دنیا. این یک فرصتی است این در اختیار ماست. توانایی تأثیرگذاری روی کشورهای دنیا، روی منطقه، این چیز کوچکی نیست چیز خیلی مهمی است. این هم از فرصتهای ماست.
باید در فضای مجازی حکمرانی قانونمند وجود داشته باشد
فضای مجازی یک دنیای جدیدی است، شما بیشتر از بنده هم حتما مطلع هستید، فضای مجازی امروز مجازی نیست، امروز یک واقعیتی است، روز به روز دارد پیش میرود، آنچه که مهم است، این است که در فضای مجازی حکمرانی قانونمند وجود داشته باشد. اینکه بنده گاهی گفتهام فضای مجازی رها و ول است، این به خاطر این است، حکمرانی براساس قانون. یک قانونی اگر ندارید، قانون را بهوجود آورید، براساس آن قانون زمام کار را به دست بگیرید، میبینید که این جوان بیچاره را فرانسویها این قدر تا این حد سختگیری انجام میدهند، طرف را میگیرند، زندانی و تهدید میکنند که ۲۰ سال به تو محکومیت خواهیم داد، این به خاطر این است که حکمرانی آنها را نقض کرده است. نقض حکمرانی قابل قبول نیست، شما یک کشور در اختیار دارید که وظیفه در قبال آن دارید، مأموریت در قبال آن دارید، نمیشود حکمرانی شما را نقض کرد، نباید نقض کنند. من به این مناسبت فضای مجازی که من حرف خودم و مبنای خودم را گفتم، قبلا هم گفتهام، جور دیگری بعضیها تبیین میکنند و یا میفهمند و یا نمیخواهند بفهمند، حرف من این است، باید فضای مجازی در کشور قانونمند شود، آن وقت فرصت خواهد شد، اگر ما توانستیم حکمرانی قانونکند در فضای مجازی داشته باشد، این فضا برای کشور فرصت میشود، وگرنه ممکن است تهدید شود
مأموریت رهبر انقلاب به ظفرقندی برای پیگیری موضوع جوانی جمعیت
ما ۴۰ سال قبل نرخ رشد جمعیتمان، سه و نیم درصد بوده که از نرخهای خیلی بالاست، خب یک عدهای دستپاچه شدند و یک مقرراتی گذاشتند و محدودیتهایی را ایجاد کردند، حالا ما آن نرخ سه و نیم درصد که هیچ، حالا البته دقیق من نمیدانم، الآن چیز جدیدی ندارم، نیم درصد، یه چیزی اینجوری، ما باز میخواهیم همان مقررات را اعمال کنیم، این نمیشود، مقررات باید منعطف باشد، یک روزی جمعیت بیضابطه دارد اضافه میشود، جلوی آن را بگیرید، خوب است، اما یک روز هم جمعیت متوقف میشود یا دارد به طرف عقب میرود، کشور به سمت پیری میرود، اینجا باید بلافاصله مقررات را طبق نیاز کشور تغییر بدید، من از آقای دکتر ظفرقندی جداً میخواهم روی این مسئله ایشان شخصاً تکیه کنند و دنبال کنند این موضوع را، یعنی واقعاً بروید دنبال این قضیه نگذارید، این موانع تولید مثل و ولادت را که زیاد هم هست متاسفانه، اینها را کاملاً تسلط پیدا کنید و نگذارید این کار ادامه پیدا کند.
لایههای زیرساختی هوش مصنوعی را باید در کشور دنبال کنید
امروز هوش مصنوعی با یک شتاب حیرتدهندهای یعنی انسان متحیر میشود از شتابی که این فناوری عجیب در دنیا پیدا کرده و دارد پیش میرود. خب، دستگاههای ما، الآن دستگاههای مختلف ما، نظامی و غیرنظامی از هوش مصنوعی دارند استفاده میکنند، بهرهبرداری میکنند، اما این ما را فریب ندهد. در مسئلهی هوش مصنوعی بهرهبردار بودن امتیاز نیست، لایههای عمیقی دارد این فناوری باید در آن لایهها مسلط شد. آن لایهها دست دیگران است. اگر شما نتوانید لایههای عمیق و متنوع هوش مصنوعی را، این فناوری را تأمین کنید فردا اینها یک ایستگاهی مثل ایستگاه اتمی، آژانس اتمی درست میکنند برای هوش مصنوعی که الآن دارند مقدماتش را فراهم میکنند، که اگر چنانچه به آن ایستگاه رسیدید، باید اجازه بگیرید در فلان بخش از هوش مصنوعی استفاده کنید در فلان بخش دیگر حق ندارید استفاده کنید اینجوری. زرنگهای دنیا دنبال این چیزها هستند. فرصتطلبها و قدرتطلبهای دنیا یک آژانس هوش مصنوعی هم به وجود میآید، آن وقت اجازه نمیدهند شما از این منطقه عبور کنید. خودتان باید برسید به فناوریهای عمیق و ژرف این مسئله، لایههای زیرساختی. لایههای زیرساختی هوش مصنوعی را باید در کشور دنبال کنید.
رهبر انقلاب خطاب به دولت چهاردهم: به دشمن امید نبندیم
ما به دشمن امید نبندیم، برای برنامههایمان منتظر موافقت دشمنان و کسانی که با ما دشمن هستند، این منافات ندارد با اینکه با همان دشمن آدم در یک جایی تعامل هم بکند، مانعی ندارد، اما امید به او نبندید، اعتماد به دشمن نداشته باشید.
کلید مشکلات اقتصادی کشور در تولید است
آنچه که کارشناسهای متعدد و مورد اعتمادی به ما میگویند در باب مسئله اقتصاد این است که که کلید مشکلات اقتصادی کشور در تولید است، طرف عرضه، اگه ما بتوانیم تولید را پیش ببریم، مسئله تورم حل میشود، مسئله اشتغال حل میشود، مسئله ارزش پول ملی حل میشود؛ مسئله تولید را باید جدی گرفت، اگر چنانچه بخواهیم کشور در تولید ملی پیشرفت بکند، کمک دولت را لازم دارد، بدون کمک دولت نمیشود، همین بهبود فضای کسب و کار و این حرفهایی که همیشه زده میشود، اینها باید عملیاتی بشود.