کد خبر: ۳۴۳۳۶
تاریخ انتشار: ۰۱ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۷:۴۳

وضعیت نگران‌کننده کاخ سعدآباد؛ تخریب و سرقت اموال تاریخی

درحالی‌که وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی این روز‌ها برای حل مشکل کشاورزی و ساخت‌وساز روستاییان قصد دارد زیر میز بزند، شرایط بعضی بنا‌های مهم تاریخی پایتخت ایران به دلیل سهل‌انگاری نگران‌کننده است.
وضعیت نگران‌کننده کاخ سعدآباد؛ تخریب و سرقت اموال تاریخی

مخاطب 24- مشخص نبودن شرایط نگهداری از بنا، اخبار تخریب بخشی از کاخ سعد آباد، بریدن درختان محوطه و سرقت فرش‌های تاریخی، همگی نشان می‌دهد که شرایط «کاخ تاریخی سعدآباد» نگران‌کننده است.

با اعلام خبر ارسال پرونده مفقودشدن فرش‌های تاریخی کاخ سعدآباد به دادگاه ویژه روحانیت، بار دیگر کارشناسان میراث‌فرهنگی این سوال را مطرح کردند که چرا دولت‌ها در قبال حفاظت از بنا‌های تاریخی و گنجینه‌های ملی احساس مسئولیت ندارند.

نکته مهم در اخبار مربوط به نحوه خروج فرش‌های کاخ سعدآباد، آسودگی خیال سارقان از تبعات کار خود بوده است، به نظر می‌رسد آن‌ها با دریافت مجوز‌های لازم ۴۸ قطعه فرش نفیس تاریخی را پیش چشم ماموران بخش حفاظت از کاخ خارج کرده‌اند.

سپهر خلجی، رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت ابراهیم رئیسی، با تایید ارزش تاریخی فرش‌ها گفته است: «۴۸ تخته فرش مربوط به دوره قاجار است و قابل قیمت‌گذاری نیست.»

این پرونده ۱۰ مظنون دارد و رسانه‌های نزدیک به دولت رئیسی مدعی‌اند یکی از مقامات ارشد دولت روحانی و فرزندش در این فهرست قرار دارند.

قابل‌توجه است که کاخ سعدآباد به دلیل قرارداشتن بخش‌هایی از آن زیر نظر نهاد ریاست‌جمهوری دارای یکی از سخت‌ترین لایه‌های حفاظتی است.

وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران هر دو در موضوع حفاظت امنیتی از بخش‌هایی از کاخ که در اختیار نهاد ریاست‌جمهوری است نقش دارند و حفاظت افراد و مقامات و ساختمان حافظیه کاخ که محل خروج فرش‌ها است، در اختیار سازمان اطلاعات سپاه قرار دارد که مسئول حفاظت از محل تردد سران حکومت است.

اگرچه ساختمان حافظیه در دل مجموعه کاخ سعدآباد نیست، اما ساخت آن به دهه ۷۰ باز‌می‌گردد که برای استفاده نهاد ریاست‌جمهوری ساخته شد. این موضوع باعث طرح این سوال می‌شود که فرش‌های دوره قاجار چرا باید از کاخ‌های تاریخی سعدآباد به ساختمان حافظیه انتقال یابند.

بر اساس شواهد اعلام شده، خروج فرش‌ها از مجموعه کاخ سعدآباد با یک دستگاه وانت پیش چشم ماموران حفاظت این کاخ انجام شده است.


بیشتر بخوانید


نحوه حفاظت از کاخ سعدآباد امکان انتقال پنهانی فرش‌ها را ناممکن می‌کند. همچنین با درنظرگرفتن روند اداری انتقال اموال دولتی، به‌ویژه اموال ارزشمند تاریخی، بی‌شک در نامه‌نگاری‌های مرتبط با این انتقال باید مقصد آن مشخص باشد که تا این لحظه هیچ‌کدام از مقام‌ها جزئیاتی در‌این‌باره منتشر نکرده‌اند.

فارغ از آنچه در این پرونده مطرح است و این نکته که مقام‌های عالی کدام دولت حقیقت ماجرا را بیان می‌کنند، باید این سوال را در نظر گرفت که ساختار حفاظت از دیگر گنجینه‌های ملی در موزه‌ها و اماکن تحت حفاظت ویژه تا چه حد شکننده است.

اگر ۴۸ قطعه فرش نفیس با وزن و ابعاد بالا پیش چشم ماموران بخش حفاظت کاخ سعدآباد با سخت‌ترین لایه‌های امنیتی، قابلیت بارگیری و خروج دارد، چگونه می‌توان این احتمال را مطرح نکرد که اشیایی با ابعاد کوچک‌تر طی سال‌های اخیر از این مجموعه به مقاصد نامعلوم انتقال پیدا نکرده باشند.

این پرسش یادآور وضع مجموعه‌ای از اشیا مفقود‌شده در موزه‌های ایران است که مقام‌های نظام سرقت آن‌ها را انکار کرده‌اند. اما باتوجه‌به اینکه کارشناسان میراث‌فرهنگی و جامعه به فهرست اموال ثبت‌شده در گنجینه‌ها دسترسی ندارند، امکان بررسی وجود گنجینه‌ها ناممکن است.

کاخ سعدآباد از بهمن سال ۵۷ تا امروز بار‌ها با خسارت‌های جبران‌ناپذیری مواجه شده است. هجوم افراد در سال ۵۷ و روز‌های ابتدایی استقرار جمهوری اسلامی باعث تخریب و سرقت برخی از اموال شد.

همچنین ناآگاهی نیرو‌های کمیته انقلاب اسلامی از اهمیت حفظ اموال تاریخی و ارزش بنا موجب شد که به روایت مدیران حفاظتی کاخ در آن دوران، بخش‌هایی از بنا برای ممانعت از امکان ورود افراد دستخوش تخریب و تغییر شوند.

واگذاری بخشی از بنای اصلی به نهاد ریاست‌جمهوری فرصتی بود تا این کاخ ارزشمند تاریخی از دسترسی مدیران میراث‌فرهنگی و کارشناسان این حوزه خارج شود و بیشتر به مجموعه‌ای حاکمیتی با سطح دسترسی محدود امنیتی بدل شود.

فعالیت موزه این مجموعه هم در طول سه دهه گذشته موجب نشده است کاخ سعدآباد از گزند تخریب و ویرانی و بی‌مهری‌ها در امان بماند.

بریدن درختان و تخریب گلخانه سلطنتی برای ساخت بنای جدید در این مجموعه به‌خوبی نبود نگاه مسئولیت‌پذیر تاریخی و ملی به کاخ سعدآباد را نشان می‌دهد.

کاخ تاریخی سعدآباد که بخش مهمی از وقایع تاریخ ایران را در خاطر خود دارد، مانند دیگر بنا‌های تاریخی قربانی نگاه غیرکارشناسی مدیرانی است که به‌جای نگهداری، خود تیشه بر تاریخ این سرزمین فرود آورده‌اند.

طی این سال‌ها متاسفانه در سایه نبود نظارت و حساسیت لازم، اموال متعلق به میراث ملی ایران طی یک چرخه برنامه‌ریزی‌شده ربوده یا تخریب شده‌اند و سپس به‌جای تلاش برای بازپس‌گیری آن‌ها، پرونده‌ها به موضوعی سیاسی، جناحی و امنیتی بدل شده که امکان حل‌وفصل و مشخص‌شدن تکلیف را سخت کرده است.

 

منبع: ایندپندنت فارسی

برچسب ها: کاخ سعدآباد
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
پرسپولیس-استقلال خوزستان فقط با تماشاگران زن پرسپولیس-استقلال خوزستان فقط با تماشاگران زن
باشگاه پرسپولیس نمی‌تواند از حمایت تماشاگرانش در دیدار مقابل استقلال خوزستان بهره ببرد.
زمان بازگشت مهدی قایدی به لیگ ایران فرا رسیده؟ زمان بازگشت مهدی قایدی به لیگ ایران فرا رسیده؟
مهدی قائدی با پایان فصل جاری لیگ امارات از این کشور حوزه خلیج همیشه فارس می‌رود
نامزد ریاست ستاد مشترک ارتش آمریکا خواستار تعامل دیپلماتیک با ایران شد نامزد ریاست ستاد مشترک ارتش آمریکا خواستار تعامل دیپلماتیک با ایران شد
نامزد ریاست ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت: نیروی نظامی به تنهایی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای کافی نیست.
پسر سیروس مقدم، خواستگار دختر نقی معمولی شد پسر سیروس مقدم، خواستگار دختر نقی معمولی شد
سهیل مقدم، فرزند سیروس مقدم و الهام غفوری، در کنار تجربه بازیگری در فصل هفتم سریال پایتخت، سابقه حضور در پشت صحنه سریال‌های تلویزیونی همچون "تا ثریا" را نیز به‌عنوان دستیار کارگردان دارد
چه چیز‌هایی را نباید به ChatGPT بگویید؟ چه چیز‌هایی را نباید به ChatGPT بگویید؟
در ماه‌های اخیر چت‌جی‌پی‌تی به یکی از ابزار‌های محبوب برای پاسخ به سوالات و کمک در امور مختلف روزمره تبدیل شده است. در حالی که این ابزار مبتنی بر هوش مصنوعی می‌تواند بسیار مفید باشد، برخی پژوهشگران هشدار می‌دهند همه چیز را نباید با آن در میان گذاشت
مادر هویدا: آرزو دارم نخست‌وزیر داماد شود مادر هویدا: آرزو دارم نخست‌وزیر داماد شود
سال‌ها بود که آرزوی انجام مراسم حج را داشتم ولی توفیق نمی‌یافتم تا روزی که امیرعباس (نخست‌وزیر) لباس نخست‌وزیری به تن کرد
رفع یبوست با مصرف این میوه خوشمزه رفع یبوست با مصرف این میوه خوشمزه
مصرف زردآلو سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و رفع یبوست می‌شود
برگزیده
۲ بهله عقاب طلایی تحویل محیط زیست خاتم یزد شد ۲ بهله عقاب طلایی تحویل محیط زیست خاتم یزد شد
رییس اداره محیط زیست خاتم یزد از تحویل ۲ بهله عقاب طلایی کشف شده توسط نیروی انتظامی شهرستان مروست به این اداره خبر داد.
گردشگران نوروز ۱۴۰۴ در خانه‌های تاریخی سنندج گردشگران نوروز ۱۴۰۴ در خانه‌های تاریخی سنندج
«عمارت خسروآباد»، «عمارت آصف» و «خانه موزه حبیبی» از شاخص‌ترین خانه‌های تاریخی استان کردستان مربوط به دوران سلسله قاجاریه در شهر سنندج به شمار می‌روند و در تعطیلات نوروزی ۱۴۰۴ پذیرای مسافران و گردشگران هستند.
اگر به دنبال منطقه‌ای فرازمینی در ایران هستید حتما به مینو دشت سفر کنید اگر به دنبال منطقه‌ای فرازمینی در ایران هستید حتما به مینو دشت سفر کنید
جاده‌ای پیش روی شماست که یک سویش جنگل‌های انبوه هیرکانی با درختان سر به فلک کشیده و سوی دیگرش دشت‌های سرسبز گندم و کلزا در نسیم به رقص درآمده‌اند و صدای آبشار‌ها و نغمه پرندگان در هم می‌آمیزد و عطر بهار، روحتان را نوازش می‌دهد. اینجا مینودشت است.
صفحه خبر بالای تصاویر