کد خبر: ۳۲۶۹۰
تاریخ انتشار: ۰۲ دی ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۶

قبح اختلاس شکسته شده است

عمل سرقت و غارت که امروزه در جامعه به عنوان یک پدیده بزه تلقی می‌شود، همیشه و همه‌جا رفتاری بزهکارانه تلقی نمی‌شده است، جایی که قریب به یک قرن پیش در میان قسمتی از ایلات، سرقت یک نوع شجاعت و دلاوری تلقی می‌شد و مهارت را در این زمینه مایه فخر می‌دانستند.
قبح اختلاس شکسته شده است

مخاطب 24- درتاریخ نه‌چندان دور کشور ما، هنجاربودن فرهنگ راهزنی و غارتگری در میان بعضی از طوایف، قبایل، ایلات، عشایر و... رایج بوده است. عمل سرقت و غارت که امروزه در جامعه به عنوان یک پدیده بزه تلقی می‌شود، همیشه و همه‌جا رفتاری بزهکارانه تلقی نمی‌شده است، جایی که قریب به یک قرن پیش در میان قسمتی از ایلات، سرقت یک نوع شجاعت و دلاوری تلقی می‌شد و مهارت را در این زمینه مایه فخر می‌دانستند.

این عده معتقد بودند که این مهارت و استادی، زندگی را بیمه و آینده را تأمین می‌کند و کسی که نتواند دزدی کند ناتوان است. اگرچه جامعه هدف در شکل محدودتری دسترنج و سرمایه انسان‌های دیگر بود، اما گاهی وقت‌ها به خزانه دولتی هم شبیخون زده می‌شد. با گسترش شهرنشینی و مدرن‌شدن جامعه، غارت و سرقت از شهروندان از بین نرفت، اما قبیح‌بودن مسئله و ضد ارزش بودن آن وارد فرهنگ رسمی جامعه شد.

از یک طرف برخورد با سارقان توسط سیستم قضائی و اعمال تنبیه برای مجرمان در قالب شلاق، زندان، محرومیت‌های اجتماعی و... و از طرف دیگر در منفورشدن نزد افکار عمومی و نکوهش‌شدن، بسط و گسترش پیدا کرد. امروز که دزدی و سرقت عملی شنیع شناخته شده است، آهسته‌آهسته غارت و سرقت کم‌ارزش که از مال و ثروت مردم به یغما می‌رفت فراموش نشده، اما پدیده با مهارت و ترفند‌های امروزی تبدیل به غارت بیت‌المال و در ابعادی وسیع‌تر به کل منافع ملی جامعه سرایت پیدا کرده، موضوع به شکل نجومی تغییر ماهوی یافته است، نوع جرائم مالی نیز ابعاد وسیعی به خود گرفته، جرائم الکترونیکی، سایبری، مجازی و... در شبکه‌های اقتصادی و بانکی، شکل تکامل‌یافته و حرفه‌ای‌تر همان جرائم راهزنی و یدی است.

رنج‌آورترین مسئله در این پدیده تنها سرمایه و دسترنج یک ملت نیست که توسط عده قلیلی به تاراج و یغما می‌رود، حتی قبح این مسئله نیز به‌شدت تنزل پیدا کرده است. آن‌قدر از آسیب‌های کم‌ارزش دیگر اجتماعی در تریبون‌های رسمی صحبت می‌شود و موضوعات، بزرگ، جلوه داده می‌شود که درباره مسئله اختلاس به اندازه یک‌صدم آنان بحث و بررسی نمی‌شود و موضوع ضد اخلاقی آن گوشزد نمی‌شود، درحالی‌که مانند ماری هفت سر در‌حال بلعیدن سرمایه و حیثیت اجتماعی کشور است. ملاحظه می‌شود اختلاسگران نه‌تن‌ها خود را مجرم نمی‌دانند بلکه نوع رفتار و کنش آنان در محاکم قضائی و رسانه عمومی مؤید این است که بی‌محابا و با نوعی نیشخند به مردم و جامعه می‌نگرند یا آنانی که بار خود را بسته‌اند و با پول بیت‌المال زندگی مرفهی در آن‌سوی مرز‌ها برای خود ساخته‌اند، با وجدانی آسوده و خیالی راحت منافع ۸۵ میلیون ایرانی را به سخره گرفته‌اند.


بیشتر بخوانید


توجه کنید، آن‌وقت به‌راحتی می‌توان پی برد اختلاس در گمان آنان دزدی نیست بلکه یک زرنگی و نبوغ اجتماعی است که در افراد خاصی وجود دارد؛ یعنی بازگشت به دوران پیش از مدرن و سیستم قبل از بوروکراسی، شاهد هستیم در این شرایط سخت اقتصادی، اختلاسی بزرگ رخ داده و چند میلیارد دلار به تاراج رفته است. آب رفته به جوی بازنمی‌گردد، مگر اختلاس‌های گذشته به صندوق بیت‌المال بازگشت که این‌بار بازگردد؟ می‌گویند عاملان و مسئولان مربوطه از کار اخراج شده‌اند؛ سؤال اینجاست مگر یک مدیر، معاون وزیر یا شخص وزیر در ۳۰ یا ۴۰ سال به چه میزان دستمزد دریافت می‌کند؟ کسی که میلیون‌ها دلار غارت کرده چه نیازی به چندرغاز حقوق دولتی دارد تا در ۳۰، ۴۰ سال دریافت کند؟ چرا سیستم تا این اندازه فشل است که به‌راحتی می‌توان از آن سوءاستفاده کرد و سپس در بوق و کرنا کرد که دست غارتگران از بیت‌المال قطع شده است. الحمدالله تعداد دستگاه‌های نظارتی و عده آنان بی‌شمار است.

پس چرا نظاره‌گر هستند و پس از عیان‌شدن رسوایی تازه سروصدا‌ها بلند می‌شود و پیام‌ها از هر طرف مخابره می‌شود، اختلاس کشف و ضبط شد و این نشان پاکدستی مسئولان است. در میان افکار عمومی که حاضر می‌شوی و با لحنی ملایم سؤال می‌کنی، چنان کوبنده از شدت درد صحبت می‌کنند و پاسخ می‌دهند؛ درمان کار در گردن‌زدن اختلاسگران در ملأعام است. آیا با این حد از اعمال خشونت موضوع حل می‌شود و دوباره اختلاس رخ نخواهد داد؟ این شیوه‌ها در جا‌های دیگری اجرا شده که پالس مثبتی نداده است. امروزه تکنیک‌های نظارت و شفافیت در چرخه‌های مالی به اندازه‌ای بالا رفته که قبل از اقدام و دست‌درازی در صندوقچه بیت‌المال، رسوا می‌کند هرکسی را که در او غش بود.

 

منبع: شرق

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
روز سیزده بدر ورود به این مکان‌ها ممنوع! روز سیزده بدر ورود به این مکان‌ها ممنوع!
توصیه‌های اورژانس: در روز سیزده بدر از نشستن در کنار صخره‌ها، پرتگاه‌ها و دره‌ها خودداری کنید / برخی افراد ممکن است با گزش پشه‌ها یا دیگر حشرات دچار شوک حساسیتی شوند؛ علائم این شوک شامل سرد شدن و تعریق شدید، رنگ‌پریدگی پوست، افت فشار خون و افزایش ضربان قلب است / در این شرایط، فوراً با اورژانس تماس بگیرید و تا رسیدن تیم پزشکی، آنتی‌هیستامین مصرف کنید
عکس‌های نوروزی ۱۴۰۴ را به سبک استودیو جیبلی بسازید عکس‌های نوروزی ۱۴۰۴ را به سبک استودیو جیبلی بسازید
ساخت عکس به سبک استودیو جیبلی این روز‌ها به یکی از جذاب‌ترین ترند‌های دنیای دیجیتال تبدیل شده است. ترکیب جادوی انیمه‌های میازاکی با هوش مصنوعی مدرن، تجربه‌ای بی‌نظیر از هنر، تخیل و تکنولوژی را برای کاربران فراهم می‌کند.
تیم فوتبال محبوب دونالد ترامپ لو رفت تیم فوتبال محبوب دونالد ترامپ لو رفت
پسر رئیس جمهور آمریکا علاقهٔ زیادی به فوتبال دارد، اما خود او ورزش گلف را ترجیح می‌دهد. با این حال، ترامپ هم مثل بسیاری از چهره‌های مشهور به یک تیم خاص تعلق خاطر دارد.
جان‌باختن ۷۴۷ مسافر نوروزی در ۱۸ روز جان‌باختن ۷۴۷ مسافر نوروزی در ۱۸ روز
رئیس پلیس راهور کشور سردار سید تیمور حسینی از جان‌باختن ۷۴۷ مسافر نوروزی در ۱۸ روز از اجرای طرح نوروزی خبر داد.
پرسپولیس-استقلال خوزستان فقط با تماشاگران زن پرسپولیس-استقلال خوزستان فقط با تماشاگران زن
باشگاه پرسپولیس نمی‌تواند از حمایت تماشاگرانش در دیدار مقابل استقلال خوزستان بهره ببرد.
زمان بازگشت مهدی قایدی به لیگ ایران فرا رسیده؟ زمان بازگشت مهدی قایدی به لیگ ایران فرا رسیده؟
مهدی قائدی با پایان فصل جاری لیگ امارات از این کشور حوزه خلیج همیشه فارس می‌رود
نامزد ریاست ستاد مشترک ارتش آمریکا خواستار تعامل دیپلماتیک با ایران شد نامزد ریاست ستاد مشترک ارتش آمریکا خواستار تعامل دیپلماتیک با ایران شد
نامزد ریاست ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت: نیروی نظامی به تنهایی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای کافی نیست.
برگزیده
دستورالعمل اجرایی پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزند به شبکه بانکی ابلاغ شد دستورالعمل اجرایی پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزند به شبکه بانکی ابلاغ شد
بانک مرکزی دستورالعمل اجرایی پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزند در سال ۱۴۰۴ را به شبکه بانکی ابلاغ کرد.
تغییرات نرخ سود بین‌بانکی تغییرات نرخ سود بین‌بانکی
میانگین وزنی نرخ بهره بین بانکی در هفته‌ای که گذشت نسبت به هفته قبل‌تر (۲۹ اسفندماه ۱۴۰۳) از ۲۳.۹۵ درصد به ۲۳.۹۶ درصد در هفته منتهی به پنچشنبه ۷ فروردین ۱۴۰۴ رسید
خودروی فضایی چینی به تهران رسید خودروی فضایی چینی به تهران رسید
پس از مدت‌ها که خبر‌هایی از حضور اوتار در ایران مطرح می‌شد، سرانجام خودروی فضایی چین با نام اوتار ۱۱ با بی‌ام اسپیس به ایران آمد.
صفحه خبر بالای تصاویر