کد خبر: ۳۲۵۹۴
تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۴۰۲ - ۱۶:۴۶

مجموع فساد‌های کشف شده در ایران طی ۱۲ سال؛ ۹۴ میلیارد دلار

عضو سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ساختار اقتصادی فاسد کشور تاکید کرد هر ماه خبر از فساد بزرگ دیگری می‌رسد.
مجموع فساد‌های کشف شده در ایران طی ۱۲ سال؛ ۹۴ میلیارد دلار

مخاطب 24- «حشمت‌الله فلاحت‌پیشه»، استاد دانشگاه علامه طباطبایی و نماینده سابق مردم اسلام‌آباد غرب، در میزگرد بررسی علمی مسائل روز ایران، عدد فساد‌های اقتصادی بزرگ ارزیابی‌شده در ایران را معادل بیش از ۵۷ میلیارد دلار اعلام کرد و یادآور شد: «این رقم برابر با کل وامی است که کره‌جنوبی از صندوق بین‌المللی پول گرفت و ضمن نجات اقتصاد ورشکسته خود، در جمع ۱۰ اقتصاد برتر دنیا قرار گرفت.»

فلاحت‌پیشه در تحلیل خود یکی از دلایل ایجاد بستر مناسب فساد‌های بزرگ اقتصادی را افول جایگاه شایسته‌سالاری در قوای سه‌گانه دانست و مدعی شد فساد چای یکی از نتایج میل مسئولان به مدیریت خارج از شمول نظارت و بازرسی است.

نماینده سابق مردم اسلام‌آباد غرب در مجلس شورای اسلامی چشم‌بستن مسئولان نظام بر وجود مشکلات را ابر مسئله کشور دانست و تاکید کرد ادعای بی‌نقص بودن وضع موجود، به انباشت مشکلات و آسیب‌ها منجر می‌شود و کشور را در گرداب خود غرق خواهد کرد، چرا که این موضوع خود مانعی برابر مسیر توسعه است.

به گفته عضو سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، انفعال و سکوت مجلس برابر فساد چای نشان‌دهنده آن است که در مسیر شکل‌گیری یک الیگارشی سیاسی در ساختار جمهوری اسلامی هستیم که «با حاشیه‌نشین کردن و دور زدن مجلس و دستگاه‌های نظارتی و محاسباتی شکل گرفته و منجر به پیوند میان قدرت و ثروت شده است.»

به نظر می‌رسد هشدار فلاحت پیشه و عدد مدنظر او تنها مربوط به پرونده‌های کلان فساد اقتصادی طی چند سال اخیر است، درصورتی‌که طی دو دهه گذشته حاصل‌جمع این عدد به‌مراتب بزرگ‌تر از ۵۷ میلیارد دلار است.

برخی از رسانه‌ها در ایران با انتشار فهرست ۱۲ پرونده بزرگ فساد اقتصادی فاش‌شده طی سال ۱۳۹۰ تا پایان سال ۱۴۰۱، عدد ۹۴ میلیارد دلار را به‌عنوان حاصل‌جمع فساد‌های اقتصادی کشف شده اعلام کرده‌اند.


بیشتر بخوانید


فساد بانکی منتسب به مه‌آفرید خسروی و گروه موسوم به آریا در سال ۱۳۹۰ با عدد سه هزار میلیارد تومان معادل یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار، پرونده فساد واردات کنجاله سویا با عدد ۷۰۰ میلیون دلار، مجموعه تخلفات مالی و فساد اقتصادی بابک زنجانی با مجموع هشت هزار میلیارد تومان معادل ۲.۳ میلیارد دلار، وحید مظلومین در پرونده سلطان سکه با عدد ۱۴ هزار میلیارد تومان معادل نزدیک به یک میلیارد دلار، مجموعه پرونده‌های فساد فاش‌شده مرتبط با بانک تات با عدد نجومی ۵.۳ میلیارد دلار، مجموعه فساد و تخلف متهمان مرتبط با رانت دلار ۴۲۰۰ تومانی با عدد چهار میلیارد دلار، مجموعه پرونده‌های فساد مدیران شرکت‌های پتروشیمی که در سال ۱۳۹۸ جمع تخلفات آن‌ها به ۱۱ میلیارد دلار رسید، پرونده گروه قطعه‌ساز خودرو عظام با ۷۶۴ میلیون دلار و در نهایت پرونده تازه فاش‌شده چای دبش با عدد سه میلیارد و ۳۷۰ میلیون دلار که در مجموع با جمع عدد غیرقابل‌تصور حدود پنج هزار میلیارد تومان معادل ۹۴ میلیارد و ۳۷۰ میلیون دلار با درنظرگرفتن دلار ۵۳ هزارتومانی، باز هم تنها بخشی از تمامی فساد‌های فاش شده در ساختار اقتصادی جمهوری اسلامی طی ۱۲ سال گذشته است.

اعدادی که سبب می‌شود پرونده جنجالی فاضل خداداد در دهه ۷۰ با عدد ۱۲۳ میلیارد تومان که به اعدام او منجر شد و نام فاجعه فساد در ایران را به خود اختصاص داد، برابر اعداد فساد‌های دو دهه گذشته به پرونده‌ای در سطح فساد‌های بی‌اهمیت جمهوری اسلامی بدل شود.

هرچند مسیر رشد فساد و فربه‌شدن اعداد فاش‌شده بازهم در کنار فساد‌های فاش نشده‌ای که برخی از آن‌ها در لایه‌های تو در‌توی ارتباطات  با ساختار اجرایی کشور مخفی مانده است و سبب می‌شود افشای پرونده‌هایی همچون فساد چای دبش را نتوان لزوما مهم‌ترین نمونه فساد در ایران طی سال‌های گذشته دانست.

باتوجه‌به تکرار مداوم، کارشناسان اقتصادی و سیاسی معتقدند شکل فساد در ایران برنامه‌ریزی شده است. به باور «ابوالفضل دلاوری»، عضو هیات‌علمی دانشگاه علامه، فساد دیگر بخشی جداناشدنی از نظم سیاسی است و تنها عامل آن خلأ‌های قانون و روزنه‌های دورزدن ضوابط از سوی مفسدان نیست.

 

منبع: رویداد 24

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
رونالدو سفیر جایگاه جهانی عربستان رونالدو سفیر جایگاه جهانی عربستان
ماجد الجمعان، مدیر عامل باشگاه النصر، تجربه همکاری با کریستیانو رونالدو را ساده‌تر از آنچه تصورش را داشت توصیف کرد.
عکس‌های نوروزی ۱۴۰۴ را به سبک استودیو جیبلی بسازید عکس‌های نوروزی ۱۴۰۴ را به سبک استودیو جیبلی بسازید
ساخت عکس به سبک استودیو جیبلی این روز‌ها به یکی از جذاب‌ترین ترند‌های دنیای دیجیتال تبدیل شده است. ترکیب جادوی انیمه‌های میازاکی با هوش مصنوعی مدرن، تجربه‌ای بی‌نظیر از هنر، تخیل و تکنولوژی را برای کاربران فراهم می‌کند.
چند نفر در تصادفات نوروز ۱۴۰۴ جان باخته‌اند؟ چند نفر در تصادفات نوروز ۱۴۰۴ جان باخته‌اند؟
رئیس پلیس راهور فراجا از آغاز موج بازگشت مسافران نوروزی به سمت شهر‌های مبدأ خبر داد و گفت: در تصادفات ۲۰ روز اخیر در کشور ۸۳۸ نفر جان خود را از دست داده‌اند.
دلیل جدایی کریم بنزما از رئال مادرید چه بود؟ دلیل جدایی کریم بنزما از رئال مادرید چه بود؟
مهاجم الاتحاد عربستان باشگاه کنونی خود را با رئال مادرید مقایسه و دلیل جدایی‌اش از کهکشانی‌ها را اعلام کرد.
مادر هویدا: آرزو دارم نخست‌وزیر داماد شود مادر هویدا: آرزو دارم نخست‌وزیر داماد شود
سال‌ها بود که آرزوی انجام مراسم حج را داشتم ولی توفیق نمی‌یافتم تا روزی که امیرعباس (نخست‌وزیر) لباس نخست‌وزیری به تن کرد
کدام کشور‌ها بیشترین تعداد موشک‌های هایپرسونیک را در اختیار دارند؟ کدام کشور‌ها بیشترین تعداد موشک‌های هایپرسونیک را در اختیار دارند؟
اگر می‌خواهید بدانید کدام کشور‌ها بیشترین تعداد موشک‌های هایپرسونیک را در اختیار دارند، در ادامه با ما همراه باشید. این موشک‌ها با سرعت و قابلیت مانور بسیار بالا، چالش‌های جدی برای سیستم‌های دفاعی ایجاد می‌کنند.
مشاهده خرس قهوه‌ای در چهارمحال و بختیاری مشاهده خرس قهوه‌ای در چهارمحال و بختیاری
علی زاهدی رییس منطقه‌ی حفاظت‌شده‌ی قیصری چهارمحال و بختیاری موفق به ثبت تصاویری از خرس قهوه‌ای شد.
برگزیده
میزان مالیات نقل وانتقال ملک اعلام شد میزان مالیات نقل وانتقال ملک اعلام شد
نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران گفت: میزان مالیات نقل و انتقال ملک، طبق ماده ۵۹، برابر با ۵ درصد ارزش معامله است.
تعرفه‌های ترامپ باعث سقوط بازار‌های اروپا شد تعرفه‌های ترامپ باعث سقوط بازار‌های اروپا شد
شرکت‌های خرده‌فروشی بزرگ با زنجیره‌های تامین جهانی در صدر فهرست زیان کنندگان از افزایش تعرفه‌های تجاری آمریکا علیه کشور‌های جهان قرار دارند. به عنوان نمونه، بهای هر سهم شرکت آلمانی آدیداس که در حوزه تولید لباس ورزشی فعالیت می‌کند، ۱۰.۴ درصد سقوط کرد.
۶۰ درصد گواهی عدم سوءپیشنه را به صورت خودکاربری صادر می شود ۶۰ درصد گواهی عدم سوءپیشنه را به صورت خودکاربری صادر می شود
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه گفت: در گذشته اگر می‌خواستیم در اجرای احکام، شناسایی اموال را انجام دهیم حدود نزدیک به ۴۰۰ روز از شناسایی تا توقیف طول می‌کشید.
صفحه خبر بالای تصاویر