کد خبر: ۳۲۱۶۹
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۴۰۲ - ۱۵:۳۴

کشف نامه‌ای از یک برادر دوران ساسانی به خواهرش+ متن نامه

یافته‌های غار «هستیجان»، که با غارت گسترده مواجه شده است، به بررسی باستان‌شناسان گذاشته می‌شود. به این بهانه یک پوست‌نوشته از مجموعه‌ای که به خارج از ایران منتقل‌شده نیز منتشر شده است. نامه‌ای از یک برادر (احتمالا) ساسانی به خواهرش.
کشف نامه‌ای از یک برادر دوران ساسانی به خواهرش+ متن نامه

مخاطب 24- «هستیجان»، غاری در دلیجان از توابع استان مرکزی است که کاوش‌های باستان‌شناسان تاریخ این غار را به اواخر دوره ساسانی نسبت داده است. باستان‌شناسان تا سه چهار ماه پیش از وجود چنین غاری اطلاعی نداشتند. مصطفی ده‌پهلوان ـ رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ گفته است: نه در نقشه باستان‌شناسی و نه در گزارش‌های باستان‌شناسی به نام این غار اشاره‌ای نشده بود، تا اینکه یکی از کارشناسان زبان پهلوی در خارج از کشور متوجه چرم‌نوشته‌هایی شد که اطلاعات ذی‌قیمتی را در اختیار می‌گذاشت. او در ادامه با پیگیری متوجه شد بسیاری از این آثار از کشور خارج شده است و با پرس‌وجو متوجه شد خاستگاه این چرم‌نوشته‌ها غاری در استان مرکزی است؛ بنابراین کاوش اضطراری در غار هستیجان آغاز شد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که بسیاری از چرم‌نوشته‌ها و اسناد نوشتاری از این غار غارت شده و به خارج از ایران منتقل شده است. اکنون پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری قرار است در نشستی با عنوان «میراث در خطر ایران: در پرتو اسناد نوشتاری و مدارک نویافته از غار هستیجان» به بررسی آنچه بر این غار گذشته است، بپردازد.

به همین بهانه یکی از اسناد نوشتاری به‌دست آمده از غار هستیجان، از سوی رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری منتشر شده است. این پوست‌نوشته نامه‌ای است خصوصی متعلق به اواخر عصر ساسانی یا آغاز عصر اسلامی، که در منطقه‌ای میان قم و کاشان نوشته شده و نشان از رواج سواد و کتابت در میان عامه مردم ایران پیش از اسلام دارد.


بیشتر بخوانید


برای این نامه، چنین متنی ترجمه شده است: مرواید، خواهر گرامی که ایزدان او را خوشبخت‌تر کنند. هر خوشبختی برای خواهرم باد. من به دست بختک، یک شیشه روغن برایت فرستادم. از تندرستی و آسایش خودت و فرخزاد برای من نامه بنویس و از (تندستی) من و کودکانم آسوده‌خاطر باش. روغن را زود بفرست.

این توضیح داده شده که این پوست‌نوشت جزئی از بایگانی بزرگی از اسناد پهلوی است که در یک یا چند مرکز اداری در منطقه‌ای میان شهر‌های امروز قم و کاشان در اواخر عصر اسلامی نوشته شده‌اند و امروزه در مجموعه‌های مختلفی از جمله در برکلی، برلین و لس‌آنجلس نگهداری می‌شوند. کهن‌ترین سند از این مجموعه یک سند حقوقی از سال دوم هزمز شاهنشاه است.

این سند به شماره Berk.۲۴۵ در کتابخانه بنکرافت در برکلی کالیفرنیا در ایالات متحده نگهداری می‌شود.

نشست اسناد نوشتاری و مدارک نویافته از غار هستیجان، سه‌شنبه ۲۱ آذرماه از ساعت ۱۴ تا ۱۸ در تالار همایش‌های موزه ملی ایران برگزار می‌شود، و علی دارابی ـ معاون میراث فرهنگی ـ، احسان قاضی‌زاده هاشمی ـ عضو کمیسیون فرهنگی مجلس ـ، مصطفی ده‌پهلوان ـ رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ـ، جبرئیل نوکنده ـ رییس کل موزه ملی ایران ـ، محمدرضا نعمتی ـ سرپرست گروه کاوش هستیجان ـ، خداداد رضاخانی ـ پژوهشگر دانشگاه لایدن هلند ـ، اسماعیل شراهی ـ کارشناس اداره کل استان مرکزی ـ و نیماآصفی - پژوهشگر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ـ سخنران‌های آن خواهند بود.

ورود به این همایش برای عموم آزاد است. همچنین تماشای آن از تلویزیون اینترنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به نشانی tv.richt.ir امکان‌پذیر است.

کشف نامه‌ای از یک برادر دوران ساسانی به خواهرش+ متن نامه

منبع: ایسنا

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
پهپاد‌های نظامی تا چه مدت می‌توانند بدون فرود در آسمان بمانند؟ پهپاد‌های نظامی تا چه مدت می‌توانند بدون فرود در آسمان بمانند؟
‌می‌خواهید بدانید پهپاد‌های نظامی تا چه مدت می‌توانند در آسمان بمانند؟ در این مقاله به رکورد‌های شگفت‌انگیز و عوامل کلیدی در مداومت پروازی آنها می‌پردازیم.
شما به چه چیز فوبیا دارید؟ شما به چه چیز فوبیا دارید؟
آیا می‌دانستید فوبیا‌ها می‌توانند ریشه‌های عمیق و پیچیده‌ای در روان انسان داشته باشند؟ در اینجا با تعدادی از رایج‌ترین فوبیا‌های بشر آشنا شوید.
علی لاریجانی: آمریکا ایران را مجبور به تولید بمب اتمی نکند علی لاریجانی: آمریکا ایران را مجبور به تولید بمب اتمی نکند
علی لاریجانی: اگر آمریکا یا اسرائیل به بهانه هسته‌ای ایران را بمباران کنند، ایران مجبور خواهد شد به سمت تولید بمب اتم برود
دیدار سید هادی خامنه‌ای با مهدی کروبی دیدار سید هادی خامنه‌ای با مهدی کروبی
حجت الاسلام و المسلمین سید هادی خامنه‌ای با حجت الاسلام و المسلمین مهدی کروبی دیدار و گفت‌و‌گو کرد
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم ایران را تهدید کرد سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم ایران را تهدید کرد
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از گزینه‌های بسیار بد ترامپ علیه ایران گفت
ارتش: دشمنان در صورت تعرض پاسخ پشیمان کننده دریافت می‌کنند ارتش: دشمنان در صورت تعرض پاسخ پشیمان کننده دریافت می‌کنند
ارتش جمهوری اسلامی در بیانیه‌ای به مناسبت روز ۱۲ فروردین اعلام کرد: اگر دشمنان دچار خطای راهبردی شده و تعرضی نسبت به سرزمین ایران اسلامی کنند، پاسخ سخت و پشیمان کننده دریافت خواهند کرد.
مرگ خواننده مشهور ترکیه هنگام اجرا مرگ خواننده مشهور ترکیه هنگام اجرا
ولکان کوناک، خواننده مشهور ترکیه هنگام اجرای کنسرت در جمهوری تُرک قبرس شمالی درگذشت.
برگزیده
۲ بهله عقاب طلایی تحویل محیط زیست خاتم یزد شد ۲ بهله عقاب طلایی تحویل محیط زیست خاتم یزد شد
رییس اداره محیط زیست خاتم یزد از تحویل ۲ بهله عقاب طلایی کشف شده توسط نیروی انتظامی شهرستان مروست به این اداره خبر داد.
گردشگران نوروز ۱۴۰۴ در خانه‌های تاریخی سنندج گردشگران نوروز ۱۴۰۴ در خانه‌های تاریخی سنندج
«عمارت خسروآباد»، «عمارت آصف» و «خانه موزه حبیبی» از شاخص‌ترین خانه‌های تاریخی استان کردستان مربوط به دوران سلسله قاجاریه در شهر سنندج به شمار می‌روند و در تعطیلات نوروزی ۱۴۰۴ پذیرای مسافران و گردشگران هستند.
اگر به دنبال منطقه‌ای فرازمینی در ایران هستید حتما به مینو دشت سفر کنید اگر به دنبال منطقه‌ای فرازمینی در ایران هستید حتما به مینو دشت سفر کنید
جاده‌ای پیش روی شماست که یک سویش جنگل‌های انبوه هیرکانی با درختان سر به فلک کشیده و سوی دیگرش دشت‌های سرسبز گندم و کلزا در نسیم به رقص درآمده‌اند و صدای آبشار‌ها و نغمه پرندگان در هم می‌آمیزد و عطر بهار، روحتان را نوازش می‌دهد. اینجا مینودشت است.
صفحه خبر بالای تصاویر