کد خبر: ۳۰۹۸۹
تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۴۰۲ - ۱۸:۰۰

سالانه ۲ میلیارد تن شن و غبار وارد جو می‌شود

پیش‌بینی می‌شود که اکنون سالانه ۲ میلیارد تن، وزنی برابر با ۳۵۰ هرم بزرگ جیزه شن و گرد و غبار وارد جو می‌شود.
سالانه ۲ میلیارد تن شن و غبار وارد جو می‌شود

مخاطب 24- سازمان ملل متحد هشدار داد که جهان در حال از دست دادن سالانه یک میلیون کیلومتر مربع از زمین‌های تولیدی به دلیل توفان‌های شن و گردوغبار است. فعالیت انسان با توفان‌های شن و گرد و غبار چه می‌کند؟
توفان‌های شن و گرد و غبار مشکلی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است که به طور چشمگیری توسط فعالیت‌های انسانی در برخی از نقاط جهان فراوان‌تر شده است.

پیش‌بینی می‌شود که اکنون سالانه ۲ میلیارد تن، وزنی برابر با ۳۵۰ هرم بزرگ جیزه شن و گرد و غبار وارد جو می‌شود.

کارشناسان کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با بیابان‌زایی (UNCCD) می‌گویند: «با تأثیرات گسترده فراتر از جایی که شکل می‌گیرند، نوسانات در شدت، اندازه و طول می‌تواند طوفان‌های شن و غبار را غیرقابل پیش بینی و خطرناک کند.
توفان‌های شن و گرد و غبار رو به افزایش هستند

این توفان‌ها که با نام‌های محلی بسیاری مانند سیروکو، هابوب، گرد و غبار زرد یا هارماتان شناخته می‌شوند، در زمین‌های خشک با عرض جغرافیایی کم و مناطق مرطوب‌تر که پوشش گیاهی کمی دارند تشکیل می‌شوند.

به عنوان مثال، دریای خشک شده آرال بین قزاقستان و ازبکستان، منبع اصلی توفان‌های شن و گرد و غبار است.

اگرچه آن‌ها یک پدیده طبیعی رایج هستند، اما این مشکل توسط فعالیت‌های انسانی تشدید می‌شود. جنگل‌زدایی، چرای بی رویه و استفاده بیش از حد از آب باعث گسترش بیابان‌ها می‌شود و احتمال وقوع این توفان‌ها را افزایش می‌دهد.

خشکسالی و دمای شدید ناشی از تغییرات آب‌وهوایی تنها به تقویت این عوامل کمک می‌کند.

فراس زیادت، رئیس ائتلاف سازمان ملل متحد، می‌گوید: «توفان‌های شن و گرد و غبار به طور مکرری افزایش پیدا کردند که تأثیرات فرامرزی قابل‌توجهی دارد و بر جنبه‌های مختلف محیط‌زیست، آب و هوا، بهداشت، کشاورزی، معیشت و رفاه اجتماعی اقتصادی افراد تأثیر می‌گذارد.»

کارشناسان UNCCD اکنون بیش از یک چهارم این مشکل را به فعالیت‌های انسانی نسبت می‌دهند. در برخی مناطق، گرد و غبار بیابان در قرن گذشته دو برابر شده است.

ابراهیم تیاو، دبیر اجرایی UNCCD می‌گوید: «منظره غلتیدن ابر‌های تیره شن و غبار که همه چیز را در مسیرشان می‌بلعد و روز را به شب تبدیل می‌کند، یکی از ترسناک‌ترین مناظر طبیعت است.»

این پدیده‌ای پرهزینه است که در همه جا از آسیای شمالی و مرکزی تا جنوب صحرای آفریقا ویرانی ایجاد می‌کند.

چرا توفان‌های شن و گرد و غبار مشکل ساز هستند؟
آن‌ها به محصولات زراعی آسیب می‌رسانند، دام‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهند و خاک سطحی را از بین می‌برند. جایی که آن‌ها موادی را که حمل می‌کنند رسوب می‌دهند، برای کسانی که مشکلات سلامتی مانند بیماری‌های تنفسی دارند. به ویژه در جایی که با آلودگی صنعتی محلی ترکیب می‌شوند، تهدیدی محسوب می‌شوند.

شبکه‌های ارتباطی، تولید برق و حمل‌ونقل نیز می‌توانند در اثر دید کم یا خرابی‌های مکانیکی از کار بیفتند.

UNCCD خواستار مدیریت بهتر زمین برای بازسازی زمین‌های آسیب دیده و همچنین بهبود سیستم‌های هشدار اولیه برای افزایش انعطاف پذیری در برابر این اثرات شده است.

 

منبع: تجارت نیوز

برچسب ها: توفان گرد و غبار
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
سهراب پاکزاد خیالت جمع را خواند! سهراب پاکزاد خیالت جمع را خواند!
خیالت جمع قطعه‌ای از سهراب پاکزاد خواننده پاپ است. موزیک ویدیوی این قطعه را می‌بینید و می‌شنوید.
حضور ظریف در مذاکره ایران و آمریکا صحت دارد؟ حضور ظریف در مذاکره ایران و آمریکا صحت دارد؟
وزیر خارجه پیشین با رد ادعاهای مطرح شده در فضای مجازی و رسانه‌ای کشور تاکید کرد که بنده حتی نامه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و پاسخ ایران به او را ندیده و از محتوای آن خبری جز آنچه در رسانه‌ها آمده ندارم.
خودرو‌های فرسوده مشمول افزایش دفعات سالیانه معاینه فنی می‌شوند خودرو‌های فرسوده مشمول افزایش دفعات سالیانه معاینه فنی می‌شوند
جدول سن فرسودگی خودرو‌ها در سال ۱۴۰۴ منتشر شد.
کیهان هم از هیات نظارت تذکر گرفت! کیهان هم از هیات نظارت تذکر گرفت!
روزنامه کیهان در واکنش به انتقاد‌های روز گذشته در صفحه گفت و شنود خطاب به منتقدان نوشت: هنوز تیری شلیک نشده چند تا از پادو‌های داخلیو کاسه لیس آمریکا بدجوری کپ کرده‌اند!
هواشناسی ایران ۱۸ فروردین هواشناسی ایران ۱۸ فروردین
رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا با اشاره به ورود سامانه بارشی جدید گفت: در ۱۵ استان کشور رگبار باران، رعد و برق، وزش باد شدید و گاهی تگرگ پیش‌بینی می‌شود.
عکاس ایرانی به عنوان ۱۰ عکاس برتر جهان شناخته شد عکاس ایرانی به عنوان ۱۰ عکاس برتر جهان شناخته شد
ابوالقاسم خوشرو عکاس ایرانی به عنوان ۱۰ عکاس برتر در شاخه مینیمالیسم مفهومی در یک مسابقه جهانی انتخاب شد.
گزینه جدید و مشروط و جذاب برای مهدی طارمی! گزینه جدید و مشروط و جذاب برای مهدی طارمی!
رسانه‌های ایتالیایی از مقصد جدید مهدی طارمی پرده برداشته‌اند.
برگزیده
مصوبه تاثیر معدل در کنکور هنوز در گیر و دار کاغذ بازی! مصوبه تاثیر معدل در کنکور هنوز در گیر و دار کاغذ بازی!
مصوبه «تاثیر معدل در کنکور» که در روز‌های پایانی سال گذشته بعد از انتقادات و حواشی فراوان بالاخره با تصویب در شورای عالی انقلاب فرهنگی به نظر می‌رسید تکلیفش مشخص شده، اوایل امسال با ارائه جزئیات و شروط اجرای آن از سوی شورای سنجش و پذیرش، باز هم آتش انتقادات روشن شد تا جایی که قرار است برای تعیین تکلیف دوباره، در شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد بررسی قرار گیرد تا به تصمیم واحدی برسد.
هواشناسی ایران ۱۸ فروردین هواشناسی ایران ۱۸ فروردین
رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا با اشاره به ورود سامانه بارشی جدید گفت: در ۱۵ استان کشور رگبار باران، رعد و برق، وزش باد شدید و گاهی تگرگ پیش‌بینی می‌شود.
ارتباط مصرف الکل و سرطان‌های کبد، دهان و مری ارتباط مصرف الکل و سرطان‌های کبد، دهان و مری
مدیرکل مرکز مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد سرطان‌ها با انجام غربالگری و آزمایش مناسب و به موقع، قابل پیشگیری هستند، گفت: هدف از غربالگری، شناسایی افراد دارای شواهد حاکی از سرطان یا پیش‌سرطان خاص، قبل از بروز علائم است.
صفحه خبر بالای تصاویر