کد خبر: ۳۰۹۸۹
تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۴۰۲ - ۱۸:۰۰

سالانه ۲ میلیارد تن شن و غبار وارد جو می‌شود

پیش‌بینی می‌شود که اکنون سالانه ۲ میلیارد تن، وزنی برابر با ۳۵۰ هرم بزرگ جیزه شن و گرد و غبار وارد جو می‌شود.
سالانه ۲ میلیارد تن شن و غبار وارد جو می‌شود

مخاطب 24- سازمان ملل متحد هشدار داد که جهان در حال از دست دادن سالانه یک میلیون کیلومتر مربع از زمین‌های تولیدی به دلیل توفان‌های شن و گردوغبار است. فعالیت انسان با توفان‌های شن و گرد و غبار چه می‌کند؟
توفان‌های شن و گرد و غبار مشکلی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است که به طور چشمگیری توسط فعالیت‌های انسانی در برخی از نقاط جهان فراوان‌تر شده است.

پیش‌بینی می‌شود که اکنون سالانه ۲ میلیارد تن، وزنی برابر با ۳۵۰ هرم بزرگ جیزه شن و گرد و غبار وارد جو می‌شود.

کارشناسان کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با بیابان‌زایی (UNCCD) می‌گویند: «با تأثیرات گسترده فراتر از جایی که شکل می‌گیرند، نوسانات در شدت، اندازه و طول می‌تواند طوفان‌های شن و غبار را غیرقابل پیش بینی و خطرناک کند.
توفان‌های شن و گرد و غبار رو به افزایش هستند

این توفان‌ها که با نام‌های محلی بسیاری مانند سیروکو، هابوب، گرد و غبار زرد یا هارماتان شناخته می‌شوند، در زمین‌های خشک با عرض جغرافیایی کم و مناطق مرطوب‌تر که پوشش گیاهی کمی دارند تشکیل می‌شوند.

به عنوان مثال، دریای خشک شده آرال بین قزاقستان و ازبکستان، منبع اصلی توفان‌های شن و گرد و غبار است.

اگرچه آن‌ها یک پدیده طبیعی رایج هستند، اما این مشکل توسط فعالیت‌های انسانی تشدید می‌شود. جنگل‌زدایی، چرای بی رویه و استفاده بیش از حد از آب باعث گسترش بیابان‌ها می‌شود و احتمال وقوع این توفان‌ها را افزایش می‌دهد.

خشکسالی و دمای شدید ناشی از تغییرات آب‌وهوایی تنها به تقویت این عوامل کمک می‌کند.

فراس زیادت، رئیس ائتلاف سازمان ملل متحد، می‌گوید: «توفان‌های شن و گرد و غبار به طور مکرری افزایش پیدا کردند که تأثیرات فرامرزی قابل‌توجهی دارد و بر جنبه‌های مختلف محیط‌زیست، آب و هوا، بهداشت، کشاورزی، معیشت و رفاه اجتماعی اقتصادی افراد تأثیر می‌گذارد.»

کارشناسان UNCCD اکنون بیش از یک چهارم این مشکل را به فعالیت‌های انسانی نسبت می‌دهند. در برخی مناطق، گرد و غبار بیابان در قرن گذشته دو برابر شده است.

ابراهیم تیاو، دبیر اجرایی UNCCD می‌گوید: «منظره غلتیدن ابر‌های تیره شن و غبار که همه چیز را در مسیرشان می‌بلعد و روز را به شب تبدیل می‌کند، یکی از ترسناک‌ترین مناظر طبیعت است.»

این پدیده‌ای پرهزینه است که در همه جا از آسیای شمالی و مرکزی تا جنوب صحرای آفریقا ویرانی ایجاد می‌کند.

چرا توفان‌های شن و گرد و غبار مشکل ساز هستند؟
آن‌ها به محصولات زراعی آسیب می‌رسانند، دام‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهند و خاک سطحی را از بین می‌برند. جایی که آن‌ها موادی را که حمل می‌کنند رسوب می‌دهند، برای کسانی که مشکلات سلامتی مانند بیماری‌های تنفسی دارند. به ویژه در جایی که با آلودگی صنعتی محلی ترکیب می‌شوند، تهدیدی محسوب می‌شوند.

شبکه‌های ارتباطی، تولید برق و حمل‌ونقل نیز می‌توانند در اثر دید کم یا خرابی‌های مکانیکی از کار بیفتند.

UNCCD خواستار مدیریت بهتر زمین برای بازسازی زمین‌های آسیب دیده و همچنین بهبود سیستم‌های هشدار اولیه برای افزایش انعطاف پذیری در برابر این اثرات شده است.

 

منبع: تجارت نیوز

برچسب ها: توفان گرد و غبار
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
به مناسبت روز پدر| طرح پیش فروش سایپا به مناسبت روز پدر| طرح پیش فروش سایپا
شرایط پیش فروش محصولات سایپا به مناسبت فرارسیدن روز پدر اعلام شد
اسپانیا یا پرتقال؛ ایران کدام را انتخاب میکند اسپانیا یا پرتقال؛ ایران کدام را انتخاب میکند
سخنگوی فدراسیون فوتبال درخصوص بازی تدارکاتی تیم ملی فوتبال قبل از جام جهانی۲۰۲۶، مقابل اسپانیا و یا پرتقال توضیحاتی ارائه کرد
سردترین شب ایران، ۵۳ درجه زیر صفر سردترین شب ایران، ۵۳ درجه زیر صفر
دمای قله دماوند شب گذشته به منفی ۵۳ و دمای قله توچال به منفی ۳۲ درجه رسید.بنا بر اعلام هواشناسی، دیشب سردترین شب ایران طی تمام پاییز و تا این زمان از زمستان بوده و پیش‌بینی می‌شود که دمای هوا در روزهای آینده چندان افزایش نیابد، این شب سردترین شب ایران بوده است
رئیس‌کل بانک مرکزی انتخاب شد رئیس‌کل بانک مرکزی انتخاب شد
معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس جمهور از پذیرش استعفای محمدرضا فرزین از سوی رئیس‌جمهور و انتخاب عبدالناصر همتی به‌عنوان گزینه جایگزین در سمت ریاست کل بانک مرکزی، خبر داد.
پاسخ رامین رضاییان به اظهارات ساپینتو در خصوص اخراج از استقلال پاسخ رامین رضاییان به اظهارات ساپینتو در خصوص اخراج از استقلال
دقایقی پیش سرمربی استقلال در نشست مطبوعاتی پیش‌دستانه جدایی رامین رضاییان از این تیم را اعلام کرد؛ در حالی که با توجه به بسته بودن پنجره نقل و انتقالاتی باشگاه استقلال و شرایط مبهم برای انتقال بازیکنان جدید جدایی از بازیکنی باسابقه و شرایط رامین کمی عجیب به نظر می‌رسد.
محسن هاشمی: بعضی از علما معتقدند برخورد خشن با حجاب لازم نیست محسن هاشمی: بعضی از علما معتقدند برخورد خشن با حجاب لازم نیست
بسیاری از علما با حجاب اجباری موافق نیستند، اما در خفا حرف می‌زنند و در علن چیز دیگری می‌گویند. اما آنها از افراطیون موجود می‌ترسند و به همین دلیل حرف‌شان را علنی نمی‌زنند.
فیلم+ لحظه پرتاب ماهواره های ایرانی به فضا فیلم+ لحظه پرتاب ماهواره های ایرانی به فضا
سه ماهواره ایرانی «ظفر ۲»، «پایا» و «کوثر ۱.۵» ساعت ۱۶:۴۸ امروز (یکشنبه هفتم دی ۱۴۰۴) به وقت تهران با موشک سایوز-۲.۱بی از پایگاه فضایی وستوچنی روسیه به فضا پرتاب شدند.
برگزیده
هواشناسی ایران| برف سنگین در تهران هواشناسی ایران| برف سنگین در تهران
کارشناس سازمان هواشناسی، از ورود سامانه بارشی جدید از روز یکشنبه به کشور خبر داد و افزود: با ورود سامانه بارشی، بارش ها تشدید می‌شود و گستره منطقه بارش ها وسیع تر خواهد شد.
در مورد پدیده ال‌نینو در روز‌های آینده بزرگنمایی شده؟ در مورد پدیده ال‌نینو در روز‌های آینده بزرگنمایی شده؟
در حالی که کشور پاییزی کم‌بارش را پشت سر گذاشته، پیش‌بینی‌های جدید نشان می‌دهد طی ۶ هفته آینده بسیاری از مناطق ایران شاهد بارش‌های نرمال و در برخی نقاط حتی بیشتر از حد معمول خواهند بود
هفته دیزاین تهران با دخالت بسیج دانشجویی متوقف شد! هفته دیزاین تهران با دخالت بسیج دانشجویی متوقف شد!
با چند توییت، یک برنامه مورد توجه جوانان تعطیل شد؛ این اتفاقی است که برای رویداد «هفته دیزاین تهران» در دانشکده هنر‌های زیبای دانشگاه تهران رخ داد.
صفحه خبر بالای تصاویر