اغلب عاشقان قهوه بهترین تجربه خود را نوشیدن یک فنجان قهوه تخصصی در کافه مورد علاقه خود می دانند. اکنون تصور کنید بتوان این لذت نوشیدن قهوه را در خانه نیز تجربه کرد. با یادگیری تهیه یک فنجان قهوه، عشق و علاقه شما نیز به نوشیدن قهوه افزایش می یابد. با آموزش و تجربه تهیه قهوه تخصصی، نه تنها محدودیت مکانی برای لذت بردن از قهوه خود نخواهید داشت، بلکه قادر خواهید بود دنیای پیچیده قهوه را بیشتر کشف کنید. در ادامه به دم آوری قهوه در خانه خواهیم پرداخت. با کافه مال همراه باشید.
بدیهی است که برای تهیه قهوه در خانه، نیازمند ابزارهای مناسب و دانش چگونگی استفاده از آن ها هستیم. در صورتی که به دنبال تجربه نوشیدن قهوه تخصصی (Specialty coffee) هستید، به دم افزار های نسل سوم نیاز خواهید داشت. اما با در نظر گرفتن تعدد و تنوع دم افزارها، کدام یک می تواند برای شما بهترین باشد؟ ابزاری با کاربری آسان و مقرون به صرفه؟ در ادامه به معرفی چند دم افزار طربق نظرات متخصصین قهوه خواهیم پرداخت.
فرنچ پرس یک ابزار مقرون به صرفه با کاربری آسان است. فرنچ پرس یک وسیله مطلوب است که تنها نیاز به قهوه تازه آسیاب شده دارد. بهترین نسبت را می توان 60 گرم قهوه با یک لیتر آب تعریف کرد. با توجه به نسبت داده شده، مقدار مناسب قهوه را در آب به مدت 4 دقیقه غوطه ور کرده، مخلوط را با استفاده از پیستون ابزار پرس کرده و سپس آن را در یک فنجان سرو کنید. فرنچ پرس به عنوان ابزاری کلاسیک و کاربردی نه تنها در دم آوری قهوه، بلکه در تهیه انواع چای و دمنوش نیز کاربرد دارد.
یکی دیگر از ابزارهای دم آوری قهوه با روش غوطه وری قهوه و آب، دم آورنده کلور است. طبق نظرات متخصصین قهوه، دم افزار کلور در میان تمامی ابزارهای روش غوطه وری، از خصوصیات مثبت فراوانی برخوردار است.
قهوه ساز هاریو v-60 از دیگر روش های دستی تهیه قهوه است که توسط کمپانی هاریو v-60 ساخته می شود. این قهوه ساز دارای یک فیلتر مخروطی به شکل V انگلیسی با زاویه 60 درجه است. این ابزار نیازی به حرارت مستقیم از طریق شعله یا الکتریسیته ندارد. این ابزار مخروطی شکل در گروه دم افزار های پوراور (pour over) قرار دارد. برای تهیه قهوه با استفاده از v60 به قهوه تازه آسیاب شده، آب جوش و فیلتر نیاز خواهید داشت.
در ابتدا فیلتر خود را درون V60 قرار دهید. سابه قهوه (قهوه آسیاب شده) را درون فیلتر ریخته و سپس آب داغ را به آرامی و به صورت چرخشی بر روی قهوه بریزید. با استفاده از این روش، تمامی کیفیت های قهوه اعم از عطر و طعم به خوبی استخراج می شود. محصول نهایی قهوه دمی خواهد بود.
از دیگر روش های تهیه قهوه با دم افزار های نسل سوم، قهوه ساز ایروپرس (AeroPress) است که در سال 2005 توسط آلن آدلر در آمریکا اختراع شد. اگرچه قهوه حاصل از اروپرس در گروه قهوه های دمی قرار دارد که از ترکیب قهوه آسیاب شده با آب گرم تهیه می شود، اما چون عصاره قهوه با فشار یک پیستون استخراج می شود، افرادی آن را قهوه اسپرسو می دانند.
برای استفاده از اروپرس، ابتدا قهوهی تازه آسیاب شده را در قسمت پایینی دستگاه قرار دهید. سپس آب داغ را به داخل اروپرس ریخته، کمی منتظر مانده و در نهایت با دست پیستون را فشار دهید تا از مخلوط قهوه و آب عصاره گیری شود. این روش به شما قهوه ای با طعم عالی و بافتی غلیظ تر از روش های دیگر عرضه می کند. استفاده بهینه از اروپرس نیازمند تجربه و تنظیمات مشخصی است. با آزمون و خطا می توانید مقدار قهوه و زمان مناسب را پیدا کرده و به قهوه مورد علاقه تان برسید.
یکی دیگر از دم ازار های محبوب نسل سوم کمکس است. کمکس توسط یک آلمانی در سال 1941 اختراع و در آمریکا به صورت صنعتی عرضه گردید. شکل ظاهری این دم افزار شبیه به ساعت شنی است و از دو ظرف غالبا شیشه ای ساخته می شود.
ساختار تمام شیشه ای و شکل منحصربه فرد کمکس باعث ایجاد طعم بهتری نسبت به دیگر دم افزارها و قهوه سازها می شود. جنس شیشه ای کمکس طعم ناخوشایندی به قهوه اضافه نخواهد کرد. ویژگی دیگر قهوه ساز کمکس فیلتر آن است. فیلتر این دم افزار پالپ های قهوه را جذب می کند، به همین دلیل محصول نهایی از غلظت کمتر و طعم ملایم تر برخوردار است.
بعد از تصمیم گیری برای تهیه قهوه در منزل و انجام راه های ابتدایی، به شدت وسوسه می شود به منظور افزایش کیفیت قهوه، از ابزارهای بیشتری استفاده کنید. برای دستیابی به این هدف می توانید یک آسیاب خانگی، اسکیل و کتل تهیه کنید. این ابزار بسیار کاربردی بوده و تا حد زیادی در افزایش کیفیت قهوه نهایی موثر خواهد بود. تهیه یک فنجان قهوه بی نقص، آرزوی تمامی علاقه مندان به این نوشیدنی است.
پس از انتخاب ابزار موردنظر برای تهیه قهوه، شروع به آزمایش کنید و هربار با هر تجربه، تکنیک های بیشتری را بیاموزید. دلسرد نشوید و در نظر داشته باشید قهوه یک علم است که با اندکی تغییر در متغیرها (نوع قهوه، آسیاب قهوه، میزان و دمای آب، زمان عصاره گیری، ...) محصول نهایی متفاوتی خواهید داشت. برای بهبود و ارتقای سطح دم آوری قهوه، بهتر است متغیرها را یک به یک تغییر دهید تا همه چیز تحت کنترل باشد.
سخن پایانی
اغلب افراد پس از تجربه یک قهوه بی نظیر در کافه مورد علاقه شان به دنبال تجربه کردن این حس در خانه هایشان هستند. آشنایی با دم افزارهای تخصصی قهوه و نحوه استفاده از آن ها منطقی به نظر می رسد. در این مقاله با چند دم افزار بی نظیر قهوه آشنا شدید. در صورتی که به دنبال دم افزارهای بیشتر هستید، به فروشگاه کافه مال سر بزنید و از مشاوران و متخصصان اطلاعات لازم در مورد دم افزار مورد نظر خود دریافت کنید.