به گزارش مخاطب ۲۴ به نقل از روابط عمومی بانک ملی ایران:متولد شهرستان جهرم است. نخستین مدیر عامل باشگاه استقلال بعد از انقلاب بود که نام تاج را به درخواست دولت موقت تغییر داد. علاوه بر مدیر عاملی باشگاه استقلال، مربیگری تیم ملی بستکبال ایران را بر عهده داشته و چهار کتاب نیز در این زمینه نوشته است. او را آقای صدای بسکتبال هم نامیدهاند. عنایت آتشی متولد سال ۱۳۲۴ است که از بازی والیبال در مدرسه آغاز کرده است و رشته بسکتبال را به شکل حرفهای تا عالیترین سطوح ادامه داده است. گفت و گوی ما را با این قهرمان پیشکسوت بخوانید:
جناب آتشی با توجه به اینکه جنابعالی را به عنوان پیشکسوتی در ورزش بستکبال میشناسند. برای ما بگویید چرا این ورزش را برای قهرمانی انتخاب کردید؟
در شهر جهرم که به دنیا آمدم، ورزشهای مختلفی مانند کشتی وزنهبرداری والیبال دو چرخه سواری، دو میدانی بسکتبال و پینگ پنگ وجود داشت و دارد. به دلیل اینکه فیزیک من برای والیبال و بسکتبال مناسب بود به این دو رشته روی آوردم زمانی که مدرسه میرفتم، در رشته پرش از ارتفاع پرش سه گام و پرش طول هم فعالیت داشتم، در سال ۱۳۳۸ وارد تیم بسکتبال مدرسه شدم و برای بازی در تیم کلونی آموزشگاه شهر انتخاب شدم. موضوعی که سبب شد علاقهام به بسکتبال زیاد شود مسابقاتی بود که در مدرسه و شهر برگزار میشد و افرادی بودند که زیبا بازی میکردند و من شیفته بازی آنان شدم.
پس از مدتی با تیم بسکتبال مدرسه قهرمان استان شدیم و تا سال ۱۳۴۴ این وضعیت ادامه داشت. در همین سال به خدمت سربازی در شیراز رفتم و با تیم کلونی شهر جهرم در استان فارس قهرمان آموزشگاهها شدیم تعداد ما برای تشکیل تیم در سربازی ۶ تا ۷ نفر بیشتر نبود و به همین دلیل فرصت بازی زیادی داشتم در همان سال قهرمان ارتشهای ایران شدیم یادم میآید در آن سال فرمانده ارتش استان فارس، روزی مانند روزهای دیگر که در حافظیه شیراز در زمین آسفالت تمرین میکردیم ما را به خط کرد و گفت شما نماینده ارتش هستید و باید اول شوید یا اول میشوید یا زندان میروید.
ما در مسابقات شرکت کردیم و هر طور بود مقام نخست را به دست آوردیم. او از این موضوع خیلی خوب استقبال کرد. بالای اکبر آباد شیراز آمد و هر یک از اعضای تیم را روی یک خودروی جیپ، نشاند، دسته گلی به گردن آنان انداخت و ما را با دسته موزیک در خیابان زند و اطراف شاه چراغ گرداند و گفت که آقایان یک ماه استراحت کنند. ما سه نفر بسکتبالیست در یک گردان هشتصد نفره بودیم که آن سال ارتقا گرفتم و گروهبان یک شدم و حقوقم هم بالا رفت یکی از دوستان ما در آن زمان لیسانس بود و درجه افسری گرفت. ما با این حقوقی که ارتش در آن زمان میداد میتوانستیم یک زندگی خوب داشته باشیم، تا سال ۱۳۳۸ در تیم کلونی شیراز بودم و سپس به تهران آمدم و عضو باشگاه تاج آن زمان شدم و برای حضور در تیم ملی هم انتخاب شدم این دوران اولیه حضور من در ورزش قهرمانی بسکتبال تا سال ۱۳۵۳ بود. در آن زمان هم مربی تیم دختران و پسران تاج بودم و هم مربی تیم ملی جوانان در سال ۱۳۵۲ تا سال ۱۳۵۵ سرمربی تیم ملی شدم و با تیم ملی برای قهرمانی بازیهای آسیایی که در کویت برگزار میشد به آن کشور رفتیم علاوه بر این برای مسابقات به کشورهای مختلفی مثل، چین، لبنان، تایلند، فیلیپین و... سفر کردم.
ویژگیهای برتر ورزش بستکبال نسبت به سایر رشتههای ورزشی چیست؟
ورزش به طور کلی میتواند جامعه را سلامت کند. به این شرط که اصول ورزش رعایت شود ورزش تنها این نیست که از بازی در آن لذت ببرید، ولی شرایط آن را نپذیرید. فردی که به ورزش روی میآورد؛ باید هم بهداشت و تغذیه خوب و هم تمرینهای منظم و هدفمندی داشته باشد.
افرادی که در سنین پایه ورزش میکنند به سلامت جامعهشان کمک میکنند این افراد در بزرگسالی برای خدمت به جامعه مناسب هستند فردی که ورزش میکند به طور معمول استقامت، صبر، اخلاق و رفتار خوبی داشته و از سلامت خوبی هم برخوردار است. آنها از مسائل غیراصولی جامعه پرهیز میکنند یک فرد ورزشکار کمتر عصبانی میشود و در کل ورزش باعث بوجود آمدن یک جامعه سلامت است. البته منظور از ورزش فقط ورزش قهرمانی نیست. اگر یک خاتم خانه دار هم ورزش انجام دهد توان بالاتری برای رسیدگی به امور منزل و فرزندان خواهد داشت. همچنین مردی هم که ورزش میکند فرد آرامتری در منزل است که عصبانیت و بد خلقی ندارد.
در سازمانی مانند بانک ملی اگر بخواهیم ورزش بسکتبال را رواج دهیم چه توصیهای دارید؟
بانک ملی در گذشته بهترین باشگاه ورزشی را در ایران داشت و زمانی در زمینه فوتبال شهرت داشت. استعدادهای خوبی از این بانک وارد فوتبال کشور شدند که میتوان به مرحوم رجبعلی فرامرزی و رحیم میراخوری اشاره داشت که شاخصترین آنها مهدی مهدوی کیا بود. همچنین این بانک زورخانهای دارد که مورد توجه مقامات کشورهای خارجی قرار میگیرد بانک ملی تیم شنای خوبی هم داشت. این تشکیلات کنار سیستم ادارای بانک ملی قرار دارد. اگر کارمندان فرصت ندارند به صورت قهرمانی ورزش را دنبال کنند. ورزشهای تفریحی برای آنان بگذارید کارمندی که بعد از ظهر کارش تمام میشود میتواند ورزشهای مورد علاقه خود را انجام دهد. باید شرایطی فراهم شود که کارمندان و خانوادههای آنان بتوانند به شکل بهتری به خصوص در تابستان ورزش را دنبال کنند و بانک شرایطی را به وجود آورد تا استعدادهایی که در سن پایه یعنی ۸ تا ۱۶ سال قرار دارند، شناسایی شوند ورزش سرمایهگذاری است که نتیجه مطلوب برای جامعه دارد در هر سنی که به ورزش رویآورید مفید است.
در عرصه ورزش چه افراد شاخصی را میتوانید نام ببرید که پیش از این کارمند بانک ملی ایران بودهاند؟
افراد شاخصی در عرصه ورزش کشور حضور دارند که پیش از این جزء خانواده بانک ملی ایران بودهاند که از جمله آنها میتوان به عطا بهمنش که اولین گزارشگر ورزشی ایران بود اشاره کرد. اصغر احساسی، سعید کاشانیان، ارسلان جمشیدی برادران دانشور و فرامرز خالقی از قهرمانان بسکتبال بودند که زمانی شاغل در بانک ملی ایران بودند. به طور مثال ارسلان جمشیدی زمان زیادی رئیس ورزش بانک ملی ایران بود که اکنون دوران بازنشستگی را طی میکند.
نظرتان را درباره بانک ملی ایران بفرمایید:
من به عنوان نخستین کارم یک روز کارمند بانک ملی بودم سال ۱۳۴۴ زمانیکه خدمت من تمام شد رئیس تربیت بدنی شهر ما جهرم به فرماندار وقت گفت که نگذارید این فرد از شهر بیرون رود ما به او احتیاج داریم فرماندار وقت هم زنگ زد به رئیس وقت بانک ملی و قرار شد که بروم در آنجا کار کنم فردای آن روز رفتم بانک، من را پشت میزی آهنی نشاندند و یک برگ کاغذ و خودکار گذاشتند روی میز و گفتند هر نامهای که آورده میشود امضا کن آن روز گذشت ظهر برگشتم خانه و از فردای آن روز دیگر به بانک نرفتم، چرا که احساس میکردم طبیعت من با سیستم اداری همخوان نبود، اما الآن پشیمان هستم؛ چون جوان بودم فکر میکردم که اگر کارمند باشم دیگر نمیتوانم ورزش کنم. نخستین حقوق خودم را هم زمانیکه کارمند تربیت بدنی شدم از بانک ملی دریافت کردم
شاخصترین اتفاق ورزشیتان را برایمان بگویید:
شاخصترین رخدادهای ورزشی من تعیین نام استقلال یکی از اعضای گروه هفت نفره برگزارکننده بازیهای آسیایی و سرمربیگری تیم بسکتبال پس از دیدن دوره مربیگری در آمریکا بود. من هشت سال دبیر فدراسیون هم بودم مدت ۴۲ سال هم به طور مستمر به عنوان گزارشگر و کارشناس در رسانه ملی حضور داشتم.
با توجه به اینکه شما نخستین مدیر عامل باشگاه استقلال پس از پیروزی انقلاب اسلامی بودید بفرمایید که چگونه به این نتیجه رسیدید که نام تاج را به استقلال تغییر دهید؟
من در سال ۱۳۵۷ به مدیر عاملی باشگاه استقلال رسیدم و سه سال در این سمت باقی ماندم آقای شاه حسینی - که اولین رئیس سازمان تربیت بدنی پس از انقلاب بود - از من خواست که این نام را تغییر دهم او به من گفت که دولت موقت گفته همه تیمها اسامی خود را عوض کردهاند جز تاج و از من خواستند نامی را پیشنهاد دهم سه نام استقلال آزادی و تختی را پیشنهاد دادم. شاه حسینی گفت که آزادی که نام استادیوم است، تختی هم نام زورخانههای تهران است و استقلال بهتر از همه نامهای پیشنهادی است. او از من پرسید که استقلال را برای چه انتخاب کردی؟ به او پاسخ دادم که در نظر دارم که این تیم در آینده به هیچ کجا وابسته نباشد.
شما میتوانستید در آمریکا بمانید؟ و اینکه چرا به ایران برگشتید؟
ایران وطن من است و من همه موفقیتهایم را در این خاک بدست آوردهام با خودم فکر کردم که برای چه در آمریکا و برای آنها نوکری کنم و به همین دلیل در ایران ماندم. هدف ما خدمت به جامعه بود. من از سال ۱۳۳۳ به طور مدام در موضوعات مربوط به بسکتبال حضور داشتم چه در مقام بازیکن، مربی، مدیر عامل و چه در مقام گزارشگری و کارشناسی در رسانه ملی برای بازیهای المپیک ۲۰۲۰ از کار گزارشگری خداحافظی کردم من با عشق این کار را انجام میدادم و نه برای دستمزد.
یک جمله در وصف بانک ملی بگویید:
بانک ملی ایران خودش یک جمله دارد که آن اعتماد است. بالاتر از این چه میتوان گفت؟ بانک ملی ایران یک بانک مردمی و خوشنام بوده به دلیل اینکه ضوابط بانکداری اصولی را رعایت کرده است.