کد خبر: ۲۸۷۳۲
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۴۰۲ - ۱۲:۲۳

پرونده ثبت جهانی ایذه و پرسشی دیگر

چند سالی است که ثبت جهانی ایذه نقل محافل مسئولان و دوستداران میراث فرهنگی خوزستان شده و خبرهای متعددی با موضوع تلاش و پیگیری این مهم در ایسنا و دیگر رسانه‌های خبری منتشر شده است.
پرونده ثبت جهانی ایذه و پرسشی دیگر

مخاطب 24- اداره کل میراث فرهنگی خوزستان در خبری تازه با این تیتر سؤالی که «مقدمات پرونده ثبت ‌جهانی محوطه روباز ایذه به کجا رسید؟»نشان داد که قرار است به شکل خاص و تخصصی از ابتدای کار خود در حوزه میراث فرهنگی و زیرمجموعه‌های آن اطلاع‌رسانی کند.

غلام‌رضا سلمان‌پوردزفولی معاون میراث‌ فرهنگی خوزستان با اشاره به تدوین پرونده اولیه ثبت‌ جهانی ایذه، گفت: این پهنه در حال حاضر در فهرست موقت میراث‌ جهانی یونسکو قرار دارد.

او درخصوص جزییات پرونده ثبت‌جهانی محوطه روباز ایذه گفت: منظر تاریخی ایذه یکی از چشم‌اندازهای فرهنگی‌ـ‌تاریخی و مشتمل بر محوطه‌های باستانی، نگارکندها و حجاری‌های متنوع است که هریک از این آثار گویای آداب و رسوم، آیین‌ها، هنر و نبوغ انسان‌های ساکن در این سرزمین هستند.

معاون میراث‌ فرهنگی خوزستان با بیان این‌که محدوده یادشده مشتمل بر آثار متعددی است، ادامه داد: این موضوع در کنار دشت حاصلخیز و طبیعت بسیار زیبای منطقه، همگی دست به دست هم داده‌اند تا این منطقه به صورت ویژه در کانون توجهات شوراهای تخصصی ثبت قرار بگیرد.

او تصریح کرد: خوشبختانه در سال‌های گذشته اقداماتی در حوزه‌های مطالعه، تأمین زیرساخت‌ها و حفاظت و مرمت آثار متعددی که در این پهنه قرار دارند شکل گرفته و موضوع تأمین نقاط گردشگری و ایجاد شرایط بسیار مناسب برای استفاده گردشگران از این منطقه با هدف معرفی هر چه بهتر و بیشتر منطقه آیاپیر محقق شده است.

سلمان‌پوردزفولی افزود: در موضوع ثبت ‌جهانی نیاز بود تا مطالعات متعدد، اسکن‌لیزر، کاوش‌ها و وحفاری‌های مختلف توسط هیأت‌های تخصصی انجام شوند که در سال‌های گذشته این اقدامات انجام شدند و در مراحل مختلف، کاوش و مطالعات باستانی‌شناسی را در این پهنه اجرا کردیم.

ایذه از روزگار باستان تا امروز به نام‌های ایذج، اوجا، ایگه، اریگ، ایج، مالمیر یا مال امیر خوانده شده ‌است. بعضی معتقدند نام قدیمی «اینز» و «ایزج» و «ایذه» تبدیل یافته ‌است. به علاوه، به دلیل وجود زیج‌های بسیار در این ناحیه این شهر به نام اریگ یا ایج خوانده می‌شده ‌است. از آثار به دست آمده ایذه از جمله نگاره‌ها و نقش برجسته‌های عیلامی (اولین حجاری‌های ایران باستان قبل از هخامنشیان) می‌توان نتیجه گرفت که آنجا مرکز مهمی در زمان عیلامی‌ها بوده‌ است. این آثار به ۲ دسته آثار عیلام قدیم و نو تقسیم می‌شود.

او با اشاره به این‌که مطالعات متعددی در این پهنه انجام شد و پرونده مطالعاتی ثبت‌جهانی تهیه و به سرانجام رسید نیز عنوان کرد: اسکن‌لیزر سنگ‌نگاره‌ها نیز انجام شد و درحال حاضر نیز در بخش معرفی موفق شدیم که زیرساخت‌هایی را فراهم آوریم تا گردشگران و میراث‌دوستان در این محدوده بتوانند از آن‌ها بهره کافی و لازم را ببرند.

معاون میراث ‌فرهنگی خوزستان خاطرنشان کرد: با اجرای اقدامات پیش‌گفته، پرونده اولیه ثبت‌جهانی ایذه تدوین شد و در حال حاضر این پهنه در فهرست موقت میراث‌جهانی یونسکو قرار گرفته است.

او درخصوص حفاظت از بناهای تاریخی کوشک نورآباد و طاق‌طویله (کاخ اتابکان) نیز گفت: طی سال‌های اخیر و همچنین سال جاری، اقدامات زیادی در حوزه‌های مطالعاتی، حفاظتی، کاوش، مستندگاری و تدوین طرح‌های سامان‌دهی در این دو محدوده حایز اهمیت انجام شد و عملیات مرمتی نیز در چندین فاز در این دو اثر اجرا شده است.

سلمان‌پوردزفولی اضافه کرد: باتوجه به این‌که آثار تاریخی موضوعی نیازمند حفاظت مستمر هستند، این آثار به صورت مکرر پایش و مطالعه می‌شوند و اقدامات حفاظتی و مرمتی نیز به صورت مداوم در آن‌ها انجام می‌‍شود.

 

منبع: ایسنا

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
نمایش فیلم پیدا شدن هواپیمای شهدای خدمت برای نخستین بار نمایش فیلم پیدا شدن هواپیمای شهدای خدمت برای نخستین بار
انتشار برای نخستین‌بار؛ تصاویر منتشرنشده از لحظه پیداشدن بالگرد سانحه‌دیده شهید رئیسی و شهدای خدمت
چالش فروش بی‌ضابطه دارو در فضای مجازی چالش فروش بی‌ضابطه دارو در فضای مجازی
دارو‌های تقلبی، مکمل‌های ورزشی غیرمجاز و محصولات بهداشتی بی‌نام و نشان، سلامت مردم را تهدید می‌کنند.
بررسی نظریه ترور ابراهیم رئیسی بررسی نظریه ترور ابراهیم رئیسی
منصوری در پاسخ به دلایلی شهادت مرحوم رئیسی گفت: شواهدی دال براینکه ترور یا خرابکاری باشد یافت نشده و اطلاع بیشتری از این موضوع نداریم.
اپراتور‌ها میوه انحصار می‌چینند، اما از بازار آزاد حرف می‌زنند! اپراتور‌ها میوه انحصار می‌چینند، اما از بازار آزاد حرف می‌زنند!
تصمیم برای افزایش ۷۵ درصدی قیمت اینترنت بدون بهبود ملموس در کیفیت، نشانگر بحرانی عمیق‌تر در سیاست‌گذاری ارتباطی ایران است.
اولین کشور دارای بزرگترین ناوگان پهپاد در سال ۲۰۲۵ کدام کشور بود؟ اولین کشور دارای بزرگترین ناوگان پهپاد در سال ۲۰۲۵ کدام کشور بود؟
ارتش‌های جهان با درک اهمیت تسلط هوایی و کنترل میدان نبرد، سرمایه‌گذاری گسترده‌ای در توسعه ناوگان پهپادی خود انجام داده‌اند. تا سال ۲۰۲۵، بسیاری از کشور‌ها به سرعت در حال خرید یا ساخت پهپاد‌هایی برای مأموریت‌های متنوع، از پهپاد‌های کوچک نظارتی گرفته تا سامانه‌های با برد بلند و ارتفاع بالا بوده‌اند.
ترامپ بین دو زن خواننده و سیاست مدار گیر کرده است ترامپ بین دو زن خواننده و سیاست مدار گیر کرده است
دونالد ترامپ بار دیگر با انتشار پیامی در پلتفرم «تروث سوشال» (Truth Social) خبرساز شد.
هجوم گردشگران خارجی به ایران هجوم گردشگران خارجی به ایران
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: جذب ۱۵ میلیون گردشگر خارجی یکی از اهداف مهم برنامه هفتم توسعه کشور در حوزه گردشگری است.
برگزیده
هجوم گردشگران خارجی به ایران هجوم گردشگران خارجی به ایران
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: جذب ۱۵ میلیون گردشگر خارجی یکی از اهداف مهم برنامه هفتم توسعه کشور در حوزه گردشگری است.
روستای حسنلو در سایت سازمان جهانی گردشگری ثبت شد روستای حسنلو در سایت سازمان جهانی گردشگری ثبت شد
مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی گفت: پرونده روستای حسنلو نقده در سایت سازمان جهانی گردشگری (UNTourism) بارگذاری شد.
دسترسی پژوهشگران به اسناد تاریخی کاخ گلستان دسترسی پژوهشگران به اسناد تاریخی کاخ گلستان
مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان از آغاز دسترسی پژوهشگران به اسناد تاریخی کاخ گلستان در سامانه جام خبر داد و گفت: لینک پرتال کاتالوگ آنلاین این سامانه به وب‌سایت رسمی کاخ گلستان اضافه شده است و پژوهشگران از این پس می‌توانند به اطلاعات اسناد دسترسی پیدا کنند
صفحه خبر بالای تصاویر