کد خبر: ۲۷۳۱
تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۴۰۰ - ۰۹:۲۲

بی‌تدبیری مهم وزیر نفت در اجلاس اخیر اوپک

بی‌تدبیری مهم وزیر نفت در جلسه چهارشنبه گذشته اوپک، رای ایران را برای انتخاب دبیرکل آتی اوپک عملا بی‌اثر کرد و بدعتی ناگوار گذاشت.
بی‌تدبیری مهم وزیر نفت در اجلاس اخیر اوپک

بی‌تدبیری مهم وزیر نفت در جلسه چهارشنبه گذشته اوپک، رای ایران را برای انتخاب دبیرکل آتی اوپک عملا بی‌اثر کرد و بدعتی ناگوار گذاشت.

بی‌تدبیری مهم وزیر نفت در اجلاس اخیر اوپک

به گزارش مخاطب ۲۴، روزنامه اعتماد نوشت: بی‌تدبیری مهم وزیر نفت در جلسه چهارشنبه گذشته اوپک، رای ایران را برای انتخاب دبیرکل آتی اوپک عملا بی‌اثر کرد و بدعتی ناگوار گذاشت.

١- براساس اساسنامه اوپک، تصمیمات کنفرانس وزرا، باید براساس اجماع اتخاذ شود. به این معنا که همه کشور‌های عضو باید با تصمیمی موافق باشند تا اتخاذ شود. براساس نظام اجماع، حتی یک کشور می‌تواند مانع تحقق یک تصمیم شود.

٢- دوره دبیرکلی فعلی اوپک، اواسط سال آینده تمام می‌شود. براساس اساسنامه، از زمانی که پنجره ثبت‌نام نامزد‌ها باز می‌شود، کشور‌ها فرصت می‌یابند تا کاندیدای خود را معرفی کنند. پس از آن، سایر کشور‌ها هم این امکان را می‌یابند تا کاندیدا‌ها را ارزیابی کنند.

٣- شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان، با توجیه اینکه کشوری غیر از کویت تا روز چهارشنبه کاندیدایی معرفی نکرده، در جلسه اوپک قصد داشت برای کاندیدای دبیرکلی معرفی شده از سوی کویت، جلسه رای اعتماد برگزار کند که کاملا خلاف اساسنامه بود، چون فرصت لازم به کشور‌ها داده نشده بود تا کاندیدای خود را معرفی کنند. در حقیقت تازه روز چهارشنبه، پنجره باز شده بود.

 

۴- در جلسه چهارشنبه عصر اوپک، عراق اعلام کرد که برای دبیرکلی اوپک کاندیدا معرفی خواهد کرد و خواهان آن شد که براساس اساسنامه، موضوع انتخاب دبیرکل به جلسه دیگری موکول شود تا امکان بحث و بررسی وجود داشته باشد. اینجا عراق کمک کرد تا عربستان نتواند خلاف اساسنامه به نیت خودش برسد.

۵- شاهزاده عبدالعزیز، مرد کار کشته‌ای است. پس این موضوع پیش کشیده شد که در جلسه‌ای فوق‌العاده (یک ماه بعد) برای کاندیدا‌ها رای‌گیری کنند و هر کاندیدایی که بیشترین رای را آورد، اقلیت هم آن را بپذیرند. به زبان ساده، موضوع اجماع عملا در این فقره منتفی شود و فقط نامی از آن بماند.

۶- موضوع بالا به رای گذاشته شد و جواد اوجی بی‌توجه به عواقب آن، پذیرفت که هر کاندیدایی بیشترین رای را آورد، کسانی هم که به او رای نداده‌اند موافقت کنند تا نهایتا دبیرکل با اجماع انتخاب شود. ساده شده‌اش این است که قدرت چانه‌زنی ایران از دست رفت و اگر کاندیدایی رای اکثریت را گرفت دیگر نیازی به رای ایران ندارد. هر چند اوجی تاکید کرده است که این روش نباید رویه و تکرار شود. اما حرمتی که یک‌بار شکست، باز هم می‌تواند بشکند!

٧- در موضوعات مربوط به سهمیه‌ها و میزان تولید، ایران به خاطر تحریم و کاهش تولید معافیت دارد و تقریبا دخالتی در تصمیمات اوپک ندارد. اما در ماجرای دبیرکلی می‌توانست با حفظ رایش در نظام اجماع تا لحظه آخر بایستد و امتیاز بگیرد.

٨- هیثم، کاندیدای کویت، نامزد با کیفیتی برای اوپک است. رابطه‌اش با ایرانی‌ها نیز خوب است. اما ایران می‌توانست رایش را در نظام اجماع نگه دارد تا حتی در سطوحی بالاتر از وزارت نفت، ارتباطات کویتی‌ها با ایران برقرار شود.

٩- پیش از این برای تصمیمات مهم در اوپک، وزیر نفت با رییس‌جمهور مشورت می‌کرد. اگر بی‌اثر کردن رای ایران در ماجرای دبیرکلی اوپک، بدون اطلاع رییس‌جمهور گرفته شده است، سیدابراهیم رییسی خوب است وزیر نفتش را مورد سوال قرار دهد.

١٠- در شرایط فعلی (با اضافه شدن کشور‌های کوچک) ایران در اوپک در اقلیت است. نظام تصمیم‌سازی اجماع به ایران قدرت می‌دهد تا وزن خودش را حفظ کند. جواد اوجی حالا، اما به دیوار تصمیم‌سازی اجماع، ترک وارد کرده است. این مساله، عواقب زیادی دارد. به ویژه در تصمیمات مهم درون اوپک که اگر باب شود رای ایران کاملا بی‌اثر می‌شود.

١١- ترک وارد کردن به نظام تصمیم‌سازی اجماع، اثرش را در تصمیمات مختلف آتی اوپک نشان خواهد داد. آن‌هم در سازمانی که ایران همفکران اکثریت در آن ندارد. روزی که بحث سهمیه‌های ایران در اوپک مطرح شود، معنای از دست رفتن اقتدار را خواهند چشید. دیپلماسی انرژی، شعاری نیست.

برچسب ها: اوپک وزیر نفت
captcha
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
سوریه در آستانه پیوستن به پیمان مکه! سوریه در آستانه پیوستن به پیمان مکه!
به گفته وزیر امور خارجه سوریه، در حال حاضر مذاکراتی برای بررسی پیوستن دمشق به جمع سه کشور عربستان، ترکیه و پاکستان در چارچوب پیمان مکه در جریان است.
اپل با انتشار iOS ۲۷.۳ قابلیت‌های هوش مصنوعی خود را به چین هم انتقال میدهد! اپل با انتشار iOS ۲۷.۳ قابلیت‌های هوش مصنوعی خود را به چین هم انتقال میدهد!
اپل قصد دارد با انتشار نسخه ۲۷.۳ سیستم‌عامل iOS، برخی قابلیت‌های هوش مصنوعی «اپل اینتلیجنس» را برای نخستین‌بار در اختیار کاربران چینی قرار دهد. این قابلیت‌ها ابتدا در نسخه بتای iOS ۲۷.۳ در دسترس قرار می‌گیرند و عرضه نسخه نهایی برای دسامبر برنامه‌ریزی شده است.
پیدا شدن ۱۹۰ سلاح غیرمجاز در استان خوزستان! پیدا شدن ۱۹۰ سلاح غیرمجاز در استان خوزستان!
فرمانده انتظامی استان خوزستان از کشف ۱۹۰ قبضه سلاح غیرمجاز خبر داد و گفت: در این عملیات ۱۳۵ متهم و عامل نگهداری سلاح دستگیر و تحویل مراجع قانونی شدند.
تسلیت عراقچی به وزیر امور خارجه در خصوص حادثه قطار تسلیت عراقچی به وزیر امور خارجه در خصوص حادثه قطار
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان در پیامی به خوزه مانوئل آلبارس، وزیر امور خارجه اسپانیا، وقوع سانحه تلخ قطار و جان‌باختن شماری از افراد را تسلیت گفت.
لغو شدن فوری آزمون استخدامی آموزش‌وپرورش! لغو شدن فوری آزمون استخدامی آموزش‌وپرورش!
آمار‌ها از فروکش کردن تب‌وتاب استخدام‌های گسترده در مقایسه با چند سال گذشته حکایت دارد.
درخواست ترامپ از اروپا درباره روسیه! درخواست ترامپ از اروپا درباره روسیه!
مقام‌های وزارت جنگ آمریکا در هفته‌های اخیر از چند کشور عضو ناتو خواسته‌اند لحن اظهارات عمومی خود درباره تهدید روسیه را تعدیل کنند؛ درخواستی که به گفته منابع آگاه، با این استدلال مطرح شده است که برخی مواضع مقام‌های اروپایی می‌تواند امنیت قاره را تضعیف کند.
باخت دقیقه نودی یزدانی به حریف کره‌ای! باخت دقیقه نودی یزدانی به حریف کره‌ای!
در روز نخست مسابقات کشتی آزاد قهرمانی جهان حسن یزدانی به مصاف رقیب کره‌ای خود رفت؛ و در لحظات آخر شکست خورد.
برگزیده
سرلشکر عبداللهی: پیاده‌سازی الزامات پدافند غیرعامل در نیرو‌های مسلح ضرورتی حیاتی است سرلشکر عبداللهی: پیاده‌سازی الزامات پدافند غیرعامل در نیرو‌های مسلح ضرورتی حیاتی است
رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح و فرمانده قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء (ص) به مناسبت هفته پدافند غیرعامل در پیامی، پیاده‌سازی الزامات پدافند غیرعامل در نیرو‌های مسلح را ضرورتی حیاتی و قطعی دانست.
درخواست ترامپ از اروپا درباره روسیه! درخواست ترامپ از اروپا درباره روسیه!
مقام‌های وزارت جنگ آمریکا در هفته‌های اخیر از چند کشور عضو ناتو خواسته‌اند لحن اظهارات عمومی خود درباره تهدید روسیه را تعدیل کنند؛ درخواستی که به گفته منابع آگاه، با این استدلال مطرح شده است که برخی مواضع مقام‌های اروپایی می‌تواند امنیت قاره را تضعیف کند.
رهبر انصارالله یمن: عربستان با حمایت اسرائیل به یمن حمله می‌کند رهبر انصارالله یمن: عربستان با حمایت اسرائیل به یمن حمله می‌کند
سید عبدالملک الحوثی رهبر انصارالله یمن، تاکید کرد عربستان با نظارت آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی به تجاوزات خود