مخاطب24:واحد اقتصادی نشریه اکونومیست فهرست قابل زندگیترین شهرهای جهان برای سال ۲۰۲۳ را منتشر کرده است.
به گزارش عصرایران به نقل از سی ان ان، در این فهرست که ۱۷۳ شهر جهان طبقه بندی شده همچنان شهر "وین" اتریش در صدر قرار دارد.
واحد اطلاعات اکونومیست ۱۷۳ شهر را در سراسر جهان بر اساس شاخصهایی مهم از جمله مراقبتهای بهداشتی، آموزش، ثبات، زیرساختها و محیط زیست رتبه بندی کرده و فهرست قابل زندگیترین شهرهای جهان در سال ۲۰۲۳ را منتشر کرده است.
شهر وین اتریش امسال نیز همچون سال گذشته جایگاه قابل زندگیترین شهر جهان را حفظ کرده و به دلیل زیرساختهای قابل اعتماد، فرهنگ و سرگرمی برجسته و خدمات آموزشی و بهداشتی بی عیب و نقص خود مورد تحسین قرار گرفته است.
پس از آن شهر کپنهاگ (پایتخت) دانمارک در جایگاه دوم قرار دارد و ۹ شهر بعدی به ترتیب ملبورن استرالیا، سیدنی استرالیا، ونکوور کانادا، زوریخ سوییس، کلگری کانادا، ژنو سوییس، تورنتو کانادا واوساکای ژاپن + اوکلند نیوزیلند (به طور مشترک) در جایگاه سوم تا دهم قابل زندگیترین شهرهای جهان قرار گرفتند.
لیست بهترین و بدترین ۱۰ شهر جهان برای زندگی در سال ۲۰۲۳ به نقل از واحد اطلاعات اکونومیست
بازگشتهای بزرگ
در حالی که دو شهر ملبورن و سیدنی استرالیا در سالهای اخیر در این فهرست سقوط کرده بودند و سیدنی در سالهای گذشته از فهرست ۱۰ شهر قابل زندگی جهان خارج شده و ملبورن با اوساکای ژاپن در رده دهم در سال ۲۰۲۲ قرار گرفته بود، اما این دو شهر بزرگ استرالیا امسال هر دو به ترتیب رتبههای سوم و چهارم را به خود اختصاص دادهاند.
کانادا نیز امسال جایگاه خوبی کسب کرد و سه شهر آن - کلگری، ونکوور و تورنتو - در بین ۱۰ شهر برتر جهان قرار گرفتند.
در همین حال، سوئیس نیز با دو شهر زوریخ و ژنو در فهرست ۱۰ شهر قابل زندگی جهان ۲ نماینده کسب کرد؛ شهر اوساکای ژاپن نیز که امسال شاهد لغو محدودیتهای مرتبط با کووید بوده، با رشد کمی در رتبهبندی فرهنگ و محیطزیست خود به جمع ۱۰ شهر قابل زندگی جهان برگشته است.
"اوپاسانا دات" رئیس شاخص زیست پذیری در واحد اطلاعات اکونومیست در بیانیهای گفت: "حذف محدودیتهای مرتبط با کووید به طور کلی برای زیستپذیری جهانی در سال ۲۰۲۳ مفید بوده است. "
او افزود:" آموزش با بازگشت کودکان به مدارس همراه با کاهش قابل توجه بار بیمارستانها و سیستمهای مراقبتهای بهداشتی، با برخی پیشرفتهای قابل توجه در شهرها در سراسر اقتصادهای در حال توسعه آسیا و خاورمیانه، قویتر شده است. "
وی خاطر نشان کرد:" از آنجایی که محور سیاسی و اقتصادی جهان همچنان در حال چرخش به سمت مشرق زمین است، انتظار داریم شهرهای این مناطق به آرامی در رتبه بندی زیست پذیری ما به سمت بالا حرکت کنند.
اگرچه غالب شهرهایی که در صدر فهرست هستند اروپایی هستند، اما امسال برخی شهرهای اروپایی در فهرست سقوط کرده اند.
برای مثال شهر لندن، پایتخت انگلیس با سقوط ۱۲ پلهای به رتبه ۴۶ و شهر استکهلم پایتخت سوئد با ۲۲ پله سقوط در رتبه ۴۳ قرار گرفتند، و در حالی که شهر ادینبورگ (پایتخت اسکاتلند) در رده بندی پارسال در رتبه ۳۵ قرار داشت امسال به رتبه ۵۸ سقوط کرده است.
درباره این سقوط جایگاه در این گزارش آمده است: "هیچ یک از این شهرها کاهش شدیدی در امتیازات شاخص خود نداشته اند، اما آنها نتوانسته اند دستاوردهایی را که بسیاری از شهرهای دیگر - به ویژه شهرهای آسیایی - در سال گذشته به دست آورده اند، به دست آورند. "
میانگین امتیاز شاخص در ۱۷۲ شهر (با حذف کیف در اوکراین) اکنون به ۷۶.۲ از ۱۰۰ رسیده است که بالاترین امتیاز در ۱۵ سال گذشته است.
بر اساس این گزارش، نمرات مراقبتهای بهداشتی بیشترین بهبود را داشته است، در حالی که امتیازات مربوط به آموزش، فرهنگ و سرگرمی و زیرساختها نیز بالاتر است.
کاهش ثبات
با این حال، ثبات به دلیل "مواردی از ناآرامیهای مدنی در بسیاری از شهرها در بحبوحه بحران هزینههای زندگی، و همچنین افزایش جرم و جنایت در برخی شهرها" دچار کاهش شده است.
"بارسالی باتاچاریا" مدیر تحقیقات واحد اطلاعات اکونومیست در این باره میگوید: از بین پنج دسته تحت پوشش شاخص ما، تنها ثبات شاهد کاهش بوده است.
فشار بر نظم عمومی و وضعیت معکوس اقتصادی نیز موارد جرم و جنایت را در برخی شهرها افزایش داده است و این خطری برای آینده خواهد بود.
به گفته او:" همه اینها نشان میدهد که امتیازات ثبات در شاخص زیست پذیری ما بعید است به سرعت بهبود یابد. "
شهرهای ایالات متحده آمریکا در فهرست امسال نیز شاهد سقوط جایگاه بودند و شهر سن دیگو و لس آنجلس هر دو با ۱۷ پله سقوط در رتبههای ۶۱ و ۵۷ امسال قرار گرفتند.
۱۰ شهر انتهای لیست
امسال نیز تغییر چندانی در انتهای لیست رخ نداده است و شهرهایی که درگیر ناآرامیهای مدنی و درگیریهای نظامی بوده و یا هستند، کمترین امتیاز را به خود اختصاص دادهاند.
دمشق سوریه، طرابلس لیبی و الجزیره الجزایر در رتبه بندی امسال در قعر لیست و به عنوان سه شهر غیرقابل زندگی جهان قرار گرفتند.
شهر دمشق که همواره یکی از پایینترین شهرهای این نظرسنجی است، امسال هیچ بهبودی در امتیازات زیستپذیری خود نداشته است.
با این حال شهر کیف اوکراین که به دلیل تهاجم روسیه در فوریه ۲۰۲۲ در فهرست سال ۲۰۲۲ ناپدید شد، امسال به دلیل تأثیر مستقیم جنگ در لیست سقوط کرد و اکنون در بین ۱۰ شهر غیر قابل زندگی جهان قرار دارد.
لیست ۱۰ شهر غیرقابل زندگی جهان در سال ۲۰۲۳ به نقل از واحد اطلاعات اکونومیست
در این گزارش آمده است: "جنگ در اوکراین و اختلالات اقتصادی و سیاسی ناشی از آن بر زندگی در بسیاری از شهرهای اروپایی تاثیر گذاشته است. "
۱۰ شهر غیرقابل زندگی جهان که در انتهای این لیست قرار دارند به ترتیب عبارتند از: دمشق سوریه، طرابلس لیبی، الجزیره الجزایر، لاگوس نیجریه، کراچی پاکستان، بندر مورسبی در پاپوا گینه نو، داکا بنگلادش در کنار هراره زیمبابوه، کی یف اوکراین و دوآلا کامرون.