کد خبر: ۱۹۵۰۸
تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۲۱

کشف مهم در شمال غرب ایران

نتایج کاوش در «تپه کهنه صوفیان» به شناسایی محوطه‌ای از دوران مس و سنگ قدیم (فرهنگ دالما) در منطقه مرتفع شمال غرب ایران منجر شد. باستان‌شناسان بر این نظرند، این کشف به دانسته‌های ایران از فرهنگ هزاره پنجم قبل از میلاد، حدود ۷۰۰۰ سال پیش بیفزاید.
کشف مهم در شمال غرب ایران

کشف مهم در شمال غرب ایران

مخاطب24:مهناز شریفی ـ سرپرست هیأت باستان‌شناسی تپه کهنه صوفیان ـ درباره جزئیات این کاوش، گفت: تپه کهنه صوفیان شامل دو تپه I و II است. تپه کهنه صوفیان I مربوط به ۷۰۰۰ سال پیش و متعلق به «فرهنگ دالما» یا مس و سنگ قدیم است.

 


او با اشاره به این‌که صوفیان یکی از مراکز مهم هزاره پنجم قبل از میلاد در دشت اشنویه است، اظهار کرد: نتایج کاوش تپه صوفیان نشان می‌دهد که صوفیان از محوطه‌های ارزشمند حوضه جنوب دریاچه ارومیه بوده و به عنوان یک محوطه کلیدی در شمال غرب و یک استقرار مهم از دوره مس و سنگ قدیم مطرح است که فاصله زیادی با تپه دالما ندارد، بنابراین تغییراتی در سنت فرهنگی این منطقه در کاوش مشاهده شد.

این باستان‌شناس یادآور شد: اهداف پروژه کاوش تپه کهنه صوفیان علاوه‌بر نجات‌بخشی سد چپرآباد، بررسی فاز شکل‌گیری فرهنگ دالما و پیزدلی در دشت اشنویه و بررسی چگونگی نحوه انتقال، بررسی سنت‌های فرهنگی حسنلو IX (۹) در حوزه شمال غرب بر اساس نویافته‌های باستان‌شناسی و بررسی تعاملات فرهنگی ساکنان منطقه، با مناطق همجوار و بررسی بافت معماری کهنه صوفیان است.

سرپرست هیأت باستان‌شناسی تپه کهنه صوفیان گفت: در این کاوش تلاش شد تا با مطالعه یافته‌ها به وضعیت روشن‌تری از افق فرهنگی مس و سنگ قدیم (فرهنگ دالما) در شمال غرب ایران دست یابیم.

کشف سکونتگاه‌های دائمی از ۷۰۰۰ سال پیش در حوضه جنوب دریاچه ارومیه

شریفی ادامه داد: نتایج اولیه کاوش، بیانگر بقایای معماری مستحکم و دائمی و نشان‌دهنده این نکته است که از صوفیان برای استقرار دائم استفاده شده و این مسأله از این حیث قابل توجه است؛ چرا که پیش از این بیشتر محوطه‌های هزاره پنجم قبل از میلاد دارای معماری ضعیفی بوده‌اند.

او افزود: در این کاوش، سفال دالما و گونه پیزدلی (BOB) همزمان و تواماٌ به دست آمده که نشانگر همپوشانی دو فرهنگ دالما و پیزدلی است و نخستین بار در کاوش صوفیان همزمانی این دو فرهنگ، در لایه‌های برجا و در نهشتی ضخیم به دست آمده است.

این باستان‌شناس با بیان این‌که در صوفیان آثار معماری خشتی مستحکمی به دست آمد که دارای پی‌سازی سنگی است و این مسأله برای نخستین بار در این تپه مشاهده شده است، گفت: با توجه به این نکته که بسترسازی سنگی زیر فضای خشتی تاکنون در نقطه دیگر گزارش نشده است، بنابراین این کشف بر اهمیت این تپه می‌افزاید.

 


سرپرست هیأت باستان‌شناسی تپه کهنه صوفیان ادامه داد: در داخل فضای معماری، خمره‌های سفالین به دست آمد که به روش سبدی ساخته شده‌اند که ساخت این سنت سفالین از مختصات فرهنگ حاجی فیروز (دوره نوسنگی جدید) است و این امر مؤید این نکته است که فرهنگ دالما خود تداوم فرهنگ «حاجی فیروز» و آن ادامه فرهنگ «حسونا» است.

کشف سازه حرارتی، ۵ تدفین خمره‌ای مربوط به نوزدان و یک گورستان عصر مفرغ

شریفی همچنین از کشف یک سکوی خشتی در این کاوش خبر داد و در ادامه گفت: نکته بسیار مهم دیگر در این کاوش کشف سازه‌ای (احتمالا کوره، یا سازه حرارتی) است که این ساختار نیز در نوع خود بی‌نظیر بوده و تاکنون در محوطه‌های همزمان گزارش نشده است.

او با بیان این‌که در کاوش صوفیان در فضا‌های مسکونی، ۵ تدفین خمره‌ای مربوط به نوزادان شناسایی شد، گفت: در محوطه‌های هزاره پنجم قبل از میلاد رسم تدفین نوزادان در خمره‌ها و قراردادن آن در فضای مسکونی رایج بوده است. تدفین کودکان در خمره‌ها یا کاسه‌های بزرگ در مناطق وسیعی از قفقاز (Helving ۲۰۱۲:۲۰۷) رواج داشته و نمونه مشابه آن در Alchan tepe قفقاز همچنین درتپه گارا و (Tobler ۱۹۵۰ Tepe Gawra: XI-VIII)، در قفقاز جنوبی (Ovcular Tepesi) (Marro et al,۲۰۱۱:۷۰)، Alchan tepe (Akhundov,۲۰۱۱:۲۳۲) و لیلا تپه قفقاز Leyla tepe (Narimanov et al ۲۰۰۷) نیز گزارش شده است.

شریفی افزود: در ایران نمونه‌های این‌گونه تدفینی در خود دالما تپه و سپس در دوره مس و سنگ جدید در گردآشوان در دشت پیرانشهر توسط نگارنده گزارش شده است.

او از دیگر نکات مهم در این کاوش را کشف خمره‌هایی دانست که کاربری آبریز یا قیف را داشته‌اند که این گونه‌های سفالین نیز در نقاط دیگر در کاوش‌های باستان‌شناسی گزارش نشده است.

بنابر گزارش روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، این باستان‌شناس با بیان این‌که در مجموع نتایج کاوش تپه کهنه صوفیان منجر به شناسایی محوطه‌ای از دوران مس و سنگ قدیم (فرهنگ دالما) در منطقه مرتفع شمال غرب ایران شد، اظهار کرد: مواد فرهنگی صوفیان نشان داد که ساکنان آن خطه با مناطق دورتر در ارتباط بوده‌اند، شواهد «اُبسیدین‌ها» (یک نوع شیشه آتشفشانی طبیعی) بر این امر صحه می‌گذارد.

به گفته سرپرست هیأت باستان‌شناسی تپه کهنه صوفیان، در این محوطه در کاوش‌های باستان‌شناسی بیش از سه متر و نیم انباشت از فاز هزاره پنجم قبل از میلاد شناسایی شد. همچنین در تپه کهنه صوفیان II گورستانی از عصر مفرغ شناسایی شد که دارای گور‌های کلان سنگی بود.

به گزارش ایسنا، روناک تاسا ـ رییس اداره میراث‌فرهنگی اشنویه ـ نیز به تازگی از کشف ۱۱۱ شیء تاریخی از فصل دوم کاوش‌های نجات‌بخشی سد چپرآباد این شهرستان پس از یک ماه، خبر داده است. به گفته او، تاکنون در کاوش‌های نجات‌بخشی انجام‌شده ظروف سفالی، تدفین انسانی و تعدادی اشیای مفرغی به دست آمده که به گنجینه موزه یکی از شهرستان‌ها انتقال یافته است.

بنابر اعلام اداره میراث‌فرهنگی اشنویه، سال ۱۴۰۰ نیز عملیات کاوش نجات‌بخشی چهار محوطه محدوده آبگیری سد چپرآباد، از جمله شیخ رش ۱ و ۲، کانی‌حوا و تپه چپرآباد توسط ۱۰ کارشناس در قالب چهار گروه باستان‌شناسی انجام شده بود. باستان‌شناسان بر این عقیده‌اند که نتایج این کاوش‌ها با توجه به قدمت هفت‌هزارساله محوطه و آثار یافت‌شده، نقطه عطفی برای باستان‌شناسی جنوب آذربایجان غربی محسوب شود.

کاوش‌های نجات‌بخشی در این منطقه درحالی انجام می‌شود که بنابر اظهارات قبلی مدیرکل میراث‌فرهنگی اشنویه، با آب‌گیری سد چپرآباد، ۱۳ محوطه باستانی شناسایی‌شده زیر آب خواهد رفت.

 
برچسب ها: باستان‌شناسی
آخرین اخبار
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
طلسم مرگ دشمن در ده روز! طلسم مرگ دشمن در ده روز!
افراد سودجو با ادعا‌های مثل بازگشت معشوق، افزایش ثروت و طلسم مرگ (که ۷ تا ۱۲ میلیون تومان قیمت دارد)، مردم را فریب می‌دهند. این افراد اجزای حیوانات مانند پنجه جغد را ۲ تا ۶ میلیون، قلب مار کبری ۵ تا ۱۰ میلیون و پوست کفتار را ۷ تا ۱۵ میلیون برای طلسم‌سازی و بخت‌گشایی به فروش می‌رسانند.
چرا پیر پسر موجب وحشت شده؟ چرا پیر پسر موجب وحشت شده؟
فیلم پیرپسر از زمان ساخت تا اکران با واکنش‌های متنوعی همراه بوده؛ از نقد‌های تند گرفته تا نظراتی که گفت‌و‌گو بر سر آنها ممکن است. در روز‌های اخیر، برخی چهره‌های سیاسی نیز پس از تماشای این فیلم، مواضع متفاوتی را مطرح کرده‌اند که روایت آنها، انعکاسی تازه از ذهنیت سیاسیون در بازگشت سینمای اجتماعی به صدر جدول فروش گیشه را نشان می‌دهد.
بازار داغ ازدواج بازیکنان فوتبال با مدل‌ها بازار داغ ازدواج بازیکنان فوتبال با مدل‌ها
گابریلی میراندا، مدل و اینفلوئنسر برزیلی، پس از ازدواج با ستاره ۱۸ ساله رئال مادرید و انتشار جزئیات جالبی از رابطه منحصربه‌فردشان بیش از هر زمان دیگر در کانون توجهات قرار دارد.
برخی از افغان های دستگیر شده، کماندوی آموزش دیده آمریکا و اسرائیل بودند + فیلم برخی از افغان های دستگیر شده، کماندوی آموزش دیده آمریکا و اسرائیل بودند + فیلم
دکتر محمود زرین، تحلیلگر: عده‌ای از اتباع افغانستان، مامور شناسایی مقر‌های نظامی و امنیتی ما بودند.
مضرات نور خورشید بر مو مضرات نور خورشید بر مو
نور خورشید با این که می‌تواند سبب افزایش تولید و جذب ویتامین دی در بدن شود ولی با این حال تابش اشعه ماورا بنفش خورشید میتواند باعث آسیب رساندن به پوست و مو و تسریع روند پیری شود.
دهک‌های ۴ و ۵ دوشنبه کالابرگ می‌گیرند دهک‌های ۴ و ۵ دوشنبه کالابرگ می‌گیرند
گام دوم از مرحله سوم طرح کالابرگ الکترونیکی از دوشنبه ۳۰ تیر با تخصیص اعتبار به سرپرستان خانوار دهک‌های چهارم و پنجم آغاز می‌شود.
بمب بارسا از اولدترافورد! بمب بارسا از اولدترافورد!
با نظر مستقیم هانسی فلیک و با تایید منچستریونایتد، مارکوس رشفورد در آستانه انتقال به بارسلونا قرار دارد.
برگزیده
قدیمی‌ترین نژاد سگ اهلی جهان در آستانه انقراض قدیمی‌ترین نژاد سگ اهلی جهان در آستانه انقراض
محققان سگ سورتمه گرینلند موسوم به «کیمیت» (Qimmit) را به عنوان قدیمی‌ترین نژاد سگ اهلی که به‌طور مداوم در کنار انسان‌ها زندگی و کار کرده، شناسایی کردند. مطالعه جدید زنگ خطری جدی را نیز درباره آینده این نژاد باستانی که جمعیت آن به شدت در‌حال کاهش است، به صدا درمی‌آورد.
تفاوت عجیب قطب جنوب و شمال
شاید برایتان جالب باشد که ۱۰ تفاوت اصلی میان قطب جنوب و قطب شمال را بدانید.
لحظه ثبت جهانی دره خرم آباد لحظه ثبت جهانی دره خرم آباد
تصاویری از اشک شوق کارشناسان، تیم باستان‌شناسان و کاوشگران میراث فرهنگی ایران منتشر شده که واکنش احساساتی آنها را هنگام اعلام تصویب و ثبت «محوطه‌های پیش از تاریخ دره خرم‌آباد» در چهل و هفتمین اجلاس کمیته میراث جهانی سازمان یونسکو را نشان می‌دهد.
صفحه خبر بالای تصاویر