کد خبر: ۶۹۹۰۴
تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۴:۱۰

عدم واکنش ایران، پیمان نظامی عربستان، ترکیه و پاکستان چرا شکل گرفت؟

عربستان سعودی، ترکیه، پاکستان با تشدید تنش‌ها در خاورمیانه، تعهد دفاع مشترک امضا کردند.
عدم واکنش ایران، پیمان نظامی عربستان، ترکیه و پاکستان چرا شکل گرفت؟

مخاطب ۲۴-  «رویترز» در گزارشی می‌نویسد: «عربستان سعودی، پاکستان و ترکیه روز جمعه در مکه توافقنامه دفاعی مشترکی را امضا کردند که متحدان سنی‌مذهب ایالات متحده را در پی آتش‌سوزی منطقه‌ای که آتش موشکی ایران را بر سر صادرکنندگان نفت خلیج فارس گشوده است، به هم پیوند می‌دهد.

ایران و متحدانش از ۲۸ فوریه (۹ اسفند) که ایالات متحده و اسرائیل پس از سال‌ها آشوب منطقه‌ای، حملات بزرگی را علیه آن آغاز کردند، به عربستان و دیگر کشور‌های حوزه خلیج فارس حمله کرده و محموله‌های انرژی آنها را محاصره کرده‌اند.

توافقنامه «دفاع مشترک مکه» با هدف تقویت بازدارندگی جمعی در برابر هرگونه اقدام تجاوزکارانه طراحی شده است و در بیانیه مشترک آنها آمده که حمله مسلحانه علیه هر یک از سه کشور، حمله به همه آنها تلقی خواهد شد.

نیکران موتور

با این حال، این بیانیه جزئیاتی درباره تعهداتی که هر یک پذیرفته‌اند، ارائه نمی‌دهد و مشخص نیست که این توافق تا چه اندازه آنها را به اقدام نظامی خاصی در دفاع از یکدیگر ملزم می‌کند.

جودت ییلماز، معاون رئیس‌جمهور ترکیه، گفت که این توافق علیه هیچ کشور خاصی نیست. یک مقام ترکی نیز افزود که این توافق کاملاً دفاعی است و هیچ یک از توافقات موجود این کشور‌ها با سایر دولت‌ها را لغو نمی‌کند.

این سه کشور نگرانی‌های مشترکی درباره مواضع نظامی روزافزون تهاجمی اسرائیل و ایران دارند، در حالی که متحد دیرینه آنها یعنی ایالات متحده، برای مهار آشوب منطقه‌ای که باعث بحران انرژی جهانی شده، دست و پنجه نرم می‌کند.

نمادگرایی سیاسی قدرتمند

عبدالعزیز ساگر، رئیس مرکز تحقیقات خلیج فارس، یک اندیشکده مستقر در عربستان، گفت: «سه کشور از تأثیرگذارترین کشور‌های جهان اسلام در زمان عدم‌اطمینان فزاینده گرد هم آمده‌اند و این نشان‌دهنده تمایل روزافزون قدرت‌های منطقه‌ای و میانی برای هماهنگی نزدیک‌تر در مسائل امنیتی است.»

ساگر افزود: «چارچوب سه‌جانبه می‌تواند وزن دیپلماتیک و دفاعی جمعی سه کشور را تقویت کرده و به ظهور معماری امنیتی با محوریت بیشتر منطقه‌ای کمک کند.»

ترکیه دارای دومین ارتش بزرگ ناتو است. عربستان میزبان مقدس‌ترین اماکن اسلامی و یکی از بزرگترین صادرکنندگان نفت جهان است، در حالی که پاکستان تنها کشور مسلمان دارای سلاح هسته‌ای محسوب می‌شود.

با این حال، رائد کریملی، معاون وزیر امور خارجه عربستان در امور دیپلماسی عمومی، در پستی در شبکه‌های اجتماعی گفت که این توافق نشان‌دهنده تلاش برای ایجاد یک محور نظامی یا بلوک فرقه‌ای نیست.

وی افزود: «این توافق همچنین به هیچ جاه‌طلبی هسته‌ای یا مسابقه تسلیحاتی مرتبط نیست.»

اگرچه پاکستان سال گذشته با عربستان توافق دفاعی متقابل امضا کرد، اما تاکنون به حملات ایران به این کشور پاسخ نظامی نداده است. همچنین مقامات پاکستانی گمانه‌زنی‌ها درباره امکان گسترش بازدارندگی هسته‌ای خود به متحدان را کم‌اهمیت جلوه داده و سال گذشته در مورد توافق با عربستان گفتند که سلاح‌های اتمی «در دستور کار نیست».

پاکستان و ترکیه همچنین از ائتلاف دفاعی دریایی که عربستان برای حفاظت از کشتیرانی منطقه‌ای و مسیر‌های انرژی اعلام کرده، حمایت کرده‌اند.

این توافق روز جمعه در مکه توسط محمد بن سلمان، ولی‌عهد عربستان، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه و شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان امضا شد و پس از نزدیک به یک سال مذاکره، که رویترز در ژانویه گزارش کرده بود، حاصل شده است.

این پیمان بر روابط دیرینه نظامی بنا شده است

خاورمیانه از حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس به اسرائیل، نزدیک به سه سال است که در آتش می‌سوزد.

اسرائیل در غزه جنگ به راه انداخته، به جنوب لبنان حمله کرده و مناطقی را در سوریه تصرف کرده و همچنین دو کارزار هوایی علیه ایران به راه انداخته است. تهران نیز به عربستان، کویت، بحرین، قطر، امارات متحده عربی، عمان، اردن و اسرائیل حمله کرده است.

اگرچه ترکیه و پاکستان که در حاشیه خاورمیانه قرار دارند، از حملات مستقیم قابل توجهی در امان مانده‌اند، اما هر دو برای آرام‌سازی درگیری‌هایی که امنیت و اقتصاد آنها را تهدید می‌کند، نگران هستند.

برای عربستان، سه سال درگیری در خاورمیانه، صادرات نفت و برنامه‌های توسعه بلندپروازانه آن را به خطر انداخته و سوالات جدی در مورد قابلیت اطمینان چتر امنیتی دیرینه ایالات متحده ایجاد کرده است.

برجو اوزچلیک، همکار ارشد تحقیقاتی در مؤسسه RUSI در زمینه امنیت خاورمیانه، گفت که این توافق بر متوازن‌سازی هژمونی ایران در منطقه و ایجاد بازدارندگی در برابر اسرائیل متمرکز است، نه حرکت به سمت رویارویی با تهران.

اوزچلیک گفت: «به نظر من هدف دقیقاً برعکس است.»

پاکستان دهه‌هاست که به نیرو‌های سعودی آموزش و کمک فنی ارائه می‌دهد، در حالی که ترکیه و پاکستان تبادل ناوچه و هواپیمای آموزشی داشته‌اند. عربستان نیز خریدار عمده پهپاد‌های ترکی است.

پاکستان حدود ۸۰۰۰ سرباز، جنگنده، پهپاد و سامانه دفاع هوایی را در این کشور مستقر کرده و با کویت برای ارائه امنیت در ازای همکاری انرژی و سرمایه‌گذاری، مذاکره کرده است.

دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، از اظهار نظر خودداری کرد. سخنگوی وزارت خارجه هند نیز گفت که این پیمان تحولی است که این کشور از نزدیک دنبال می‌کند. ایران نیز بلافاصله اظهار نظری نکرد.

captcha
آخرین اخبار
پربازدید ها
پربحث ترین ها
پرطرفدارترین ها
اخبار داغ
منچسترسیتی قیمت نهایی رودری را مشخص کرد منچسترسیتی قیمت نهایی رودری را مشخص کرد
در حالی که طی ساعت‌های اخیر شایعات درباره نزدیک شدن رودری به رئال مادرید شدت گرفته، تازه‌ترین گزارش‌ها از فابریزیو رومانو نشان می‌دهد روند این انتقال با سرعت مورد انتظار و بالایی پیش نمی‌رود
چرا زلنسکی به ترامپ درخواست استارلینک داد؟ چرا زلنسکی به ترامپ درخواست استارلینک داد؟
یک رسانه آمریکایی در گزارشی بیان کرده است که رییس جمهور اوکراین به دنبال استفاده از نفوذ ترامپ روی ایلان ماسک است تا محدودیت استارلینک در این کشور را بردارد.
ترامپ: محاصره دریایی ایران الان لغو می شود ترامپ: محاصره دریایی ایران الان لغو می شود
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی در شبکه اجتماعی تروث سوشال بار دیگر ادعاهایی درباره برنامه هسته‌ای ایران و وضعیت تنگه هرمز مطرح کرد او این پیام نوشت ایران باید موافقت کند که هرگز به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت و تأکید کرد تا اطلاع ثانوی هیچ پولی میان طرفین رد و بدل نخواهد شد.
قیمت طلا دلار نقره سکه بیت کوین جمعه ۸ خرداد قیمت طلا دلار نقره سکه بیت کوین جمعه ۸ خرداد
قیمت دلار، یورو، پوند، و سایر ارز‌ها سکه و قیمت طلا سکه پارسیان قیمت بیت کوین، اتریوم و سایر ارز‌های دیجیتال را می‌توانید در جدول زیر مشاهده نمایید. در ضمن به ساعت به‌روز‌رسانی این نرخ‌ها در بالای جدول دفت فرمایید.
صحبت‌های جی دی ونس از خروج خلبانان آمریکایی از ایران! صحبت‌های جی دی ونس از خروج خلبانان آمریکایی از ایران!
جی دی ونس، معاون اول رئیس جمهور آمریکا درباره فراری دادن دو خلبان جنگنده اف ۱۵ که توسط پدافند هوایی ایران ساقط شد، گفت: «پس از سقوط دو خلبان در ایران، ابتدا محل دقیق آنها مشخص نبود و حدود یک روز بعد تایید شد چراغ‌های اضطراری هر دو خدمه فعال است. او این عملیات را از جسورانه‌ترین صحنه‌های عمر خود توصیف کرد.»
انگلیس حلقه تحریم‌ها علیه روسیه را تنگ‌تر کرد انگلیس حلقه تحریم‌ها علیه روسیه را تنگ‌تر کرد
دولت انگلیس در ادامه تشدید فشار‌ها علیه مسکو، بسته تازه‌ای از محدودیت‌ها و تدابیر نظارتی را با هدف مقابله با آنچه مسیر‌های غیرمستقیم تجارت با روسیه خواند، اعلام کرد.
ثبت دمای ۴۸ درجه بالای صفر در دو نقطه کشور ثبت دمای ۴۸ درجه بالای صفر در دو نقطه کشور
در روز چهارشنبه ۶ خردادماه دو نقطه در ایران رکورد گرما را شکستند. بدین ترتیب، لامرد در استان فارس و راسک در استان سیستان و بلوچستان با ثبت دمای ۴۸ درجه سانتیگراد بالای صفر رکورد گرما در از ابتدای سال ۱۴۰۵ شکستند.
برگزیده
انگلیس حلقه تحریم‌ها علیه روسیه را تنگ‌تر کرد انگلیس حلقه تحریم‌ها علیه روسیه را تنگ‌تر کرد
دولت انگلیس در ادامه تشدید فشار‌ها علیه مسکو، بسته تازه‌ای از محدودیت‌ها و تدابیر نظارتی را با هدف مقابله با آنچه مسیر‌های غیرمستقیم تجارت با روسیه خواند، اعلام کرد.
رونمایی از تازه‌ترین سامانه دفاع هوایی ایران؛ آرش کمانگیر! رونمایی از تازه‌ترین سامانه دفاع هوایی ایران؛ آرش کمانگیر!
ایران اعلام کرد اوایل این هفته از یک سامانه دفاع هوایی جدید برای سرنگونی پهپاد آمریکایی MQ-۹ Reaper نزدیک تنگه هرمز استفاده کرده، حادثه‌ای که نشان می‌دهد تهران با وجود ماه‌ها حمله به سایت‌های نظامی خود، همچنان توان دفع حملات آمریکا و اسرائیل را دارد.
صحبت‌های جی دی ونس از خروج خلبانان آمریکایی از ایران! صحبت‌های جی دی ونس از خروج خلبانان آمریکایی از ایران!
جی دی ونس، معاون اول رئیس جمهور آمریکا درباره فراری دادن دو خلبان جنگنده اف ۱۵ که توسط پدافند هوایی ایران ساقط شد، گفت: «پس از سقوط دو خلبان در ایران، ابتدا محل دقیق آنها مشخص نبود و حدود یک روز بعد تایید شد چراغ‌های اضطراری هر دو خدمه فعال است. او این عملیات را از جسورانه‌ترین صحنه‌های عمر خود توصیف کرد.»