کد خبر: ۶۹۰۲۷
تاریخ انتشار: ۰۸ آذر ۱۴۰۴ - ۱۹:۵۲

دوراهی سخت ترامپ در بحران اوکراین؛ صلح یا تقابل تازه

ترامپ با طرح صلح ۲۸‌بندی خود دوباره در مرکز بحران اوکراین قرار گرفته است؛ طرحی که با مخالفت کی‌یف و اروپا مواجه شده و می‌تواند آینده جنگ و روابط واشنگتن–مسکو را تعیین کند.
دوراهی سخت ترامپ در بحران اوکراین؛ صلح یا تقابل تازه

به گزارش مخاطب ۲۴، به نقل از راشا تودی، در ماه دسامبر امسال، خبرنگاران سراسر جهان به دنبال یافتن «میم سیاسی سال» خواهند بود — و یکی از گزینه‌های احتمالی این عنوان غیررسمی، ادعای دونالد ترامپ مبنی بر «متوقف کردن هشت جنگ» است.

با این حال، باید اذعان کرد که هرگونه ارزیابی واقعی از نقش ترامپ در ایجاد صلح جهانی، نه بر آتش‌بس‌های موقت که با نفوذ کاخ سفید بر طرف‌های درگیر حاصل شده، بلکه بر حل‌وفصل پایدار و اساسی‌ترین بحران امنیتی اروپا — یعنی مناقشه اوکراین — استوار خواهد بود. اما در خصوص اوکراین، توان آمریکا برای اعمال نفوذ بر طرف‌های درگیر به‌شدت محدود شده است.

برخلاف بسیاری از مناقشاتی که رؤسای‌جمهور آمریکا معمولاً با آنها روبه‌رو می‌شوند، وضعیت اوکراین یک درگیری کوچک نظامی، اقتصادی یا ژئوپولیتیکی نیست؛ بلکه یک نبرد عظیم میان روسیه و اوکراین است که اوکراین از حمایت تقریباً تمام بلوک ناتو برخوردار است. طی سال گذشته، تلاش‌ها برای حل‌وفصل این بحران چرخه‌ای تکراری را پشت سر گذاشته‌اند: دوره‌ای از سکوت طولانی، سپس رسیدن به یک تفاهم شفاهی میان کاخ سفید و کرملین؛ پس از آن، مخالفت کی‌یف و شرکای اروپایی‌اش که آمریکا را وادار به اتخاذ مواضع تهاجمی‌تر علیه مسکو می‌کند؛ و در نهایت توقف دوباره مذاکرات.

این الگو نخستین‌بار پس از مشورت‌های مقدماتی مسکو و واشنگتن در فوریه در ریاض شکل گرفت؛ مذاکراتی که باعث احیای گفت‌و‌گو‌های متوقف‌شده روسیه و اوکراین در استانبول شد. اما این مذاکرات زمانی شکست خورد که کی‌یف یادداشت روسیه را نادیده گرفت. بعد‌ها همین توقف مذاکرات، بهانه‌ای برای بسته نوزدهم تحریم‌های اتحادیه اروپا و محدودیت‌های جدید علیه لوک‌اویل و روس‌نفت شد.

وضعیت پس از نشست آمریکا و روسیه در انکوریج آلاسکا در ۱۵ اوت دوباره تکرار شد. پس از دیدار مقامات اوکراین، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ناتو، فرانسه، آلمان، ایتالیا و فنلاند در کاخ سفید در ۱۸ اوت، ولودیمیر زلنسکی و حامیان اروپایی‌اش موفق شدند ترامپ را به سمت خود متمایل کنند. این تغییر بعد‌ها در اظهارات غیرمنتظره آمریکا درباره تسلیحات هسته‌ای — که می‌تواند بر ثبات راهبردی و گفت‌و‌گو‌های کنترل تسلیحات میان مسکو و واشنگتن اثر بگذارد — نمود پیدا کرد.

سومین تلاش برای گفت‌و‌گو — زمانی که پس از طولانی‌ترین تماس تلفنی پوتین و ترامپ در ۱۶ اکتبر، کاخ سفید اعلام کرد نشست جدیدی در بوداپست برگزار خواهد شد — کمتر از آنچه ترامپ و میزبان بالقوه نشست، ویکتور اوربان، انتظار داشتند نتیجه داد. اتحادیه اروپا نه‌تنها مقاومت کرد، بلکه حتی اجازه استفاده هواپیمای ریاست‌جمهوری روسیه از حریم هوایی اروپا را نیز نداد.

با این حال، شاید برای رهایی از این چرخه معیوب که اوکراین، بریتانیا و اتحادیه اروپا آمریکا را در آن گرفتار کرده‌اند — یا با بهره‌گیری از اطلاعاتی که از سفر ناگهانی اوربان به واشنگتن در ۷ نوامبر به دست آمده — ترامپ یک حمله سیاسی و دیپلماتیک را آغاز کرد. رسوایی بزرگی از فساد در اوکراین، که نزدیکان زلنسکی — تیمور میندیچ، رستم عمرُف و آندری یرماک — را دربر می‌گرفت، بالا گرفت. همزمان ترامپ «طرح صلح ۲۸ بندی» خود را منتشر کرد.

این طرح که reportedly توسط وزیر خارجه آمریکا، مارکو روبیو، فرستاده ویژه استیو ویتکف و جرد کوشنر پس از مشورت با مدیر صندوق سرمایه‌گذاری مستقیم روسیه، کریل دیمیتریِف تدوین شده، نخستین سند رسمی است که موضع دولت ترامپ درباره حل بحران اوکراین را مشخص می‌کند — و مانند یک بمب سیاسی بر سر کی‌یف و حامیان اروپایی‌اش فرود آمد. همانند هر نقشه راهی برای آشتی دادن مواضع متعارض، این طرح پرسش‌های بی‌شماری ایجاد کرده است.

برای نمونه، هنوز مشخص نیست:

سازوکار تضمین‌های امنیتی آمریکا (بند ۱۰) چگونه خواهد بود و در صورت تغییر دولت در سال ۲۰۲۸، این تضمین‌ها چه سرنوشتی خواهند داشت؟

اجرای توافق (بند ۲۷) چگونه و توسط چه کسانی در «شورای صلح» نظارت خواهد شد؟

تبادل سرزمینی (بند ۲۱) چگونه انجام می‌شود، آن هم اگر اوکراین داوطلبانه از بخش‌هایی از دونتسک که هنوز تحت کنترل دارد صرف‌نظر نکند؟

دارایی‌های مسدودشده روسیه (بند ۱۴) دقیقاً برای چه پروژه‌هایی هزینه می‌شود، وقتی مسکو این اقدام را مصادره اموال تلقی می‌کند؟

بازگشت روسیه به اقتصاد جهانی تحت چه شرایطی خواهد بود و لغو تحریم‌ها از کدام بخش‌ها آغاز می‌شود؟ و چرا مسکو باید دوباره به گروه G۷ دعوت شود وقتی بیش از ده سال است هیچ علاقه‌ای به عضویت ندارد؟

در عین حال، با توجه به تحول چشمگیر نگاه دولت ترامپ به روسیه طی سال گذشته، باید پیشرفت قابل توجهی را که در شناسایی ریشه‌های درگیری حاصل شده، به رسمیت شناخت. به همین دلیل است که پیشنهاد‌هایی مانند کاهش ارتش اوکراین به ۶۰۰ هزار نیرو (بند ۶)، جلوگیری از عضویت اوکراین در ناتو (بند ۷)، ممانعت از استقرار نیرو‌های ناتو در اوکراین (بند ۸)، تعیین وضعیت غیرهسته‌ای برای کی‌یف (بند ۱۸) و ممنوعیت ایدئولوژی نازی همراه با تضمین حقوق روس‌زبان‌ها (بند ۲۰)، شایسته توجه‌اند.

طبیعی بود که این ایده‌ها — که با خواسته‌های حداکثری غرب جمعی تفاوت چشمگیری داشت — با مقاومت اوکراین و متحدان کوچک آمریکا روبه‌رو شود. پس از انتشار این سند در ۲۱ نوامبر، نمایندگان اوکراین و فرستادگان اروپایی خواستار مذاکره شدند و دیداری در ۲۳ نوامبر در ژنو برگزار شد. طبق معمول، «ائتلاف مایل‌ها» طرح صلح خود را ارائه داد که عملاً ابتکار آمریکا را خنثی می‌کرد.

پیشنهاد‌های اروپا شامل این موارد بود: کاهش ارتش اوکراین به ۸۰۰ هزار نیرو (از ۸۵۰ هزار نیرو)، لغو تدریجی تحریم‌ها، عدم استقرار نیرو‌های ناتو در زمان صلح، اما امکان استقرار در زمان جنگ، ارائه تضمین‌های امنیتی مشابه ماده ۵ ناتو، و حل مسائل سرزمینی بر اساس خطوط تماس بدون به رسمیت شناختن وضعیت موجود.

روسیه این طرح را «غیرسازنده» خوانده و طراحان آن قصد دارند از این موضوع برای متقاعد کردن واشنگتن استفاده کنند که مسکو اساساً انعطاف‌ناپذیر است و بنابراین جنگ ــ طبق روایت آنها ــ تا «آخرین سرباز اوکراینی» ادامه خواهد یافت.

ترامپ بار دیگر خود را در یک دوراهی دشوار می‌بیند: یا ابتکار صلح او بی‌ثمر خواهد ماند و درگیری‌ها از سر گرفته می‌شود، یا او باید برای دستیابی به صلح در اروپا، با اوکراین و اتحادیه اروپا «جنگ سیاسی» به‌راه بیندازد. تعیین روز شکرگزاری به عنوان مهلت برای پذیرش طرح توسط کی‌یف، نشان می‌دهد که تیم ترامپ تحت فشار شدید زمان فعالیت می‌کند؛ فشاری که ناشی از ترکیبی از عوامل داخلی (پیشروی نیرو‌های روسیه در میدان نبرد) و عوامل خارجی (تهدید تعطیلی دولت، وضعیت ونزوئلا، و تنش فزاینده میان چین و ژاپن) است.

آنچه روند حل‌وفصل این‌بار را متمایز می‌کند، افزایش درک واقع‌بینانه در دو سوی آتلانتیک از این حقیقت است: هرچه وضعیت نبرد برای اوکراین بدتر شود، خواسته‌های روسیه سخت‌تر و غیرقابل مذاکره‌تر خواهد شد. اکنون پرسش این است: آیا کی‌یف می‌تواند به موقع توقف کند و خسارت‌های خود را کاهش دهد، یا شاهد بحرانی تازه برای دولت اوکراین خواهیم بود — بحرانی که طبق سنت، معمولاً در اواخر زمستان به اوج می‌رسد؟

منبع: راشا تودی

captcha
آخرین اخبار
پربازدید ها
پربحث ترین ها
پرطرفدارترین ها
اخبار داغ
قربانی آخرین بمب نقل و انتقالاتی پرسپولیس! قربانی آخرین بمب نقل و انتقالاتی پرسپولیس!
محمد قربانی. بازیکنی که پس از حضور در جام جهانی، حالا در مسیر جدایی از الوحده است و برخلاف اخبار اعلام شده، تلاش باشگاه پرسپولیس نه تنها برای جذب او ادامه دارد بلکه به نتایج مثبتی هم رسیده و اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، او به زودی به پرسپولیس ملحق خواهد شد
فوری، انفجار بمب جدبد، دانیال ایری؛ صید جدید پرسپولیس فوری، انفجار بمب جدبد، دانیال ایری؛ صید جدید پرسپولیس
در فاصله تنها سه روز تا آغاز فصل جدید لیگ برتر، باشگاه پرسپولیس سرانجام برای جذب دانیال ایری به توافق نهایی رسید تا یکی از طولانی‌ترین و پرحاشیه‌ترین پرونده‌های نقل و انتقالات پرسپولیس در این تابستان، در نهایت به سود سرخپوشان به پایان برسد
با ایشان دیدار کردم، کاملا سالم هستند با ایشان دیدار کردم، کاملا سالم هستند
رئیس جمهور با اشاره به دیدار اخیر خود با رهبر انقلاب، با رد نگرانی ها درباره وضعیت جسمانی ایشان گفت: آیت الله مجتبی خامنه ای از نظر سلامت در وضعیت کاملا مطلوبی قرار دارند و دیدار اخیر نشانه ای روشن از آمادگی و سلامت ایشان بود.
منچسترسیتی قیمت نهایی رودری را مشخص کرد منچسترسیتی قیمت نهایی رودری را مشخص کرد
در حالی که طی ساعت‌های اخیر شایعات درباره نزدیک شدن رودری به رئال مادرید شدت گرفته، تازه‌ترین گزارش‌ها از فابریزیو رومانو نشان می‌دهد روند این انتقال با سرعت مورد انتظار و بالایی پیش نمی‌رود
چرا زلنسکی به ترامپ درخواست استارلینک داد؟ چرا زلنسکی به ترامپ درخواست استارلینک داد؟
یک رسانه آمریکایی در گزارشی بیان کرده است که رییس جمهور اوکراین به دنبال استفاده از نفوذ ترامپ روی ایلان ماسک است تا محدودیت استارلینک در این کشور را بردارد.
ترامپ: محاصره دریایی ایران الان لغو می شود ترامپ: محاصره دریایی ایران الان لغو می شود
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی در شبکه اجتماعی تروث سوشال بار دیگر ادعاهایی درباره برنامه هسته‌ای ایران و وضعیت تنگه هرمز مطرح کرد او این پیام نوشت ایران باید موافقت کند که هرگز به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت و تأکید کرد تا اطلاع ثانوی هیچ پولی میان طرفین رد و بدل نخواهد شد.
قیمت طلا دلار نقره سکه بیت کوین جمعه ۸ خرداد قیمت طلا دلار نقره سکه بیت کوین جمعه ۸ خرداد
قیمت دلار، یورو، پوند، و سایر ارز‌ها سکه و قیمت طلا سکه پارسیان قیمت بیت کوین، اتریوم و سایر ارز‌های دیجیتال را می‌توانید در جدول زیر مشاهده نمایید. در ضمن به ساعت به‌روز‌رسانی این نرخ‌ها در بالای جدول دفت فرمایید.
برگزیده
انگلیس حلقه تحریم‌ها علیه روسیه را تنگ‌تر کرد انگلیس حلقه تحریم‌ها علیه روسیه را تنگ‌تر کرد
دولت انگلیس در ادامه تشدید فشار‌ها علیه مسکو، بسته تازه‌ای از محدودیت‌ها و تدابیر نظارتی را با هدف مقابله با آنچه مسیر‌های غیرمستقیم تجارت با روسیه خواند، اعلام کرد.
رونمایی از تازه‌ترین سامانه دفاع هوایی ایران؛ آرش کمانگیر! رونمایی از تازه‌ترین سامانه دفاع هوایی ایران؛ آرش کمانگیر!
ایران اعلام کرد اوایل این هفته از یک سامانه دفاع هوایی جدید برای سرنگونی پهپاد آمریکایی MQ-۹ Reaper نزدیک تنگه هرمز استفاده کرده، حادثه‌ای که نشان می‌دهد تهران با وجود ماه‌ها حمله به سایت‌های نظامی خود، همچنان توان دفع حملات آمریکا و اسرائیل را دارد.
صحبت‌های جی دی ونس از خروج خلبانان آمریکایی از ایران! صحبت‌های جی دی ونس از خروج خلبانان آمریکایی از ایران!
جی دی ونس، معاون اول رئیس جمهور آمریکا درباره فراری دادن دو خلبان جنگنده اف ۱۵ که توسط پدافند هوایی ایران ساقط شد، گفت: «پس از سقوط دو خلبان در ایران، ابتدا محل دقیق آنها مشخص نبود و حدود یک روز بعد تایید شد چراغ‌های اضطراری هر دو خدمه فعال است. او این عملیات را از جسورانه‌ترین صحنه‌های عمر خود توصیف کرد.»