کد خبر: ۶۹۰۱۷
تاریخ انتشار: ۰۸ آذر ۱۴۰۴ - ۱۹:۳۶
در حاشیه نامه مستقل‌ها جیلان

جیلان: همه جشنواره‌های بزرگ دنیا تحت حمایت دولت‌ها برگزار می‌شوند

اقدام کانون فیلمسازان موسوم به «مستقل» در دعوت نوری بیلگه جیلان به تحریم جشنواره جهانی فیلم فجر، موجی از انتقاد‌ها را در سینمای ایران برانگیخته است؛ به‌ویژه آن‌که جیلان در پاسخی صریح و اخلاقی تأکید کرد «تحریم هنر، هیچ‌گاه راه‌حل مسائل فرهنگی نبوده» و این رویکرد بیش از هر چیز به فرصت‌های تعامل هنرمندان ایرانی با جهان آسیب می‌زند.
جیلان: همه جشنواره‌های بزرگ دنیا تحت حمایت دولت‌ها برگزار می‌شوند

به گزارش مخاطب۲۴، اقدام اخیر کانون فیلمسازان «مستقل» در ارسال نامه‌ای سرگشاده به نوری بیلگه جیلان، کارگردان مطرح و صاحب‌نام سینمای ترکیه موجی از واکنش‌های انتقادی را در فضای سینمایی ایران به دنبال داشته است. این کانون در نامه‌ای تند از جیلان خواسته بود برای ریاست هیئت داوران جشنواره جهانی فیلم فجر به تهران نیاید اقدامی که بسیاری از فعالان فرهنگی آن را رفتاری غیرحرفه‌ای سیاسی‌کاری آشکار و تلاش برای ضربه‌زدن به ارتباطات فرهنگی ایران با جهان توصیف می‌کنند.

در متن منتشر شده از سوی این کانون، ادبیاتی به کار رفته است که نه تنها نشانی از نگاه مستقل ندارد بلکه آشکارا هدف را تخطئه جریان رسمی سینمای کشور و بی‌اعتبارسازی رویدادهای فرهنگی معرفی می‌کند. این بیانیه بدون اشاره به کارکردهای فرهنگی جشنواره و نقش ارتباطات بین‌المللی در رشد و انگیزه‌سازی برای هنرمندان جوان سعی دارد حضور یک فیلمساز برجسته بین‌المللی را مختل کند اقدامی که در عمل نه به استقلال نه به سینما و نه به هنرمندان کمکی می‌کند.

منتقدان این رفتار می‌گویند کانون مذکور که در سال‌های اخیر با شعار «استقلال» فعالیت می‌کند عملاً با رویکردی سلبی و گاه سیاسی در پی محدود کردن جریان‌های فرهنگی است رویکردی که نتیجه‌ای جز کاستن از فرصت تعامل هنرمندان ایرانی با جهان ندارد. برخی فعالان سینمایی این اقدام را مشابه تلاش‌هایی می‌دانند که پیش‌تر با هدف تحریم ورزش یا هنر ایران صورت گرفت و در نهایت ناکام ماند.

اما واکنش جیلان برخلاف لحن نامه کانون آرام، حرفه‌ای و عمیق بود. این کارگردان نامدار که تجربه سال‌ها حضور در جشنواره‌های جهانی و آشنایی با سینمای ایران را دارد در پاسخ خود با یادآوری سابقه ۴۰ ساله جشنواره فجر و تجربیات شخصی‌اش از حضور در تهران تأکید کرد که ارتباط با فیلمسازان ایرانی و دانشجویان سینما برای او ارزشمند است. او گفت در کارگاه‌های خود در تهران «جرقه‌ای فوق‌العاده» در میان جوانان دیده که کمتر مشابه آن را در نقاط دیگر جهان تجربه کرده است.

جیلان در بخش مهمی از این پاسخ، تحریم جشنواره را نوعی «مجازات مردم» دانست. او توضیح داد که هرچند تحریم ممکن است در برخی فضاها به‌عنوان نوعی مقاومت تلقی شود اما محروم کردن مردم از دیدن فیلم‌ها و فرصت دیدار با هنرمندا عملاً ضربه زدن به همان جامعه‌ای است که فیلمسازان مدعی دفاع از آن هستند. این جمله جیلان، به‌سرعت تبدیل به نقطه محوری واکنش‌ها شد پاسخی که بسیاری آن را دفاعی اخلاقی و هنرمندانه از سینما و مخاطبان دانستند.

او همچنین یادآوری کرد که تقریباً همه جشنواره‌های بزرگ دنیا تحت حمایت دولت‌ها برگزار می‌شوند و نمی‌توان حضور یا عدم حضور در یک رویداد هنری را صرفاً بهانه‌ای برای برخورد سیاسی دانست. به گفته جیلان، «قربانی کردن هنر برای سیاست» خطایی است که آسیب آن پیش از همه متوجه سینماگران جوان و سینمای ملی خواهد شد.

در نهایت پاسخ این کارگردان برجسته بار دیگر نشان داد که زبان هنر برخلاف سیاست‌زدگی برخی جریان‌ها همچنان بر تعامل احترام و گفت‌وگو استوار است. در مقابل اقدام کانون فیلمسازان موسوم به مستقل ‌با ادبیاتی که بیشتر به بیانیه‌نویسی سیاسی شباهت داشت تا مطالبه صنفی یا فرهنگی‌ به جای دفاع از سینمای ایران تصویری مخدوش از رفتار حرفه‌ای ارائه داد تصویری که بسیاری از فعالان سینمایی آن را «غیرمسئولانه» و «خلاف منافع سینماگران» توصیف کرده‌اند.

پاسخ روشن و اخلاقی نوری بیلگه جیلان اکنون به‌عنوان موضعی آگاهانه در برابر این جنجال مطرح است موضعی که بر اهمیت ارتباطات فرهنگی و نقش جشنواره‌ها در تقویت جریان سینمای ایران تأکید می‌کند و نشان می‌دهد تحریم هنر، هیچ‌گاه راه‌حل مسائل فرهنگی نبوده است.

 
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
در مورد پدیده ال‌نینو در روز‌های آینده بزرگنمایی شده؟ در مورد پدیده ال‌نینو در روز‌های آینده بزرگنمایی شده؟
در حالی که کشور پاییزی کم‌بارش را پشت سر گذاشته، پیش‌بینی‌های جدید نشان می‌دهد طی ۶ هفته آینده بسیاری از مناطق ایران شاهد بارش‌های نرمال و در برخی نقاط حتی بیشتر از حد معمول خواهند بود
فیلم: من از دخترها شماره می‌گرفتم به ابوالفضل پورعرب می‌دادم تا به آنها زنگ بزند! فیلم: من از دخترها شماره می‌گرفتم به ابوالفضل پورعرب می‌دادم تا به آنها زنگ بزند!
سینا حجازی گفت: شماره دخترها را به ابوالفضل پورعرب می‌دادم و او هم به همه آنها زنگ می‌زد! این بخش از برنامه امیرحسین قیاسی که جنجال برانگیز شده را می‌بینید.
سران شرکت کننده در اجلاس کشورهای صلح و اعتماد بین المللی + عکس یادگاری سران شرکت کننده در اجلاس کشورهای صلح و اعتماد بین المللی + عکس یادگاری
در مراسمی باشکوه در عشق‌آباد، رهبران جهانی در اجلاس بین‌المللی صلح و اعتماد گرد هم آمدند تا سی‌امین سالگرد بی‌طرفی دائم ترکمنستان را گرامی بدارند.
غافلگیرکننده‌؛ هوش مصنوعی جدید با قدرتی انسانی؛ آشنایی با GPT-5.2 غافلگیرکننده‌؛  هوش مصنوعی جدید با قدرتی انسانی؛ آشنایی با GPT-5.2
GPT-5.2 با قابلیت‌های تازه و هوش چندرسانه‌ای وارد میدان شد. در این مقاله با ویژگی‌ها، کاربردها و تأثیرات شگفت‌انگیز نسل جدید چت‌جی‌پی‌تی آشنا شوید.
بیانیه مشترک درباره تقویت همکاری‌های دوجانبه تهران و آستانه بیانیه مشترک درباره تقویت همکاری‌های دوجانبه تهران و آستانه
«مسعود پزشکیان» روز پنجشنبه در نشست خبری مشترک با قاسم‌ ژومارت توکایف با بیان اینکه ایران در چارچوب سیاست همسایگی اهمیت ویژه‌ای برای منطقه آسیای مرکزی قائل است، قزاقستان را «شریک مهم ایران در منطقه و همسایه مؤثر در حوزه دریای خزر» توصیف کرد
ویدیو+ عملیات تصرف بزرگترین نفتکش ونزوئلا توسط سربازان آمریکایی را ببینید ویدیو+ عملیات تصرف بزرگترین نفتکش ونزوئلا توسط سربازان آمریکایی را ببینید
ونزوئلا توقیف یک نفتکش توسط آمریکا در سواحل خود را محکوم و آن را «دزدی دریایی بین‌المللی» خواند و ایالات متحده را به طراحی یک «برنامه عمدی» برای غارت منابع انرژی این کشور متهم کرد
نیوکاسل در واپسین دقایق پیروزی را از دست داد نیوکاسل در واپسین دقایق پیروزی را از دست داد
تیم نیوکاسل که تا لحظات پایانی در آستانه کسب سه امتیاز بود، تنها دو دقیقه مانده به پایان مسابقه برابر حریف خود غافلگیر شد و نتیجه برد را از دست داد.
برگزیده
آینه‌کاری ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو درخشید آینه‌کاری ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو درخشید
در نشست کمیته بین‌دولتی پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس یونسکو در دهلی نو، هنر سنتی آینه‌کاری ایران به‌عنوان میراث جهانی ثبت شد و برگ زرینی دیگر به کارنامه فرهنگی کشور افزوده شد.
بیانیه رسمی تهیه‌کننده سریال شغال در پی محکومیت بازیگر نقش سیاوش در این سریال بیانیه رسمی تهیه‌کننده سریال شغال در پی محکومیت بازیگر نقش سیاوش در این سریال
سرانجام پس از چند ماه پیگیری و ارائه مدارک و مستندات متقن و حقوقی، هیئت داوری خانه سینما رأی خود را درباره شکایت علی طلوعی، تهیه‌کننده سریال شغال، از آقای سجاد بابایی، بازیگر نقش سیاوش در سریال شغال صادر و ابلاغ کرد
پژمان جان امشب طبق برنامه تهرانه پژمان جان امشب طبق برنامه تهرانه
پژمان جمشیدی بازیگر سینما که پس از آزادی از زندان به قید وثقیه دو هفته قبل برای دیدار با خانواده به کانادا سفر کرده بود ساعتی قبل به تهران بازگشت
صفحه خبر بالای تصاویر