کد خبر: ۶۸۶۳۵
تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۴۰۴ - ۱۳:۴۹

همکاری بزرگ تاشکند–آستانه با پروژه‌های ۱.۳ میلیارد دلاری

در جریان سفر رئیس‌جمهور قزاقستان به ازبکستان، دو کشور از آغاز هفت پروژه بزرگ به ارزش ۱.۳ میلیارد دلار و برنامه‌ریزی برای افزایش تجارت دوجانبه به ۱۰ میلیارد دلار تا سال ۲۰۳۰ خبر دادند؛ اقدامی که سطح همکاری‌های اقتصادی، انرژی و زیرساختی دو طرف را وارد مرحله‌ای تازه می‌کند.
همکاری بزرگ تاشکند–آستانه با پروژه‌های ۱.۳ میلیارد دلاری

به گزارش مخاطب ۲۴، به نقل از یورو نیوز، اعلام این پروژه‌ها در جریان سفر رسمی رئیس‌جمهور قزاقستان، قاسم ژومارت توقایف، به ازبکستان و دیدار او با رئیس‌جمهور شوکت میرضیایف انجام شد؛ دیداری که پیش از هفتمین نشست مشورتی سران کشور‌های منطقه ترتیب یافته بود.

ازبکستان و قزاقستان اعلام کردند که پروژه‌های مشترک جدیدی به ارزش ۱.۳ میلیارد دلار (۱.۱۸ میلیارد یورو) را آغاز می‌کنند و همچنین بار دیگر بر برنامه خود برای رساندن گردش سالانه تجارت دوجانبه به ۱۰ میلیارد دلار (۸.۶ میلیارد یورو) تا سال ۲۰۳۰ تأکید کردند.

این اعلام‌ها در جریان سفر رسمی رئیس‌جمهور قزاقستان و دیدارش با میرضیایف در تاشکند صورت گرفت.

میرضیایف گفت: «روابط ما اکنون به بالاترین سطح رسیده است — سطح مشارکت راهبردی و اتحاد.»

همتای قزاق او، توقایف، نیز تأکید کرد: «برخلاف گمانه‌زنی برخی “کارشناسان”، قزاقستان و ازبکستان نه رقیب‌اند و نه حتی رقیب بالقوه، بلکه شرکای راهبردی، متحدان قابل‌اعتماد و همراهان مسیر پیشرفت و توسعه هستند.»

رهبران دو کشور به‌صورت مجازی هفت پروژه بزرگ را در حوزه‌های صنعت، ساخت‌وساز، پتروشیمی، مالی، لجستیک و گردشگری افتتاح کردند.

یکی از این پروژه‌ها، «مرکز همکاری صنعتی بین‌المللی آسیای مرکزی» در نزدیکی گذرگاه مرزی آتامکن (قزاقستان) و گولیستان (ازبکستان) است.

این مرکز شامل سایت‌های تولیدی، انبار‌های نگهداری کالا و تجهیزات و زیرساخت‌های حمل‌ونقل خواهد بود. هدف آن تسریع در تحویل محموله‌ها و کاهش هزینه‌های لجستیکی است.

دیگر پروژه‌ها شامل دفتر مرکزی «بانک تنگه» در تاشکند، آغاز ساخت مرکز لجستیکی چندمنظوره «سیلک‌وی آسیای مرکزی» در منطقه تاشکند، مجتمع مسکونی «آستانه» در تاشکند نو، مجتمع پتروشیمی تولید آلکیل‌بنزن در منطقه قشقه‌دریا، هتل «آستانه» در تاشکند نو، و هتل «تاشکند» در پایتخت قزاقستان است.

ادغام اقتصادی و رشد تجارت

در مذاکرات رهبران و دومین نشست شورای عالی بین‌دولتی اعلام شد که حجم تجارت دو کشور از ابتدای سال به ۴ میلیارد دلار (بیش از ۳.۴ میلیارد یورو) رسیده است.

دو دولت هدف مشترکی مبنی بر رساندن این رقم به ۱۰ میلیارد دلار تا سال ۲۰۳۰ تعیین کرده‌اند. هر دو طرف به افزایش عرضه‌های متقابل، تنوع‌بخشی ساختار‌های تجاری و همکاری صنعتی اشاره کردند.

همچنین یک برنامه همکاری صنعتی با ارزش بیش از ۸ میلیارد دلار (نزدیک ۶.۹ میلیارد یورو) تهیه شده است که پروژه‌هایی در حوزه‌های شیمیایی، زمین‌شناسی، زیرساخت، لجستیک، کشاورزی و بخش‌های دیگر را در بر می‌گیرد.

در حوزه زیرساخت و حمل‌ونقل نیز بر تقویت دالان‌های ترانزیتی و بهبود زیرساخت‌های مرزی تأکید شد. رهبران درباره مسیر‌های جدید، از جمله دالان اوچکودوک–قیزیل‌اوردا، و افزایش حمل‌ونقل بار از طریق بنادر آکتائو، کوریق و خورگوس گفت‌و‌گو کردند.

همکاری انرژی نیز همچنان یک ستون راهبردی مشارکت دوجانبه است. میرضیایف و توقایف پیشرفت پروژه‌های مشترک در بخش‌های انرژی سنتی و تجدیدپذیر را مثبت ارزیابی کرده و بر ادامه هماهنگی در مدیریت منابع آب و حفاظت محیط‌زیست—که برای آسیای مرکزی اهمیتی حیاتی دارد—تأکید کردند.

روابط فرهنگی و انسانی

در جریان این سفر همچنین توافق‌نامه‌ای درباره مدیریت مشترک منابع آب مرزی به امضا رسید که اهمیت همکاری زیست‌محیطی و آبی بین دو کشور را نشان می‌دهد.

رویداد‌های فرهنگی نظیر اجرا‌های باله، نمایشگاه‌های هنری، جشنواره‌های جوانان و محافل ادبی نیز طی سال گذشته علاقه عمومی زیادی جلب کرده و روابط فرهنگی و انسانی را تقویت کرده‌اند.

دو کشور همچنین برنامه‌هایی را برای گسترش تبادلات علمی و دانشگاهی، توسعه گردشگری و تعمیق همکاری میان سازمان‌های جوانان و گروه‌های خلاق اعلام کردند.

یکی از لحظات نمادین سفر، اهدای بالاترین نشان دولتی ازبکستان، «دوستی عالی‌رتبه» (Oliy Darajali Dustlik) به رئیس‌جمهور توقایف توسط میرضیایف بود. توقایف گفت این نشان را به‌عنوان نشانه‌ای از احترام به خود و مردم قزاقستان دریافت می‌کند.

اسناد امضا شده

سفر با انتشار یک بیانیه مشترک و امضای ۱۷ سند دوجانبه در حوزه‌های انرژی، زمین‌شناسی، مدیریت آب، هماهنگی گمرکی، بهداشت، گردشگری و همکاری جوانان به پایان رسید.

کارشناسان می‌گویند ترکیب پروژه‌های جدید و توافق‌های بلندمدت نشان‌دهنده تمایل دو دولت برای گسترش همکاری عملی و پشتیبانی از رشد پایدار تجارت در سال‌های آینده است.

روابط ازبکستان و آذربایجان

در همین حال، رئیس‌جمهور ازبکستان با الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان نیز دیدار کرد؛ او برای شرکت در نشست مشورتی سران آسیای مرکزی به تاشکند سفر کرده بود.

در این دیدار درباره تقویت روابط راهبردی و اجرای توافق‌های حاصل از سفر قبلی میرضیایف به باکو بحث شد.

حجم تجارت بین دو کشور از ابتدای سال ۱۵ درصد افزایش یافته و چند پروژه صنعتی مشترک در حوزه‌های خودروسازی، انرژی، گردشگری و بخش‌های دیگر در حال اجراست.

منبع: یورونیوز

برچسب ها: ازبکستان
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
در مورد پدیده ال‌نینو در روز‌های آینده بزرگنمایی شده؟ در مورد پدیده ال‌نینو در روز‌های آینده بزرگنمایی شده؟
در حالی که کشور پاییزی کم‌بارش را پشت سر گذاشته، پیش‌بینی‌های جدید نشان می‌دهد طی ۶ هفته آینده بسیاری از مناطق ایران شاهد بارش‌های نرمال و در برخی نقاط حتی بیشتر از حد معمول خواهند بود
فیلم: من از دخترها شماره می‌گرفتم به ابوالفضل پورعرب می‌دادم تا به آنها زنگ بزند! فیلم: من از دخترها شماره می‌گرفتم به ابوالفضل پورعرب می‌دادم تا به آنها زنگ بزند!
سینا حجازی گفت: شماره دخترها را به ابوالفضل پورعرب می‌دادم و او هم به همه آنها زنگ می‌زد! این بخش از برنامه امیرحسین قیاسی که جنجال برانگیز شده را می‌بینید.
سران شرکت کننده در اجلاس کشورهای صلح و اعتماد بین المللی + عکس یادگاری سران شرکت کننده در اجلاس کشورهای صلح و اعتماد بین المللی + عکس یادگاری
در مراسمی باشکوه در عشق‌آباد، رهبران جهانی در اجلاس بین‌المللی صلح و اعتماد گرد هم آمدند تا سی‌امین سالگرد بی‌طرفی دائم ترکمنستان را گرامی بدارند.
غافلگیرکننده‌؛ هوش مصنوعی جدید با قدرتی انسانی؛ آشنایی با GPT-5.2 غافلگیرکننده‌؛  هوش مصنوعی جدید با قدرتی انسانی؛ آشنایی با GPT-5.2
GPT-5.2 با قابلیت‌های تازه و هوش چندرسانه‌ای وارد میدان شد. در این مقاله با ویژگی‌ها، کاربردها و تأثیرات شگفت‌انگیز نسل جدید چت‌جی‌پی‌تی آشنا شوید.
بیانیه مشترک درباره تقویت همکاری‌های دوجانبه تهران و آستانه بیانیه مشترک درباره تقویت همکاری‌های دوجانبه تهران و آستانه
«مسعود پزشکیان» روز پنجشنبه در نشست خبری مشترک با قاسم‌ ژومارت توکایف با بیان اینکه ایران در چارچوب سیاست همسایگی اهمیت ویژه‌ای برای منطقه آسیای مرکزی قائل است، قزاقستان را «شریک مهم ایران در منطقه و همسایه مؤثر در حوزه دریای خزر» توصیف کرد
ویدیو+ عملیات تصرف بزرگترین نفتکش ونزوئلا توسط سربازان آمریکایی را ببینید ویدیو+ عملیات تصرف بزرگترین نفتکش ونزوئلا توسط سربازان آمریکایی را ببینید
ونزوئلا توقیف یک نفتکش توسط آمریکا در سواحل خود را محکوم و آن را «دزدی دریایی بین‌المللی» خواند و ایالات متحده را به طراحی یک «برنامه عمدی» برای غارت منابع انرژی این کشور متهم کرد
نیوکاسل در واپسین دقایق پیروزی را از دست داد نیوکاسل در واپسین دقایق پیروزی را از دست داد
تیم نیوکاسل که تا لحظات پایانی در آستانه کسب سه امتیاز بود، تنها دو دقیقه مانده به پایان مسابقه برابر حریف خود غافلگیر شد و نتیجه برد را از دست داد.
برگزیده
آشتی و ارتباط دوباره شکیرا و پیکه پس از سه سال آشتی و ارتباط دوباره شکیرا و پیکه پس از سه سال
پس از سه سال تنش و دوری، شکیرا جرارد پیکه بار دیگر بدون واسطه و با آرامش درباره مسائل فرزندانشان گفت‌و‌گو می‌کنند.
ترکیب احتمالی پرسپولیس در دربی ۱۰۶ ترکیب احتمالی پرسپولیس در دربی ۱۰۶
در آستانه دربی ۱۰۶، پرسپولیس با سکان‌داری اوسمار ویرا آماده می‌شود تا با ترکیبی تقریباً ثابت و البته یک سورپرایز احتمالی وارد میدان شود. با توجه به نزدیک شدن به این دیدار حساس، سرمربی برزیلی که معمولاً علاقه‌ای به تغییرات گسترده ندارد، قصد دارد با همان چهره‌های همیشگی تیمش مقابل استقلال قرار بگیرد.
طرح بنزین سه قیمتی روی قاچاق و یا مصرف بنزین تاثیرگذار نیست طرح بنزین سه قیمتی روی قاچاق و یا مصرف بنزین تاثیرگذار نیست
رئیس مجلس شورای اسلامی: فیلترینگ فعلی را اشتباه می‌دانم، در زمان‌های غیر بحران، به نظر من فیلترینگ به این شکل صحیح نیست، درصد بالایی از مردم از VPN استفاده می‌کنند که آسیب ما را بیشتر و فضای مجازی ما را ناامن می‌کند
صفحه خبر بالای تصاویر