کد خبر: ۶۷۳۷۲
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۹

آتشفشان تفتان فعال شد!

آتشفشان تفتان در جنوب ایران که حدود ۷۱۰ هزار سال خاموش بوده اخیرا فعالیت‌هایی از خود نشان داده است.
آتشفشان تفتان فعال شد!

 آتشفشان تفتان، مخاطب ۲۴، نتیجه پژوهش جدیدی که در نشریه «ژئوفیزیکال ریسرج لترز» (Geophysical Research Letters) منتشر شده است نشان می‌دهد که ناحیه‌ای از زمین نزدیک به قله آتشفشان تفتان به اندازه ۹ سانتی‌متر در طول ۱۰ ماه بین ژوئیه سال ۲۰۲۳ تا ماه مه ۲۰۲۴ (حدودا از تیر ۱۴۰۳ تا اردیبهشت ۱۴۰۴) بالا آمده است. این بالاآمدگی هنوز کاهش نیافته که به گفته محققان نشان‌دهنده افزایش فشار گاز در زیر سطح آتشفشان است. به گفته دانشمندان باید پایش دقیق‌تری بر روی این آتشفشان صورت بگیرد. این در حالی است که کوه تفتان یک آتشفشان «خاموش» تصور می‌شد.

پابلو گونزالس، آتشفشان‌شناس در مؤسسه محصولات طبیعی و آگروبیولوژی، وابسته به شورای تحقیقات ملی اسپانیا و نویسنده ارشد این مطالعه به پایگاه اینترنتی «لایو ساینس» می‌گوید: «آتشفشان‌ها زمانی خاموش در نظر گرفته می‌شوند که از زمان آغاز دوره هولوسن (۱۱۷۰۰ سال پیش) فعالیتی نداشته باشند». با توجه به فعالیت اخیر در کوه تفتان پابلو گونزالس معتقد است که شاید بهتر باشد این آتشفشان «نیمه‌فعال» توصیف شود.

پابلو گونزالس معتقد است: «این فشار باید در آینده به نوعی آزاد شود؛ یا به‌صورت خشونت‌آمیز یا آرام‌تر». به گفته او، دلیلی برای نگرانی از فوران قریب‌الوقوع وجود ندارد، اما آتشفشان باید با دقت بیشتری بررسی شود. آتشفشان تفتان، یک آتشفشان چینه‌ای به ارتفاع ۳۹۴۰ متر در جنوب‌شرقی ایران است که در میان مجموعه‌ای از کوه‌ها و آتشفشان‌ها قرار گرفته است.

محمدحسین محمدنیا، دانشجویی که زیر نظر پابلو گونزالس فعالیت می‌کند برای نخستین بار در سال ۲۰۲۰ تصاویر ماهواره‌ای از این آتشفشان را بررسی کرد. او در آن زمان هیچ نشانه‌ای از فعالیت قابل توجه مشاهده نکرد. اما در سال ۲۰۲۳، گزارش‌هایی در شبکه‌های اجتماعی درباره انتشار گاز کوه تفتان منتشر شد؛ گاز‌هایی که حتی از شهر خاش در فاصله ۵۰ کیلومتری قابل استشمام بودند. کوه تفتان در منطقه‌ای در استان سیستان و بلوچستان و در نزدیکی مرز پاکستان واقع شده که شاهد فعالیت گروه‌های مسلح بوده است.

بررسی تصاویر ماهواره‌ای ماموریت Sentinel-۱ آژانس فضایی اروپا به محمدحسین محمدنیا امکان داد تا دریابد که سطح زمین نزدیک به قله کوه تفتان افزایشی جزئی دارد که بیانگر افزایش فشار در زیر سطح زمین است. به گفته پابلو گونزالس مرحله بعدی این تحقیق همکاری با دانشمندانی خواهد بود که پایش گازی آتشفشان‌ها را انجام می‌دهند.

برچسب ها: آتشفشان
captcha
اخبار داغ
رشد ۱۵۳ هزار واحدی شاخص بورس در معاملات امروز رشد ۱۵۳ هزار واحدی شاخص بورس در معاملات امروز
شاخص بورس در معاملات روز یکشنبه به روند صعودی خود ادامه داد و رکورد جدیدی را ثبت کرد.
سود کدام محصول ایران خودرو بیشتر است سود کدام محصول ایران خودرو بیشتر است
طرح تازه فروش ایران‌خودرو از ۱۸ شهریور آغاز شده و هشت محصول این شرکت بدون نیاز به مسدودسازی وجه بانکی عرضه شده‌اند. بررسی اختلاف قیمت کارخانه و بازار نشان می‌دهد بیشترین سود خرید در این دوره به دناپلاس توربو اتوماتیک آپشنال می‌رسد که برای خریداران بازدهی قابل‌توجه ۳۲ درصدی دارد.
نامزد‌های توپ طلای ۲۰۲۶ چه کسانی هستند! نامزد‌های توپ طلای ۲۰۲۶ چه کسانی هستند!
رکنا ورزشی: فهرست نامزد‌های جوایز توپ طلای ۲۰۲۶ اعلام شد و تاکنون اسامی نامزد‌های هشت بخش از جمله بهترین استعداد جوان، بهترین دروازه‌بان، بهترین مربی و بهترین باشگاه در بخش مردان و زنان معرفی شده است. مراسم توپ طلای امسال ۲۶ اکتبر در لندن برگزار می‌شود.
واکنش هواداران به ماجرای خداداد و عالیشاه! واکنش هواداران به ماجرای خداداد و عالیشاه!
هواداران پرسپولیس در ورزشگاه شهدای شهر قدس، بار دیگر نشان دادند که ۱۳ سال دلبستگی به کاپیتانی، چون عالیشاه، با هیچ جدایی فراموش نمی‌شود.
خودرو‌ ملی ایران؛ از سمند تا ری‌را حقیقتی که پنهان مانده خودرو‌ ملی ایران؛ از سمند تا ری‌را حقیقتی که پنهان مانده
صنعت خودرو ایران از پیکان تا پلتفرم‌های IKP مسیر پرچالش و پرادعا داشته است. این گزارش با نگاهی بی‌رحمانه، تمام خودرو ملی از سمند تا ری‌را را با رقبای جهانی مقایسه و واقعیت فنی آن‌ها را آشکار می‌کند.
۷ هزار کشته بر اثر گرما در فرانسه! ۷ هزار کشته بر اثر گرما در فرانسه!
وزیر بهداشت فرانسه از مرگ حدود ۷ هزار نفر در این کشور در اثر موج گرمای کم سابقه خبر داد.
عصبانیت آرژانتینی‌ها از خداحافظی مسی! عصبانیت آرژانتینی‌ها از خداحافظی مسی!
خبر غیرمنتظره‌ای که هیچ‌یک از هواداران آلبی‌سلسته تمایلی به شنیدنش نداشتند، روز دوشنبه ۳۱ آگوست رنگ واقعیت به خود گرفت.
برگزیده
رگبار و رعدوبرق در راه شمال کشور؛ تهران خنک‌تر می‌شود رگبار و رعدوبرق در راه شمال کشور؛ تهران خنک‌تر می‌شود
کارشناس سازمان هواشناسی از رگبار پراکنده باران در شرق استان تهران، مازندران و ارتفاعات البرز مرکزی خبر داد.
ثبت دمای ۴۸ درجه بالای صفر در دو نقطه کشور ثبت دمای ۴۸ درجه بالای صفر در دو نقطه کشور
در روز چهارشنبه ۶ خردادماه دو نقطه در ایران رکورد گرما را شکستند. بدین ترتیب، لامرد در استان فارس و راسک در استان سیستان و بلوچستان با ثبت دمای ۴۸ درجه سانتیگراد بالای صفر رکورد گرما در از ابتدای سال ۱۴۰۵ شکستند.
وضعیت تعطیلی مدارس چه شد؟ وضعیت تعطیلی مدارس چه شد؟
برخی خانواده‌ها درخواست دارند که مدارس به صورت حضوری دایر شوند، اما وزارت آموزش‌وپرورش می‌گوید این امکان فعلاً نیست.