کد خبر: ۶۶۹۵۶
تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۴۰۴ - ۱۲:۲۰

حذف چهار صفر از ریال؛ اصلاح اقتصادی یا اقدام نمادین؟

با تصویب مجلس، حذف چهار صفر از پول ملی ایران در دستور کار قرار گرفت. کارشناسان هشدار می‌دهند بدون کنترل تورم و اصلاح ساختار بانکی، این اقدام تنها راهکاری کوتاه‌مدت خواهد بود.
حذف چهار صفر از ریال؛ اصلاح اقتصادی یا اقدام نمادین؟

به گزارش مخاطب۲۴، مجلس شورای اسلامی با تصویب لایحه حذف چهار صفر از پول ملی گامی دیگر در راستای اصلاح نظام پولی برداشت. هدف اعلام شده این طرح، تسهیل محاسبات مالی، هماهنگی با فرهنگ عمومی مردم و احیای ارزش ریال عنوان شده است.

به گفته میثم ظهوریان، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، این لایحه قصد تغییر متغیر‌های کلان اقتصادی یا کاهش تورم را ندارد و صرفاً به منظور ساده‌سازی مبادلات مالی طراحی شده است. او توضیح داد که مردم پیش از این برای بیان مبالغ، صفر‌های اضافی را نادیده می‌گرفتند؛ مثلاً به جای ۵۰ هزار ریال، می‌گفتند پنج تومان. افزایش تعداد صفرها، محاسبات روزمره و تراکنش‌های مالی را پیچیده کرده بود و حذف چهار صفر این مشکل را برطرف می‌کند.

بیشتر بخوانید

جزئیات اجرای طرح:

بر اساس توضیحات معاون سیاست‌گذاری پولی بانک مرکزی، حذف چهار صفر از ریال در دو مرحله و طی پنج سال انجام خواهد شد. ریال جدید جایگزین پول فعلی می‌شود و واحد پول همچنان ریال با معادل ۱۰۰ قران خواهد بود. یک دوره دو ساله برای طراحی الزامات و ترتیبات اجرایی در نظر گرفته شده و پس از آن، یک دوره گذار سه ساله اجرا می‌شود که طی آن، ریال قدیم و جدید هم‌زمان در گردش خواهند بود.

تجارب بین‌المللی نشان می‌دهد حذف صفر‌ها زمانی مؤثر است که پس از تثبیت شرایط اقتصادی و کنترل تورم انجام شود. ترکیه در دوره‌ای شش صفر از پول ملی خود حذف کرده و آرژانتین تاکنون ۱۸ صفر از پول ملی خود را کاهش داده است. کارشناسان هشدار می‌دهند که ایران با تورم بالای ۴۰ درصد، کسری بودجه و عدم تعادل در نظام بانکی روبروست و حذف صفر‌ها بدون اصلاحات اساسی، تنها یک راهکار کوتاه‌مدت خواهد بود.

میثم ظهوریان تأکید کرد که اجرای این مصوبه بدون اطلاع‌رسانی عمومی نخواهد بود و مردم نگران تبعات آن نباشند. هدف از این اقدام، آسان‌سازی محاسبات مالی و همگامی با فرهنگ عمومی است، نه تغییرات بنیادین اقتصادی.

برچسب ها: بانک مرکزی
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
ویروس درمانی سرطان وارد فاز انسانی شد؛ کبد و ریه در اولویت ویروس درمانی سرطان وارد فاز انسانی شد؛ کبد و ریه در اولویت
رئیس پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی اعلام کرد: ویروس درمانی سرطان پس از موفقیت در آزمایش‌های پیش‌بالینی، اکنون در فاز یک انسانی روی داوطلبان آغاز شده است.
هند واردات نفت ایران را جایگزین نفت روسیه کرد هند واردات نفت ایران را جایگزین نفت روسیه کرد
هند در سال ۲۰۲۵ و تحت فشار تحریم‌ها، خرید نفت ایران را از سر گرفت تا کاهش واردات نفت از روسیه را جبران کند و جایگزینی برای نفت روسیه داشته باشد.
هشدار درباره ورود و اصالت سکه و شمش طلای خارجی هشدار درباره ورود و اصالت سکه و شمش طلای خارجی
عضو هیات رئیسه کمیسیون طلا و جواهر اتاق اصناف ایران هشدار داد ورود سکه و شمش طلای خارجی ممنوع است و نمونه‌های بازار ممکن است تقلبی باشند.
نخست‌وزیر جدید فرانسه پس از چند ساعت استعفا داد نخست‌وزیر جدید فرانسه پس از چند ساعت استعفا داد
سباستین لکورنو، نخست‌وزیر تازه منصوب فرانسه، تنها چند ساعت پس از تشکیل دولت جدید استعفا کرد و رئیس‌جمهور مکرون با این استعفا موافقت کرد.
بقایی: پرونده هسته‌ای ایران باید از دستور کار بین‌المللی خارج شود بقایی: پرونده هسته‌ای ایران باید از دستور کار بین‌المللی خارج شود
بقایی با تأکید بر پایان مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ در ۲۶ مهرماه، خواستار خروج پرونده هسته‌ای ایران از دستور کار بین‌المللی شد و بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای تأکید کرد.
آغاز ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان کارشناسی ارشد از امروز آغاز ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان کارشناسی ارشد از امروز
ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان آزمون کارشناسی ارشد سال ۱۴۰۴ از امروز، ۱۴ مهرماه آغاز شد. این داوطلبان دیگر نمی‌توانند در آزمون سال ۱۴۰۵ شرکت کنند.
مایک پمپئو: توافق صلح در غزه منوط به دستور ایران است مایک پمپئو: توافق صلح در غزه منوط به دستور ایران است
مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین آمریکا، ادعا کرد توافق صلح در غزه هدایت‌شده از سوی تهران است و تا وقتی رهبر ایران بخواهد، پیشرفتی در بازگرداندن گروگان‌ها و تسلیم حماس ممکن نیست.
برگزیده
قابل توجه سهامداران: سود سهام عدالت امسال چقدر واریز می‌شود؟ قابل توجه سهامداران: سود سهام عدالت امسال چقدر واریز می‌شود؟
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس گفت: مابقی سود سهام عدالت تا آخر هفته جاری طی روزهای آینده واریز می‌شود.
علت نوسان شدید قیمت برنج ایرانی علت نوسان شدید قیمت برنج ایرانی
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی گفت: محدودیت عرضه و عدم همخوانی عرضه و تقاضا منجر به نوسان قیمت برنج شده است، درحالیکه افزایش واردات برنج پاکستانی منجر به تنظیم بازار می‌شود.
توضیحات معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص ماجرای واردات گوشت‌های آلوده از مغولستان توضیحات معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص ماجرای واردات گوشت‌های آلوده از مغولستان
توضیحات معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص ماجرای واردات گوشت‌های آلوده از مغولستان
صفحه خبر بالای تصاویر