مخاطب۲۴- برزو حقشناس، تحلیلگر بازارهای سرمایه در پاسخ به اینکه قیمت کنونی دلار در وضعیتی که بازار در میانه بحث مذاکره و آغاز مجدد جنگ بلاتکلیف است، تحت کنترل بازارساز است یا روند طبیعی خود را دارد طی میکند؟ گفت: «بازارساز دارد دخالت میکند ولی بحث اینجاست که اگر ریسکها تشدید شود، دخالتها نمیتواند ادامه پیدا کند چراکه توان بازارساز محدود است و در زمان تشدید ریسک، بازارساز نباید دخالت کند، چون بیمعناست.»
وی ضمن تاکید بر اینکه در حال حاضر بازارساز به درستی دارد قیمت را کنترل میکند، افزود: «قیمت فعلی دلار که ۸۷ هزار تومان است، نرمال و ارزش ذاتی دلار است ولی اگر ریسکها تشدید شود، طبیعتا قیمتها رشد خواهد کرد. اگر ریسکها کنترل و بحث مذاکرات جدی شود، به راحتی قیمت میشکند و حتی شاید بتوانیم قیمتهای کمتر از ۸۰ هزار تومان را برای دلار تجربه کنیم.»
حقشناس همچنین درباره علت روند یک خط در میان مثبت و منفی شدن بورس علیرغم دخالت دولت در این بازار، گفت: «بورس همه جای دنیا یک بازار ریسکگریز است. طبیعتا وقتی با این بازار مواجه هستید این مشکل را دارید که در زمان افزایش تنشها، فروشنده هم زیاد میشود چراکه ماهیت سرمایهگذاران بازار سهام در همه جای دنیا ریسکگریز است. اقدام دولت درست بود و باید در چنین مواقعی در بازارها دخالت کند. همه جای دنیا هم در زمان افزایش ریسکهای سیستماتیک بستههای حمایتی از سوی دولت تزریق میشود. به عنوان مثال در بحران کرونا کنگره آمریکا حمایت از این بازار را تصویب کرد.»
این کارشناس بازارهای مالی ادامه داد: «ماهیت ریسک ما مربوط به جنگ است و اینکه دولت تا چه زمانی میتواند حمایت کند جای سوال دارد. به هر حال این حمایتها برای دولت عواقبی دارد چراکه وقتی نقدینگی تزریق و زیاد میشود ممکن است اثر تورمی داشته باشد.»
حق شناس همچنین تاکید کرد: «بنابراین اگر ریسکها تشدید شود دیگر بستههای حمایتی هم پاسخگو نخواهد بود و تنها کاری که دولت میتواند انجام دهد این است که فعالیت بازار را متوقف کند. اگر ریسکها کاهش بیابد طبیعتا گروهی از سرمایهگذارانی که پول خود را از بورس خارج کرده بودند، مجدد به این بازار باز میگردند. به لحاظ قیمت بازار ارزان شده و الان ارزش دلاری آن ۹۰ هزار تومان است که برای سرمایهگذاران جذاب است، اما به این شرط که ریسکها بخوابد. این مهم هم به بحث مذاکرات مربوط میشود که تمام اقتصاد ما به آن گره خورده است.»
وی ضمن بیان اینکه تکلیف مذاکرات باید تعیین شود تا سرمایهگذاران به سرمایه گذاری خود جهت دهند، عنوان کرد: «اگر به سمت توافق حرکت کنیم تقاضا برای دلار و طلا یک مقدار کم میشود و سرمایهگذاران به بورس برمیگردند. در غیر اینصورت هم خروج پول از بازار سهام و هم ورود به بازار طلا و ارز تشدید میشود.»
حقشناس درپایان با اشاره به وضعیت بازار طلا و سکه گفت: «همیشه همین بوده که وقتی دلار صعودی شود طلا و سکه هم صعودی میشوند منتهی در شرایط جنگی قیمت اونس و دلار قطعا افزایشی میشود و طلا و سکه هم از آنها پیروی میکنند.»