کد خبر: ۶۴۲۰۵
تاریخ انتشار: ۲۱ تير ۱۴۰۴ - ۰۹:۴۱

دلیل اصلی طوفان‌های غباری در ایران مشخص شد!

یک کارشناس محیط زیست گفت: یکی از دلایل اصلی افزایش طوفان‌های غباری در ایران، خشک شدن تالاب‌هاست.
دلیل اصلی طوفان‌های غباری در ایران مشخص شد!

مخاطب۲۴- امروز، ۲۱ تیرماه، مصادف با «روز جهانی مقابله با گردوغبار» است؛ مناسبتی که به ابتکار جمهوری اسلامی ایران و با تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد در تقویم بین‌المللی ثبت شده است. این اقدام ایران با هدف جلب توجه جهانی به بحران روزافزون گردوغبار در خاورمیانه و شمال آفریقا انجام شد؛ منطقه‌ای که طی سال‌های اخیر به یکی از کانون‌های اصلی طوفان‌های غباری جهان تبدیل شده است.

ایران که خود از قربانیان اصلی این پدیده محسوب می‌شود، با تکیه بر داده‌های علمی و تجربیات منطقه‌ای، کوشید کشور‌های همسایه و نهاد‌های بین‌المللی را متقاعد سازد که گردوغبار نه یک مسئله مرزی، بلکه تهدیدی جهانی برای سلامت، کشاورزی، منابع آب و حتی امنیت است.

در رابطه با این موضوع، الهه موحدی، کارشناس محیط زیست، با تأکید بر ابعاد پیچیده بحران گردوغبار در کشور گفت: یکی از دلایل اصلی افزایش طوفان‌های غباری در ایران خشک‌شدن تالاب‌هاست؛ به‌طوری‌که حدود ۶۰ درصد تالاب‌های کشور اکنون در وضعیت غبارخیزی قرار دارند و به‌جای ایفای نقش اکولوژیک، خود به منبع تولید گردوغبار تبدیل شده‌اند.a

وی افزود: در سال‌های اخیر، کاهش بارندگی، برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی و بی‌توجهی به حق‌آبه زیست‌محیطی، بسیاری از تالاب‌های مهم کشور مانند هامون، گاوخونی، هورالعظیم و بختگان را به‌طور کامل خشک کرده است. این وضعیت نه‌تنها حیات وحش و جوامع محلی را تحت تأثیر قرار داده، بلکه کانون‌های جدیدی از گردوغبار ایجاد کرده است که با کوچک‌ترین وزش باد، صد‌ها کیلومتر را درگیر می‌کنند.

این کارشناس محیط زیست ادامه داد: برخلاف تصور عمومی، منشأ بسیاری از طوفان‌های گردوغبار داخلی است. وسعت کانون‌های غبارخیز داخل کشور حدود ۳۴.۶ میلیون هکتار برآورد می‌شود که بسته به شرایط ترسالی یا خشکسالی متغیر است. با این حال، نباید از تأثیر شدید کانون‌های خارجی غافل شد؛ چراکه در اطراف کشور ما، ۲۷۰ میلیون هکتار مناطق مستعد غبارخیزی وجود دارد که می‌توانند غباری به وسعت ۱۴۷ میلیون هکتار با ذراتی زیر ۱۰ میکرون تولید کنند.

وی تأکید کرد: گردوغبار خارجی، هم از نظر مساحت و هم از نظر غلظت، شدیدتر از نمونه‌های داخلی است. ذرات ریزتر در این طوفان‌ها پیامد‌های بهداشتی جدی‌تری دارند، مدت‌زمان بیشتری در محیط باقی می‌مانند و قدرت نفوذ بیشتری از خود نشان می‌دهند. در واقع، کشور‌های همسایه حدود ۳.۷ برابر بیشتر از ایران گردوغبار تولید و گسیل می‌کنند؛ مسئله‌ای که نیازمند همکاری‌های منطقه‌ای جدی و مستمر است.

موحدی درباره گردوغبار اخیر تهران نیز اظهار کرد: آنچه اخیراً در تهران مشاهده شد، نمونه‌ای آشکار از پیامد سیاست‌های ناپایدار در مدیریت منابع طبیعی است. یکی از کانون‌های اصلی این گردوغبار، تالاب صالحیه در نزدیکی استان البرز است. این منطقه در اوایل دهه ۱۳۸۰ یکی از نواحی مرطوب کشور به‌شمار می‌رفت و از پوشش گیاهی مقاومی برخوردار بود؛ اما اجرای گسترده زهکش‌های کشاورزی برای مقابله با شوری خاک، منجر به افت شدید سطح آب‌های زیرزمینی و قطع جریان‌های طبیعی فصلی شد.

وی اضافه کرد: این پروژه‌های زهکشی، علاوه بر خشک‌کردن تالاب، باعث حذف پوشش گیاهی به دلیل چرای بی‌رویه دام‌ها شد و در نتیجه، منطقه به بیابانی خشک و بی‌دفاع در برابر باد بدل شد.

این کارشناس محیط زیست تصریح کرد: این نمونه به‌خوبی نشان می‌دهد که چگونه اجرای طرح‌های توسعه بدون ارزیابی‌های دقیق محیط‌زیستی و نگاه کل‌نگر می‌تواند در کمتر از دو دهه یک ناحیه مرطوب را به یکی از کانون‌های بحران گردوغبار تبدیل کند. در شرایطی که خشکسالی تشدید شده، ادامه این روند نه‌تنها سلامت شهروندان را به خطر می‌اندازد، بلکه کارکرد‌های اکولوژیک کل منطقه را نیز مختل خواهد کرد.

وی تأکید کرد: آنچه وضعیت را بحرانی‌تر کرده، نبود مدیریت جامع و یکپارچه منابع آب است. در بسیاری از مناطق، اولویت با مصارف کشاورزی یا صنعتی بوده و تالاب‌ها در آخرین اولویت قرار گرفته‌اند. اگر حق‌آبه تالاب‌ها به‌درستی تأمین نشود، چرخه خشکی و غبار همچنان ادامه خواهد یافت.

موحدی خاطرنشان کرد: مقابله با این بحران نیازمند برنامه‌ریزی جدی در سطح ملی و منطقه‌ای است. از یک‌سو باید با کشور‌هایی مانند عراق، سوریه و ترکیه وارد مذاکره و همکاری‌های زیست‌محیطی شد و از سوی دیگر، در داخل کشور نیز باید نظام تخصیص آب اصلاح، پایش مستمر کانون‌های غباری انجام و مشارکت مردمی برای احیای تالاب‌ها تقویت شود.

وی در پایان تأکید کرد: اگر بخواهیم به آینده امیدوار باشیم، باید گردوغبار را نه‌فقط یک پدیده طبیعی، بلکه نتیجه عملکرد انسانی در نظام‌های زیستی بدانیم. انسان، با اصلاح سیاست‌ها و رفتارهایش، می‌تواند یا منبع بحران باشد یا نقطه آغاز بهبود.

برچسب ها: گرد و غبار
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
عارف برای نشست شانگهای وارد مسکو شد عارف برای نشست شانگهای وارد مسکو شد
محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور، برای حضور در نشست نخست‌وزیران سازمان همکاری شانگهای و انجام رایزنی‌های دوجانبه، امروز وارد مسکو شد.
پادکست: مخاطب فوتبالی - قسمت ۳: اوستون اورونوف؛ انفجار یک استعداد پادکست: مخاطب فوتبالی - قسمت ۳: اوستون اورونوف؛ انفجار یک استعداد
در این قسمت از پادکست مخاطب فوتبالی به بررسی شرایط ستاره‌ی ازبکستانی تیم پرسپولیس میپردازیم.
تحلیل نظام آموزشی ایران؛ از حافظه تا مهارت تحلیل نظام آموزشی ایران؛ از حافظه تا مهارت
نظام آموزشی ایران با وجود دستاورد‌های مهم در باسوادی و گسترش پوشش تحصیلی، همچنان زیر سایه‌ی حافظه‌محوری، نابرابری آموزشی و ضعف مهارت‌آموزی گرفتار مانده و نیازمند اصلاحات بنیادین است.
تاج فیتنس جهان بر سر یک ملکه‌ی ایرانی! تاج فیتنس جهان بر سر یک ملکه‌ی ایرانی!
هانا مهرگان، ورزشکار ایرانی‌تبار ساکن کانادا، با درخشش خیره‌کننده در رقابت‌های جهانی فیتنس ۲۰۲۵ میامی، عنوان «ملکه تناسب اندام جهان» را به دست آورد.
قتل دختر جوان به دست خواستگارش قتل دختر جوان به دست خواستگارش
پرونده قتل راضیه در شهرری پس از اعتراف خواستگارش به دلیل عشق بیمارگونه و اعتیاد، بار دیگر جنجال‌برانگیز شد.
قیمت بلیت مهران مدیری از جنیفر لوپز در دبی گران‌تر بود قیمت بلیت مهران مدیری از جنیفر لوپز در دبی گران‌تر بود
بلیت‌های کنسرت مهران مدیری در دبی از ۳۹۹ تا ۱۵۰۰ درهم فروخته شد و در برخی بازه‌ها حتی از بلیت‌های جنیفر لوپز گران‌تر بود.
قتل یک زن ۱۶ ساله به دست شوهرش در عجب‌شیر قتل یک زن ۱۶ ساله به دست شوهرش در عجب‌شیر
فرمانده انتظامی عجب‌شیر از قتل یک زن ۱۶ ساله توسط همسرش خبر داد؛ قاتل در تحقیقات اولیه به انگیزه اختلافات خانوادگی اعتراف کرد.
برگزیده
مهاجرت از کابل مسی به فیبرنوری، زیرساخت زندگی دیجیتال ایرانیان مهاجرت از کابل مسی به فیبرنوری، زیرساخت زندگی دیجیتال ایرانیان
در سال‌های اخیر، با رشد فناوری‌های نوین مانند هوش مصنوعی و اینترنت اشیا، نیاز به اتصال پرسرعت و پایدار به اینترنت بیش از پیش احساس می‌شود. پروژه مهاجرت از کابل مسی به فیبر نوری (سوآپ)، پاسخ به این نیازهاست و با اجرای آن، زیرساخت‌های ارتباطی کشور به‌طور اساسی به‌روز خواهد شد
کاهش کشفیات تریاک، شرکت های دارویی را با مشکل مواجه کرده کاهش کشفیات تریاک، شرکت های دارویی را با مشکل مواجه کرده
مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به کاهش منابع تأمین مواد اولیه دارو‌های مخدر، از جمله دارو‌های مورد استفاده در درمان سرطان، درد‌های مزمن و اعتیاد، اعلام کرد که شرکت‌های دارویی با مشکلات جدی مواجه شده‌اند
یک زن رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران شد یک زن رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران شد
با انتخاب شیرین احمدنیا برای نخستین بار یک زن رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران شد. با برگزاری مجمع عمومی و انتخابات دوره دوازدهم انجمن جامعه‌شناسی ایران، اعضای جدید هیأت مدیره و بازرسان این انجمن انتخاب شدند. همچنین در نخستین جلسه رسمی هیأت مدیره، شیرین احمدنیا به عنوان رئیس انجمن انتخاب شد.
صفحه خبر بالای تصاویر