کد خبر: ۶۴۰۸۸
تاریخ انتشار: ۱۸ تير ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۱

درگیری‌های مسلحانه در اربیل اقلیم کردستان عراق ناشی از چیست؟

درگیری‌های مسلحانه در اربیل اقلیم کردستان عراق، خورشید هرکی را در مرکز توجه قرار داده است. این رهبر عشیره‌ای کیست و بحران خبات چه پیامد‌هایی دارد
درگیری‌های مسلحانه در اربیل اقلیم کردستان عراق ناشی از چیست؟

مخاطب۲۴- درگیری‌های مسلحانه در ناحیه خَبات، واقع در استان اربیل اقلیم کردستان عراق، بار دیگر ساختار‌های شکننده سیاسی-قومی منطقه را در معرض تنش جدی قرار داده است. این بار، محور درگیری نه یک جریان سیاسی یا گروه نظامی خارجی، بلکه دو عشیره برجسته کردی—هرکی و گوران—هستند که درگیری‌شان می‌تواند پیامد‌های عمیق امنیتی و منطقه‌ای به همراه داشته باشد.

بیشتر بخوانید

در مرکز این تحولات، نامی قرار دارد که برای بسیاری ناشناخته بود، اما حالا در رسانه‌ها و گزارش‌های امنیتی پررنگ شده: خورشید هرکی.

خورشید هرکی کیست؟

خورشید هرکی یکی از چهره‌های نظامی و عشیره‌ای برجسته ایل هرکی در اقلیم کردستان عراق است. او در منطقه به‌عنوان رهبری مقتدر، با نفوذ اجتماعی بالا و ساختار قبیله‌ای گسترده شناخته می‌شود.

بر اساس گزارش‌ها، درگیری‌های اخیر در منطقه خبات، به دنبال تلاش نیرو‌های امنیتی اقلیم برای بازداشت وی آغاز شد. خورشید هرکی پس از آن، از هوادارانش خواسته تا به مقابله مسلحانه با نیرو‌های امنیتی و پیشمرگه بپردازند.

به گفته منابع محلی، نیرو‌های زرهی و نظامی ویژه اقلیم کردستان به منطقه اعزام شده‌اند و درگیری همچنان ادامه دارد.

خورشید هرکی؛ دعوا بر سر زمین یا سناریوی پیچیده‌تر؟

منابع محلی ریشه اصلی بحران را اختلاف ملکی میان خورشید هرکی و بشار موشیر آغا، رئیس عشیره گوران عنوان می‌کنند—اما بسیاری تحلیل‌گران معتقدند که ماجرا فراتر از یک نزاع زمینی ساده است.

داده‌های میدانی نشان می‌دهند که عشیره هرکی یکی از ساختارمندترین قبایل کرد منطقه است و با توجه به پراکندگی جغرافیایی آن در سه کشور (ایران، عراق، ترکیه)، هرگونه درگیری داخلی می‌تواند به ابزاری برای تحریک تنش‌های منطقه‌ای یا بی‌ثبات‌سازی امنیت مرزی بدل شود.

عشیره خورشید هرکی؛ نگاهی به ساختار قومی

ایل هرکی (هه‌رکی) یکی از بزرگ‌ترین و تاریخی‌ترین ایل‌های کرد در منطقه است. این ایل در استان‌های اربیل، دهوک، موصل و همچنین مناطق مرزی ایران و ترکیه حضور دارد. ساختار داخلی آن به سه عشیره اصلی تقسیم می‌شود:

سیدان‌مندان

سرهاتی

این ایل سابقه‌ای طولانی در کوچ‌نشینی فصلی دارد و به‌صورت سنتی در تابستان‌ها به ارتفاعات ایران و ترکیه و در زمستان‌ها به مناطق عراق کوچ می‌کردند.

آیا درگیری عشیره خورشید هرکی خبات یک بحران امنیتی است؟

با توجه به شدت درگیری‌ها، استفاده از نیرو‌های زرفانی (یگان‌های نظامی ویژه حزب دموکرات کردستان) و بسیج عشایر مسلح، به نظر می‌رسد که بحران خبات جنبه‌ای فراتر از دعوای قبیله‌ای ساده پیدا کرده است.

این حادثه می‌تواند بهانه‌ای برای ورود بازیگران اطلاعاتی خارجی یا دخالت‌های امنیتی جدید در اقلیم باشد—به‌ویژه در شرایطی که برخی گزارش‌ها از احتمال تحرکات اسرائیل در منطقه اربیل و پروژه‌های بی‌ثبات‌سازی خبر می‌دهند.

بحران خبات؛ آینه‌ای از شکنندگی اقلیم

رخداد‌های امشب در اربیل بار دیگر نشان داد که در اقلیم کردستان، شکاف‌های قومی و عشیره‌ای هنوز قابلیت تبدیل شدن به بحران‌های امنیتی را دارند.

خورشید هرکی حالا فقط یک چهره محلی نیست؛ بلکه نماد یک تقابل اجتماعی-سیاسی-نظامی است که اگر کنترل نشود، می‌تواند بهانه‌ای برای مداخله خارجی یا درگیری بزرگ‌تر میان نیرو‌های محلی و دولت اقلیم شود.

برچسب ها: درگیری مسلحانه
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
تیم اماراتی برای بازیکن جوان پرسپولیس پیشنهاد داد تیم اماراتی برای بازیکن جوان پرسپولیس پیشنهاد داد
تیم شارجه در ادامه مسیر جذب بازیکنان ایرانی، به دنبال آن است تا یعقوب براجعه را به عضویت تیم خود در بیاورد.
شیر و خورشید چگونه نماد هویت ایرانیان شد؟ روایت کامل + اینفوگرافیک شیر و خورشید چگونه نماد هویت ایرانیان شد؟ روایت کامل + اینفوگرافیک
نماد شیر و خورشید ایران با ریشه‌هایی در اسطوره‌های ایرانی، تاریخ ایران باستان، نجوم، مذهب و سیاست، یکی از مهم‌ترین عناصر هویت ملی و فرهنگی ایرانیان است.
فیلم+ پزشکیان در دیدار با خانواده جانباختگان حوادث ۱۴۰۴ چه گفت؟ فیلم+ پزشکیان در دیدار با خانواده جانباختگان حوادث ۱۴۰۴ چه گفت؟
رئیس‌جمهور پزشکیان در سفر به استان گلستان با جمعی از خانواده‌های شهدا و آسیب‌دیدگان حوادث دی‌ماه ۱۴۰۴ دیدار کرد.
حل مشکل غایبان کهنسال، نه افزایش جمعیت حل مشکل غایبان کهنسال، نه افزایش جمعیت
بر اساس اعلام رسمی سازمان وظیفه عمومی فراجا، معافیت سربازی برای پدران دارای سه فرزند با شرط ۴۰ سال سن؛ و چهار فرزند و بیشتر (بدون شرط سنی) صرفاً تا پایان سال ۱۴۰۴ اعتبار داشته و پس از آن متوقف خواهد شد
پزشکیان: از اینکه در این وضع افتادیم ناراحتم و شب‌ها خوابم نمی‌برد پزشکیان: از اینکه در این وضع افتادیم ناراحتم و شب‌ها خوابم نمی‌برد
دکتر پزشکیان با ابراز تأثر از شرایط ایجاد شده در کشور در جریان حوادث تلخ دی‌ماه گفت: بسیاری از شب‌ها از شدت نگرانی خوابم نمی‌برد و از اینکه به چنین وضعیتی رسیده‌ایم ناراحت هستم، اما چاره‌ای جز ماندن، تلاش کردن و ساختن کشور نداریم.
برندگان سیمرغ چهل و چهارمین جشنواره فیلم فجر برندگان سیمرغ چهل و چهارمین جشنواره فیلم فجر
مراسم اختتامیه چهل‌وچهارمین جشنواره ملی فیلم فجر امروز چهارشنبه ۲۲ بهمن‌ماه در تالار وحدت برگزار شد و این رویداد سینمایی به ایستگاه پایانی خود رسید.
روایت خلبانان از سوخو ۵۷ به‌روز شده روایت خلبانان از سوخو ۵۷ به‌روز شده
در میانه تلاش روسیه برای حفظ و ارتقای توان رزمی نیروی هوافضای خود، شرکت هواپیمایی متحد (UAC) از تحویل یک سری جدید از جنگنده‌های پیشرفته سوخو ۵۷ به وزارت دفاع خبر داده است
برگزیده
فوری ایران را ترک کنید! فوری ایران را ترک کنید!
ایالات متحده از شهروندان آمریکایی خواست که پیش از مذاکرات مهم با تهران، «همین حالا ایران را ترک کنند».
علی شمخانی دبیر شورای دفاع شد علی شمخانی دبیر شورای دفاع شد
طی حکمی از سوی دکتر مسعود پزشکیان رییس جمهور و رییس شورای دفاع، امیر دریابان علی شمخانی نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای دفاع به عنوان دبیر این شورا منصوب شد.
لاوروف: سعی نداریم میانجیگری خودمان را به ایران تحمیل کنیم. لاوروف: سعی نداریم میانجیگری خودمان را به ایران تحمیل کنیم.
سرگئی لاوروف پنجشنبه در مصاحبه‌ای با شبکه راشاتودی (آرتی) افزود: ایران شریک و همسایه نزدیک ماست؛ ما نگران چگونگی پیشرفت اوضاع هستیم.
صفحه خبر بالای تصاویر