کد خبر: ۶۳۱۸۳
تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۵:۱۰

ماهواره‌های استارلینک آلودگی به همراه دارد؟

طبق گفته دانشمندان ماهواره‌های استارلینک ممکن است باعث مختل شدن مشاهدات ظریف اخترشناسان از اعماق کیهان شود.
ماهواره‌های استارلینک آلودگی به همراه دارد؟

مخاطب ۲۴- در سال‌های اخیر شاهد ارسال ماهواره‌های استارلینک به مدار زمین بوده‌ایم و هزاران ماهواره استارلینک شرکت اسپیس‌ایکس در حال پر کردن مدار زمین هستند تا اینترنت پرسرعت را برای نقاط مختلف دنیا فراهم کنند.

بیشتر بخوانید

حالا و در این میان، گروهی از دانشمندان زنگ خطری را درباره این ماهواره‌ها به صدا درآورده‌اند: ماهواره‌های استارلینک ممکن است باعث مختل شدن مشاهدات ظریف اخترشناسان از اعماق کیهان شود.

تیمی از پژوهشگران به رهبری پروفسور استیون تینگی، متخصص نجوم رادیویی در دانشگاه کرتین استرالیا، با استفاده از یک تلسکوپ آزمایشی از پروژه Square Kilometre Array، به ردیابی سیگنال‌های نزدیک به ۲۰۰۰ ماهواره استارلینک پرداخته است.

امواجی که کیهان را آلوده می‌کنند

نتیجه این مطالعه نگران‌کننده بود: حدود یک‌سوم داده‌ها در فرکانس‌های خاص، توسط انتشار امواج رادیویی ناخواسته از سوی ماهواره‌های استارلینک تهدید می‌شوند و همین موضوع ممکن است تا در مسیر مطالعات مربوط به کیهان اولیه، اختلالاتی جدی ایجاد کند.

تا ماه می‌سال ۲۰۲۵ میلادی، تعداد ماهواره‌های فعال اسپیس‌ایکس در مدار پایین زمین، بیش از ۷۶۰۰ تا اعلام شده که حدود دو سوم کل ماهواره‌های عملیاتی دنیا را تشکیل می‌دهند و این کمپانی فضایی برنامه‌هایی برای رساندن این تعداد به ده‌ها هزار ماهواره در آینده دارد.

سیگنال‌هایی قوی به‌اندازهٔ درخشان‌ترین منابع طبیعی آسمان

تینگی و همکارانش معتقدند که این امواج رادیویی احتمالاً به‌صورت تصادفی از طریق آنتن‌های ماهواره‌ها ساطع می‌شوند؛ اما تأثیر آنها بسیار محسوس است.

او دراین‌باره توضیح داد: «قدرت این انتشار‌های ناخواسته در برخی موارد با درخشان‌ترین منابع طبیعی رادیویی در آسمان برابر است. تصور کنید خودمان هم چند منبع قوی مصنوعی دیگر هم به آسمان اضافه کنیم که مدام در حال حرکت هستند؛ این می‌تواند تأثیر زیادی روی آزمایش‌هایی که نیاز به حساسیت بسیار بالایی دارد بگذارد.»

نقض قوانین؟ هنوز نه...

نکته قابل‌توجه اینجاست که بخشی از این انتشار‌ها در باند‌هایی انجام می‌گیرتد که براساس مقررات اتحادیه بین‌المللی ارتباطات (ITU)، برای اخترشناسی رادیویی محافظت‌شده‌اند؛ اما از آنجا که این سیگنال‌ها احتمالاً ناخواسته هستند، هنوز مشخص نیست که اسپیس‌ایکس قانون‌شکنی کرده باشد.

تینگی در این‌باره گفت: «فعلاً هیچ‌کسی در اسپیس‌ایکس یا استارلینک قانون خاصی را نقض نکرده، چون این نوع انتشار‌ها تحت قوانین فعلی تنظیم نشده‌اند؛ اما این موضوع تدریجاً به بحثی جدی در ITU تبدیل می‌شود که شاید به تدوین مقررات تازه‌ای منجر گردد.»

فقط امواج رادیویی نیست

این اولین بار نیست که استارلینک مورد انتقاد جامعهٔ علمی قرار می‌گیرد. پیش‌تر هم ماهواره‌های این شرکت به خاطر بازتاب نور خورشید و ایجاد خطوط درخشان در آسمان شب، در عکس‌های نجومی اختلال ایجاد کرده بودند. هرچند بعداً اسپیس‌ایکس با پوشش‌های ضد بازتاب و تغییر زاویه قرارگیری ماهواره‌ها تا حدی این مشکل را کاهش داد.

در سال ۲۰۲۳، اسپیس‌ایکس فناوری جدیدی به نام "بازتابنده براگ توزیعی" (Distributed Bragg Reflector) معرفی کرد که لایه‌هایی از پلاستیک که نور را پراکنده می‌کنند، ولی امواج رادیویی را عبور می‌دهند. بااین‌حال، اثربخشی واقعی این فناوری هنوز روشن نیست.

راه‌حل از نگاه دانشمندان: کاهش انتشار، نه انتظار

دیلن گریگ، پژوهشگر ارشد و همکار تینگی معتقد است که بهترین راه‌حل، کاهش این انتشار‌های ناخواسته از سوی خود شرکت‌هاست: «بهترین کار این است که ماهواره‌ها یا این انتشار را کاهش بدهند یا به‌طور کامل متوقف کنند. از طرف شرکت‌ها، اقداماتی برای کاهش اختلالات نوری انجام شده و حالا باید سراغ اختلالات رادیویی هم رفت.»

خبر خوب این است که به گفته پژوهشگران، اسپیس‌ایکس به‌طور شفاف و مثبت به گفت‌و‌گو‌ها پاسخ داده و امید به همکاری و حل مسئله وجود دارد.

captcha
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
تسلیت عراقچی به وزیر امور خارجه در خصوص حادثه قطار تسلیت عراقچی به وزیر امور خارجه در خصوص حادثه قطار
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان در پیامی به خوزه مانوئل آلبارس، وزیر امور خارجه اسپانیا، وقوع سانحه تلخ قطار و جان‌باختن شماری از افراد را تسلیت گفت.
لغو شدن فوری آزمون استخدامی آموزش‌وپرورش! لغو شدن فوری آزمون استخدامی آموزش‌وپرورش!
آمار‌ها از فروکش کردن تب‌وتاب استخدام‌های گسترده در مقایسه با چند سال گذشته حکایت دارد.
درخواست ترامپ از اروپا درباره روسیه! درخواست ترامپ از اروپا درباره روسیه!
مقام‌های وزارت جنگ آمریکا در هفته‌های اخیر از چند کشور عضو ناتو خواسته‌اند لحن اظهارات عمومی خود درباره تهدید روسیه را تعدیل کنند؛ درخواستی که به گفته منابع آگاه، با این استدلال مطرح شده است که برخی مواضع مقام‌های اروپایی می‌تواند امنیت قاره را تضعیف کند.
باخت دقیقه نودی یزدانی به حریف کره‌ای! باخت دقیقه نودی یزدانی به حریف کره‌ای!
در روز نخست مسابقات کشتی آزاد قهرمانی جهان حسن یزدانی به مصاف رقیب کره‌ای خود رفت؛ و در لحظات آخر شکست خورد.
فیلم حادثه وحشتناک برخورد دو قطار سریع‌السیر باهم در اسپانیا! فیلم حادثه وحشتناک برخورد دو قطار سریع‌السیر باهم در اسپانیا!
به‌دنبال برخورد دو قطار سریع‌السیر در اسپانیا در روز چهارشنبه، دست‌کم ۶۴ نفر جان باختند
پوتین: جهان چندقطبی در حال تبدیل شدن به یک واقعیت است پوتین: جهان چندقطبی در حال تبدیل شدن به یک واقعیت است
رئیس جمهور روسیه در نشست عمومی مجمع اقتصادی روسیه و آفریقا:جهان چندقطبی در حال تبدیل شدن به یک واقعیت است و این روندی برگشت‌ناپذیر است.
آغاز واریز معوقات حقوق اردیبهشت بازنشستگان تامین اجتماعی! آغاز واریز معوقات حقوق اردیبهشت بازنشستگان تامین اجتماعی!
بازنشستگان تامین اجتماعی از آغاز واریز معوقات اردیبهشت خبر دادند.
برگزیده
لغو شدن فوری آزمون استخدامی آموزش‌وپرورش! لغو شدن فوری آزمون استخدامی آموزش‌وپرورش!
آمار‌ها از فروکش کردن تب‌وتاب استخدام‌های گسترده در مقایسه با چند سال گذشته حکایت دارد.
فیلم حادثه وحشتناک برخورد دو قطار سریع‌السیر باهم در اسپانیا! فیلم حادثه وحشتناک برخورد دو قطار سریع‌السیر باهم در اسپانیا!
به‌دنبال برخورد دو قطار سریع‌السیر در اسپانیا در روز چهارشنبه، دست‌کم ۶۴ نفر جان باختند
کمک ۷۶ میلیون دلاری سوئد به غزه! کمک ۷۶ میلیون دلاری سوئد به غزه!
میلیاردر سوئدی ۷۶ میلیون دلار برای ساخت ۴۰۰ مدرسه و یک پرورشگاه در غزه اختصاص داد