به گزارش مخاطب ۲۴: قهوه دارای مزایای زیادی برای سلامتی است، اما این بدان معنا نیست که علاقمندان آن میتوانند هرچقدر که دلشان بخواهد، بنوشند.
انتشار نتایج پژوهشی جدید در هفته گذشته خبری خوش برای دوستداران قهوه در سراسر جهان به ارمغان آورد. بر اساس این مطالعه، زنانی که در میانسالی قهوه مینوشند، شانس بیشتری برای داشتن سالمندی سالمتر دارند.
تجزیه و تحلیل دانشمندان که در نشست سالانه انجمن تغذیه آمریکا ارائه شد، نشان داد که طی بیش از ۳۰ سال پیگیری، زنانی که روزانه حدود سه فنجان کوچک قهوه کافئین دار مینوشیدند، بیشتر از نظر جسمی فعال و عاری از مشکلات سلامتی مزمن یا مشکلات شناختی در اواخر زندگی هستند.
سارا مهدوی، یکی از نویسندگان این مطالعه و استادیار علوم تغذیه در دانشگاه تورنتو، در بیانیهای گفت: «این نتایج، گرچه مقدماتی هستند، نشان میدهد که عادات کوچک و مداوم میتوانند سلامت بلندمدت را شکل دهند.»
مطالعات دیگری نیز طیف وسیعی از مزایا را از کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ گرفته تا مرگ بر اثر سرطان روده برای مصرف کنندگان قهوه شناسایی کردهاند.
به گفته برتیل فردولم، که در موسسه کارولینسکا در سوئد درباره چگونگی تأثیر کافئین بر بدن تحقیق کرده، این بدان معناست که یافتههای جدید با این «اتفاقنظر قدیمی» درباره فواید قهوه برای سلامتی مطابقت دارند.
فردهلم به یورونیوز میگوید: «اثرات مصرف قهوه در حد اعتدال، برای اکثر افراد، عمدتا مثبت است تا منفی.».
اما واقعاً علم در مورد این مزایا چقدر مطمئن است و آیا نوع قهوه، زمان نوشیدن آن یا اینکه شما چه کسی هستید مهم است؟
در اینجا چکیدهای از آخرین یافتهها درباره اینکه قهوه برای سلامتی شما چه میکند و چگونه میتوان فهمید چه زمانی باید فنجان را کنار گذاشت، آورده شده است.
مزایای سلامتی قهوه از کجا میآید؟
قهوه سرشار از ترکیباتی است که دارای خواص ضد التهابی هستند، مانند اسید کلروژنیک که در کلم پیچ و سیب نیز یافت میشود.
طبق گزارش صندوق جهانی تحقیقات سرطان، این ترکیبات ممکن است متابولیسم ما و نحوه تنظیم سطح انسولین بدن ما را بهبود بخشند.
دکتر لو چی، مدیر مرکز تحقیقات چاقی دانشگاه تولین در ایالات متحده میگوید: «قهوه حاوی مواد آنتی اکسیدان است؛ همچنین ممکن است التهاب را کاهش دهد و گردش خون را تحریک کند.».
اما همه نوشیدنیهای کافئیندار فواید یکسانی ندارند و پر کردن فنجان قهوه با شکر و شیر ممکن است مزایای آن را از بین ببرد.
آیا زمان مصرف قهوه مهم است؟
تحقیقات انجام شده روی حدود ۴۱ هزار نفر نشان داد، افرادی که صبحها قهوه مینوشیدند، نسبت به کسانی که تمام روز قهوه مینوشیدند یا اصلاً نمینوشیدند، میزان مرگ و میر کمتری، از جمله مرگ ناشی از مشکلات قلبی، داشتند.
این مطالعه همچنین نشان داد که مصرف قهوه در دیگر ساعات روز، ممکن است ریتم شبانهروزی بدن یا ساعت داخلی بدن را مختل کند؛ همان ریتمی که به تنظیم متابولیسم افراد کمک میکند.
اما این تحقیقات با محدودیتهایی هم روبهرو بودند؛ مثلا اینکه برخی عوامل خارجی میتوانند بر نتایج تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، افرادی که صبحها قهوه مینوشند، صرف نظر از عادتهای کافئینیشان، ممکن است شغلهایی داشته باشند که سالم ماندن را آسانتر میکند.
آیا ممکن است «مصرف قهوه» برای سلامتی خطر داشته باشد؟
سازمان جهانی بهداشت برای سالها بر این باور بود که قهوه ممکن است باعث سرطان شود. با این حال، پس از بررسی بیش از ۱۰۰۰ مطالعه، این سازمان در سال ۲۰۱۶ نتیجه گرفت که شواهد کافی برای نشان دادن سرطانزا بودن قهوه وجود ندارد.
با این وجود این سازمان همچنان به مردم درباره نوشیدن قهوه بسیار گرم یا هر نوشیدنی بسیار گرم دیگر هشدار داد، زیرا دمای بالا میتواند خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش دهد.
تایید مزایای قهوه نیز به این معنی نیست که دوستداران قهوه باید مصرفشان را دو برابر کنند. بویژه آنکه محققان دقیقاً نمیدانند که مزایای قهوه، پس از چه میزان مصرف کاهش مییابد یا در چه مرحله «مصرف سالم» به «مصرف بیش از حد» تبدیل میشود.
با این وجود توصیه کلی این است که مردم بطور متوسط دو تا سه فنجان قهوه در روز مصرف کنند.
نوع قهوه نیز مهم است. قهوه فیلترنشده مانند اسپرسو، حاوی دیترپن است که کلسترول را بالا میبرد، اما به گفته موسسه کارولینسکا، قهوه فیلترشده عاری از چنین مادهای است.
آیا قهوه برای همه مفید است؟
در یک کلمه، خیر. افرادی که فشار خون بالا یا مشکلاتی برای خواب دارند بهتر است در مصرف کافئین تجدید نظر کنند، زیرا وابستگی به قهوه ممکن است باعث اختلالات قلبی عروقی یا اختلال در خواب شود.
پزشکان همچنین توصیه میکنند که زنان باردار مصرف قهوه کافئین دار خود را محدود کنند تا خطر سقط جنین و پیامدهای نامطلوب زایمان را کاهش دهند.
کافئین در دوران بارداری برای مدت طولانیتری در خون باقی میماند و برخی مطالعات نشان داده که مقدار زیاد آن میتواند به وزن کم هنگام تولد، زایمان زودرس یا مردهزایی مرتبط باشد.
تحقیق سارا مهدوی نیز نشان داده که عامل ژنتیک میتواند در چگونگی تأثیر قهوه بر سلامت افراد نقش داشته باشد، به این معنی که افرادی که تحمل کافئین کمتری دارند بهتر است از نوشیدن بیش از حد خودداری کنند.
نکته آخر اینکه، بیشتر مردم میتوانند از فنجان قهوه صبحگاهی خود لذت ببرند، زیرا بیخطر است و شاید بخش سالمی از برنامه روزانهشان باشد.
اما حتی با وجود خواص قهوه، نمیتوان مزایای آن را با فواید یک رژیم غذایی مغذی و ورزش مقایسه کرد.
منبع: یورونیوز