کد خبر: ۶۲۹۷۰
تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۸:۵۶

زنان زیر تیغ سزارین

با شرایطی که پیش آمده است و آمار‌هایی که درباره شیوه‌های زایمان زنان ایرانی منتشر می‌شود، نگرانی‌های جدی درباره سلامت آنها در آینده وجود دارد.
زنان زیر تیغ سزارین

به گزارش مخاطب ۲۴: سزارین در ایران بیش از سه برابر و در برخی استان‌ها بیش از چهار برابر استاندارد‌های جهانی جریان دارد.

در جهانی که زایمان طبیعی به عنوان فرآیندی فیزیولوژیک و کم‌خطر پذیرفته شده، ایران با آمار وحشت‌آور ۵۵ درصدی سزارین — و حتی رکوردشکنی بیش از ۷۵ درصدی در استان‌هایی مانند گیلان — به چهره‌ای ناهمگون در نقشه سلامت مادران تبدیل شده است. این رقم، که سه تا چهار برابر میانگین جهانی است، نه تنها فریاد هشدار پزشکان دلسوز را در گلو خفه کرده، بلکه آیینه‌ای است از جامعه‌ای که سلامت را قربانی رقابت‌های پوچ و سوداگری‌های نظام پزشکی کرده است.

زایمان طبیعی؛ قربانی چشم‌وهم‌چشمی و راحت‌طلبی

وزارت بهداشت بار‌ها هشدار داده است: سزارین غیرضروری، مادر و نوزاد را در معرض عفونت، خونریزی و مشکلات تنفسی قرار می‌دهد. اما گویا گوش‌های جامعه به روی این هشدار‌ها بسته است. خانواده‌های ایرانی، اسیر باور‌های غلط، سزارین را نه یک عمل جراحی پرخطر، بلکه نماد "مدرنیته" و "برنامه‌ریزی دقیق" می‌دانند. حتی تاریخ تولد — مانند ۹۹/۹/۹ — به کالایی لوکس تبدیل شده که مادران برای به دست آوردنش، تیغ جراحی را به جان می‌خرند. علاوه بر عواقب جسمیِ سزارین‌های بی مورد، میزان افسردگی نیز در زنانی که زایمانشان با سزارین بوده بسیار بیشتر گروه دیگر گزارش شده است. سزارین در جهان فقط با تشخیص پزشک و برای موارد خاص به کار می‌رود.

در این میان، پزشکان نیز بی‌تقصیر نیستند. برای بسیاری از آنان، سزارین نه یک ضرورت پزشکی، بلکه راهی برای "مدیریت زمان" و "درآمدزایی بیشتر" است. جراحی‌ای که در کمتر از یک ساعت پایان می‌یابد، بسیار جذاب‌تر از زایمان طبیعی‌ست که ساعت‌ها زمان و انرژی می‌طلبد. اینجاست که سلامت مادر و نوزاد، قربانی معادلات اقتصادی می‌شود.

گیلان؛ آینه تمام‌نمای یک بحران ملی

آمار سزارین در گیلان از ۷۵ درصد عبور کرده است. گیلان پیرترین استان کشور محسوب می‌شود و شرایط خوبی در نرخ رشد جمعیت ندارد. این عدد تنها یک نشانه پزشکی نیست، بلکه فریاد بلند یک بیماری اجتماعی است: بیماری‌ای به نام "هرچه مردم، همان کنیم". وقتی سزارین به "هنجار" تبدیل می‌شود، مقاومت در برابر آن دشوار می‌گردد. مادری که می‌شنود تمام دوستانش سزارین کرده‌اند، به سختی می‌تواند به زایمان طبیعی فکر کند. ترس از درد — که با آموزش‌های نادرست تشدید شده — نیز به این آتش دامن می‌زند.

معاون درمان همدان از نظارت بر بیمارستان‌های پرخطر خبر می‌دهد، اما آیا این کافی است؟ تجربه نشان داده که تا وقتی سزارین به عنوان یک "مد پزشکی" تبلیغ می‌شود، هیچ دستورالعملی کارساز نخواهد بود. جامعه‌ای که حتی زایمان را به یک انتخاب سلیقه‌ای تبدیل کرده، چگونه می‌تواند به آمار ۱۵ درصدی جهانی نزدیک شود؟

مشکل اصلی، نظام سلامت نیست؛ مشکل، ذهنیتی است که راحتیِ زودگذر را به سلامت ترجیح می‌دهد. مشکل، پزشکانی هستند که به جای روشنگری، تسلیم خواستِ بیمار می‌شوند. مشکل، خانواده‌هایی هستند که به جای تحقیق، چشم به رفتار اطرافیان دوخته‌اند.

ناامیدی از امروز، امید به فردا

واقعیت تلخ این است: تا زمانی که زایمان طبیعی به عنوان یک "فرآیند طبیعی" دیده نشود و سزارین به عملی "لاکچری" تبدیل است، این چرخه معیوب ادامه خواهد یافت. شاید تنها امید، نسل آینده باشد؛ نسلی که شاید کمتر اسیر چشم‌وهم‌چشمی باشد. اما تا آن روز، این آمار نگران‌کننده، همچنان قربانی می‌گیرد. قربانیانی که شاید حتی ندانند چه بر سر سلامت خود و فرزندانشان آورده‌اند.

در جهان امروز پزشکان و محققان همواره در تلاش بوده‌اند تا زایمان طبیعی را برای مادران راحت‌تر و ایمن‌تر کنند، اما جای این سوال نیز از جامعه علمی دنیای امروز وجود دارد که چرا سزارین هنوز به‌عنوان یک روش رایج مورد استفاده قرار می‌گیرد و چرا نوآوری‌های چشمگیر در زمینه تسهیل زایمان طبیعی کمتر دیده می‌شود؟

منبع: تابناک

captcha
اخبار داغ
رشد ۱۵۳ هزار واحدی شاخص بورس در معاملات امروز رشد ۱۵۳ هزار واحدی شاخص بورس در معاملات امروز
شاخص بورس در معاملات روز یکشنبه به روند صعودی خود ادامه داد و رکورد جدیدی را ثبت کرد.
سود کدام محصول ایران خودرو بیشتر است سود کدام محصول ایران خودرو بیشتر است
طرح تازه فروش ایران‌خودرو از ۱۸ شهریور آغاز شده و هشت محصول این شرکت بدون نیاز به مسدودسازی وجه بانکی عرضه شده‌اند. بررسی اختلاف قیمت کارخانه و بازار نشان می‌دهد بیشترین سود خرید در این دوره به دناپلاس توربو اتوماتیک آپشنال می‌رسد که برای خریداران بازدهی قابل‌توجه ۳۲ درصدی دارد.
نامزد‌های توپ طلای ۲۰۲۶ چه کسانی هستند! نامزد‌های توپ طلای ۲۰۲۶ چه کسانی هستند!
رکنا ورزشی: فهرست نامزد‌های جوایز توپ طلای ۲۰۲۶ اعلام شد و تاکنون اسامی نامزد‌های هشت بخش از جمله بهترین استعداد جوان، بهترین دروازه‌بان، بهترین مربی و بهترین باشگاه در بخش مردان و زنان معرفی شده است. مراسم توپ طلای امسال ۲۶ اکتبر در لندن برگزار می‌شود.
واکنش هواداران به ماجرای خداداد و عالیشاه! واکنش هواداران به ماجرای خداداد و عالیشاه!
هواداران پرسپولیس در ورزشگاه شهدای شهر قدس، بار دیگر نشان دادند که ۱۳ سال دلبستگی به کاپیتانی، چون عالیشاه، با هیچ جدایی فراموش نمی‌شود.
خودرو‌ ملی ایران؛ از سمند تا ری‌را حقیقتی که پنهان مانده خودرو‌ ملی ایران؛ از سمند تا ری‌را حقیقتی که پنهان مانده
صنعت خودرو ایران از پیکان تا پلتفرم‌های IKP مسیر پرچالش و پرادعا داشته است. این گزارش با نگاهی بی‌رحمانه، تمام خودرو ملی از سمند تا ری‌را را با رقبای جهانی مقایسه و واقعیت فنی آن‌ها را آشکار می‌کند.
۷ هزار کشته بر اثر گرما در فرانسه! ۷ هزار کشته بر اثر گرما در فرانسه!
وزیر بهداشت فرانسه از مرگ حدود ۷ هزار نفر در این کشور در اثر موج گرمای کم سابقه خبر داد.
عصبانیت آرژانتینی‌ها از خداحافظی مسی! عصبانیت آرژانتینی‌ها از خداحافظی مسی!
خبر غیرمنتظره‌ای که هیچ‌یک از هواداران آلبی‌سلسته تمایلی به شنیدنش نداشتند، روز دوشنبه ۳۱ آگوست رنگ واقعیت به خود گرفت.
برگزیده
رگبار و رعدوبرق در راه شمال کشور؛ تهران خنک‌تر می‌شود رگبار و رعدوبرق در راه شمال کشور؛ تهران خنک‌تر می‌شود
کارشناس سازمان هواشناسی از رگبار پراکنده باران در شرق استان تهران، مازندران و ارتفاعات البرز مرکزی خبر داد.
ثبت دمای ۴۸ درجه بالای صفر در دو نقطه کشور ثبت دمای ۴۸ درجه بالای صفر در دو نقطه کشور
در روز چهارشنبه ۶ خردادماه دو نقطه در ایران رکورد گرما را شکستند. بدین ترتیب، لامرد در استان فارس و راسک در استان سیستان و بلوچستان با ثبت دمای ۴۸ درجه سانتیگراد بالای صفر رکورد گرما در از ابتدای سال ۱۴۰۵ شکستند.
وضعیت تعطیلی مدارس چه شد؟ وضعیت تعطیلی مدارس چه شد؟
برخی خانواده‌ها درخواست دارند که مدارس به صورت حضوری دایر شوند، اما وزارت آموزش‌وپرورش می‌گوید این امکان فعلاً نیست.