کد خبر: ۶۲۸۹۹
تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۲:۴۳
یوسف کاووسی، اقتصاددان و استاد ارشد حوزه پولی و مالی:

حذف صفر پول برای کسب اعتبار بین المللی ریال

تجارب دیگر کشور‌ها نشان می‌دهد حذف صفر از پول ملی تحت شرایطی می‌تواند برای اقتصاد اقدامی مثبت باشد و در مواردی بر رفاه اثر منفی داشته است.
حذف صفر پول برای کسب اعتبار بین المللی ریال

به گزارش مخاطب ۲۴: مدتی است که بحث حذف ۴ صفر از ریال، به عنوان یکی از موضوعات اساسی در سیاست‌های پولی و مالی کشور مطرح است. اما در میان اقتصاددانان عموما نگاهی صفر و یکی به این موضوع وجود دارد. تجارب دیگر کشور‌ها نشان می‌دهد حذف صفر از پول ملی تحت شرایطی می‌تواند برای اقتصاد اقدامی مثبت باشد و در مواردی بر رفاه اثر منفی داشته است. تجربه حذف صفر از پول ملی درایران، جزو کدامیک از تجارب جهانی مشابه خواهد بود؟ و اثر این اقدام بر شرایط فعلی اقتصاد چیست؟

یوسف کاووسی، اقتصاددان و استاد ارشد حوزه پولی و مالی پاسخ می‌دهد:

 

آیا حذف صفر پول نقش مثبتی در اقتصاد دارد؟ اگر اینچنین است چرا تاکنون مردد بودیم و نمی‌توانیم در این رابطه تصمیم بگیریم؟

لایحه حذف چهار صفر پول در سال ۹۸ به مجلس ارائه شد ولی بعد مسکوت گذاشته شد و امروز به نظر می‌رسد باید بیش از چهارصفر را حذف کرد! دولت باید مجددا این لایحه را به جریان بیاندازد و از مجلس بخواهد برای این موضوع فکری بکند.

در این موضوع تجربیاتی جهانی وجود دارد، به نفع یا به ضرر اقتصاد بودن این تصمیم و یا اینکه هیچ خاصیتی ندارد به کنار ولی در مورد تورم و نسبتی که این اقدام با معیشت مردم دارد باید مورد بررسی قرار بگیرد و من هم از این زاویه که آیا این اقدام بر اقتصاد کلان تاثیری خواهد داشت یا نه به آن نگاه می‌کنم.

این اقدام در بیش از ۵۰ کشور آسیایی، آفریقایی و یا آمریکای لاتین انجام شده است. این اقدام بیش از دو بار در آرژانتین و برزیل انجام شده است. در کشور آفریقایی زیمبابوه نیز چندین بار تجربه شده است و هر بار اسکناس‌های جدید چاپ شده است. چون زیر ساخت اقتصاد تغییری نکرده بود بعد از حذف صفر باز به همان ارقام بالا بر می‌گشتند.

هدف سیاست گذار ما آنطور که اعلام شده این بود که در داخل اعتماد و اعتبار را به پول ملی و ریال برگردانند. بحث دیگر اعتبار بین المللی است، چون در حوزه برابری ارز‌ها مقایسه با دلار وجود دارد و گفته می‌شود یک دلار چند ریال است؟ امروز یک دلار در کانال ۸۰ هزارتومان است و این برای اعتبار بین المللی ما خوب نیست.

 

شاید از نظر ظاهری و در گفتار تاثیر مثبتی مشاهده شود، اما از نظر قدرت خرید مردم یا مساله رفاه در زندگی چه تاثیری مشاهده خواهد شد؟ آیا قدرتمند شدن پول ملی نباید با تغییرات اقتصادی معناداری همراه باشد؟

برای موثر بودن این اتفاق باید هم زمان با حذف صفر پول ملی اصلاحاتی بنیادی در اقتصاد رخ بدهد وگرنه این کار صورت ظاهر خواهد بود و حتی شاید در جا‌هایی برای ما معایبی داشته باشد.

اگر همراه با تغییرات ساختاری باشد مفید خواهد بود. تغییرات ساختاری معنا و مفهومی گسترده دارد هم منظور اصلاح ساختار حکمرانی است و هم منظور ارتباطات بین المللی است و هم باید قواعد و اصولی که در بین الملل رواج دارد رعایت شود. این موارد برای پول ملی ارزش به دنبال خواهد داشت نه اصلاحاتی که صرفا در صورت ظاهر انجام می‌شود.

 

آیا شرایط اقتصادی فعلی کشور برای اجرای این طرح مناسب است؟

امروز شرایط برای حذف صفر پول ملی مناسبت نیست و زمانی وضعیت برای چنین اقدامی مساعد خواهد بود که زیر ساخت‌ها درست شود. اگر روابط خارجی مستحکم باشد، ارتباطات بین المللی برقرارباشد و سرمایه گذاری خارجی در پروژه‌های داخلی دیده شود؛ این یعنی ارزش پول ملی ایران بالا می‌آید.

وقتی وضعیت ارزش پول ملی با یک خبر سیاسی و حتی با تغییر زمان برگزاری جلسه مذاکرات ایران و آمریکا بالا و پایین می‌شود، امنیتی برای سرمایه، سرمایه گذاران خارجی وجود ندارد.

 

منبع: مخاطب ۲۴

برچسب ها: حذف صفر ارزش پول
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
با تغییر نرخ محاسباتی ارز، هزینه موبایل مسافری تومان افزایش یافت با تغییر نرخ محاسباتی ارز، هزینه موبایل مسافری تومان افزایش یافت
رئیس انجمن موبایل، تبلت و لوازم جانبی با اشاره به افزایش قابل‌توجه هزینه‌های واردات تلفن همراه مسافری، گفت: با تغییر نرخ محاسباتی ارز، هزینه موبایل مسافری حدود ۳۰ میلیون تومان افزایش یافته و این موضوع می‌تواند به کاهش جدی ورود گوشی از مسیر مسافری و تشدید رکود بازار منجر شود.
افزایش قیمت طلا تا کجا پیش خواهد رفت؟ افزایش قیمت طلا تا کجا پیش خواهد رفت؟
رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران می‌گوید: با افزایش قیمت طلا در دو ماه اخیر، تقاضا به سمت خرید طلای آبشده رفته و مردم کمتر مصنوعات طلا خریداری می‌کنند.
امید جدی به بورس دارم|هدف ایجاد بازاری جذاب برای جذب سرمایه‌های خرد و کلان مردم است امید جدی به بورس دارم|هدف ایجاد بازاری جذاب برای جذب سرمایه‌های خرد و کلان مردم است
سیدعلی مدنی‌زاده، وزیر امور اقتصادی و دارایی، در آیین نواختن زنگ معاملات امروز بورس تهران، با تأکید بر نقش کلیدی بازار سرمایه در اقتصاد کشور، اظهار کرد: امید جدی ما به بازار سرمایه است؛ بازاری که ذاتاً بر شفافیت استوار است و تمام تلاش ما این است که هرجا عدم شفافیتی وجود دارد، به‌تدریج برطرف شود.
کرسی نماد شب نشینی‌های زمستانی و شب یلدا کرسی نماد شب نشینی‌های زمستانی و شب یلدا
نزدیک به چند هزار سال است که آخرین شب پاییز یعنی شب یلدا که تاریک‌ترین و درازترین شب سال است توسط ایرانیان جشن گرفته می‌شود و آیین‌ها و رسومات مختلفی در این شب به یاد ماندنی در کنار هم سپری می‌کنند، شب زیبایی که در شهر‌های مختلف ایران آداب و رسومی دارد.
پرواز همزمان ۲ جنگنده جنگنده فوق‌سنگین نسل ششم چینی| جهان در شوک پرواز همزمان ۲ جنگنده  جنگنده فوق‌سنگین نسل ششم چینی| جهان در شوک
در حالی که جهان هنوز در حال هضم دستاوردهای نسل پنجم جنگنده‌هاست، پکن با بردی فراتر از انتظار، وارد عصر جدیدی از نبردهای هوایی شده است.
فیلم+ بارش برف در آرامگاه کوروش را ببینید فیلم+ بارش برف در آرامگاه کوروش را ببینید
این ویدئو بامداد روز جمعه ۲۸ آذرماه به ثبت رسیده و ارامگاه کوروش در محوطه باستانی پارسارگاد را در زیر بارش زیبای برف به تصویر می‌کشد.
بهترین سریال‌های کمدی در سال ۲۰۲۵ بهترین سریال‌های کمدی در سال ۲۰۲۵
اگر از طرفداران بهترین سریال‌های کمدی جهان هستید، سال ۲۰۲۵ حتما سال خوبی برای شما بوده است. شبکه‌های بزرگ با ارائه آثار خنده دار متعدد طیف گسترده‌ای از مخاطبان را پوشش دادند. این سریال‌ها بسیار سرگرم‌کننده هستند و می‌توانند موضوعات و چالش‌های زندگی روزمره را به زیباترین شکل ممکن نشان دهند
برگزیده
قیمت جدید ارز مسافری و ارز دانشجویی اعلام شد قیمت جدید ارز مسافری و ارز دانشجویی اعلام شد
سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت: مردم و بازرگانان با مراجعه به سایت مرکز مبادله ایران می‌توانند به تفکیک نرخ انواع ارز را در تالارهای اول و دوم مشاهده کنند.
اطلاعیه مهم درباره واریز یارانه طرح یسنا اطلاعیه مهم درباره واریز یارانه طرح یسنا
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: حساب مشمولین مرحله اول طرح یسنا شامل سرپرستان خانوار ۳ دهک اول درآمدی دارای مادر باردار و فرزند شیرخوار (زیر ۲سال) از ۱۰ آذر شارژ می‌شود.
قابل توجه سهامداران: سود سهام عدالت امسال چقدر واریز می‌شود؟ قابل توجه سهامداران: سود سهام عدالت امسال چقدر واریز می‌شود؟
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس گفت: مابقی سود سهام عدالت تا آخر هفته جاری طی روزهای آینده واریز می‌شود.
صفحه خبر بالای تصاویر