مخاطب ۲۴- مجتبی اکبرپور گفت: با پیگیریهای انجام شده و باهدف ساماندهی و حرفهای سازی گردشگری رویداد، پاسداشت فرهنگ مردم شهرستان دامغان و معرفی و برندسازی، جشنواره آش زنگلاچو و آیین شَشه، در تقویم رویدادهای گردشگری کشور ثبت شد.
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان دامغان افزود: اخذ گواهینامه ثبت رویداد گردشگری از سوی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی باعث شناخته شدن بهتر و برند شدن جشنواره آش زنگلاچو و آیین شَشه در سطح کشور میشود.
او با اشاره به اینکه ورود رویدادهای گردشگری به سامانه ثبت رویدادهای گردشگری کشور اقدامی کارشناسی و بر پایه تجمیع شاخصها و کسب نظرات کارشناسی مربوطه است، بیان کرد: این اقدام بستری جذاب و کارآمد از رویدادهای گردشگری متنوع را پیش روی گردشگران خواهد گشود و باعث ایجاد موج سفر علاقهمندان و گردشگران در روز برگزاری این رویداد به شهرستان دامغان میشود.
اکبرپور با اشاره به اینکه جشنواره آش زنگلاچو فرصتی است برای پاسداشت و زنده نگهداشتن بخشی از هویت غنی و دیرینه مردم دامغان، تصریح کرد: آش زنگلاچو، نمادی از همدلی، سخاوت و ذوق مردمان دامغان است.
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان دامغان گفت: آیین ششه سنتی دیرین است که ریشههای آن به اعماق تاریخ و فرهنگ این منطقه بازمیگردد و جلوهای دیگر از پیوندهای عمیق مردم دامغان با طبیعت و زندگی اجتماعیشان است.
او بیان کرد: آیین شَشه، تنها یک مراسم مذهبی یا اجتماعی نیست، بلکه آیینی است که در آن، امید به زندگی، شکرگزاری و پیوند با طبیعت، به زیباترین شکل ممکن به نمایش گذاشته میشود.
اکبرپور با تشریح اینکه کشاورزان و باغداران دامغانی بر اساس اعتقادات و سنتهای قدیم، با شروع سال جدید در روزهای ۶، ۱۶، ۲۶، ۳۶، ۴۶، ۵۶ و ۶۶ بعد از سالتحویل، منتظر نزولات آسمانی و بارش باران بودند، گفت: مردم دامغان در این آیین، روز شصت و ششم بعد از نوروز را زمان شروع گرما و کاهش نزولات آسمانی دانستهاند و با پخت آش زنگلاچو و توزیع بین مردم علاوه بر نذر به جهت برکت در محصول نسبت به جمعآوری کرسی اقدام میکردند و برای جمعآوری محصولات آماده میشدند.
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان دامغان افزود: زنگلاچو اصطلاحی در لهجه مردم دامغان است که به زردآلوی نارس یا چغاله زردآلو گفته میشود.