کد خبر: ۶۲۳۵۵
تاریخ انتشار: ۰۶ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۸:۵۸

فرونشست در تهران از جنوب به سمت مرکز در حال پیشروی است

سید محمد آقامیری، رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران با تاکید بر این که فرونشست در پایتخت از جنوب به طرف مرکز در حال توسعه و پیشروی است، به دیده‌بان ایران گفت: امروز نیازمند شکل‌گیری نهضت تزریق مصنوعی آب به داخل زمین هستیم و این مهم در یک پروسه ۱۰ساله به‌خوبی جواب می‌دهد و از آهنگ فرونشست زمین می‌کاهد.
فرونشست در تهران از جنوب به سمت مرکز در حال پیشروی است

به گزارش مخاطب ۲۴: فرونشست‌ها حالا مرز بحران را در ایران رد کرده است. مسئولان سال‌ها زنگ خطر و هشدار‌ها را نادیده و ناشنیده گرفتند و حالا این فاجعه هر روز بیشتر از پیش کشورمان را می‌بلعد، با این وجود، تعلل مسئولان به ویژه نمایندگان مجلس تمامی ندارد. در این میان، از حدود سه سال قبل شورای شهر تهران و شورای‌عالی استان‌ها درصدد تهیه و تنظیم لایحه‌ای برای مدیریت و ساماندهی فرونشست‌ها برآمد، اما این لایحه هنوز هم با نام «کنترل و پیشگیری از فرونشست و کاهش اثرات آن در کشور» در صف انتظار رسیدگی در صحن مجلس گیر کرده است.

طرح کنترل و پیشگیری از فرونشست هنوز به صحن علنی مجلس نیامده است

حجت‌الاسلام سید محمد آقامیری، رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران، در گفت‌و‌گو با خبرنگار دیده‌بان ایران درباره وضعیت فرونشست زمین در تهران تاکید کرد: بحث بحران فرونشست یک بحث ملی است و تنها به تهران محدود نمی‌شود. برای مقابله با این بحران ملی کمیته عمران شورای شهر تهران با برگزاری جلسات مشورتی با حدود ۸۰ نفر از اساتید و نخبگان دانشگاهی در اسفند سال ۱۴۰۱ یک طرح ملی و جامع با دستورالعملی مشخص را پیشنهاد داد که در شورای عالی استان‌ها به تصویب رسید و به عنوان اولین طرح مستقل از طرف شورای‌عالی استان‌ها به مجلس ارسال شد و مورد استقبال قرار گرفت.

او به مراحل بررسی «لایحه کنترل و پیشگیری از فرونشست و کاهش اثرات آن در کشور» در مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و افزود: این طرح توسط مرکز پژوهش‌های مجلس مورد بررسی قرار گرفت و پس از ۱۱ جلسه بررسی در کمیسیون محیط‌زیست و کشاورزی مجلس دوره قبل، در این کمیسیون تصویب شد. در مجلس جدید نیز این طرح مجددا اعلام وصول شده، اما هنوز به صحن علنی نیامده است.

در حال حاضر موضوع فرونشست زمین در ایران متولی ندارد

آقا میری گفت: برای اجرا این طرح، کارگروه و دبیرخانه‌هایی در استان‌ها به ریاست استانداران شکل خواهد گرفت تا ۱۰ محور کابردی آن برای هر استان به فراخور مشکل و شرایط زیست‌محیطی، امکان بهره‌برداری داشته باشد. در عین حال، دبیرخانه اصلی طرح در وزارت کشور در نظر گرفته شده و وزیر کشور متولی اجرای این طرح انتخاب شده است. متاسفانه در حال حاضر موضوع فرونشست زمین در کشور متولی نداشته و سازمان مدیریت بحران به علت دغدغه‌های متعدد توان رسیدگی به این مهم را ندارد.

او تاکید کرد: این طرح بودجه مشخصی را طلب می‌کند و متولی اجرای آن نیز موظف است هر ۶ ماه یک بار به مجلس برود و در مورد طرح و اقدامات شکل گرفته پاسخ دهد؛ یعنی یک گزارش عملکرد ارائه کند تا به‌واسطه مقایسه گزارش‌های طرح و پایش‌های مرکز زمین‌شناسی درباره نرخ فرونشست زمین در نقاط مختلف کشور، نتایج اجرای طرح به وضوح مشخص شود.

فرونشست در تهران از جنوب به سمت مرکز در حال پیشروی است

رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهرتهران تاکید کرد: در دنیا هنگامی که ۴ میلیمتر فرونشست در منطقه یک ایجاد می‌شود، اعلام بحران می‌کنند و چاه‌های بهربرداری آب بسته می‌شود، اما در تهران هرگز اعلام بحران نشده است. باید توجه داشت که هر چقدر منابع آب در سفره‌های زیرزمینی کاهش پیدا کند، زمین بیشتر نشست می‌کند و قابل برگشت نخواهد بود.

او گفت: فرونشست در شهر تهران به این ترتیب است که از جنوب به طرف مرکز در حال توسعه و پیشروی است؛ از آنجا که ترکیب خاکی از مرکز به طرف پایین ریزدانه است، تبعات فرونشست در این مناطق بسیارمحسوس و مشخص است، اما در مناطق مرکز به بالا این فرونشست به علت درشت‌دانه بودن ترکیب خاک، آثار فرونشست محسوس نیست و اگر باشد، بسیار جزئی است.

باید آب سد‌ها را به داخل زمین هدایت کرد

آقامیری، الگوبرداری از سایر کشور‌ها را مورد تاکید قرارداد و افزود: فرونشست زمین در تمام دنیا وجود دارد. کشور ژاپن سالانه ۲۴ سانتی‌متر فرونشست داشت، اما طی یک دوره ۱۰ساله با بستن چاه‌ها و تزریق مصنوعی آب به زمین این مشکل را برطرف کرد و فرونشست را به زیر سه، چهار سانتی‌متر رساند. در گذشته، در ایران چاه‌های جذبی ایجاد می‌شد که چرخه آب را بار دیگر به زمین باز می‌گرداند، اما هم‌اکنون تهران از این نعمت بی‌بهره مانده و شبکه فاضلاب شهری این قاعده را تغییر داده است.

او بیان کرد: سالیانه میلیون‌ها متر مکعب آب از سد‌ها وارد شهر تهران می‌شود؛ چنانچه این میزان آب به زمین تزریق شود و به داخل لوله‌های فاضلاب شهری هدایت نشود، می‌توان از این بحران گذر کرد.

راهکار‌های مقابله با فرونشست زمین در تهران

آقامیری به راهکار‌های جلوگیری از فرونشست زمین در تهران پرداخت و تاکید کرد: تزریق آب به زمین از طرق مختلف ضرورری است، باید آبخیزداری را در بالای شهر به اجرا گذاشت و با سد‌های کوچک، آب را به داخل زمین هدایت کرد. از سوی دیگر نیاز است تا چاه‌های جذبی را فعال کنیم.

رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران گفت: باید بخشی از فاضلاب شهری را تعطیل کنیم تا آب استفاده‌شده در آشپزخانه و یا حمام به زمین برگردد. همچنین باید روان‌آب‌های سطح شهر را از طریق چاه‌های جذبی به درون زمین انتقال دهیم.

او افزود: مسیل‌هایی که از شمال تهران به طرف جنوب حرکت می‌کنند، سیمانی شده‌اند که این مشکل، امکان انتقال و تزریق آب را از بین برده است، این وضعیت باید به صورت شطرنجی شود و در هر متر قابلیت انتقال آب به درون زمین فراهم شود. هر چقدر زمان بگذرد و ما به دنبال رفع چالش نباشیم، سفره‌های زیرزمینی تحکیم پیدا کرده و امکان برگشت آنها نخواهد بود.

کمبود آب نداریم، بلکه مشکل ما مدیریت آب است

آقامیری با تاکید بر این که امروز ما کمبود آب نداریم، بلکه مشکل مدیریت آب وجود دارد، گفت: هنگامی که آب برداشت می‌شود، باید بار دیگر به زمین تزریق شود. این نکته‌ای است که هم اکنون در شهر تهران به اجرا گذاشته نمی‌شود، در حالی که آب باید گردش داشته باشد.

رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران تاکید کرد: اگر آب به عمق زمین تزریق شود، بسیاری از مشکلات حل می‌شود. تهران در گذشته به شهر هزار قنات معروف بود و اکنون تنها فقط ۷۰ قنات فعال دارد. امروز نیازمند شکل‌گیری نهضت تزریق مصنوعی آب به داخل زمین هستیم و این مهم در یک پروسه ۱۰ساله به‌خوبی جواب می‌دهد و از آهنگ فرونشست زمین می‌کاهد.

او در پایان تاکید کرد: چنانچه منابع آبی به‌درستی مدیریت شود، یعنی آب‌هایی که در منازل مورد استفاده قرار می‌گیرد به درون زمین و چاه‌های جذبی هدایت شود، مشکل حل خواهد شد. ضرورت دارد تا در ابتدا فرهنگ‌سازی شکل بگیرد. باید باور کنیم که آب قابل بازگشت است. چنانچه حتر اگر آب از خلیج فارس به مرکز کشور هدایت شود، ولی به درستی مدیریت شکل نگیرد، وضعیت همچنان اضطراری خواهد بود.

منبع: دیده‌بان ایران

آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
بخشنامه تغییر ساعات کار ادارات + جزئیات بخشنامه تغییر ساعات کار ادارات + جزئیات
بر اساس بخشنامه سراسری معاون وزیر کشور خطاب به تمامی استانداران ساعات کار ادارات دولتی، شهرداری‌ها، بانک‌ها و ارگان‌های عمومی از اول دی‌ماه ۱۴۰۴ لغایت ۲۹ اسفند ۱۴۰۴ از ساعت ۸ صبح تا ۱۴ ظهر تعیین شده است.
بیانیه رسمی تهیه‌کننده سریال شغال در پی محکومیت بازیگر نقش سیاوش در این سریال بیانیه رسمی تهیه‌کننده سریال شغال در پی محکومیت بازیگر نقش سیاوش در این سریال
سرانجام پس از چند ماه پیگیری و ارائه مدارک و مستندات متقن و حقوقی، هیئت داوری خانه سینما رأی خود را درباره شکایت علی طلوعی، تهیه‌کننده سریال شغال، از آقای سجاد بابایی، بازیگر نقش سیاوش در سریال شغال صادر و ابلاغ کرد
ببینید: رضائیان، ساپینتو در آغوش هم ببینید: رضائیان، ساپینتو در آغوش هم
سرمربی پرتغالی که همیشه روی مسائل روحی بازیکنان حساس است، از رامین خواست با آرامش بیشتری در تمرین حاضر شود و همین تصمیم باعث شد مدافع باتجربه استقلال جلسه دیروز را با دستور سرمربی ترک کند و غیبت او در تصاویر منتشرشده، موجی از شایعات را در رسانه‌ها و میان هواداران ایجاد کند.
ماجراهای مراسم قرعه‌کشی جام جهانی ۲۰۲۶، این بار عذرخواهی رسمی فیفا از لیونل اسکالونی ماجراهای مراسم قرعه‌کشی جام جهانی ۲۰۲۶، این بار عذرخواهی رسمی فیفا از لیونل اسکالونی
این اشتباه باعث سردرگمی و حتی ناراحتی شد و فیفا را بر آن داشت تا روز بعد، از این بابت پوزش بخواهد. 
روایت پزشکیان از حمله به جلسه شعام و تصمیمی که بعد از آن گرفتند روایت پزشکیان از حمله به جلسه شعام و تصمیمی که بعد از آن گرفتند
مسعود پزشکیان، رئیس جمهور، در روایتی از ماجرای حمله به جلسه شعام گفت: در آن جریانات وقتی خواستند ما را بزنند، زدند، اما خدا نخواست و یک سوراخی بود و توانستیم از آن سالم خارج شویم. البته کلیت قضیه بارها گفته‌ام، برای منی که عمر را کرده‌ام چه چیزی بهتر از آنکه شهید شوم نه اینکه بر اثر بیماری در بستر باشم
زمان بازی‌های تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی ۲۰۲۶ زمان بازی‌های تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی ۲۰۲۶
طبق برنامه اعلام‌شده، تیم ملی فوتبال ایران نخستین مسابقه خود را برابر نیوزیلند، سپس برابر بلژیک قرار و بعد از آن مقابل مصر قرار خواهد گرفت
زنده از مراسم قرعه‌کشی جام جهانی ۲۰۲۶؛ بزرگ‌ترین رویداد تاریخ فوتبال زنده از مراسم قرعه‌کشی جام جهانی ۲۰۲۶؛ بزرگ‌ترین رویداد تاریخ فوتبال
قرعه‌کشی جام جهانی ۲۰۲۶ نه تنها مسیر تیم‌ها را مشخص کرد، بلکه آغازگر شور و هیجان بی‌سابقه‌ای در فوتبال جهان شد. با حضور ۴۸ تیم، سه میزبان و ساختار تازه، این رقابت‌ها رکوردشکن خواهد بود و تجربه‌ای بی‌نظیر برای هواداران سراسر جهان رقم خواهد زد.
برگزیده
هفته دیزاین تهران با دخالت بسیج دانشجویی متوقف شد! هفته دیزاین تهران با دخالت بسیج دانشجویی متوقف شد!
با چند توییت، یک برنامه مورد توجه جوانان تعطیل شد؛ این اتفاقی است که برای رویداد «هفته دیزاین تهران» در دانشکده هنر‌های زیبای دانشگاه تهران رخ داد.
مهاجرت از کابل مسی به فیبرنوری، زیرساخت زندگی دیجیتال ایرانیان مهاجرت از کابل مسی به فیبرنوری، زیرساخت زندگی دیجیتال ایرانیان
در سال‌های اخیر، با رشد فناوری‌های نوین مانند هوش مصنوعی و اینترنت اشیا، نیاز به اتصال پرسرعت و پایدار به اینترنت بیش از پیش احساس می‌شود. پروژه مهاجرت از کابل مسی به فیبر نوری (سوآپ)، پاسخ به این نیازهاست و با اجرای آن، زیرساخت‌های ارتباطی کشور به‌طور اساسی به‌روز خواهد شد
کاهش کشفیات تریاک، شرکت های دارویی را با مشکل مواجه کرده کاهش کشفیات تریاک، شرکت های دارویی را با مشکل مواجه کرده
مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به کاهش منابع تأمین مواد اولیه دارو‌های مخدر، از جمله دارو‌های مورد استفاده در درمان سرطان، درد‌های مزمن و اعتیاد، اعلام کرد که شرکت‌های دارویی با مشکلات جدی مواجه شده‌اند
صفحه خبر بالای تصاویر