مخاطب۲۴ اخبار و تحلیل های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را در هفت روز هفته و در بیست و چهار ساعت شبانهروز در اختیار شما قرار میدهد
مرتب دستهای خود را با استفاده از آب و صابون شستشو کنید و یا با مواد ضدعفونی کننده الکلی ضدعفونی نمایید. هنگام سرفه و عطسه جلوی دهان و بینی خود را با آرنج یا دستمال بگیرید و بلافاصله دستمال را دور انداخته و دست های خود را بشویید.
معاون اول رئیس جمهور، آییننامه اجرایی واردات خودروی خارجی از سوی جانبازان مشمول این قانون را ابلاغ کرد.
مخاطب۲۴- محمدرضا عارف معاون اول رئیسجمهور آییننامه اجرایی واردات خودرو برای جانبازان مشمول یا خرید خودروی داخلی، ذیل بند «ب» تبصره ۶ قانون بودجه امسال را به وزارتخانههای صمت و اقتصاد، بنیاد شهید و بانک مرکزی ابلاغ کرد.
متن بند «ب» تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۴ به این شرح است:
وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف است با معرفی بنیاد شهید و امور ایثارگران به جانبازان ۵۰ درصد و بالاتر که در سنوات گذشته از تسهیلات موضوع ماده ۴۵ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران مصوب سوم تیر ۱۳۸۶ با اصلاحات و الحاقات بعدی استفاده نکردهاند، مجوز واردات یک دستگاه خودرو متناسب با وضعیت جانبازی ایثارگر با رعایت قوانین و مقررات ارائه کند. در خصوص سایر مشمولان قانون مذکور از محل تسهیلات قرضالحسنه این بند برای خرید خودروی داخلی اقدام میشود.
آییننامه اجرایی این بند به پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت با همکاری بنیاد شهید و امور ایثارگران، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و وزارت امور اقتصادی و دارایی حداکثر در ۲ ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون به تصویب هیات وزیران میرسد و گزارش عملکرد این بند توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت هر ۳ ماه یک بار به کمیسیونهای برنامه و بودجه و محاسبات و صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ارسال میشود.
متن ماده ۴۵ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران به این شرح است:
دولت مکلف است سالانه اعتبار و تسهیلات لازم را برای تهیه خودرو مناسب برای همه جانبازان ۵۰ درصد و بالاتر و آن تعداد از جانبازان ۲۵ تا ۴۹ درصد که به تشخیص کمیسیون پزشکی بنیاد از نظر جسمی محدودیت حرکتی دارند، پیشبینی کند.
تبصره ۱- آن تعداد از همسر و فرزندان شاهد و آزادگانی که به تشخیص کمیسیون پزشکی بنیاد معلول شناخته میشوند میتوانند از تسهیلات موضوع این ماده استفاده کنند.
تبصره ۲- آییننامه چگونگی واگذاری، میزان تسهیلات، کارمزد و میزان کمک بلاعوض توسط بنیاد و معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
جزئیات آییننامه اجرایی واردات خودروی جانبازان مصوب هیأت وزیران به شرح زیر است:
جانبازان ۵۰ درصد و بالاتر که از تسهیلات مربوطه در سالهای گذشته استفاده نکردند، مشمول واردات خودروی خارجی میشوند.
جانبازان ۲۵ تا ۴۹ درصد دارای محدودیت حرکتی، همسران و فرزندان شاهد و آزادگان دارای معلولیت، مشمول خودروی داخلی میشوند.
در صورت فوت جانبازان مشمول، ورثه متوفی مشمول دریافت این تسهیلات خواهند بود.
بانک مرکزی مکلف به اعطای تسهیلات با نرخ سود ۴ درصد و اقساط ۵ ساله بوده و شروع اقساط، یک ماه بعد از دریافت خودرو خواهد بود.
مشمولان واردات خودرو در صورت انصراف، مشمول دریافت خودروی داخلی بدون نوبت خواهند شد.
سقف اعتبارات در نظر گرفته شده، ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات قرضالحسنه است.
سقف وام هر فرد ۳۵۰ میلیون تومان به صورت قرضالحسنه خواهد بود.
سقف ارزش خودروی وادراتی برای جانبازان بالای ۷۰ درصد ۳۵ هزار یورو، برای جانبازان ۷۰ درصد ۳۰ هزار یورو و جانبازان ۵۰ تا ۶۹ درصد ۲۵ هزار یورو تعیین شده است.
نیازی به داشتن کارت بازرگانی برای جانبازان مشمول واردات خودرو نیست و سود بازرگانی واردات خودروی جانبازان صفر در نظر گرفته شده است.
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ در نامهای به وزیر آموزش و پرورش خواستار بررسی موضوع دریافت شهریههای غیرمجاز در مدارس غیردولتی و ارائه گزارشی به کمیسیون متبوعش شد.
سخنگوی دولت در پاسخ به سؤالی درباره ادعای ترامپ مبنی بر درخواست مجدد ایران برای مذاکرات گفت: وزارت خارجه درباره مذاکره اعلام کرده که تاریخی برای این موضوع اعلام نشده است و احتمال دارد که نزدیک هم نباشد و تصمیمگیری برای این امر انجام نگرفته است.
حملات سایبری در جنگ ایران و اسرائیل سهم مهمی از خسارتهای وارد شده به کشور را از آن خود کرد. پشت بسیاری از این حملات توسط نامی آشنا و مرموز صورت گرفت؛ «گنجشک درنده». گروهی هکری که سابقه حمله به سامانههای سوخت و صنایع فولاد کشور را دارد. محمد جرجندی کارشناس امنیت سایبری و هکر سابق جزییات عملیات سایبری علیه ایران را توضیح داده است
«در کنار فضای بیاعتمادی و بلاتکلیفی ناشی از مذاکراتی که پیشتر مطرح شده و بینتیجه باقی ماندهاند، حس نااطمینانی در بازار همچنان پابرجاست. موضوعی که تهدیدآمیزتر و نگرانکنندهتر است، آن است که در بازهای بلندمدت، سهامدار و سرمایهگذار از حق تصمیمگیری درباره سرمایه خود محروم شده است.»