کد خبر: ۵۷۲۵۵
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۶:۱۳

سبزیجات را خام بخوریم یا پخته؟

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که سبزیجات خام همیشه سالم‌تر از نوع پخته آنها هستند، اما این تصور همیشه درست نیست. در برخی موارد پختن سبزیجات نه‌تنها باعث از بین رفتن مواد مغذی نمی‌شود، بلکه به بدن کمک می‌کند تا ترکیبات مفید آن را بهتر جذب کند.
سبزیجات را خام بخوریم یا پخته؟

مخاطب۲۴- تحقیقات نشان می‌دهد که روش‌های مختلف پخت بر ارزش غذایی سبزیجات تاثیر دارد اما این تفاوت تنها به انتخاب بین سبزیجات خام و پخته محدود نمی‌شود. حتی مدت زمان پخت، روش پخت و میزان حرارت نیز می‌توانند بر مقدار مواد مغذی آن تاثیر بگذارند.

 

حرارت دادن به سبزیجات علاوه بر نرم کردن دیواره‌های سلولی و کمک به هضم بهتر، ساختار آن‌ها را تغییر می‌دهد. این تغییرات گاهی باعث کاهش مواد مغذی می‌شود و گاهی جذب آن‌ها را برای بدن آسان‌تر می‌کند.

 

کارلین توماس، متخصص تغذیه در ایالات ویرجینیا می‌گوید گاهی اوقات سبزیجات پخته حتی مغذی‌تر از نوع خام آن هستند. به‌عنوان مثال، گوجه‌فرنگی پخته مقدار بیشتری از آنتی‌اکسیدان لیکوپن آزاد می‌کند. این آنتی‌اکسیدان در پیشگیری از سرطان موثر است. همچنین بدن می‌تواند بتاکاروتن موجود در هویج پخته را بهتر جذب کند.

 

کبابی کردن کدوحلوایی، هویج و سیب‌زمینی شیرین میزان کاروتنوئیدها را افزایش می‌دهد؛ این ترکیباتی رنگدانه‌ای که خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارند و به کاهش التهاب در بدن کمک می‌کنند.

 

کدام روش‌های پخت سالم‌ترند؟

 

هرچه زمان پخت کوتاه‌تر باشد ارزش غذایی سبزیجات بیشتر حفظ می‌شود. امبر پانکونین، متخصص تغذیه در نبراسکا، می‌گوید بخارپز کردن و استفاده از مایکروویو بهترین روش‌های پخت هستند، زیرا هم سریع‌اند و هم نیازی به روغن ندارند.

 

جوشاندن کوتاه‌مدت در آب داغ برای یک تا دو دقیقه (بلانچینگ) در رتبه بعدی قرار دارد اما نباید سبزیجات را بیش از حد در آب جوش نگه داشت. جوشاندن طولانی‌مدت نه‌تنها بافت آن‌ها را له می‌کند بلکه ویتامین‌های محلول در آب مانند ویتامین C، B۱ و فولات را نیز از بین می‌برد.

 

با این حال، متخصصان تغذیه می‌گویند مقدار کمی روغن هنگام پخت نه‌تنها ضرری ندارد بلکه طعم سبزیجات را بهتر می‌کند و جذب ویتامین‌های محلول در چربی را نیز بالا می‌برد. 

 

در نتیجه، بدن می‌تواند ویتامین A را بهتر از کدوحلوایی، هویج و سیب‌زمینی شیرین، ویتامین D را از قارچ، ویتامین E را از فلفل دلمه‌ای، سبزیجات برگ‌دار و مارچوبه و ویتامین K را از سبزیجاتی مانند بروکلی و پیاز دریافت کند.

 

پانکونین توصیه می‌کند که برای تفت دادن سبزیجات، از مقدار کمی روغن و حرارت متوسط استفاده شود. نکته مهم این است که به اندازه‌ای روغن اضافه شود که سبزیجات به ماهیتابه نچسبند اما نباید آن‌قدر زیاد باشد که روغن در کف ظرف جمع شود.

 

برای کبابی کردن سبزیجات در فر معمولا مقدار روغن باید دو برابر میزان مورد نیاز برای تفت دادن باشد. اگرچه کبابی کردن زمان بیشتری نسبت به روش‌های دیگر نیاز دارد اما همچنان مواد مغذی سبزیجات را حفظ می‌کند و باعث ایجاد طعم بهتر از طریق کاراملی شدن قندهای طبیعی آن‌ها می‌شود.

 

بسیاری از افراد کنجکاو هستند که چه سبزیجاتی را خام بخورند و کدام را پخته مصرف کنند.

 

کارلین توماس در پاسخ به این سوال می‌گوید بهترین سبزیجات و نوع روش پختشان همان‌هایی هستند که واقعا میل به خوردنشان دارید.

 

او در ادامه توضیح می‌دهد که بسیاری از مردم با نیت مصرف سبزیجات بیشتر مقدار زیادی سبزیجات تازه می‌خرند اما در نهایت از آن‌ها استفاده نمی‌کنند. در چنین شرایطی مهم نیست که سبزیجات را چگونه بپزید؛ اگر در نهایت در سطل زباله می‌روند، بدن شما هیچ بهره‌ای از آن‌ها نخواهد برد.

 

 

 
برچسب ها: سبزیجات
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
ستادهای مدیریت بحران پایتخت فعال شده‌اند ستادهای مدیریت بحران پایتخت فعال شده‌اند
عضو شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به شرایط ناشی از جنایات دشمن رژیم صهیونیستی به برخی نقاط پایتخت، از آمادگی کامل شهرداری تهران برای مواجهه با این شرایط خبر داد.
شیفت شب کتابخانه ملی ایران تعطیل شد شیفت شب کتابخانه ملی ایران تعطیل شد
سازمان اسناد و کتابخانه ملی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: شیفت شب تالار‌های مطالعه این سازمان تا اطلاع ثانوی تعطیل است و فعالیت تالار‌ها صرفا در شیفت روز ادامه خواهد داشت.
از نزدیک شدن به تأسیسات آسیب‌دیده خودداری کنید از نزدیک شدن به تأسیسات آسیب‌دیده خودداری کنید
در پی وقوع حادثه در تأسیسات نفتی، اداره کل اچ‌اس‌ئی وزارت نفت با انتشار اطلاعیه‌ای نسبت به خطرات ناشی از حضور در اطراف این تأسیسات هشدار داد و از شهروندان خواست با رعایت توصیه‌های ایمنی، از نزدیک شدن به محل حادثه خودداری کنند.
تمدید لغو پرواز‌های داخلی و خارجی تا ساعت ۱۵ امروز تمدید لغو پرواز‌های داخلی و خارجی تا ساعت ۱۵ امروز
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری طی اطلاعیه شماره ۴ این سازمان، از تمدید اطلاعیه هوانوردی (نوتام) بسته بودن فضای پروازی کشور تا ساعت ۱۵ امروز (یکشنبه، ۲۵ خردادماه ۱۴۰۴) خبر داد
حجاج از چه طریقی به ایران بر می‌گردند؟ حجاج از چه طریقی به ایران بر می‌گردند؟
روابط عمومی سازمان حج و زیارت در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: «درپی لغو پرواز‌ها و نبود امکان استفاده از ناوگان هوایی، سازمان حج و زیارت مجموعه‌ای از راه‌های ممکن برای انتقال «ایمن» حجاج به کشور را مورد بررسی قرار داد و نهایتا یک بسته ترکیبی از سفر هوایی-زمینی برای تسهیل بازگشت زائران مدنظر قرار گرفت.
نظر ترامپ در خصوص درگیری ایران و اسرائیل چیست؟ نظر ترامپ در خصوص درگیری ایران و اسرائیل چیست؟
«با این حال، ما می‌توانیم به راحتی توافقی بین ایران و اسرائیل انجام دهیم و این درگیری خونین را پایان دهیم!»
اسرائیل مدارس، موسسات آموزشی و کارخانه‌ها را تعطیل کرد اسرائیل مدارس، موسسات آموزشی و کارخانه‌ها را تعطیل کرد
مقامات اسرائیلی در سایه تشدید تنش‌ها با ایران، تصمیم به جلوگیری از بازگشایی مدارس، موسسات آموزشی و کارخانه‌ها گرفته‌اند.
برگزیده
ستادهای مدیریت بحران پایتخت فعال شده‌اند ستادهای مدیریت بحران پایتخت فعال شده‌اند
عضو شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به شرایط ناشی از جنایات دشمن رژیم صهیونیستی به برخی نقاط پایتخت، از آمادگی کامل شهرداری تهران برای مواجهه با این شرایط خبر داد.
شیفت شب کتابخانه ملی ایران تعطیل شد شیفت شب کتابخانه ملی ایران تعطیل شد
سازمان اسناد و کتابخانه ملی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: شیفت شب تالار‌های مطالعه این سازمان تا اطلاع ثانوی تعطیل است و فعالیت تالار‌ها صرفا در شیفت روز ادامه خواهد داشت.
تمدید لغو پرواز‌های داخلی و خارجی تا ساعت ۱۵ امروز تمدید لغو پرواز‌های داخلی و خارجی تا ساعت ۱۵ امروز
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری طی اطلاعیه شماره ۴ این سازمان، از تمدید اطلاعیه هوانوردی (نوتام) بسته بودن فضای پروازی کشور تا ساعت ۱۵ امروز (یکشنبه، ۲۵ خردادماه ۱۴۰۴) خبر داد
صفحه خبر بالای تصاویر