کد خبر: ۵۴۲۶۹
تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۶

پاسخ‌های آیت الله سیستانی به سئوالاتی درباره سینما

آیت الله العظمی سیستانی در پاسخ به سئوالات متعددی در خصوص هنر بازیگری، سینما و فیلمنامه نویسی ونیز نحوه بازی کردن در نقش حضرات معصومین (ع) نظرات فقهی خود را اعلام کرده‌اند.

مخاطب۲۴- آیت الله العظمی سیستانی در پاسخ به سئوالات متعددی در خصوص هنر بازیگری، سینما و فیلمنامه نویسی ونیز نحوه بازی کردن در نقش حضرات معصومین (ع) نظرات فقهی خود را اعلام کرده اند.
 
 متن سئوالات و پاسخ های این مرجع تقلید شیعه به شرح ذیل است.
 
اساسا برای ارائه زندگی معصومان (ع) از طریق فیلم ونمایش و سریال با حفظ حدود فقهی چه راه حلّی را ارائه می دهید؟
 
 پاسخ : علاوه بر رعایت احترام آن ذوات مقدس باید سعی شود از واقعیات تاریخ آنان استفاده شود و چیزی به دروغ به آنها نسبت داده نشود.
 
 فیلمهائی که در خارج رواج یافته که در آن نقش رسول اکرم (ص) یا امامان معصوم (ع) یا غیره ایفا می شود و چنانچه احتمال اغراض ناشایسته ای در آن بکار رفته باشد چه دستور العملی را بیان می فرمائید ؟
 
 اگر مستلزم هتک هر چند در آینده و هر چند به لحاظ شخص ایفا کننده نقش باشد ،باید در صورت امکان از تولید و پخش آن جلوگیری شود.
 
 آیا ایفای نقش معصومین (ع) توسط شخص یا اشخاص یهودی و مسیحی یا غیر اهل کتاب یا سایر فرق اسلامی جائز است یا خیر ؟
 
 در انتخاب افراد برای ایفای نقش آن بزرگواران نیز باید رعایت عدم هتک بشود و انتخاب افراد یاد شده معمولا مستلزم هتک و خدشه دار نمودن چهره آن بزرگواران در اذهان عموم است و جائز نیست.
 
 بازیگرانی که نقش همسر و مادر و پدر را بازی می کنند اگر به نامحرم خود کلمات محبت آمیز و شوخی صورت بگیرد چه حکمی دارد و اگر اثر منفی برای بیننده داشته باشد چطور ؟ و اگر این کلمات بعدا روی فیلم صداگذاری شود چطور ؟
 
 پاسخ : اگر تحریک کننده باشد یا تلذذ و شهوت در آن باشد یا خوف کشیده شدن به گناه داشته باشد جائز نیست ، و اگر در بیننده آثار منفی داشته باشد جائز نیست و اگر بعدا روی فیلم صداگذاری شود اشکال از جهت اول ندارد ولی از جهت بعدی اشکال باقی است.
 
 حرمت فیلمها و نمایشها و سریال هائی که در تلوزیون و سینما بنمایش در می آید چه معیاری دارد ؟
 
 دیدن فیلمهای مبتذل و فیلمهایی که گمراه کننده و سوق دهنده به گناه و تبهکاری است مطلقا جائز نیست و در غیر آنها نگاه باشهوت یا با خوف وقوع در حرام جائز نیست و همچنین به احتیاط واجب نگاه زن به فیلم برهنه مرد بیش از مقدار معمول و نگاه کردن مرد به فیلم برهنه زن بیش از مقدار معمول نزد بی حجابان حتی اگر باشهوت نباشد جائز نیست.
 
آیا نوشتن فیلمنامه حرام است ؟
 
جایز است مگر اینکه موجب فساد و افساد باشد
 
آیا رفتن به سینما با توجه به وجود صحنه ها یا صداهای غیر شرعی جایز است ؟
 
پاسخ: نگاه کردن به فیملهای فاسد و عریان با شهوت حرام است و همچنین نگاه بدون شهوت و همچنین شنیدن موسیقی مناسب مجالس لهو و لعب و خوشگذرانی است حرام است و همچنین شنیدن غنا.
 
 آیا دیدن شبکه های تلویزیونی و فیلمهای سینمائی جایز است؟
 
اگر مشتمل بر مقاطع لخت و کارهای منکر یا مشتمل بر مفسده باشد حرام است.
 
آیا بازی کردن در فیلم های با شرایط این که کارگردان یا نقش روبرو زن باشد اشکال دارد؟
 
اگر مستلزم فعل حرام باشد هر چند مانند خلوت با اجنبی و خوف وقوع در حرام یا لمس اجنبی حرام است
 
 حکم شرعی برای تماشای فیلمهایی که دارای قطعات مبتذل میباشد چیست ؟
 
نگاه کردن به شهوت و خوف وقوع در حرام ، حرام است و همچنین بنابر احتیاط واجب اگر بدون شهوت و خوف وقوع در حرام باشد.

 
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
فوری؛ وقوع زلزله در تهران فوری؛ وقوع زلزله  در تهران
لحظاتی پیش زمین لرزه ای شدید تهران را لرزاند. این زلزله در غرب تهران به وضوح احساس شد
انفجار در دانشگاه تهران؛ یک کشته و چند زخمی انفجار در دانشگاه تهران؛ یک کشته و چند زخمی
انفجار کپسول هیدروژن در آزمایشگاه دانشکده مواد دانشگاه تهران باعث مرگ یک دانشجو و مصدومیت سه نفر دیگر شد؛ حادثه در محدوده امیرآباد رخ داد.
مهربانی در قلب آفریقا؛ تصویری متفاوت از همزیستی مسالمت آمیز+ فیلم مهربانی در قلب آفریقا؛ تصویری متفاوت از همزیستی مسالمت آمیز+ فیلم
ویدئویی تازه از آفریقا نشان می‌دهد انسان‌ها با هم مهربانی و همزیستی شگفت‌انگیزی دارند؛ لحظه‌ای که گردشگران آن را «تفریح عادی در آفریقا» توصیف می‌کنند.
استقلال این بار زیر تیغ فیفا استقلال این بار زیر تیغ فیفا
فیفا پس از شکایت منتظر محمد، هافبک سابق عراقی استقلال، این باشگاه را به دو دوره محرومیت از نقل‌وانتقالات و پرداخت ۳۰ میلیارد تومان جریمه محکوم کرد.
معاهده مشارکت راهبردی ایران و روسیه رسماً اجرایی شد معاهده مشارکت راهبردی ایران و روسیه رسماً اجرایی شد
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد معاهده مشارکت راهبردی جامع میان ایران و روسیه که در ۱۷ ژانویه ۲۰۲۵ در مسکو امضا شد، از امروز به طور رسمی اجرایی می‌شود.
استیضاح وزیر کار دولت پزشکیان کلید خورد استیضاح وزیر کار دولت پزشکیان کلید خورد
جمعی از نمایندگان مجلس با محوریت سمیه رفیعی، نماینده تهران، طرح استیضاح احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی را به دلیل ضعف مدیریتی و تهدید ثبات اقتصادی و اجتماعی کشور کلید زدند.
آمریکا در یک قدمی درگیری با روسیه آمریکا در یک قدمی درگیری با روسیه
دولت آمریکا در ادامه حمایت‌های نظامی از اوکراین، تصمیم گرفته اطلاعات دقیق درباره زیرساخت‌های انرژی در عمق خاک روسیه را در اختیار کی‌یف قرار دهد تا برای حملات موشکی دوربرد استفاده شود.
برگزیده
جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران + عکس جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران + عکس
پانزدهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران شامگاه شنبه هشتم شهریور ۱۴۰۴در تالار قلم کتابخانه ملی ایران برگزار شد
ما همه با هم هستیم، حتی اگر دگرگون فکر کنیم ما همه با هم هستیم، حتی اگر دگرگون فکر کنیم
اشک‌های ستاره اسکندری برای ترانه علیدوستی، باران کوثری، هنگامه قاضیانی، پانته‌آ بهرام و شقایق دهقان
روز جهانی بی‌خبری خوش‌خبری روز جهانی بی‌خبری خوش‌خبری
۱۱ سپتامبر روز جهانی بی‌خبری خوش خبری است.؟  می‌گویند امروز روز جهانی"No  news is good news"  است. به زبان خودمانی همان ضرب المثل معروف فارسی که می‌گوید بی خبری خوش خبری است
صفحه خبر بالای تصاویر