کد خبر: ۵۳۹۵۹
تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۴۰۳ - ۱۷:۲۷

زیست‌شناسی که مسئولیت ژن‌ها را کشف کرد

مک کلینتاک ثابت کرد ژن‌ها مسئول ویژگی‌های فیزیکی موجودات زنده‌اند و بابت همین کشف مهم، که امروزه جزو الفبای اطلاعات عمومی شده، برنده جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی شد. او نخستین زنی است که به تنهایی برنده این جایزه شده.  
src="/files/fa/news/justify;">مخاطب۲۴-  باربارا مک کلینتاک به سال ۱۹۰۲ در ایالات متحده آمریکا به دنیا آمد. او دانشمندی بود که علت "جهش‌های ژنتیکی" را کشف کرد؛ یافته‌ای که جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی را در سال ۱۹۸۳ برای او به ارمغان آورد. 

خانم کلینتاک در دهه ۱۹۴۰ "سازه‌ی جابحاشدنی" را در کروموزوم کشف کرد و با کشف این سازه نشان داد که ژن‌ها علت "ویژگی‌های فیزیکی" هستند. اما جایزه نوبل را چهار دهه بعد به او دادند. در واقع، تا جامعه علمی در رشته‌های زیست‌شناسی و فیزیولوژی اهمیت کار او را عمیقا دریابد، چند دهه‌ طول کشید. 

بیشتر بخوانید

 مک کلینتاک تحت تاثیر پدرش، که یک پزشک بود، از کودکی به آموختن علم علاقه‌مند شد. او در سال ۱۹۱۹ به عنوان دانشجوی رشته زیست‌شناسی در دانشگاه کورنل ثبت نام کرد. در ۱۹۲۳ دانشنامه کارشناسی و در ۱۹۲۵ مدرک کارشناسی ارشد و در ۱۹۲۷ مدرک دکتری‌اش را دریافت کرد. 

  باربارا مک کلینتاک در رشته‌ گیاه‌شناسی موفق به کسب دانشنامه دکتری شد. او در دوران تحصیلات تکمیلی خود، پژوهشی را آغاز کرد که تا پایان زندگی حرفه‌ای‌اش آن را ادامه داد. 

  موضوع این پژوهش "تجزیه و تحلیل کروموزومی ذرت" بود. او برای انجام این پژوهش، از میکروسکوپ و روش رنگ‌آمیزی، که امکان بازبینی و شناسایی و توصیف اندازه‌ی اختصاصی کروموزوم‌ها را برای او فراهم می‌کرد، استفاده کرد.‌

  با او کمک یکی از همکارانش، در سال ۱۹۳۱ مقاله‌ای علمی با عنوان "ارتباط مبادله ژنتیکی و یاخته‌ای در ذرت" منتشر کرد؛ مقاله‌ای که اثبات کرد کرموزوم‌ها اساس ژنتیک را تشکیل می‌دهند. 

  مک کلینتاک به اعتبار آزمایش‌ها، آثار و نوشته‌هایش، در سال ۱۹۳۹ به سمت معاونت و در سال ۱۹۴۴ به ریاست "انجمن ژنتیک آمریکا" برگزیده شد. 

  در سال ۱۹۳۳ بورس تحقیقاتی "گوگنهایم" به او اعطا شد تا برای مطالعه و پژوهش به آلمان برود، اما چون نازیسم در آلمان سر بر آورد، مک کلینتاک از این بورس چشم پوشید و به آلمان نرفت. 

  او سپس به دانشگاه کورنل، محل تحصیلش، بازگشت و متوجه شد که این دانشگاه استاد زن استخدام نکرده است. بنیاد راکفلر هزینه تحقیق او در دانشگاه کورنل(۳۶-۱۹۳۴) را تامین کرد تا اینکه سرانجام در دانشگاه میسوری استخدام شد (۴۱-۱۹۳۶).

  مک کلینتاک در سال ۱۹۴۱ برای کار در آزمایشگاه کُلد اسپرینگ هاربر به لانگ آیلند در نیویورک رفت و باقی زندگی حرفه‌ای‌اش را در آن‌جا گذراند. 

  او در دهه ۱۹۴۰ از طریق مشاهده و آزمایش، همراه با دگرگونی رنگ‌آمیزی دانه‌های ذرت، کشف کرد که اطلاعات ژنتیکی ایستا نیست. این ناایستایی معنایی ندارد جز جهش ژنتیکی. 

 او با ردیابی دگرگونی رنگ در ذرت و استفاده از میکروسکوپ برای بررسی کروموزوم‌های بزرگ این گیاه، دو ژن را جدا کرد. مک کلینتاک این دو ژن را "عناصر کنترلی" نامید. این ژن‌ها، ژن‌هایی را که مسبب رنگیزش بودند، کنترل می‌کردند.  

 مک کلینتاک کشف کرد که عناصر کنترلی می‌توانند در راستای کروموزوم‌ها به مناطق متفاوتی بروند و این جابجایی‌ها، بر رفتار ژن‌های مجاور و نزدیک اثر می‌گذارند. او نتیجه گرفت که این عناصر جابجاشدنی، موجب جهش‌های جدید در رنگ یا ویژگی‌های دیگر می‌شوند. 

 در واقع او علت جهش‌های ژنتیکی را در گیاه ذرت کشف کرد؛ جهش‌هایی که موجب تغییر رنگ و اندازه و سایر خواص ذرت می‌شوند. 

 کار علمی مک کلینتاک جلوتر از زمانه‌اش بود و همین موجب شد که همکارانش به پژوهش او اهمیتی ندهند. این بی‌اعتنایی سبب سرخوردگی مک کلینتاک شد و او تصمیم گرفت نتایج سایر پژوهش‌هایش را منتشر نکند. همچنین از ایراد سخنرانی در مجامع علمی خودداری کرد. 

 با این حال مک کلینتاک پژوهش‌های علمی‌اش را ادامه داد. در دهه ۱۹۷۰ که زیست‌شناسان دریافتند DNA ماده‌ی ژنتیک است، تازه توانستند یافته‌های نخستین پژوهش‌های مک کلینتاک را تایید کنند. 

 مک کلینتاک در دهه‌های ۱۹۴۰ و ۱۹۵۰، مکانیسم‌های تغییر ژنتیکی و نیز قوانین ژنتیکی را در پژوهش‌هایش درباره ذرت، نشان داده بود. سایر دانشمندان از اواخر دهه ۱۹۶۰ و در طول دهه ۱۹۷۰ یافته‌های علمی مک کلینتاک را درک و تایید کردند. 

 به تدریج جامعه علمی زیست‌شناسان بر نتایج سایر پژوهش‌های ژنتیکی مک کلینتاک نیز مهر تصویب زدند و تحقیقات علمی او کاملا شناخته و پذیرفته شدند. 

 به بیان ساده باید گفت مک کلینتاک ثابت کرد که ژن‌ها مسئول ویژگی‌های فیزیکی‌ موجودات زنده‌اند و بابت همین کشف مهم، که امروزه جزو الفبای اطلاعات عمومی شده، برنده جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی شد. او نخستین زنی است که به تنهایی برنده‌ این جایزه شده. 

 باربارا مک کلینتاک در ۲ سپتامبر ۱۹۹۲ در نیویورک درگذشت.

 
 

 
 
 
برچسب ها: ژن
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
کرسی نماد شب نشینی‌های زمستانی و شب یلدا کرسی نماد شب نشینی‌های زمستانی و شب یلدا
نزدیک به چند هزار سال است که آخرین شب پاییز یعنی شب یلدا که تاریک‌ترین و درازترین شب سال است توسط ایرانیان جشن گرفته می‌شود و آیین‌ها و رسومات مختلفی در این شب به یاد ماندنی در کنار هم سپری می‌کنند، شب زیبایی که در شهر‌های مختلف ایران آداب و رسومی دارد.
پرواز همزمان ۲ جنگنده جنگنده فوق‌سنگین نسل ششم چینی| جهان در شوک پرواز همزمان ۲ جنگنده  جنگنده فوق‌سنگین نسل ششم چینی| جهان در شوک
در حالی که جهان هنوز در حال هضم دستاوردهای نسل پنجم جنگنده‌هاست، پکن با بردی فراتر از انتظار، وارد عصر جدیدی از نبردهای هوایی شده است.
فیلم+ بارش برف در آرامگاه کوروش را ببینید فیلم+ بارش برف در آرامگاه کوروش را ببینید
این ویدئو بامداد روز جمعه ۲۸ آذرماه به ثبت رسیده و ارامگاه کوروش در محوطه باستانی پارسارگاد را در زیر بارش زیبای برف به تصویر می‌کشد.
بهترین سریال‌های کمدی در سال ۲۰۲۵ بهترین سریال‌های کمدی در سال ۲۰۲۵
اگر از طرفداران بهترین سریال‌های کمدی جهان هستید، سال ۲۰۲۵ حتما سال خوبی برای شما بوده است. شبکه‌های بزرگ با ارائه آثار خنده دار متعدد طیف گسترده‌ای از مخاطبان را پوشش دادند. این سریال‌ها بسیار سرگرم‌کننده هستند و می‌توانند موضوعات و چالش‌های زندگی روزمره را به زیباترین شکل ممکن نشان دهند
اعلام شماره حساب برای جمع آوری تفاضل دیه الهه حسین نژاد کلاهبرداری است اعلام شماره حساب برای جمع آوری تفاضل دیه الهه حسین نژاد کلاهبرداری است
امیرحافظ سلیمانی، وکیل اولیای دم مرحومه الهه حسین‌نژاد در خصوص موضوع «تفاضل دیه» این پرونده و سو استفاده برخی افراد از این بحث اعلام کرد: تاکنون هیچ‌گونه شماره حساب، شماره کارت یا فراخوانی جهت جمع‌آوری کمک‌های مردمی از سوی اولیای دم یا نمایندگان قانونی آنها اعلام نشده و هرگونه مطلب یا درخواست منتشرشده در این خصوص، فاقد وجاهت قانونی و اعتبار رسمی است.
شب یلدا؛ سنتی پابرجا، برخی اقلام حذف، برخی مهمانها در انتظار +فیلم شب یلدا؛ سنتی پابرجا، برخی اقلام حذف، برخی مهمانها در انتظار +فیلم
مراسم شب یلدا چقدر خرج بر‌می‌دارد؟ برای مهمانی شب یلدا چقدر باید هزینه کنیم؟ هزینه یلدا با دلار ۱۳۰ هزار تومانی؟ حداقل هزینه شب یلدا ۱۴۰۴چقدر میشود؟ هزینه یک خانوار در شب یلدا چقدر است؟ اینها سوالاتی است که این روزها ذهن خیلی از ایرانیها را به خودش مشغول کرده است
عده ای از عدم برگزاری ماراتن کیش منافع مالی می برند عده ای از عدم برگزاری ماراتن کیش منافع مالی می برند
برگزاری مسابقه دو ماراتن کیش در روز جمعه مورخه ۱۴ آذر با استقبال گسترده شرکت‌کنندگان و در ادامه با واکنش هایی نسبت به بی‌حجابی بانوان در این رویداد روبه‌رو شد، بطوریکه ماراتن کیش یکی از پربحث‌ترین موضوعات در میان کاربران ایرانی بوده و همچنان هست، در ادامه صحبتهای شروین وکیلی محقق و جامعه شناس را در این رابطه ببینید
برگزیده
در مورد پدیده ال‌نینو در روز‌های آینده بزرگنمایی شده؟ در مورد پدیده ال‌نینو در روز‌های آینده بزرگنمایی شده؟
در حالی که کشور پاییزی کم‌بارش را پشت سر گذاشته، پیش‌بینی‌های جدید نشان می‌دهد طی ۶ هفته آینده بسیاری از مناطق ایران شاهد بارش‌های نرمال و در برخی نقاط حتی بیشتر از حد معمول خواهند بود
هفته دیزاین تهران با دخالت بسیج دانشجویی متوقف شد! هفته دیزاین تهران با دخالت بسیج دانشجویی متوقف شد!
با چند توییت، یک برنامه مورد توجه جوانان تعطیل شد؛ این اتفاقی است که برای رویداد «هفته دیزاین تهران» در دانشکده هنر‌های زیبای دانشگاه تهران رخ داد.
مهاجرت از کابل مسی به فیبرنوری، زیرساخت زندگی دیجیتال ایرانیان مهاجرت از کابل مسی به فیبرنوری، زیرساخت زندگی دیجیتال ایرانیان
در سال‌های اخیر، با رشد فناوری‌های نوین مانند هوش مصنوعی و اینترنت اشیا، نیاز به اتصال پرسرعت و پایدار به اینترنت بیش از پیش احساس می‌شود. پروژه مهاجرت از کابل مسی به فیبر نوری (سوآپ)، پاسخ به این نیازهاست و با اجرای آن، زیرساخت‌های ارتباطی کشور به‌طور اساسی به‌روز خواهد شد
صفحه خبر بالای تصاویر