کد خبر: ۵۳۱۹۶
تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۴

خون بند ناف چه کارایی دارد و چگونه می‌توان آن را اهدا کرد؟

سلول‌های خون بند ناف می‌توانند در درمان بسیاری از بیماری‌ها نقش داشته باشند؛ در حالی که معمولا افراد از فواید آن بی‌خبر هستند.

در سال‌های اخیر، با تحقیقاتی که دانشمندان و متخصصان انجام داده‌اند به این نتیجه رسیده‌اند که به کمک سلول‌های بنیادی می‌توان برخی بیماری‌هایی که شاید تا پیش از آن جزء بیماری‌های صعب‌العلاج بوده‌اند را درمان کرد. سلول‌های بنیادی نیز در مغز استخوان و خون بند ناف یافت می‌شوند.

خون بند ناف، خونی است که پس از تولد نوزاد در جفت باقی می‌ماند. در زمان بارداری این خون برای ادامه حیات و سلامت نوزاد لازم است؛ اما پس از تولد، جفت و خون آن به عنوان یک بافت اضافی دور انداخته می‌شود. در حالی که حاوی سلول‌های زیادی است که مزایای بسیاری نسبت به سلول‌های بنیادی دیگر دارند. از جمله این مزایا این است که چون هنوز این سلول‌ها برخوردی با محیط خارج پیدا نکرده اند، اولا آلوده نیستند و همچنین از نظر ایمنی پاسخ‌های ایمنی ناخواسته کمتری را ایجاد می‌کنند؛ چرا که هنوز نابالغ هستند.

بیشتر بخوانید

چطور می‌توان خون بند ناف را اهدا کرد؟

این سلول‌های پر فایده در هر زایمان می‌توانند به دست آیند؛ اما فقط در حدود ۲ و نیم تا ۳ درصد زایمان‌ها، دست‌یابی به خون بند ناف محقق می‌شود. این در حالی است که هرچه تعداد نمونه‌های ذخیره شده خون بند ناف در کشور بیشتر باشد، نیاز به وارد کردن نمونه از خارج که چیزی حدود ۴۰ هزار یورو هزینه بر‌می‌دارد، کمتر می‌شود.

درباره این که چرا با وجود تمام زایمان‌هایی که روزانه در کشور انجام می‌شود، درصد بسیار کمی دسترسی به خون بند ناف میسر می‌شود، از رئیس شرکت فناوری بن‌یاخته‌های رویان، مرتضی ضرابی پرسیدیم با بیان این که خانواده‌ها خود باید داوطلب انجام این کار شوند، توضیح داد: در بانک خون بند ناف رویان معمولا خانواده‌هایی که در آستانه تولد فرزند هستند، اگر بخواهند نمونه خون بند ناف نوزاد خود را ذخیره کنند از هفته سی و چهارم بارداری می‌توانند به سایت بانک خون بند ناف مراجعه کنند و ثبت نام انجام دهند. اگر ثبت نام تکمیل شد، کارشاسنان ما در زمانی که زایمان انجام می‌شود به بیمارستان مراجعه می‌کنند و ۳ تا ۵ دقیقه زمان دارند که نمونه خون بند ناف را جمع آوری کنند.

او ادامه داد: بنابراین اگر کسانی می‌خواهند از خدمات بانک خون بند ناف استفاده کنند، این هماهنگی باید قبل از این که زایمان اتفاق بیفتد، انجام بگیرد و اگر زایمان اتفاق بیفتد ما دیگر نمی‌توانیم جهت جمع‌آوری نمونه خون بند ناف اقدام کنیم.

اهدای خون بند ناف هیچ خطر و ضرری ندارد

رئیس شرکت فناوری بن‌یاخته‌های رویان، با اشاره به جمع آوری خون بند ناف در تنها از ۲/۵ تا ۳ درصد زایمان‌ها، مطرح کرد: علت این درصد پایین، آن است که فقط خانواده‌هایی که خودشان مایل هستند از این خدمات استفاده کنند، ثبت نام می‌کنند و افراد دیگر که مایل نباشند، از این چرخه ثبت نام خارج می‌شوند.

او همچنین توضیح داد: این کار هیچ ضرری برای مادر و نوزاد ندارد و تنها از ضمائم دور ریختنی زایمان استفاده می‌شود. اگر افراد بخواهند خون بند ناف نوزاد خود را اهدا کنند، هزینه‌ای پرداخت نمی‌کنند؛ اما اگر بخواهند نمونه را برای خود ذخیره‌سازی کنند، لازم است هزینه‌ای را پرداخت کنند. این نمونه با توجه به هزینه‌ای که خود خانواده برای این موضوع پرداخت می‌کند، می‌تواند برای سال‌ها یعنی حدود ۲۰ تا ۲۵ سال نگهداری شود.

ضرابی بیان کرد: در خون بند ناف حجم خون بین ۸۰ تا ۲۰۰ میلی لیتر می‌تواند باشد و بین ۸۰۰ ملیون تا ۲ میلیارد سلول می‌تواند در آن باشد که این بستگی به خون بند ناف، طول بند ناف، نوع زایمان و ... دارد.

او با تاکید بر اهمیت ذخیره سازی سلول‌های بنیادی خون بند ناف گفت: هر نمونه‌ای که لازم داشته باشیم و در داخل کشور نداشته باشیم، ناچار هستیم از خارج وارد کنیم و هزینه وارد کردن هر نمونه حدود ۴۰ هزار یورو است و وزارت بهداشت ناچار است از بانک جهانی خون بند ناف، نمونه مورد نیاز را فراهم کند.

عدم اطلاع خانواده‌ها، مهم‌ترین دلیل درصد پایین اهدای خون بند ناف 

بعد از گفت‌وگو با مدیر شرکت فناوری بن یاخته‌های رویان، با توجه به درصد پایینی از زایما‌ن‌ها که هماهنگی برداشت خون بند ناف در آن ها انجام می‌شود، از مادران باردار یا مادرانی که اخیرا زایمان انجام داده‌اند پرسیدیم که آیا حاضر به اهدای خون بند ناف نوزادشان هستند؟ یا در زایمان‌های خود، تجربه چنین اقدامی داشته‌اند یا خیر؟ نتیجه این پرسش‌ها این بود که بسیاری از خانواده‌ها هنوز در جریان چنین امکان و اقدامی نیستند و از وجود آن ابراز بی اطلاعی می‌کنند. برخی نیز در بیمارستان قبل از زایمان متوجه این امکان شده‌اند که برای انجام ثبت نام و هماهنگی دیر بوده است. بنابراین مقاومت و مخالفتی در برابر اهدا یا ذخیره سازی شخصی خون بند ناف توسط خانواد‌ه‌ها وجود ندارد؛ بلکه لازم است اطلاع رسانی‌های بیشتری در این باره انجام شود تا خانواده‌ها با آگاهی کامل زودتر در این راستا اقدامات لازم را انجام دهند و ذخیره‌سازی خون بند ناف در کشور به این طریق افزایش پیدا کند.

 

 

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
ایران هرگز در برابر قدرت‌های اتمی عقب‌نشینی نکرده است ایران هرگز در برابر قدرت‌های اتمی عقب‌نشینی نکرده است
خطیب نماز جمعه تهران با اشاره به مذاکرات ایران و آمریکا گفت: ما از ابتدای انقلاب با قدرت‌های اتمی پنجه نرم کرده‌ایم و برای حفظ منافع ملی هیچگاه عقب‌نشینی نکرده‌ایم.
محسن امین‌زاده: به مذاکرات خوش‌بین هستم محسن امین‌زاده: به مذاکرات خوش‌بین هستم
محسن امین‌زاده معاون اسبق وزارت خارجه در همایش سراسری اعضای مجمع عمومی جبهه اصلاحات ایران و اعضای هیأت رئیسه جبهه اصلاحات استان‌های سراسر کشور گفت: جمهوری اسلامی در شرایط کنونی به دلایل مختلف در شرایط جدیدی قرار گرفته و آمادگی پیدا کرده که دیپلماسی خودش را به مسیر درست بهبود ببخشد. بار‌ها توصیه کرده‌ام چین را الگو قرار بدهیم و به سمت توسعه حرکت کنیم.
محسن آرمین: جامعه قهر کرده ولی روش‌های خشونت‌آمیز را هم قبول ندارد محسن آرمین: جامعه قهر کرده ولی روش‌های خشونت‌آمیز را هم قبول ندارد
محسن آرمین در همایش سراسری اعضای مجمع عمومی جبهه اصلاحات ایران و اعضای هیأت رئیسه جبهه اصلاحات استان‌های سراسر کشور تاکید کرد: فائق آمدن بر مشکلات بدون بهره‌گیری از سرمایه اجتماعی به نتیجه نخواهد رسید. وی افزود: این درست است که امروز جامعه قهر کرده ولی روش‌های خشونت‌آمیز را قبول ندارد.
بزرگترین شهربازی کشور در کدام شهر ساخته می‌شود؟ بزرگترین شهربازی کشور در کدام شهر ساخته می‌شود؟
معاون امور زیربنایی و ترافیک شهردار خوی گفت: بزرگترین شهربازی شمال غرب کشور در تفرجگاه کوهستانی خاتون با اعتبار ۶۰۰ میلیارد ریال در حال احداث است.
دعوای شدید جواد و شجاع سر چی بود؟ دعوای شدید جواد و شجاع سر چی بود؟
کاپیتان تراکتور با انتشار متنی تند به اظهارات جواد خیابانی واکنش نشان داد.
اولین فیلم از دیدار رییس جمهور رئیسی با رهبر انقلاب اولین فیلم از دیدار رییس جمهور رئیسی با رهبر انقلاب
ویدیوی دیده نشده از اولین جلسه شهید رئیسی با رهبر انقلاب پس از انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم
رئیس کل دادگستری هرمزگان: ذخایر سوخت قاچاق در بندر کلاهی با تولید روزانه یک پالایشگاه برابری می‌کند رئیس کل دادگستری هرمزگان: ذخایر سوخت قاچاق در بندر کلاهی با تولید روزانه یک پالایشگاه برابری می‌کند
رئیس کل دادگستری هرمزگان گفت: حجم ذخیره مخازن سوخت قاچاق در بندر کلاهی غیر قابل تصور و بیش از ۲۱ میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر است که با تولید روزانه یک پالایشگاه برابری می‌کند.
برگزیده
نباید گوجه سبز زیاد بخوریم! نباید گوجه سبز زیاد بخوریم!
مانند همه میوه ها، اگر گوجه سبز بیش از حد مصرف شود، ممکن است با برخی آسیب‌ها رو‌به‌رو شوید علاوه بر این، برخی از افراد که دارو استفاده می‌کنند می‌تواند موجب ناراحتی شود
دحو الارض چه روزی است؟ دحو الارض چه روزی است؟
امروز روز دحو الارض هست که «دَحو» به معنای گسترش است و بعضی نیز آن را به معنای تکان دادن چیزی از محلِ اصلی اش تفسیر کرده‌اند.
نطق جنجالی سعید روستایی در کن نطق جنجالی سعید روستایی در کن
سعید روستایی در جشنواره کن حین نمایش فیلم زن و بچه تازه‌ترین ساخته‌اش خطاب به حاضران گفت.
صفحه خبر بالای تصاویر