کد خبر: ۵۰۴۴۴
تاریخ انتشار: ۰۳ مهر ۱۴۰۳ - ۱۸:۳۰

تأمین هزینه‌های مدارس دولتی با مردم است؟

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت: امروز مردم با تمام گرفتاری‌های اقتصادی باید هزینه آموزش فرزندان را پرداخت کنند، در حالی که طبق اصل ۳۰ قانون اساسی، آموزش رایگان است. دولت‌ها، مدارس دولتی را خصوصی و هزینه آن را بر عهده مردم می‌دانند!
تأمین هزینه‌های مدارس دولتی با مردم است؟

مخاطب ۲۴- در اصل ۳۰ قانون اساسی آمده است: «دولت موظف است وسایل آموزش‌و‌پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد.».

اما مرور عملکرد وزارت آموزش و پرورش و وضع کنونی نشان می‌دهد که این وزارتخانه برنامه مدون و موثری برای تحقق اصل ۳۰ قانون اساسی و افزایش امکانات کمی و کیفی خود نداشته است!

چشم به جیب مردم!

این وزارتخانه همواره برای ارائه حداقل کمیت و کیفیت، چشم به جیب مردم داشته و حتی با وجود مشارکت مردم در تأمین هزینه‌ها و مهاجرت فرزندان خانواده‌های متمکن به مدارس غیردولتی که منجر به کاهش بار مالی آموزش و پرورش شده، وضعیت آموزش در بخش دولتی بهبود نیافته است و تداوم سرمایه‌گذاری ضعیف دولت‌ها در مدارس دولتی و توقع روزافزون برای پرداخت تمام هزینه‌ها توسط مردمی که عمدتاً توان مالی مناسبی نداشتند، موجب کیفیت پایین مدارس عادی دولتی شده است.
در همین ارتباط عبدالوحید فیاضی؛ عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس درباره دریافت کمک‌های مالی اجباری در مدارس دولتی عادی گفت: مشارکت مردم در آموزش و پرورش همواره وجود داشته است و حتی بسیاری از مدارس توسط مردم ساخته می‌شوند بنابراین مشارکت مردم، چون به شکل احساس مسئولیت آنها در برابر مدرسه مشاهده می‌شود، قابل تقدیر است.

وی افزود: متأسفانه مشارکت مردم در آموزش و پرورش، در سال‌های اخیر به روش‌های دیگری تغییر یافته است بدین شکل که بودجه‌ای از سوی دولت به مدارس پرداخت نمی‌شود و به مدیران می‌گویند "خودتان مدرسه را با تعداد زیادی دانش‌آموز اداره کنید! " و همین موضوع آغازی می‌شود برای برخی انحرافات و بده و بستان‌ها در مدارس.

دولت‌ها مدارس را خصوصی می‌دانند

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی متذکر شد: هم‌اکنون این خلأ وجود دارد که دولت‌ها، مدارس دولتی را خصوصی و هزینه آن را بر عهده مردم می‌دانند! این روند باعث شده است که مدیران مدارس هنگام اعطای کارنامه، ثبت‌نام و در طول سال تحصیلی از خانواده‌ها پول دریافت کنند.

وی متذکر شد: بی توجهی به این موضوع باعث شده است که این وضعیت در آموزش و پرورش حاد شود و امروز مردم با تمام گرفتاری‌های اقتصادی باید هزینه آموزش فرزندان را پرداخت در حالیکه طبق اصل ۳۰ قانون اساسی "دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد. "

سال‌هاست که در بدعتی آشکار، مدارس دولتی عادی به بهانه‌های مختلف از کلاس‌های فوق برنامه اجباری تا برگزاری جشن و آمدن عکاس به مدرسه و گرفتن عکس از دانش‌آموزان و ... از خانواده‌ها پول دریافت می‌کنند و با توجه به جمعیت بالای دانش‌آموزان در مدارس دولتی عادی، گردش پول در حساب این مدارس میلیاردی است و از سوی دیگر گزارش دقیقی از هزینه‌کرد این پول‌ها ارائه نمی‌شود و عملا هیچ نظارت و بازرسی در این خصوص انجام نمی‌شود.

ترس از شکایت!

بازرسی و نظارت آموزش و پرورش هم تنها در صورتی انجام می‌شود که خانواده‌ها شکایت کنند، اما از آنجایی که نام فرد شکایت‌کننده برای مدیر مدرسه مشخص می‌شود، اکثر خانواده‌ها از شکایت منصرف می‌شوند یا به دلیل ضعف نظارت‌ها و تجارب پیشین خود به این نتیجه رسیده‌اند اگر شکایت کنند، شکایتشان به هیچ کجا نمی‌رسد و در نهایت تبعات این موضوع در طول سال تحصیلی فرزندشان را در مدرسه قربانی می‌کند و ممکن است مدیر و معاونان ماجرا را بر سر دانش‌آموز بی‌گناه تلافی کنند.
به استناد ماده ۱۳۳ آیین‌نامه اجرایی مدارس در مدارس دولتی اخذ هرگونه وجه به استثنای وجوه مربوط به بیمه دانش‌آموزی، هزینه کتب درسی و لباس کار در هنرستان‌ها توسط مدیران مدارس ممنوع است همچنین دریافت کمک‌های داوطلبانه مردمی صرفاً خارج از فصل ثبت‌نام بلامانع است.

ضعف نظارت و بازرسی در آموزش و پرورش

با وجود دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌های ابلاغ شده از سوی وزارت آموزش و پرورش درباره ممنوعیت دریافت کمک‌های مالی اجباری از والدین دانش‌آموزان مدارس دولتی، اما این موضوع سال‌های طولانی است که در نظام آموزش و پرورش کشور ریشه دوانده است و سابقه طولانی این معضل از ضعف نظارت و بازرسی در وزارت آموزش و پرورش نشان دارد.

بدون شک اگر عملکرد مدیران متخلف به درستی مورد بررسی قرار می‌گرفت و با آنها برخورد می‌شد، کمتر کسی اجازه تکرار این تخلف آشکار را به خود می‌داد.

راهکار حل این مشکل فقط نظارت دقیق و بازرسی حساب شده از مدارس دولتی عادی است و اگر وزارت آموزش و پرورش توانایی اعمال نظارت دقیق را ندارد، سایر دستگاه‌های نظارتی همچون سازمان بازرسی باید وارد عمل شوند همانند آنچه که در بحث تخلفات مدارس غیردولتی رخ داد و با ورود سازمان تعزیرات به موضوع، هزینه‌های اضافی دریافت شده به خانواده‌ها بازگشت.

برچسب ها: آموزش و پرورش
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
ونزوئلا و منطق کنترل ژئوپلتیکی ایالات متحده آمریکا ونزوئلا و منطق کنترل ژئوپلتیکی ایالات متحده آمریکا
سیاست آمریکا در قبال ونزوئلا ادامه منطق اعلامیه مونروئه است؛ جایی که واشنگتن با تحریم، فشار سیاسی و مهار نفوذ چین و روسیه می‌کوشد کنترل ژئوپلیتیکی خود در آمریکای لاتین را حفظ کند.
درخشش بیفوما در اولین بازی؛ امید تازه برای پرسپولیس درخشش بیفوما در اولین بازی؛ امید تازه برای پرسپولیس
تیوی بیفوما در نخستین حضور ثابت زیر نظر اوسمار ویرا با ارائه نمایشی موثر، پاس‌گل زیبا و مشارکت فعال در خلق موقعیت‌ها امید تازه‌ای برای پرسپولیس ایجاد کرد.
غضنفری، نماینده تهران: مقصر خشکسالی و فحشا شخص رئیس جمهور است! غضنفری، نماینده تهران: مقصر خشکسالی و فحشا شخص رئیس جمهور است!
کامران غضنفری، نماینده تهران، با انتقاد تند از سخنان اخیر رئیس‌جمهور درباره احتمال جیره‌بندی آب و تخلیه تهران، عملکرد دولت را عامل اصلی مشکلات کشور و کاهش بارش‌ها دانست.
انتخابات عراق ۲۰۲۵؛ کرکوک به میدان رقابت شدید انتخاباتی تبدیل شد انتخابات عراق ۲۰۲۵؛ کرکوک به میدان رقابت شدید انتخاباتی تبدیل شد
سه روز تا برگزاری انتخابات پارلمانی عراق باقی است و کرکوک با حضور هزاران نامزد و فعالیت تبلیغاتی پررنگ، به صحنه رقابت شدید تبدیل شده است.
مقصر مصدومیت اوریه و مونیر کیست؟ مقصر مصدومیت اوریه و مونیر کیست؟
با اعلام خبر مصدومیت سرژ اوریه و مونیر الحدادی، حواشی مربوط به علت مصدومیت این دو ستاره پر رنگ شد.
قاضی فدرال دستور ترامپ برای اعزام نیرو به پورتلند را باطل کرد قاضی فدرال دستور ترامپ برای اعزام نیرو به پورتلند را باطل کرد
قاضی فدرال آمریکا دستور دونالد ترامپ برای اعزام گارد ملی به پورتلند را غیرقانونی اعلام کرد؛ اقدامی که مانع اجرای برنامه رئیس‌جمهوری شد.
شورای نگهبان تصویب لایحه حذف ۴ صفر را تأیید کرد شورای نگهبان تصویب لایحه حذف ۴ صفر را تأیید کرد
سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد: لایحه حذف ۴ صفر از پول ملی و حمایت از ایرانیان خارج از کشور پس از رفع ابهامات مجلس مغایر شرع و قانون اساسی شناخته نشد.
برگزیده
مهاجرت از کابل مسی به فیبرنوری، زیرساخت زندگی دیجیتال ایرانیان مهاجرت از کابل مسی به فیبرنوری، زیرساخت زندگی دیجیتال ایرانیان
در سال‌های اخیر، با رشد فناوری‌های نوین مانند هوش مصنوعی و اینترنت اشیا، نیاز به اتصال پرسرعت و پایدار به اینترنت بیش از پیش احساس می‌شود. پروژه مهاجرت از کابل مسی به فیبر نوری (سوآپ)، پاسخ به این نیازهاست و با اجرای آن، زیرساخت‌های ارتباطی کشور به‌طور اساسی به‌روز خواهد شد
کاهش کشفیات تریاک، شرکت های دارویی را با مشکل مواجه کرده کاهش کشفیات تریاک، شرکت های دارویی را با مشکل مواجه کرده
مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به کاهش منابع تأمین مواد اولیه دارو‌های مخدر، از جمله دارو‌های مورد استفاده در درمان سرطان، درد‌های مزمن و اعتیاد، اعلام کرد که شرکت‌های دارویی با مشکلات جدی مواجه شده‌اند
یک زن رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران شد یک زن رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران شد
با انتخاب شیرین احمدنیا برای نخستین بار یک زن رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران شد. با برگزاری مجمع عمومی و انتخابات دوره دوازدهم انجمن جامعه‌شناسی ایران، اعضای جدید هیأت مدیره و بازرسان این انجمن انتخاب شدند. همچنین در نخستین جلسه رسمی هیأت مدیره، شیرین احمدنیا به عنوان رئیس انجمن انتخاب شد.
صفحه خبر بالای تصاویر