مخاطب۲۴،مهرداد صداقت - طبق ضوابط سازمان دامپزشکی کشور لازم است عرضه کنندگان گوشت و مرغ و ماهی و تخم و مرغ و فراوردههای مرتبط و موارد استحصال شده مانند دل و جگر و پای مرغ و سایر موارد مقرراتی را رعایت کنند تا سلامت محصولات تضمین شود، به همین منظور سازمان دامپزشکی و زیر مجموعههای آن به طور ویژه نظارت بر بهداشت عمومی مواد غذایی را بر عهده دارند.
و دفتری باعنوان دفتر نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی در سازمان دامپزشکی کل کشور دایر است و این وظایف و اختیارات متناظر ادارات کل استان و شهرها وجود دارد. البته کوتاهی در نظارت خسارت و صدماتی بر سلامت مصرف کننده وارد میکند که از منظر قانونی هم قابل پیگرد و شکایت است.
در این گزارش برخی از مقررات مربوط به نگهداری و عرضه مرغ و متعلقات آن را بر اساس مقررات سازمان دامپزشکی مرور میکنیم که در سالن شماره ۱ استحصال دل و جگر مرغ میدان بهمن رعایت نمیشد و آن سالن تعطیل شد اما فروشندگان به پشت میدان بهمن رفتند و در خیابان بدون رعایت بهداشت اقدام به عرضه استحصال دل و جگر مرغ میکنند و دامپزشکی چشمان خود را به این وضعیت بسته است. به این منظور ابتدا لازم است مطابق قوانین بدانیم عمر ماندگاری استحصال شده مرغ چون جگر مرغ چقدر است؟
هم اکنون که این گزارش را میخوانید ماههاست مقابل چشم دامپزشکی آلایش مرغ خارج از یخچال و در اطراف میدان بهمن عرضه میشود و سلامت جامعه به واسطه کوتاهی ناظران در معرض خطر ابتلاء به بیماری است.
عمر ماندگاری
عمر ماندگاری (Shelf - Life ) گوشت و سنگدان چرخ کرده مرغ تازه 2 روز معادل 48 ساعت (در صورت نگهداری در صفر تا 4 درجه سانتی گراد) و گوشت و سنگدان چرخ کرده مرغ / خمیر مرغ منجمد 3 ماه (در صورت نگهداری در 18- درجه سانتی گراد) میباشد که باید در نشانهگذاری رعایت شود.
همانطور که مشاهده کردید در دمای صفر تا چهار درجه سانتی گراد و نه دمای سالن بهمن با دمای ۳۷ درجه ُسانتی گراد!
آلایش خوراکی منجمد مرغ (دل، جگر، سنگدان و پای مرغ) ، علاوه بر ویژگیهای ظاهری آلایش خوراکی تازه خنک شده مرغ باید دارای ویژگیهای زیر، نیز باشد:
· بهصورت کاملاً منجمد بهدست مصرفکننده برسد
تبصره 1- در داخل بسته بندی آلایش خوراکی مرغ (دل، جگر، سنگدان و پای مرغ) تازه / منجمد نباید، آب یا خونابه وجود داشته باشد.
تبصره 2- آلایش خوراکی مرغ (تازه/ منجمد) باید در پوشش مناسب بسته بندی شده که خواص حسی-ظاهری و سایر ویژگی های محصول را حفظ کند و فرآورده را در برابر آلودگی های میکروبی و سایر آلودگی ها و نیز در برابر تبخیر سطحی و خشک شدن محاظت نموده و از نفوذ طعم ، بوی غیر طبیعی و سایر عوامل خارجی حفظ نماید.
تبصره 3 - آلایش خوراکی مرغ تازه/ منجمد باید در بسته های سالم، دست نخورده و دارای نشانهگذاری مربوط برابر ضوابط عرضه گرد
عمر ماندگاری
عمر ماندگاری (Shelf- Life ) آلایش خوراکی مرغ به شرح جدول 5-3 میباشد که باید در نشانهگذاری رعایت شود .
جدول 5-3. عمر ماندگاری آلایش خوراکی مرغ
نام فرآورده شکل عرضه شرایط نگهداری عمر ماندگاری
دما
)درجه سانتیگراد)
جگر، دل، سنگدان تازه ۰ تا ۴+ ۲ روز (۴۸ ساعت)
و پای مرغ (بستهبندی)
°منجمد ۱۸- جگر ۳ ماه
)بستهبندی) دل سنگدان و پا: ۴ ماه
تقلبات و تخلفات بهداشتی
بخشی از تخلفات بهداشتی مرتبط با عرضه آلایش خوراکی مرغ عبارتند از:
عدم رعایت برودت یخچال/ فریزر در زمان عرضه
§ پاکیزه و بهداشتی نبودن یخچال و سایر وسایل مورد استفاده
§ نگهداری گوشت و آلایش خوراکی مرغ بیش از ظرفیت یخچال
§ عرضه گوشت و آلایش خوراکی مرغ خارج از یخچال
§ عدم رعایت اصول بهداشت فردی (از جمله نداشتن لباس کار مناسب، کارت بهداشت / گواهی سلامت و ... ) در زمان فعالیت.