مخاطب 24- امسال نیز مثل ۴ دوره قبلی فنلاند لقب شادترین کشور جهان را به خود اختصاص داده است. اما بر چه اساس شادترین و غمگینترین کشورها ارزیابی میشوند؟ در این بخش قصد داریم بر اساس رتبهبندیهای معتبر، این ارزیابی را با هم مرور کنیم و شادترین و غمگینترین کشورها را معرفی کنیم.
نحوه ارزیابی شادترین و غمگینترین کشورهای جهان
گزارش شادی جهانی، از سال ۲۰۱۲ آغاز شد و در حال حاضر نزدیک به ۱۲ سال است که بر اساس معیارهای مختلف این گزارش تعیین میشود. اما باید گفت هر سال معیار سنجش شادی و غمگینی متفاوت است.
در سال ۲۰۲۳، محققان شش مورد را در بین ۱۴۹ کشور در سه سال گذشته ارزیابی کرده و به تجزیه و تحلیل آن پرداختند. این شش مورد به شرح زیر است:
سرانه تولید ناخالص داخلی
زادیییآزادی در انتخاب زندگی خود
امید به زندگی سالم
حمایت اجتماعی
سخاوت عموم مردم
درک سطوح فساد داخلی و خارجی
در کنار تمام اینها باید اشاره کنیم دو شاخص اصلی برای سنجش این مسئله وجود دارد که شامل شاخصهای HDI و HPI و شاخص رضایت جهانی هستند. در ادامه در مورد این شاخصها توضیح مختصری ذکر میکنیم.
شاخصهای HDI و HPI
شاخص اول یعنی (Human Development Index) HDI، شاخص توسعه انسانی است. این شاخص شامل بررسی زندگی طولانی و سالم، استاندارد زندگی مناسب و دانش است. این شاخص بر اساس زندگی سالم با امید به زندگی، استاندارد زندگی با سرانه درآمد ناخالص ملی و دانش میانگین سال تحصیلی برای افراد ۲۵ سال به بالا سنجیده میشود. این دو شاخص یعنی HDI یا شاخص توسعه انسانی و HPI یا شاخص سیاره شاد، سالانه گزارشهایی از میزان شادی و رضایت مردم را منتشر میکنند.
شاخص رضایت جهانی
سازمان ملل هر ساله لیستی از ۱۵۶ کشور آماده کرده و میزان سطح شادی را در آنها میسنجد. این رتبهبندی بر اساس میزان رضایت مردم از زندگی در یک کشور صورت میگیرد. برای این کار برخی از کارشناسان اقتصاد، متخصصین مغز و اعصاب و کارشناسان آمار را استخدام میکنند. این کارشناسان با روشهای خاص خود، شرایط فردی شهروندان را بررسی کرده و در نهایت گزارشی از وضعیت سلامت و میزان رضایت مردم ایجاد میکنند.
شادترین کشورهای جهان کدام کشورها هستند؟
اگر بخواهیم به بررسی شادترین و غمگینترین کشورهای جهان بپردازیم باید بگوییم که بر اساس شاخصهای فوق ارزیابی صورت میگیرد. کشور فنلاند از سال ۲۰۱۸ تاکنون همیشه به عنوان شادترین کشور جهان شناخته شده است و در سال ۲۰۲۳ برای ششمین سال متوالی، صدر جدول از نظر شادترین کشور جهان را به خود اختصاص داد.
اما در کنار این کشور، ۱۹ کشور دیگر نیز ارزیابی شده و معرفی شدند. در ادامه لیستی از شادترین کشورهای جهان در سال ۲۰۲۳ را به ترتیب آوردهایم:
فنلاند
دانمارک
ایسلند
هلند
سوئد
نروژ
سوئیس
لوکزامبورگ
نیوزولند
اتریش
استرالیا
کانادا
ایرلند
امریکا
آلمان
بلژیک
چک
انگلستان
لیتوانی
غمگینترین کشورهای جهان کدام کشورها هستند؟
در ارزیابی صورت گرفته، در کنار شادترین کشورهای دنیا، غمگینترین کشورهای دنیا نیز بررسی شد. در این لیست کشورهایی مشاهده میشوند که رضایت زیادی از زندگی خود ندارند که در رأس آنها کشور افغانستان را میبینیم.
در حال حاضر کشور افغانستان را میتوان افسردهترین کشور جهان نیز دانست. در لیست زیر با غمگینترین کشورهای جهان آشنا شوید:
افغانستان
لبنان
سیرالئون
زیمبابوه
جمهوری دموکراتیک کنگو
بوتسوانا
مالاوی
کومور
تانزانیا
زامبیا
جغرافیای رضایت جهانی
همه ما میدانیم که میزان رضایت، امید به زندگی و احساس خوشبختی مردم یک کشور با شرایط اقتصادی و سیاسی، امنیت کشور و میزان فقر رابطه مستقیم دارد. به طور کلی به غیر از نیوزلند و استرالیا که در قاره جدا قرار دارند، با یک بررسی میتوان دریافت که بیشتر کشورهای شاد جهان در اروپا قرار گرفتهاند. از طرفی در لیست غمگینترین کشورهای جهان، شاهد کشورهایی هستیم که از نظر سیاسی و اقتصادی ثبات ندارند. در کل باید گفت منطقه اسکاندیناوی شادترین قسمت در کره زمین است که نقطه مقابل آن نیز آفریقاست که غمگینترین بخش است.
رتبهبندی ایران در تعیین شادترین و غمگینترین کشورهای جهان
قطعا برای شما سوال پیش میآید که ایران کجای این ماجراست و در لیست شادترین و غمگینترین کشورهای جهان کجا قرار میگیرد؟ لازم است بدانید که ایران در لیست شادترین کشورهای دنیا قرار میگیرد، اما جایگاه چندان بالایی ندارد. در آخرین گزارشی که منتشر شد، ایران جایگاه ۱۰۷ را در بین شادترین کشورها دارد. البته باید گفت احتمال خطا در این آمارها وجود دارد و ممکن است همه آنها کاملا دقیق نباشد.
شادترین و غمگینترین کشور در حال حاضر در کل جهان
شادترین و غمگینترین کشورهای جهان بر اساس شاخصهای مختلفی تعیین میشوند. در حال حاضر یعنی در سال ۲۰۲۳، کشور فنلاند به عنوان شادترین و افغانستان به عنوان غمگینترین کشورهای جهان شناخته میشود.