کد خبر: ۳۳۶۶۵
تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۴۰۲ - ۰۳:۰۳

پسروی آب دریای خزر تاکنون چه مشکلاتی را ایجاد کرده است؟

معاون محیط زیست دریایی کشور نسبت به تبعات شدید کاهش تراز آب دریای خزر و خشک شدن بخش‌های وسیعی از سواحل آن ابراز نگرانی کرد.
پسروی آب دریای خزر تاکنون چه مشکلاتی را ایجاد کرده است؟

مخاطب 24- علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز روز ۲۱ مرداد سال‌جاری تأکید کرد: پیگیر موضوع افت تراز آب دریای خزر به عنوان مطالبه جدی کشورهای پنج‌گانه حاشیه خزر است. معصومه بنی‌هاشمی مدیر مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر نیز از کاهش ۲متری سطح آب این دریا از سال ۱۳۷۵ تا اواخر مرداد امسال خبر داد. در همین زمینه مهدی نیکوکار سرپرست اداره کل مهندسی سواحل و بنادر از آغاز مطالعات جامع درخصوص تسریع بیش ازپیش روند کاهش تراز آب دریای خزر خبر داد.

به گفته کارشناسان هر ۶ سانتیمتر کاهش آب دریای خزر نزدیک به ۱۰۰ هزار مترمکعب لایروبی را افزایش داده، ناوبری در بنادر شمالی را با مشکل روبه‌رو کرده و مشکلات زیادی در تالاب‌های حاشیه خزر ایجاد کرده است. آنچه که افزایش هزینه‌های بندری ناشی از تداوم لایروبی برای حفظ عمق ایمن ناوبری، کاهش تاب‌آوری اسکله‌های بنادر تجاری و تداوم کاهش حمل و نقل دریایی را به دنبال داشته است.

مجتبی ذوالجودی، معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست درباره مهم‌ترین عوامل پسروی آب دریای خزر گفت: آب‌های سطحی حدود ۷۴ تا ۸۵ درصد آب ورودی خزر را تأمین می‌کنند که طبق برآوردها، رودخانه ولگا با حدود ۲۵۰ میلیارد مترمکعب از کل ۳۲۰ میلیارد مترمکعب، تأمین‌کننده حدود ۸۰ درصد آب ورودی به خزر است.

علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، رودخانه ولگا را از منابع اصلی تغذیه دریای خزر خواند و گفت: ورودی این رودخانه یا ورودی جریان‌ها از دیگر کشورهای حاشیه خزر بسته شده است که پیگیر آن هستیم و تحت تأثیر کاهش بارش، افزایش تبخیر و کاهش ورودی‌هایی که وجود داشته است، تراز دریای خزر در حال کاهش است.

معصومه بنی‌هاشمی، مدیر مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر، کاهش ۲۶ سانتیمتری سطح آب خزر طی سال گذشته (۱۴۰۱) را با روند کاهشی سطح آب طی دوره حدود سی ساله مقایسه کرد و افزود: این روند کاهشی طی دو سال اخیر شدت یافته است.
مهدی نیکوکار، سرپرست اداره‌کل مهندسی سواحل و بنادر بااشاره به تأثیرگذار بودن این پدیده بر عملکرد بنادر، شهرها، روستاهای ساحلی و ابنیه‌های مهم دریایی و ساحلی شمال کشور، گفت: از آذرماه سال‌جاری مطالعات جامعی در این زمینه براساس رصد داده‌های ثبت شده از ایستگاه‌های ترازسنجی و داده‌های ماهواره‌ای، نوسانات تراز آب دریای خزر را آغاز کرده‌ایم.

در این پروژه مطالعاتی، با تدوین برنامه‌های چندساله، اثرات کاهش تراز آب دریای خزر در احجام عملیات لایروبی کانال و حوضچه بنادر، ایجاد مسیر ناوبری ایمن و مطلوب، برنامه عملیاتی درباره تقویت و تعمیرات اسکله‌ها و اجرای طرح‌های توسعه‌ای و ساخت اسکله‌های جدید مورد بررسی قرار می‌گیرد.
نیکوکار درباره پیامدهای تداوم این روند گفت: عملکرد بنادر تجاری ایران در خزر با مشکل بنیادی مواجه خواهد شد؛ بنابراین مطالعه جامع درباره پیش‌بینی بلندمدت و کوتاه‌مدت تراز آب دریای خزر و پیشگیری از اثرات کاهش تراز بر عملکرد بنادر و سازه‌های ساحلی حاشیه دریای خزر آغاز شده است.

افزایش تبخیر از سطح دریا

ذوالجودی افزایش ۴ درصدی میزان تبخیر از سطح خزر را در مقایسه با میانگین ۲۰ سال اخیر توأم با کاهش میزان بارش از دیگر عوامل تشدید کاهش تراز آب خزر دانست و گفت: کاهش تراز آب خزر در سواحل شمالی خزر بویژه روسیه و قزاقستان به‌دلیل شیب ملایم و عمق کم آب‌های ساحلی، تبعات بسیار شدیدتری داشته و بخش‌های وسیعی از سواحل آن مناطق خشک می‌شود. البته این وضعیت تاحدودی در سواحل شرق خزر در منطقه میانکاله و خلیج گرگان تا تالاب گمیشان در آب‌های ایران وجود دارد، طوری که کاهش تراز آب موجب پسروی آب در خلیج گرگان و تالاب گمیشان شده و خسارات زیست محیطی و اقتصادی ـ اجتماعی را به همراه داشته است.

بنی‌هاشمی با اشاره به وجود یک ناهماهنگی درباره رودخانه‌های شمال دریا به‌خصوص ولگا می‌گوید: میزان بارش‌ها در آن‌ها افزایش داشته، اما میزان آب‌دهی به دریا کاهشی است؛ اما احتمال دست‌کاری در روند آب‌دهی رود ولگا وجود ندارد. وی افزود: مدیریت آب، تبخیر زیاد و تغییر اقلیم از مؤلفه‌هایی است که می‌تواند روی میزان آب‌دهی رود ولگا مؤثر باشد. چرایی این امر نیاز به بررسی‌های بیشتر کارشناسی دارد. باتوجه به وجود ۱۴ سد در مسیر رود ولگا، باید بررسی شود وضعیت مخازن این سدها باتوجه به تبخیر آب و تغییر اقلیم چگونه است.

 

منبع: روزنامه ایران

برچسب ها: دریای خرز
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
روسیه برای آمریکا خط و نشان کشید روسیه برای آمریکا خط و نشان کشید
وزیر خارجه روسیه اعلام کرد مسکو در هیچ شرایطی با واشنگتن علیه پکن ائتلاف نخواهد کرد و استقلال راهبردی خود در روابط با چین را حفظ می‌کند.
چین از نسل جدید تانک بدون سرنشین خود رو نمایی کرد چین از نسل جدید تانک بدون سرنشین خود رو نمایی کرد
ارتش چین با رونمایی از تانک «تایپ ۱۰۰» که مجهز به برجک بدون سرنشین و حفاظت فعال ۳۶۰ درجه است، تعریف جدیدی از جنگ‌های زرهی ارائه کرد.
ماجرای قتل جوان ۲۷ ساله در شرق تهران ماجرای قتل جوان ۲۷ ساله در شرق تهران
جوان ۲۷ ساله‌ای در شرق تهران در جریان اختلاف عاشقانه مقابل مغازه‌ای با ضربه چاقو به گردن کشته شد؛ مظنون اصلی یک پسر ۱۸ ساله دستگیر شد.
اعتراف شوکه‌کننده پدر به قتل دختر ۲۹ ساله در مشهد اعتراف شوکه‌کننده پدر به قتل دختر ۲۹ ساله در مشهد
پدر دختری ۲۹ ساله در مشهد در اعترافات خود گفت پس از درگیری لفظی، با ضربه‌ای به دخترش باعث مرگ او شد و جسد را مثله و در بیابان رها کرد.
زلنسکی: دیدار با ترامپ می‌تواند جنگ را پایان دهد زلنسکی: دیدار با ترامپ می‌تواند جنگ را پایان دهد
رئیس‌جمهور اوکراین اعلام کرد دیدار آتی او با دونالد ترامپ می‌تواند مسیر پایان جنگ با روسیه را هموار کند و دستور کار این نشست شامل مسائل نظامی و اقتصادی است.
پزشکیان در اصفهان: ما روی طلا خوابیده‌ایم اما گرسنه‌ایم+ فیلم پزشکیان در اصفهان: ما روی طلا خوابیده‌ایم اما گرسنه‌ایم+ فیلم
رئیس‌جمهور با هدف افتتاح چند رویداد ملی و بین‌المللی وارد اصفهان شد و در جمع مدیران آموزش و پرورش کشور بر اصلاح مدیریتی، خودباوری و عمل‌گرایی تأکید کرد.
میانگین سنی تیم ملی ایران بالاتر از پیرترین تیم جام جهانی ۲۰۲۲! میانگین سنی تیم ملی ایران بالاتر از پیرترین تیم جام جهانی ۲۰۲۲!
میانگین سنی تیم ملی ایران در وضعیت نگران‌کننده در آستانه جام جهانی ۲۰۲۶ قرار گرفته است؛ وضعیتی که زنگ خطر را برای تکرار سناریوی تلخ جام جهانی گذشته به صدا درآورده است
برگزیده
یک زن رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران شد یک زن رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران شد
با انتخاب شیرین احمدنیا برای نخستین بار یک زن رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران شد. با برگزاری مجمع عمومی و انتخابات دوره دوازدهم انجمن جامعه‌شناسی ایران، اعضای جدید هیأت مدیره و بازرسان این انجمن انتخاب شدند. همچنین در نخستین جلسه رسمی هیأت مدیره، شیرین احمدنیا به عنوان رئیس انجمن انتخاب شد.
ببینید| تکنولوژی جدید برای توانبخشی به افراد، پس از سکته مغزی ببینید| تکنولوژی جدید برای توانبخشی به افراد، پس از سکته مغزی
ربات اسکلت‌ بیرونی واندرکرفت Atalante ساختهٔ شرکت فرانسوی Wandercraft یک سامانهٔ پیشرفته برای کمک به افراد دارای اختلالات حرکتی مانند سکته مغزی، آسیب نخاعی یا بیماری‌های نورولوژیک است. این ربات با حدود قیمت ۱۷۶ هزار دلار در آمریکا و اروپا عرضه شده است
سالمندی در عصر دیجیتال: از خرد کهن تا مبارزه با تنهایی سالمندی در عصر دیجیتال: از خرد کهن تا مبارزه با تنهایی
به مناسبت روز جهانی سالمندان، بررسی می شود: خرد کهن سالمندان در عصر دیجیتال چگونه با تنهایی مبارزه می‌کند؟ بررسی نیازهای عاطفی، نقش دولت‌ها، فناوری و راه‌حل‌های جهانی برای جامعه دوستدار سالمند
صفحه خبر بالای تصاویر