کد خبر: ۳۲۱۴۶
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۸

قرار است فیلترینگ به شیوه‌ای جدید اجرایی شود

روز گذشته پلیس فتا از سامانه فارز رونمایی کرد و پیشنهاد الزام نصب آن بر روی تمام تلفن‌های همراه را به شورای عالی فضای مجازی فرستاد؛ سامانه‌ای که با نصب بر روی تلفن‌های همراه و بررسی تمام اپلیکیشن‌ها اقدام به حذف بدافزار‌ها می‌کند!
قرار است فیلترینگ به شیوه‌ای جدید اجرایی شود

مخاطب 24- روز گذشته پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات فراجا (فتا)، در راستای پویش همگانی ارگان‌های دولتی برای ارائه محصولی تازه در فضای مجازی، سامانه فارز (آنتی‌ویروس ایرانی) را رونمایی کرد؛ سامانه‌ای که حتی پیشنهاد استفاده الزامی آن در تمام تلفن‌های همراه سطح کشور به شورای عالی فضای مجازی داده شده‌است.

در توضیحات معرفی این سامانه آورده شده‌است که می‌تواند هر اپلیکیشنی در موبایل را مورد بررسی قرار دهد و در خصوص مخرب بودن و یا نبودن آن اپلیکیشن تصمیم‌گیری کند؛ به عبارتی این سامانه بر روی تلفن‌های همراه مانند فیلتری عمل خواهد کرد که در خصوص وجود و یا عدم وجود یک اپلیکیشن در تلفن همراه کاربران تصمیم خواهد گرفت.

هنوز مشخص نیست که بدافزار از نظر سامانه فارز چه تعریفی دارد؛ «باید این پرسش را مطرح کرد که آیا این سامانه قرار است در راستای طرح فیلترینگ عمل کند»؛ سامانه‌ای که در فاز اجرایی نمونه موفق خارجی نداشته‌است و الزام نصب آن بر روی تمام تلفن‌های همراه در کشور با، اما و اگر‌های زیادی همراه است.

پایه‌های اعتماد عمومی را کرم خورده‌است

به عنوان مثال در وضعیتی که بنابر آمار‌های رسمی یک دهم تلفن‌های همراه بازار را انواع قاچاق آن‌ها تشکیل می‌دهند و نظارتی بر روی آن‌ها نیست، چگونه می‌خواهد نصب یک سامانه بر روی آن‌ها الزامی شود و حتی برای نصب این سامانه بر روی تمام تلفن‌های همراهی که در فروشگاه‌ها قرار دارد و از مبادی رسمی وارد کشور شده‌است باید نیروی انسانی عظیمی را به خط کرد تا این کار به سرانجام برسد.


بیشتر بخوانید


بسیج شدن مردم به صورت خودخواسته برای نصب این سامانه نیز غیرعملی به نظر می‌رسد؛ سابقه استفاده از پلتفرم‌های ایرانی و استقبال از آن‌ها حاکی از آن است که اعتماد عمومی در فضای فعلی وجود ندارد. جلب اعتماد عمومی این روز‌ها و در فضایی که سرعت انتقال اطلاعات به صورت بی‌سابقه‌ای بالا است، یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های هر دولتی است که بر سر کار است و از اهمیت بسزایی برخوردار است. از آنجا که کشور، با فقدان شفاف‌سازی اطلاعات مواجه است و خلأ منابع موثق در کشور مشهود است؛ شفافیت به حاشیه کشیده‌است، شفافیتی که پایه‌های اعتماد عمومی بر بستر آن ساخته می‌شود.

از طرف دیگر فقدان قانون نوشته‌ای چه از طرف پلیس فتا و چه از طرف شورای عالی مجازی برای رسیدگی به فضای مجازی منجر به نگرانی کاربران شده‌است؛ نگرانی مبنی بر اینکه چه سرنوشتی در انتظار داده‌هایی است که آن‌ها در این فضا رد و بدل می‌کنند.

فارز؛ تجربه دوباره یک شکست؟

شکست طرح فیلترینگ چه برای مردمی که هزینه خرید فیلترشکن به سبد هزینه‌ای آن‌ها اضافه شده‌است و چه برای نمایندگان مجلسی که از وزیر ارتباطات می‌خواهند خود بازار خرید و فروش فیلترشکن‌ها را در دست بگیرد؛ مشهود است.

آمار‌هایی که از سوی درگاه‌های آماری ارائه می‌شود، حاکی از آن است که طرح فیلترینگ نتوانسته‌است آنگونه که باید، حضور کاربران ایرانی در پلتفرم‌های فیلتر شده را کمرنگ کند و تنها باعث ایجاد بازار سیاهی برای خرید و فروش فیلترشکن‌ها شده‌است؛ در میان آمار و ارقامی که یکتانت منتشر کرده بود، سهم ۸۰ درصدی کاربرانی که در گروه‌های سنی مختلف برای ورود به شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها از فیلترشکن استفاده می‌کنند، به چشم می‌خورد. استفاده افسارگسیخته از فیلترشکن‌ها باعث شده است که بازار خرید و فروش فیلترشکن‌ها در سال ۱۴۰۱ به یک بازار ۲۵ تا ۳۰ هزار میلیارد تومانی تبدیل شود.

با خالی شدن جیب مردم و پرپول شدن جیب دلالان فیلترشکن‌ها و در راستای شکست طرح فیلترینگ حال امروز از سامانه‌ای رونمایی می‌شود که این پرسش را در ذهن کاربر ایجاد می‌کند که «آیا قرار است فیلترینگ به شیوه‌ای جدید و این بار در تلفن‌های همراه مردم صورت گیرد»؛ سامانه‌ای که به نظر نمی‌رسد بتواند در فضای امروز جامعه موفقیتی را کسب کند.

 

منبع: تابناک

آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
انفجار در دانشگاه تهران؛ یک کشته و چند زخمی انفجار در دانشگاه تهران؛ یک کشته و چند زخمی
انفجار کپسول هیدروژن در آزمایشگاه دانشکده مواد دانشگاه تهران باعث مرگ یک دانشجو و مصدومیت سه نفر دیگر شد؛ حادثه در محدوده امیرآباد رخ داد.
مهربانی در قلب آفریقا؛ تصویری متفاوت از همزیستی مسالمت آمیز+ فیلم مهربانی در قلب آفریقا؛ تصویری متفاوت از همزیستی مسالمت آمیز+ فیلم
ویدئویی تازه از آفریقا نشان می‌دهد انسان‌ها با هم مهربانی و همزیستی شگفت‌انگیزی دارند؛ لحظه‌ای که گردشگران آن را «تفریح عادی در آفریقا» توصیف می‌کنند.
استقلال این بار زیر تیغ فیفا استقلال این بار زیر تیغ فیفا
فیفا پس از شکایت منتظر محمد، هافبک سابق عراقی استقلال، این باشگاه را به دو دوره محرومیت از نقل‌وانتقالات و پرداخت ۳۰ میلیارد تومان جریمه محکوم کرد.
معاهده مشارکت راهبردی ایران و روسیه رسماً اجرایی شد معاهده مشارکت راهبردی ایران و روسیه رسماً اجرایی شد
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد معاهده مشارکت راهبردی جامع میان ایران و روسیه که در ۱۷ ژانویه ۲۰۲۵ در مسکو امضا شد، از امروز به طور رسمی اجرایی می‌شود.
استیضاح وزیر کار دولت پزشکیان کلید خورد استیضاح وزیر کار دولت پزشکیان کلید خورد
جمعی از نمایندگان مجلس با محوریت سمیه رفیعی، نماینده تهران، طرح استیضاح احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی را به دلیل ضعف مدیریتی و تهدید ثبات اقتصادی و اجتماعی کشور کلید زدند.
آمریکا در یک قدمی درگیری با روسیه آمریکا در یک قدمی درگیری با روسیه
دولت آمریکا در ادامه حمایت‌های نظامی از اوکراین، تصمیم گرفته اطلاعات دقیق درباره زیرساخت‌های انرژی در عمق خاک روسیه را در اختیار کی‌یف قرار دهد تا برای حملات موشکی دوربرد استفاده شود.
ترکیه هم به ایران خنجر زد ترکیه هم به ایران خنجر زد
همزمان با بازگشت تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران، دولت ترکیه اعلام کرد اموال و دارایی‌های ۲۰ فرد و ۱۸ نهاد ایرانی از جمله سازمان انرژی اتمی و بانک سپه را مسدود کرده است.
برگزیده
سالمندی در عصر دیجیتال: از خرد کهن تا مبارزه با تنهایی سالمندی در عصر دیجیتال: از خرد کهن تا مبارزه با تنهایی
به مناسبت روز جهانی سالمندان، بررسی می شود: خرد کهن سالمندان در عصر دیجیتال چگونه با تنهایی مبارزه می‌کند؟ بررسی نیازهای عاطفی، نقش دولت‌ها، فناوری و راه‌حل‌های جهانی برای جامعه دوستدار سالمند
فرهنگستان تصویب کرد، نامیاد معادل فارسی منشن + ویدئو فرهنگستان تصویب کرد، نامیاد معادل فارسی منشن + ویدئو
فرهنگستان زبان و ادب فارسی واژه «نامیاد» را به‌عنوان معادل فارسی «mention» تصویب کرد
به مناسبت روز جهانی بدون خودرو به مناسبت روز جهانی بدون خودرو
باید بسیار خوش‌خیال بود تا بپنداریم که شعارهایی همچون روز جهانی بدون خودرو در روند برنامه‌ریزی و مطالبه‌های شهروندی ما جای بگیرد. اگر چه برای رسالت و اهداف بزرگ باید تلاش نمود.
صفحه خبر بالای تصاویر