کد خبر: ۲۶۴۶۵
تاریخ انتشار: ۲۲ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۷

عقب‌نشینی‌های تورم‌زای دولت هم به کمک بورس نیامد

عقب‌نشینی‌های پی‌درپی دولت از مصوبات خود علاوه بر اینکه نتوانست مجددا رونق را به بازار سرمایه برگرداندُدر ماه‌های آینده آثار و تبعات تورمی قابل توجهی خواهد داشت.
عقب‌نشینی‌های تورم‌زای دولت هم به کمک بورس نیامد

مخاطب ۲۴- بررسی روند بازار سرمایه از اردیبهشت سال جاری تا کنون به خوبی نشان می دهد، که بازار سرمایه در یک رکود معنا داری فرو رفته است. بهترین نشانه برای صحت سنجی این ادعا افت محسوس ارزش معاملات است. همانطور که در نمودار زیر مشخص است ارزش معاملات از اواسط اردیبهشت ماه در یک روند نزولی مستمر از اعدادی نزدیک ۳۰ هزار میلیارد میلیارد تومان به کمتر از 4 هزار میلیارد تومان هم رسید که مشخصا نشان از خروج سرمایه مستمر دارد.

عقب نشینی‌های پی در پی دولت برای حمایت از بورس 

یکی از نکاتی که باید به آن اشاره کرد، عقب‌نشینی‌های تورم‌زای دولت از تک تک مصوباتی است که به نوعی بر فضای بازار سرمایه اثر منفی می گذاشتند. گفتنی است اخیرا وزیر اقتصاد نیز در خصوص عقب نشینی‌های پی‌در‌پی دولت برای حمایت از بازار سرمایه گفت: تاکنون ۳ ورود برای حمایت از بازار سرمایه انجام داده ایم. نخستین آن مصوبه بهمن سال ۱۴۰۰ بود که سقفی بر نوسانات نرخ خوراک که متاثر از جنگ روسیه و اوکراین قرار گرفته بود وضع شد. دومین مصوبه نیز در آبان ۱۴۰۱ با درخواست فعالین بازار به منظور حمایت از بازار سرمایه توسط دولت انجام شد و سومین مصوبه نیز مصوبه شهریور ماه امسال برای بازگشت به فرمول برای تعیین نرخ خوراک و هم‌چنین تغییرات ارزی برای نرخ مبنا ارز بود.

به بیانی دیگر، از ابتدای سال دولت با چشم‌پوشی از کسری منابع تبصره ۱۴ دست به  تغییر نرخ تسعیر برای افزایش حاشیه سود شرکت‌های پتروشیمی زد که به نوعی اقدامی جهت حمایت از بازار سرمایه نیز محسوب می شد. به نظر می رسد  در شرایطی که دولت  همه جوره سعی کرد تا بازار سرمایه را از فضای رکودی خارج کند، اما در نهایت برآوردها نشان می دهد به موفقیتی در این حوزه نرسید.

اقدامات تورم زا برای حمایت از بازار سرمایه/ بورس باز هم جان نگرفت

لازمبه ذکر است هفتۀ گذشته بود که بانک مرکزی ابلاغیه جدیدی را در خصوص تغییر نرخ تسعیر ارز مبنای محاسبه خوراک پتروشیمی‌ها و همچنین قیمت پایه این محصولات در بورس کالا از ۲۸.۵۰۰ تومان به نرخ مرکز مبادله، به‌طور رسمی ابلاغ کرد و کارشناسان مختلفی به ارائه نظرات خود و همچنین بررسی تبعات تورمی این اقدام پرداختند. 

براساس برآوردهای انجام‌شده، پس از افزایش نرخ تسعیر محاسبه قیمت پایه محصولات پتروشیمی از۲۸.۵۰۰ تومان به نرخ مرکز مبادله طلا و ارز بانک مرکزی،  ۳۷.۵۰۰ الی ۳۸.۵۰۰ تومان (افزایش ۳۰درصدی) در دسته کالاهای ملتهب شاهد افزایش ۱۴درصدی قیمت‌ها خواهیم بود، این میزان افزایش قیمت در دسته کالاهای غیرملتهب حدود ۲۴ تا ۳۰ درصد خواهد بود. بنابراین می‌توان گفت که  ابلاغیه افزایش نرخ تسعیر که ردپای سه وزارت‌خانه اقتصاد، صمت و نفت بیشتر در آن به چشم می‌خورد، در شرایطی کمک محسوسی به بازار سرمایه نکرد که طبیعتا شاهد آثار تورمی این اقدام در آینده نزدیک خواهیم بود.

به نظر می رسد در شرایطی زمزمه های رشد مجدد تورم در ماه های آینده به واسطه اقدامات اخیر دولت ( و ایجاد کسری در منابع تبصره ۱۴ ) به گوش می‌رسد، که مشخصا این اقدامات دولت برای حمایت از بازار سرمایه چندان نتیجه‌بخش نبود و نتوانست چشم‌انداز مثبتی در کوتاه مدت برای بازار سرمایه به وجود آورد.

شاید این‌طور بتوان گفت، اقدامات اخیر تیم اقتصادی دولت بازی باخت باختی بود که علاوه بر اینکه نتوانست مجددا رونق را به بازار سرمایه برگرداند، می‌تواند تبعات تورمی در ماه‌های آینده داشته باشد و روند نزولی تورم را متوقف کند.

منبع: تسنیم

آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
انگلیس پس از سفر ترامپ فلسطین را به رسمیت می‌شناسد انگلیس پس از سفر ترامپ فلسطین را به رسمیت می‌شناسد
روزنامه تایمز گزارش داد دولت انگلیس برنامه دارد پس از پایان سفر رسمی دونالد ترامپ، موجودیت کشور فلسطین را رسماً به رسمیت بشناسد.
افشاگری حولناک از جنگ اوکراین افشاگری حولناک از جنگ اوکراین
فایننشال‌تایمز گزارش داد؛ صد‌ها کودک اوکراینی در بیش از ۲۰۰ مرکز روسیه و مناطق اشغالی تحت شست‌وشوی ذهنی و آموزش‌های نظامی قرار گرفته‌اند.
اعدام بابک شهبازی به جرم جاسوسی برای موساد اعدام بابک شهبازی به جرم جاسوسی برای موساد
بابک شهبازی، پیمانکار صنعتی متهم به انتقال اطلاعات امنیتی ایران به موساد، پس از تأیید حکم در دیوان عالی کشور صبح امروز در تهران اعدام شد.
ارتش ایران از ربات جنگجوی خود رونمایی کرد + فیلم ارتش ایران از ربات جنگجوی خود رونمایی کرد + فیلم
نیروی زمینی ارتش از ربات رزمی «آریا» رونمایی کرد؛ دستگاهی ۸×۸ با پیشرانه هیبریدی، هوش مصنوعی، زره ضدگلوله و تیرباری ۷.۶۲ میلی‌متری تحت کنترل از راه دور.
هشدار جدی دانشگاه آزاد به دانشجویان مشمول سربازی هشدار جدی دانشگاه آزاد به دانشجویان مشمول سربازی
دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات اعلام کرد ادامه تحصیل دانشجویان پسر تنها با دریافت معافیت نظام وظیفه امکان‌پذیر است و در غیر این صورت با محرومیت تحصیلی روبه‌رو می‌شوند.
آغاز لیگ قهرمانان اروپا از امشب آغاز لیگ قهرمانان اروپا از امشب
فصل جدید لیگ قهرمانان اروپا با حضور ۳۶ تیم، از جمله قهرمان پاری‌سن‌ژرمن و نمایندگان قدرتمند اسپانیا، از امشب آغاز می شود و چشم‌انداز فتح قهرمانی هیجان‌انگیز خواهد بود.
ایران پیگیری حقوقی علیه آمریکا و اسرائیل را آغاز می‌کند ایران پیگیری حقوقی علیه آمریکا و اسرائیل را آغاز می‌کند
معاون حقوقی رئیس‌جمهور از اقامه دعوا علیه آمریکا و رژیم صهیونیستی در دادگاه‌های بین‌المللی و تشکیل پرونده‌های داخلی برای پیگیری خسارات جنگ اخیر خبر داد.
برگزیده
نظر معاونت عمومی وزارت صمت در خصوص سرمایه گذاری خارجی نظر معاونت عمومی وزارت صمت در خصوص سرمایه گذاری خارجی
ابراهیم شیخ در گفت‌و‌گو با مخاطب ۲۴: سرمایه‌گذاری خارجی در صنعت ایران با موانع حقوقی، بانکی و ریسک بالا روبه‌روست؛ وزارت صمت بر حل مشکلات موجود و جذب سرمایه‌های استراتژیک تمرکز دارد.
عرضه بنزین ویژه وارداتی؛ سهمیه‌های قبلی تغییر نمی‌کند عرضه بنزین ویژه وارداتی؛ سهمیه‌های قبلی تغییر نمی‌کند
بنزین سوپر از راه می‌رسد: وعده یا خیال؟ رقابت بخش خصوصی و سهمیه‌های دولتی؛ کدام یک پیروز میدان خواهد بود؟
گسترش مراودات تجاری با تاکید بر دیپلماسی اقتصادی گسترش مراودات تجاری با تاکید بر دیپلماسی اقتصادی
ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صمت در گفت‌و‌گو با مخاطب۲۴ بر لزوم استفاده ازظرفیت بریکس، اوراسیا برای گسترش مراودات تجاری تاکید نمود
صفحه خبر بالای تصاویر