مخاطب24: بررسیها نشان میدهد نرخ هر کیلوگرم شیر خام از ابتدای دهه ۹۰ تاکنون ۲۵ برابر شده و از حدود ۶۰۰ تومان به ۱۵۰۰۰ تومان افزایش یافته است. اما چرا باوجود افزایش معنادار شیرخام در سالهای اخیر علاوهبراینکه قدرت خرید افراد تحت تاثیر تورم کاهش یافته تولیدکنندگان نیز تولید را بهصرفه نمیدانند. جواب، اقتصاد دستوری است. چراکه لبنیات هم از جمله محصولاتی است که در ایران با مکانیزمی دستوری قیمتگذاری میشود. صنعتی که بیشترین سهم آن در دست بخش خصوصی است اما به واسطه همین اقتصاد دستوری، شرایط مناسبی را تجربه نمیکند. گفته میشود قیمتگذاری دستوری تولید را از مسیر اصلی خودش خارج کرده و باعث شده که تولید شرکتها به یک یا چند محصول خاص محدود شود که تنوع و کیفیتهای متفاوتی که مردم و مصرفکنندگان انتظار دارند، برآورده نمیشود.