زمانی که آبجو به طور سنتی در ظرفهای چوبی نگهداری میشد، بررسی کف موجود روی آن فرایندی برای کنترل کیفیت آن بود. برای اینکه بفهمیم یک آبجو تازه است یا نه به کف یا همان فوم آن دقت میکنیم. اگر این کف وجود داشته باشد نشان دهنده این است که آبجو همچنان حاوی دی اکسید کربن (CO2) بوده و بنابراین تازه است. اما اگر این کف وجود نداشته باشد به احتمال زیاد نوشیدنی شما کهنه خواهد بود. به طور کلی کف خوب در آبجو نشانهای از کیفیت بالای آن است. اما ویژگیهای کف آبجو چیست؟ با ما همراه باشید تا به این سوال پاسخ دهیم.
کف آبجو که با نامهای دیگری مانند beer foam و beer head نیز شناخته میشود، از حبابهای گاز موجود در آبجو تولید میشود. این گاز که دی اکسید کربن است (CO2) در حین تولید، بطری و بستهبندی آبجو، زمانی که آبجو تحت فشار قرار میگیرد و در فضایی متراکم میشود، تولید خواهد شد. این بدان معناست که وقتی آبجو باز میشود یا در لیوان ریخته میشود حبابهای گاز به سمت بالا میروند و لایهای کفآلود پر از پروتئین و مواد دیگر ایجاد میکنند. دانشمندان به این پدیده «هستهسازی» میگویند.
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، ایجاد حبابهای روی آبجو به دلیل حضور CO2 در آن است که به این فرایند عنوان هستهزایی را نسبت دادهاند. همین فرایند هستهزایی یکی از مهمترین ویژگیها برای تشخیص آبجوی خوب است. هستهزایی یک اصطلاح در علم شیمی است که به تشکیل هسته بلوری در یک محلول فوقاشباعشده میگویند. در آبجو نیز اگر بخواهید به یک کف خوب برسید حبابها بایستی به خوبی در فرایند هستهزایی از طریق عمل فیزیکی مانند پمپاژ یا روشهای دیگر شرکت کنند.
اصولا گفته میشود که وجود کف آبجو سبب میشود که این نوشیدنی جذابتر به نظر برسد. بدون وجود کف، آبجو بیجان به نظر میرسد و اغلب تمایلی برای نوشیدن آن نداریم. اما فراتر از جذابیت بصری، کف آبجو دارای مزایای مختلفی است. این کف میتواند بر تجربه شما از نوشیدن تاثیر مثبت گذاشته و بافت لذتبخشی را به آن اضافه کند. وقتی نوشیدنی از بین یک پیمانه کف به دهان شما میرسد، این حبابها از بین میروند و طعم آبجو را به درستی حس خواهید کرد.
اما وقتی از کف آبجو حرف میزنیم از چه حرف میزنیم؟ ویژگیهای فوم آبجو چیست؟
متخصصان میگویند که وجود حبابهای ریز و یکنواخت نشانهای از کیفیت بالای آبجو است. اگر این حبابها بیش از حد بزرگ باشند ممکن است نشانهای از کربناته شدن سریع یا آبجوی کم کربنات باشد. گذشته از روشهای تولید، مواد تشکیل دهنده آبجو نیز بر ظاهر، بافت و حفظ کف آبجو تاثیر میگذارد.
فوم بایستی ماندگاری داشته باشد. توانایی آبجو برای حفظ فوم برای مدت زمان مشخص، یکی از ویژگیهای اصلی آبجوی خوب است. این یک نقطه تمایز و یکی از ویژگیهای کف آبجو نسبت به کف نوشابه در نظر گرفته میشود. اگر دقت کرده باشید، حبابهای شکلگرفته در نوشابه بعد از مدت کوتاهی از بین میروند اما در مورد فوم درست آبجو اینگونه نیست. آبجوی خوب باید حدود 2 تا 5 دقیقه کف موجود روی خود را حفظ کند. البته بایستی به این نکته هم توجه داشته باشید که نوع ظرف، شیوه ریختن نوشیدنی در لیوان، دمای محیط و ... روی این ماندگاری تاثیرگذار خواهد بود.
یکی دیگر از ویژگیهای کف آبجو توری بودن یا قابلیت بند زدن آن است. در واقع الگویی از فوم که به شیشه یا لیوان میچسبد، به عنوان توری شناخته میشود. دو عامل اصلی که میزان این توری بودن را مشخص میکند، نوع آبجو و تمیز بودن لیوان است.
یکی دیگر از مشخصههای فوم درست آبجو یا همان beer head رنگ آن است. رنگ فوم بایستی به سمت سفیدی متمایل باشد. اگر بعد از سرو آبجو در لیوان کف آن را سفید و ملایم مشاهده کردید پس به احتمال زیاد کیفیت آبجو بالاست و قرار است حسابی از آن لذت ببرید.
نکته بعدی در زمینه کیفیت فوم، غلظت آن است . غلظت فوم بایستی بالا باشد به طوری که وقتی آن را مینوشید دهان شما را پرکرده و این یعنی حبابها بایستی کوچک باشند. این غلظت سبب میشود که بعد از ترکیدن حبابها در دهان شما، عطر و طعم نوشیدنی را بهتر حس کنید.
برند جوجو که همان شرکت صنایع غذایی و آشامیدنی تهران گوار است در سال 1382 تاسیس شد. این برند در سال 1388 نخستین نوشیدنیهای ماءالشعیر را تولید و به بازار عرضه کرد. این محصولات در طعمهای کلاسیک و بلک و در طعمهای استوایی، لیمویی، هلو و ... در دسترس هستند.
جوجو، با استفاده از سیستم کربناتور در دمای نزدیک به صفر، به آرامی آبجو را گازدار میکند. و هم چنین استفاده از سیستم بروئری، دانه های مالت جو و گندم مرغوب باعث ایجاد کف دارای ساختار قدرتمند و پایدار در آبجوهای جوجو می شود. به همین خاطر اگر از طرفداران آبجوهای باکیفیت هستید، پیشنهاد میکنیم که برای یک بار هم که شده جوجو را امتحان کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر و مطالعه مقالات علمی در مورد آبجو از طریق همین لینک به جوجو مگ مراجعه کنید.