کد خبر: ۱۹۹۳۳
تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۵:۵۷

کشف سیاره عجیبی که ۲ ستاره دارد

یک گروه بین‌المللی از پژوهشگران، از کشف یک سیاره غول‌پیکر گازی خبر داده‌اند که به دور دو ستاره می‌چرخد.
کشف سیاره عجیبی که ۲ ستاره دارد

کشف سیاره عجیبی که ۲ ستاره دارد

مخاطب24:«لوک اسکای‌واکر» (Luke Skywalker) شخصیت قهرمان فیلم «جنگ ستارگان» (Star Wars)، در سیاره‌ای سنگی به نام «تاتوئین» (Tatooine) در یک کهکشان بسیار دور زندگی می‌کرد که هم‌زمان به دور دو ستاره می‌چرخید و غروب مضاعف را به وجود می‌آورد. ستاره‌شناسان اکنون یک سیاره واقعی به نام «TOI-۱۳۳۸ c» کشف کرده‌اند که به دور مجموعه ستاره‌های خود می‌چرخد.

به گفته کارشناسان، TOI-۱۳۳۸ c یک غول گازی با جرم تقریبا ۶۵ برابر جرم زمین است و ۲۱۵ روز طول می‌کشد تا به دور خورشید خود بچرخد. پس از کشف «TOI-۱۳۳۸ b» در سال ۲۰۱۹، این دومین سیاره‌ای است که در این منظومه شمسی دور یافت می‌شود.

هر دو سیاره به دور ستاره خود در منظومه شمسی «TOI-۱۳۳۸» می‌چرخند که سن آن به حدود ۴.۴ میلیارد سال می‌رسد و در فاصله ۱۳۰۰ سال نوری از زمین در صورت فلکی «سه‌پایه» (Pictor) قرار دارد.

 


یک گروه بین‌المللی متشکل از کارشناسان «دانشگاه بیرمنگام» (University of Birmingham)، «دانشگاه لندن» (University of London)، «دانشگاه سنت اندروز» (University of St Andrews) و «دانشگاه کیل» (Keele University)، یافته‌های خود را در مقاله جدیدی شرح داده‌اند.

آن‌ها در مقاله خود نوشتند: ما کشف یک غول گازی را در مدار هر دو ستاره یک منظومه دوتایی در حال کسوف گزارش می‌کنیم. منظومه مورد نظر در این مقاله، دومین منظومه‌ای است که از چندین سیاره میزبانی می‌کند.

هم TOI-۱۳۳۸ b و هم TOI-۱۳۳۸ c، «سیاره ستاره دوگانه» (Circumbinary planet) هستند. این نام به سیاراتی داده می‌شود که به جای یک ستاره، به دور دو ستاره می‌چرخند. پژوهشگران می‌گویند که پیشتر، وجود سیاره‌های ستاره دوگانه هنوز به داستان‌های علمی-تخیلی محدود بود، اما در سال ۲۰۱۱ که کشف اولین سیاره ستاره دوگانه موسوم به «کپلر-۱۶بی» (Kepler-۱۶ b) اعلام شد، شرایط تغییر کرد.

به گفته ناسا، این سیاره تازه کشف‌شده، یک غول گازی محسوب می‌شود، اما TOI-۱۳۳۸ b یک غول یخی مانند سیاره نپتون است. سیاره TOI-۱۳۳۸ c از ستاره خود دورتر است و در مداری بزرگتر از مدار TOI-۱۳۳۸ b قرار دارد که توسط یک کارآموز ناسا در تابستان ۲۰۱۹ کشف شد.

سیاره‌های ستاره دوگانه به سختی در داده‌ها یافت می‌شوند، زیرا ستاره‌ها می‌توانند یکدیگر را تحت‌الشعاع قرار دهند و این امر، تشخیص دادن گذر سیاره‌ای را دشوار می‌کند. پژوهشگران در این پروژه، با استفاده از تجهیزات پیشرفته نصب‌شده روی دو تلسکوپ واقع در صحرای آتاکاما در شیلی، نسبت به اندازه‌گیری جرم سیاره اقدام کردند. اگرچه آن‌ها در انجام دادن این کار موفق نبودند، اما با کشف TOI-۱۳۳۸ c به تلاش آن‌ها پاداش داده شد.

دکتر «متیو استندینگ» (Matthew Standing)، پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: سیاره TOI-۱۳۳۸ c یک دوره مداری ۲۱۵ روزه دارد و جرم آن ۶۵ برابر بیشتر از زمین است که تقریبا پنج برابر کمتر از جرم سیاره مشتری است.

تاکنون ۱۲ منظومه شمسی ستاره دوگانه شناسایی شده‌اند، اما این دومین منظومه شمسی است که میزبان بیش از یک سیاره است. اولین نمونه، «کپلر-۴۷» (Kepler-۴۷) است که در مجموع ۱۴ سیاره را نشان می‌دهد.

سیاراتی که به دور دو ستاره می‌چرخند باید با کشش گرانشی دو ستاره مجزا مقابله کنند؛ بنابراین ممکن است در معرض خطر پرتاب شدن به فضا قرار بگیرند. وجود سیارات ستاره دوگانه، این پرسش را ایجاد می‌کند که آن‌ها در وهله اول چگونه تشکیل شده‌اند.

دکتر «لالیتا سایرام» (Lalitha Sairam)، از پژوهشگران این پروژه گفت: سیارات در قرصی از ماده در اطراف یک ستاره جوان به دنیا می‌آیند و جرم به تدریج در سیاره‌ها جمع می‌شود. قرص مواد، هر دو ستاره را در بر می‌گیرد. همان طور که هر دو ستاره به دور یکدیگر می‌چرخند، کاری مانند دست و پا زدن را انجام می‌دهند که قرص نزدیک به آن‌ها را مختل می‌کند و جلوی تشکیل شدن سیاره را می‌گیرد؛ مگر در مناطقی که ساکت و دور از منظومه دوتایی هستند.

اگرچه تنها دو سیاره در منظومه TOI-۱۳۳۸ شناسایی شده‌اند، اما امکان دارد در آینده از طریق بررسی‌های مشابهی که توسط این گروه پژوهشی صورت می‌گیرند، سیاره‌های بیشتری شناسایی شوند.

برچسب ها: کهکشان
captcha
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
اختلال دسترسی ایرانی‌ها به چت‌جی‌پی‌تی؛ کشور شما پشتیبانی نمی‌شود اختلال دسترسی ایرانی‌ها به چت‌جی‌پی‌تی؛ کشور شما پشتیبانی نمی‌شود
کاربران ایرانی از ساعاتی پیش برای ورود به اپلیکیشن چت‌جی‌پی‌تی با پیام «کشور شما پشتیبانی نمی‌شود» مواجه شده‌اند. این اختلال در شرایطی رخ داده که دسترسی به این سرویس پیش‌تر با روش‌هایی در لایه زیرساخت امکان‌پذیر بود؛ اما اکنون وضعیت دسترسی کاربران تغییر کرده است.
پرسپولیس ۳۲۰ میلیارد به استقلال بدهکار شد! پرسپولیس ۳۲۰ میلیارد به استقلال بدهکار شد!
هوشنگ نصیرزاده با تشریح پرونده تیوی بیفوما تأکید کرد بهتر است پرسپولیس و استقلال خوزستان پیش از آغاز یک دعوای حقوقی تازه به توافق برسند.
جدول لیگ برتر ایران ۱۴۰۵–۱۴۰۶؛ پیش‌بینی قهرمان و رقابت آقای گل جدول لیگ برتر ایران ۱۴۰۵–۱۴۰۶؛ پیش‌بینی قهرمان و رقابت آقای گل
رقابت در لیگ برتر ایران فصل ۱۴۰۵–۱۴۰۶ به نقطه‌ای حساس رسیده است. تیم‌های پرسپولیس، استقلال، سپاهان و تراکتور با اختلافی اندک در صدر جدول قرار دارند و هر هفته می‌تواند سرنوشت شانس قهرمانی را تغییر دهد. در این میان، نبرد مهاجمان برای عنوان آقای گل و عملکرد چشمگیر دروازه‌بان‌ها، هیجان لیگ را به اوج رسانده است.
بازنشستگان از روز بیستم ماه اعتبار خرید می‌گیرند؛ جزئیات طرح تأمین‌رفاه بازنشستگان از روز بیستم ماه اعتبار خرید می‌گیرند؛ جزئیات طرح تأمین‌رفاه
بازنشستگان و مستمری‌بگیرانی که مستمری خود را از بانک رفاه کارگران دریافت می‌کنند، می‌توانند از روز بیستم هر ماه از اعتبار خرید طرح تأمین‌رفاه استفاده کنند. این طرح شامل اعتبار تشویقی، تخفیف‌های فروشگاهی و امکان خرید اقساطی نیز می‌شود.
فوری؛ پیام جدید سید مجتبی خامنه ای منتشر شد! فوری؛ پیام جدید سید مجتبی خامنه ای منتشر شد!
رهبر انقلاب اسلامی در پیامی قهرمانی و افتخارآفرینی تیم امید کشتی آزاد در مسابقات جهانی آمریکا را به مدیران، مربیان، کشتی‌گیران غیور تیم و ملت بزرگ ایران به‌خصوص نسل جوان قهرمان میهن تبریک گفتند.
عکاس معروف ایرانی در تظاهرات فرانسه زخمی شد! عکاس معروف ایرانی در تظاهرات فرانسه زخمی شد!
آلفرد یعقوب‌زاده، عکاس سرشناس ایرانی و ثبت‌کننده لحظات تاریخی در بحران‌ها و جنگ‌های مختلف جهان، در جریان عکاسی از تظاهرات اخیر فرانسه و بر اثر وقوع انفجار زخمی شد.
فقط دو کشور در کل جهان بمب ۱۴ تنی دارند؛ ایران و ایالات متحده! فقط دو کشور در کل جهان بمب ۱۴ تنی دارند؛ ایران و ایالات متحده!
سردار نقدی: فقط دو کشور در جهان بمب ۱۴ تنی دارند: یکی از آنها جمهوری اسلامی ایران و دیگری آمریکا است
برگزیده
رگبار و رعدوبرق در راه شمال کشور؛ تهران خنک‌تر می‌شود رگبار و رعدوبرق در راه شمال کشور؛ تهران خنک‌تر می‌شود
کارشناس سازمان هواشناسی از رگبار پراکنده باران در شرق استان تهران، مازندران و ارتفاعات البرز مرکزی خبر داد.
ثبت دمای ۴۸ درجه بالای صفر در دو نقطه کشور ثبت دمای ۴۸ درجه بالای صفر در دو نقطه کشور
در روز چهارشنبه ۶ خردادماه دو نقطه در ایران رکورد گرما را شکستند. بدین ترتیب، لامرد در استان فارس و راسک در استان سیستان و بلوچستان با ثبت دمای ۴۸ درجه سانتیگراد بالای صفر رکورد گرما در از ابتدای سال ۱۴۰۵ شکستند.
وضعیت تعطیلی مدارس چه شد؟ وضعیت تعطیلی مدارس چه شد؟
برخی خانواده‌ها درخواست دارند که مدارس به صورت حضوری دایر شوند، اما وزارت آموزش‌وپرورش می‌گوید این امکان فعلاً نیست.