کد خبر: ۱۳۲۲۳
تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۹:۱۵

شروط عربستان برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل

عربستان و آمریکا در حال انجام مذاکراتی درباره خواسته ریاض در ازای عادی‌سازی روابط با اسرائیل در چارچوب «توافقنامه‌های ابراهیم» در سال ۲۰۲۰ هستند.
شروط عربستان برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل

شروط عربستان برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل

مخاطب۲۴ :‌ دو روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز و وال استریت ژورنال به نقل از برخی افراد آگاه در مذاکرات جاری میان ریاض و واشنگتن نوشتند، ریاض در ازای عادی‌سازی روابط خود با تل‌آویو، خواستار تضمین‌های امنیتی آمریکا برای خود و حمایت از توسعه برنامه‌های هسته‌ای غیرنظامی‌اش است. روزنامه وال استریت ژورنال پیش‌بینی کرد که این دو شرط مانعی در مذاکرات امضای توافقنامه باقی بماند چراکه برخی نمایندگان آمریکایی احتمالا با آن مخالفت می‌کنند و یکی از دلایلش این است که این نوع توافق موجب افزایش تنش با ایران می‌شود.

به گفته منابع وال استریت ژورنال، مساله فلسطین اهمیتی در شروط مقامات سعودی نداشته و آن‌ها آن را موضوع اصلی نمی‌دانند.

جون هانا، مشاور سابق امنیت ملی دیک چینی، معاون رئیس جمهور سابق گفت، بررسی مساله فلسطین بسیار حاشیه‌ای بود.

مسؤولان دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا و برخی مقامات سعودی بر این باور هستند که اسرائیل باید با اقداماتی متواضعانه همانند انجام مذاکرات صلح با فلسطینی‌ها موافقت کند.

این روزنامه آمریکایی در ادامه به نقل از دنیل شاپیرو، سفیر سابق آمریکا در اراضی اشغالی نوشت، عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و عربستان تسهیل آن در راستای منافع سه طرف خواهد بود، اما این به معنای آن نیست که تحقق آن آسان خواهد بود.

روزنامه نیویورک تایمز نیز به نقل از مارتین اندیک، سفیر آمریکا در اراضی اشغالی در دوره ریاست جمهوری بیل کلینتون نوشت، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل واقعا این توافقنامه را می‌خواهد و این توافق تنها با حمایت بایدن ممکن است و بایدن در تلاش است نتانیاهو را متقاعد کند که اگر تل‌آویو اجازه دهد اوضاع در کرانه باختری و قدس شرقی به هم بریزد، این توافق با سعودی‌ها هرگز به دست نخواهد آمد.

اندیک همچنین تاکید کرد که بایدن معتقد است "توافق اسرائیل-عربستان در راستای منافع آمریکا در مهار نفوذ ایران خواهد بود".

وال استریت ژورنال در ادامه نوشت، «یکی از دلایل دشواری حصول این توافق که مذاکرات بسیار جدی برای امضای آن در دست انجام هستند، این است که می‌تواند فضای سیاسی خاورمیانه را تغییر دهد چراکه به سایر کشور‌های آن که غالبا رویکرد اسلامی دارند چراغ سبزی برای قدم گذاشتن در این راه نشان می‌دهد و این امر روند تشکیل یک ائتلاف نظامی منطقه‌ای در مقابل ایران را سرعت خواهد بخشید».

با وجود دشوار بودن روند مذاکرات، این روزنامه آمریکایی به نقل از برخی مقامات آمریکایی، اسرائیلی و سعودی نوشت، حصول چنین توافقی ممکن است و به منزله پیروزی برای جو بایدن، سران عربستان و بنیامین نتانیاهو خواهد بود.

به نوشته نیویورک تایمز، مذاکرات از طرف آمریکا توسط برت مک‌گورک، هماهنگ‌کننده شورای امنیت ملی شمال آفریقا و خاورمیانه و نیز آموس هوکشتاین، معاون ارشد بایدن در امور انرژی که سال گذشته در توافق لبنان و اسرائیل برای تعیین مرز‌های دریایی میانجی بود، هدایت می‌شود.

اما این روزنامه به نقل از برخی منابع آگاه نوشت، از طرف عربستان، محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی نقش مستقیمی در مذاکرات دارد، اما مذاکره‌کننده ارشد ریما دختر بندر آل سعود، سفیر عربستان در آمریکا است.

طبق اظهارات منابع این روزنامه آمریکایی، مسؤولان سعودی در پایان سال گذشته با کارشناسانی در موسسه سیاست‌های خاور نزدیک در واشنگتن، پژوهشکده حامی رژیم صهیونیستی رایزنی کردند.

به نوشته این دو روزنامه آمریکایی، شرط اصلی ریاض در مذاکرات حمایت آمریکا از غنی‌سازی اورانیوم در پروژه هسته‌ای عربستان و پشتیبانی از آن است تا بتواند سیستم تولید سوخت هسته‌ای خود را داشته باشد و همین مساله آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها را نگران کرده چرا که احتمال دارد روزی این سیستم به ساخت سلاح هسته‌ای توسط عربستان رسیده و موجب آغاز مسابقه تسلیحاتی با ایران شود.

یوئیل گوزانسکی، پژوهشگر ویژه روابط عربستان و رژیم صهیونیستی در موسسه امنیت ملی (که دفتر آن در تل‌آویو قرار دارد) گفت، شرط هسته‌ای چالش بزرگتری برای اسرائیل است تا حدی که این سوال ایجاد می‌شود که آیا صلح با عربستان ارزش این ریسک را دارد.

برخی منابع آگاه نیز جمعه به شبکه خبری سی‌ان‌ان گفتند که عربستان به دنبال گرفتن تضمین‌های امنیتی از آمریکا و حمایت آن از برنامه هسته‌ای غیرنظامی خود به عنوان شرط عادی‌سازی روابط با اسرائیل و گرفتن تصمیمی نهایی در این خصوص است که می‌تواند شرایط سیاسی خاورمیانه را تغییر دهد.

با این وجود، بایدن به عادی‌سازی روابط میان عربستان و رژیم صهیونیستی اهمیت می‌دهد، همینطور نتانیاهو که معتقد است بهبود روابط میان دو طرف می‌تواند به «افزایش امنیت در خاورمیانه» کمک کند.

رژیم صهیونیستی و عربستان از چند سال قبل با وجود اینکه روابط دیپلماتیک رسمی با یکدیگر ندارند، بر روی ایجاد روابط غیررسمی خود تلاش می‌کنند.

بایدن جمعه مدعی شد، "هر چقدر روابط میان اسرائیل و همسایگان عرب آن بهتر شود، برای همه بهتر است".

سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا از تایید این مساله که عربستان برای گرفتن تضمین‌های امنیتی از آمریکا تلاش می‌کند، آنگونه که روزنامه وال استریت ژورنال خبر داده، خودداری کرد.

جان کربی، هماهنگ‌کننده رایزنی‌های استراتژیک در شورای امنیت ملی از دستاورد‌هایی بایدن در سفر تابستان خود به اراضی اشغالی و عربستان سخن گفت.

کربی مدعی شد: سفر رئیس جمهور به منطقه دستاورد‌های زیادی داشت و ما از تداوم این دیپلماسی حفاظت خواهیم کرد.

وزارت خارجه آمریکا از درخواست سی‌ان‌ان برای ارائه توضیحات در این خصوص خودداری کرد و سفارت رژیم صهیونیستی در واشنگتن نیز در این خصوص اظهارنظری نداشته است.

captcha
پربحث ترین ها
پرطرفدارترین ها
اخبار داغ
راه حل وزیر ارتباطات درباره اختلالات جی‌پی‌اس راه حل وزیر ارتباطات درباره اختلالات جی‌پی‌اس
سید ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، درباره اختلالات جی‌پی‌اس گفت: گزارشی را آماده کرده‌ایم، چون فقط حوزه ارتباطات متاثر از اختلالات جی‌پی‌اس نیست، در حوزه صنعت هوانوردی با این چالش به‌صورت جدی مواجه هستیم. اختلالات جی‌پی‌اس را احصا کرده‌ایم و به شورای عالی امنیت ملی منعکس کرده‌ایم و این موضوع در دستورکار قرار گرفته است
پاسخ مربی مشهور به پیشنهاد استقلال: من پرسپولیسی هستم! پاسخ مربی مشهور به پیشنهاد استقلال: من پرسپولیسی هستم!
سرمربی پیشین تیم فوتبال پرسپولیس پیشنهاد رقیب دیرینه این تیم را نپذیرفت.
پایان کار ساپینتو در استقلال، توافق انجام شد! پایان کار ساپینتو در استقلال، توافق انجام شد!
همان‌طور که طی ساعات گذشته و پس از حذف استقلال از لیگ قهرمانان آسیا شایعاتی پیرامون آینده ریکاردو ساپینتو منتشر شده بود، اکنون از این باشگاه خبر می‌رسد که سرانجام مدیران برای برکناری سرمربی پرتغالی به اجماع رسیده‌اند و او قرار است از سمت خود کنار گذاشته شود
نقش زیردریایی‌ کلاس غدیر ایران در جنگ احتمالی نقش زیردریایی‌ کلاس غدیر ایران در جنگ احتمالی
وقتی روی سطح آب بازیگران با عرشه های بزرگ و دید مستقیم و پرچم های افراشته حضور دارند ،در لایه‌ای پایین‌تر از سطح آب، جایی که نه پرچمی برافراشته است و نه نمایش قدرتی در کار، بازی دیگری در جریان است.
حادثه برای هواپیمای آموزشی اف۴ در همدان +عکس خلبان حادثه برای هواپیمای آموزشی اف۴ در همدان +عکس خلبان
یک فروند هواپیمای نیروی هوایی ارتش در حین اجرای ماموریت آموزشی شبانه در استان همدان دچار سانحه شد و یکی ازخلبانان این هواپیما به درجه رفیع شهادت نائل آمد و دیگر خلبان این هواپیما سالم است
فیلم+ بسته شدن تنگه هرمز برای چند ساعت فیلم+ بسته شدن تنگه هرمز برای چند ساعت
بسته شدن تنگه هرمز، فرمانده نیروی دریایی سپاه، امروز در رزمایش کنترل هوشمند تنگۀ هرمز برای رعایت اصول ایمنی و کشتی رانی، بخش‌هایی از تنگۀ هرمز برای چند ساعت بسته می‌شود.
ساعت کاری ادارات در ماه مبارک رمضان ساعت کاری ادارات در ماه مبارک رمضان
معاون سرمایه انسانی سازمان اداری و استخدامی کشور بخشنامه ساعات آغاز به کار ادارات در ماه مبارک رمضان را ابلاغ کرد.
برگزیده
بقائی: هیچ مذاکره‌ای با پیش داوری تحمیل شده به نتیجه نمی‌رسد بقائی: هیچ مذاکره‌ای با پیش داوری تحمیل شده به نتیجه نمی‌رسد
سخنگوی وزارت امور خارجه مبنی بر واکنش جمهوری اسلامی ایران به سخنان استیو ویتکاف که تلویحا خواهان تسلیم ایران به توافق مدنظر ایالات متحده شده بود، گفت: این نخستین بار نیست که ما با ادعا‌های ضد و نقیض مواجه می‌شویم؛ داوری را به مردم فهیم ایران، نخبگان سیاسی کشور تا خودشان درباره رویکرد مذاکراتی ایران و متقابلاً رویکرد مذاکراتی آمریکا قضاوت کنند. هیچ مذاکره‌ای که با بار و پیش‌داوری تحمیل‌شده آغاز شود، طبیعی است که به نتیجه نخواهد رسید
ترامپ: تا ده روز آینده دربار‌ی حمله به ایران تصمیم نهایی مشخص میشود ترامپ: تا ده روز آینده دربار‌ی حمله به ایران تصمیم نهایی مشخص میشود
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در نخستین نشست هیات صلح غزه در واشنگتن با بیان اینکه صلح دشوار است، ادعا کرد: باید با ایران به توافق معناداری دست یابیم.
دیدار عراقچی و گروسی + جزئیات دیدار عراقچی و گروسی + جزئیات
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی امروز در پیامی در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس از دیدار با «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران خبر داده و نوشت: «به تازگی مذاکرات فنی جامعی را با وزیر امور خارجه ایران که در تدارکات مذاکرات مهمی برای روز سه‌شنبه در ژنو است، داشتم.»