کد خبر: ۳۴۳۳۶
تاریخ انتشار: ۰۱ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۷:۴۳
درحالی‌که وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی این روز‌ها برای حل مشکل کشاورزی و ساخت‌وساز روستاییان قصد دارد زیر میز بزند، شرایط بعضی بنا‌های مهم تاریخی پایتخت ایران به دلیل سهل‌انگاری نگران‌کننده است.

مخاطب 24- مشخص نبودن شرایط نگهداری از بنا، اخبار تخریب بخشی از کاخ سعد آباد، بریدن درختان محوطه و سرقت فرش‌های تاریخی، همگی نشان می‌دهد که شرایط «کاخ تاریخی سعدآباد» نگران‌کننده است.

با اعلام خبر ارسال پرونده مفقودشدن فرش‌های تاریخی کاخ سعدآباد به دادگاه ویژه روحانیت، بار دیگر کارشناسان میراث‌فرهنگی این سوال را مطرح کردند که چرا دولت‌ها در قبال حفاظت از بنا‌های تاریخی و گنجینه‌های ملی احساس مسئولیت ندارند.

نکته مهم در اخبار مربوط به نحوه خروج فرش‌های کاخ سعدآباد، آسودگی خیال سارقان از تبعات کار خود بوده است، به نظر می‌رسد آن‌ها با دریافت مجوز‌های لازم ۴۸ قطعه فرش نفیس تاریخی را پیش چشم ماموران بخش حفاظت از کاخ خارج کرده‌اند.

سپهر خلجی، رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت ابراهیم رئیسی، با تایید ارزش تاریخی فرش‌ها گفته است: «۴۸ تخته فرش مربوط به دوره قاجار است و قابل قیمت‌گذاری نیست.»

این پرونده ۱۰ مظنون دارد و رسانه‌های نزدیک به دولت رئیسی مدعی‌اند یکی از مقامات ارشد دولت روحانی و فرزندش در این فهرست قرار دارند.

قابل‌توجه است که کاخ سعدآباد به دلیل قرارداشتن بخش‌هایی از آن زیر نظر نهاد ریاست‌جمهوری دارای یکی از سخت‌ترین لایه‌های حفاظتی است.

وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران هر دو در موضوع حفاظت امنیتی از بخش‌هایی از کاخ که در اختیار نهاد ریاست‌جمهوری است نقش دارند و حفاظت افراد و مقامات و ساختمان حافظیه کاخ که محل خروج فرش‌ها است، در اختیار سازمان اطلاعات سپاه قرار دارد که مسئول حفاظت از محل تردد سران حکومت است.

اگرچه ساختمان حافظیه در دل مجموعه کاخ سعدآباد نیست، اما ساخت آن به دهه ۷۰ باز‌می‌گردد که برای استفاده نهاد ریاست‌جمهوری ساخته شد. این موضوع باعث طرح این سوال می‌شود که فرش‌های دوره قاجار چرا باید از کاخ‌های تاریخی سعدآباد به ساختمان حافظیه انتقال یابند.

بر اساس شواهد اعلام شده، خروج فرش‌ها از مجموعه کاخ سعدآباد با یک دستگاه وانت پیش چشم ماموران حفاظت این کاخ انجام شده است.


بیشتر بخوانید


نحوه حفاظت از کاخ سعدآباد امکان انتقال پنهانی فرش‌ها را ناممکن می‌کند. همچنین با درنظرگرفتن روند اداری انتقال اموال دولتی، به‌ویژه اموال ارزشمند تاریخی، بی‌شک در نامه‌نگاری‌های مرتبط با این انتقال باید مقصد آن مشخص باشد که تا این لحظه هیچ‌کدام از مقام‌ها جزئیاتی در‌این‌باره منتشر نکرده‌اند.

فارغ از آنچه در این پرونده مطرح است و این نکته که مقام‌های عالی کدام دولت حقیقت ماجرا را بیان می‌کنند، باید این سوال را در نظر گرفت که ساختار حفاظت از دیگر گنجینه‌های ملی در موزه‌ها و اماکن تحت حفاظت ویژه تا چه حد شکننده است.

اگر ۴۸ قطعه فرش نفیس با وزن و ابعاد بالا پیش چشم ماموران بخش حفاظت کاخ سعدآباد با سخت‌ترین لایه‌های امنیتی، قابلیت بارگیری و خروج دارد، چگونه می‌توان این احتمال را مطرح نکرد که اشیایی با ابعاد کوچک‌تر طی سال‌های اخیر از این مجموعه به مقاصد نامعلوم انتقال پیدا نکرده باشند.

این پرسش یادآور وضع مجموعه‌ای از اشیا مفقود‌شده در موزه‌های ایران است که مقام‌های نظام سرقت آن‌ها را انکار کرده‌اند. اما باتوجه‌به اینکه کارشناسان میراث‌فرهنگی و جامعه به فهرست اموال ثبت‌شده در گنجینه‌ها دسترسی ندارند، امکان بررسی وجود گنجینه‌ها ناممکن است.

کاخ سعدآباد از بهمن سال ۵۷ تا امروز بار‌ها با خسارت‌های جبران‌ناپذیری مواجه شده است. هجوم افراد در سال ۵۷ و روز‌های ابتدایی استقرار جمهوری اسلامی باعث تخریب و سرقت برخی از اموال شد.

همچنین ناآگاهی نیرو‌های کمیته انقلاب اسلامی از اهمیت حفظ اموال تاریخی و ارزش بنا موجب شد که به روایت مدیران حفاظتی کاخ در آن دوران، بخش‌هایی از بنا برای ممانعت از امکان ورود افراد دستخوش تخریب و تغییر شوند.

واگذاری بخشی از بنای اصلی به نهاد ریاست‌جمهوری فرصتی بود تا این کاخ ارزشمند تاریخی از دسترسی مدیران میراث‌فرهنگی و کارشناسان این حوزه خارج شود و بیشتر به مجموعه‌ای حاکمیتی با سطح دسترسی محدود امنیتی بدل شود.

فعالیت موزه این مجموعه هم در طول سه دهه گذشته موجب نشده است کاخ سعدآباد از گزند تخریب و ویرانی و بی‌مهری‌ها در امان بماند.

بریدن درختان و تخریب گلخانه سلطنتی برای ساخت بنای جدید در این مجموعه به‌خوبی نبود نگاه مسئولیت‌پذیر تاریخی و ملی به کاخ سعدآباد را نشان می‌دهد.

کاخ تاریخی سعدآباد که بخش مهمی از وقایع تاریخ ایران را در خاطر خود دارد، مانند دیگر بنا‌های تاریخی قربانی نگاه غیرکارشناسی مدیرانی است که به‌جای نگهداری، خود تیشه بر تاریخ این سرزمین فرود آورده‌اند.

طی این سال‌ها متاسفانه در سایه نبود نظارت و حساسیت لازم، اموال متعلق به میراث ملی ایران طی یک چرخه برنامه‌ریزی‌شده ربوده یا تخریب شده‌اند و سپس به‌جای تلاش برای بازپس‌گیری آن‌ها، پرونده‌ها به موضوعی سیاسی، جناحی و امنیتی بدل شده که امکان حل‌وفصل و مشخص‌شدن تکلیف را سخت کرده است.

 

منبع: ایندپندنت فارسی

برچسب ها: کاخ سعدآباد
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
اخبار داغ
بازیگر جومونگ بعد از ۱۸ سال چه شکلی شده است؟ title
کیم سونگ سو که سال ۲۰۰۶ نقش «تسو» را در سریال جومونگ بازی کرد، اکنون ۵۲ ساله است.
گاف عجیب مجری زن صداوسیما روی آنتن title
مجری زن شبکه سلامت صداوسیما در حالی اجرا می‌کرد که میکروفونش حین اجرا افتاده بود.
چرا بدن‌درد می‌گیریم؟ title
درد عضلانی که قسمت کوچکی از بدن شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد، معمولاً به دلیل استفاده بیش از حد از آن ناحیه از بدن ایجاد می‌شود برای مثال درد بازو‌ها ناشی از بلند کردن جعبه‌ها در طول روز همچنین ممکن است یک آسیب جزئی باشد، مانند کبودی شانه پس از زمین خوردن.
سوپر گل شهاب زاهدی از فاصله ۶۵ متری! title
شهاب‌ زاهدی از میانه زمین خودی با یک شوت دیدنی به گامبا اوساکا گلزنی کرد.
فیلم آموزش الفبا توسط مرحوم سید حسن نیرزاده title
این قصه گوی پیر با لباس بلندی بر تن، کلاهی بر سر و عصایی در دست راوی نمایشی می شد که خودش، هم کارگردانی می کرد و هم به جای تک تک شخصیت های قصه به ایفای نقش ها می پرداخت
مرتب کردن خانه به روش ژاپنی‌ها title
مرتب کردن یا چیدمان خانه از آن چیزهایی است که همه ما دوست داریم بهترینش را در خانه اجرا کنیم. در این‌جا یکی از روش‌های مuروف ژاپنی به نام «کن‌ماری» را معرفی کرده‌ایم.
ترک خاک ایران برای همیشه؟ title
تصاویری از سارا صوفیانی و همسر و دخترش در فضای مجازی منتشر شده که گفته می‌شود ایران را برای همیشه ترک کردند
برگزیده
سازمان هواپیمایی کشوری: در ایران جت شخصی نداریم title
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری گفت: به طور کلی ما در ایران جت شخصی نداریم. در زمینه نخریدن جت شخصی، تقریبا کسی را نداریم که خریده باشد.
پیام تبریک رئیسی به مناسبت قهرمانی تیم ملی فوتسال در آسیا title
رئیس جمهور در پیامی با تبریک قهرمانی تیم ملی فوتسال کشورمان در آسیا تصریح کرد: از یکایک اعضای تیم ملی، مربیان، کادر فنی و سایر تلاشگران حوزه ورزش کشور برای کسب این عنوان ارزشمند، قدردانی می­‌نمایم.
صهیونیست‌ها دست از پا خطا کنند وضعیت متفاوت خواهد بود title
رئیس‌جمهور گفت: اگر رژیم صهیونیستی بار دیگر دست از پا خطا کند و تعرضی به خاک مقدس ایران کند، وضعیت متفاوت خواهد بود و معلوم نیست دیگر چیزی از این رژیم باقی بماند.
تقویت همکاری‌های قوای مسلح ایران و پاکستان عامل صلح و ثبات است title
فرمانده ارتش پاکستان در حاشیه سفر رسمی رئیس جمهوری اسلامی ایران به این کشور به دیدار آیت الله رئیسی رفت.