کد خبر: ۱۹۸۷
تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۴۰۰ - ۱۳:۰۶
رئیس مرکز تجارت جهانی در گفتگو با «مخاطب ۲۴» نبود سرمایه گذار را دلیل عدم رشد اقتصاد دانست:
تنش‌های سیاسی مانع حضور سرمایه گذاران و رشد اقتصادی می‌شود، متاسفانه در چند سال اخیر شاهد امار و رشد کم برای جذب سرمایه گذار خارجی بودیم که همین امر باعث شد اقتصاد رشد بالایی را به خود اختصاص ندهد.

مخاطب ۲۴-اقتصاد چند سالی است که دیگر آن پویایی و شادابی لازم را برای رشد اقتصادی و جذب سرمایه گذار ندارد. متاسفانه در چند سال اخیر شاهد امار و رشد کم برای جذب سرمایه گذار خارجی بودیم که همین امر باعث شد اقتصاد رشد بالایی را به خود اختصاص ندهد. به دلیل اینکه یکی از علت‌های پویایی و رشد اقتصاد صادرات و واردات است که متاسفانه مدت‌های زیادی است این اتفاق در اقتصاد ما نیفتاده است.

سرمایه‌گذاری بخشی از شاهرگ‌های اقتصادی است
در این باره «مخاطب ۲۴» با «محمدرضا سبزعلیپور» رئیس مرکز تجارت جهانی به گفت وگو پرداخته است:

خبری یکی از خبرگزاری‌ها درج شده، کاهش ۳۳ درصدی جذب سرمایه‌گذاری خارجی در دولت روحانی. ظاهراً هم طی سال‌های ۸۰ تا ۹۱ در حالی که سالانه به طور میانگین ایران ۳ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی جذب کرده که در دولت روحانی سالانه به ۲ میلیارد دلار رسیده. تحلیل شما در این باره  چیست؟

سرمایه‌گذاری، چه داخلی چه خارجی، برای اقتصاد هر کشوری جزو ضروریات و حتی بخشی از شاهرگ‌های اقتصاد به شمار می‌آید و می‌تواند از این طریق خون رسانی به بدنه اقتصاد را برعهده بگیرد. یا بهتر بگم حتی می‌تواند به عنوان شُشُ عمل کند و به این اقتصاد هوای تازه بدهد. پس ما نیاز به سرمایه‌گذاری چه داخلی و چه خارجی برای پیشرفت تولید داریم. برای موارد دیگری که در عرصه اقتصاد به هر صورت نیاز به رشد و توسعه آن‌ها وجود دارد که همه این‌ها اگر خوب رسیدگی شود و رشد کنند باعث می‌شود که مشکلات اقتصادی حل و فصل شود، نرخ بیکاری کم شود، اشتغال ایجاد شود حتی زندگی مردم و معیشت مردم بالا برود. همه این‌ها بستگی به این دارد که چقدر کشور از نظر اقتصادی توسعه پیدا کند و البته توسعه پیدا کردن نیز پول می‌خواهد. پول باید با پشتوانه باشد و بتواند در کنار خودش تکنولوژی بیاورد و بتواند در مملکت به جای اینکه ایجاد تورم کند تورم را هم خنثی کند.

امنیت اقتصادی نداریم

سرمایه‌گذاری کردن و جذب سرمایه‌گذاری خارجی فاکتور‌های خاصی را نیاز دارد و تا آن فاکتور‌ها وجود نداشته باشد سرمایه‌گذاری در هیچ کشوری اتفاق نمی‌افتد. یکی امنیت اقتصادی است جایی که می‌خواهند سرمایه‌گذار برود باید احساس کند که آنجا امن است. اگر برای سرمایه اش احساس نا امنی کند هرگز یک دلار سرمایه‌گذار خارجی به سمت آن کشور یا بازار حرکت نمی‌کند و حتی خود ایرانی‌ها هم سرمایه‌گذاری نمی‌کنند تا امنیت نداشته باشند. فاکتور بعدی، وقتی می‌خواهیم جذب سرمایه‌گذاری خارجی کنیم نرخ ارز خیلی مهم است. اگر بخواهیم سرمایه‌گذار خارجی در داخل بیاوریم باید ثبات ارزی داشته باشیم. اگر قرار باشد در کشوری چندین نرخ ارز وجود داشته باشد طرف دچار سردرگمی می‌شود و ترجیح می‌دهد سرمایه‌ایی انجام ندهد.

 دولت سیزدهم باید استراتژی پیاده کند که سرمایه گذار خارجی با اطمینان وارد میدان شود؟

البته قبل از اینکه این را پاسخ بدهم این نکته را عنوان کنم، آمار‌هایی که فرمودید در سال ۸۰ تا ۹۱ داده شده یا زمان آقای روحانی داده شده آمار‌ها را هم خیلی نمی‌شود جدی گرفت. ما در ایران دو نوع آمار داریم. یک آمار دولتی و یک آمار واقعی است. خیلی از این آمار‌هایی که داده می‌شود درست نیست. من به باورم این عدد درست نیست و این مقدار سرمایه‌گذاری خارجی جذب نمی‌شده، چون زمان آقای احمدی‌نژاد یعنی دولت نهم و دهم بدترین تحریم‌ها را ما داشتیم. سرمایه‌گذاری خارجی خیلی کم وارد ایران شدند. دلیلش هم یکی عدم ثبات نرخ ارز است و دوم وجود تحریم‌ها و نبود امنیت بین المللی است. وقتی شخص سرمایه‌گذار از طرف آمریکا یا از طرف جای دیگر تهدید می‌شود که نمی‌توانید در ایران سرمایه گذاری کنید قطعا چنین کاری را انجام نمی‌دهد به لیل اینکه منفعتش بیشتر در اروپا و امریکا هست تا ایران و دست به چنین اقدامی نمی‌زند.


بیشتر بخوانید: بازگشت ۳.۵ میلیارد دلار از منابع مسدود ایران به کشور


آقای رئیسی در دولت سیزدهم باید یک بخشی از کار را به سمت تنش‌زدایی ببرد. کشور نیاز به تنش‌زدایی دارد. کشور تا زمانی که با کشور‌های دیگر تنش دارد همیشه این وضعیت وجود خواهد داشت. بحث مذاکرات ایران و عربستان که تا به امروز خروجی قابل قبولی بوده می‌توان آینده اقتصادی خوبی را برای ما رقم بزند. همچنین بحث مذاکرات هسته‌ایی و اتحادیه اروپا اگر دولت بتواند پازل‌های خود را بخوبی بچیند می‌تواند نتیجه منطقی در این باره بگیرد.

اقتصاد ایران گره خورده به مذاکرات

وقتی مذاکرات به نتیجه برسد، وقتی درگیری و تنش نباشد مسلما بخشی از تحریم‌های ما برداشته خواهد شد که امیدوارم رفع شود نه این که تعلیق شود. تعلیق یک معنی دارد و رفع آن یک معنی دیگر. وقتی تحریم‌ها برداشته شود و راه برای خارجی‌ها باز شود قطعا تحریم‌های بانکی از بین می‌رود و می‌توانند پول را راحت از طریق بانک در ایران سرمایه گذاری کنند. در ارتباط با FATF هم مطمنا بعدا قدم‌های مثبتی برداشته خواهد شد و این تنش‌ها باعث خواهد شد که سرمایه به سمت ایران سرازیر شود و ما با خارجی‌ها بتوانیم این کار را انجام دهیم و تکنولوژی بیاوریم.

چرا شاخص‌های کلان اقتصادی کشور ما مطلوب نیست؟

اگر شاخص‌های اقتصادی ما مطلوب نیست به این دلیل است که اقتصاد ما درست کار نمی‌کند. ببینید اگر اقتصاد درست کار کند همه این‌ موارد مثل قلبی می‌ماند که نبض درست خواهد زد، مثل ساعتی  که درست کار می‌کند. شما وقت تولید چه چیزی را می‌خواهید صادر کنید؟ وقتی که روابط بانکی با دنیا بسته است چگونه می‌خواهید معاملات را با صرافی‌ها انجام دهید. وقتی سرمایه گذاری وجود ندارد معلوم است که اقتصاد خوب رشد نمی‌کند. تا زمانی که اقتصاد ما به این شکل اداره می‌شود کارخانه‌ها یکی پس از دیگری ورشکسته می‌شوند. مواد اولیه ندارد دلار نمی‌توانند به او بدهند برای ورود مواد اولیه ظرفیت تولیدش پایین می‌آید. وقتی ظرفیت تولید پایین می‌آید، روند اشتغال کاهش می یابد به جای سه شیفت یک شیفت کار می‌کنند. همه این موارد ایجاد مشکل می‌کنند.

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
اخبار داغ
کدام بیماران کاندید پیوند عضو می توانند باشند؟ title
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان با بیان این که در حال حاضر بیش از ۲۵ هزار نفر در کشور نیازمند دریافت عضو پیوندی هستند، گفت: هر سال ۶۰۰۰ تا ۸۰۰۰ عضو قابل پیوند به دلیل عدم رضایت خانواده‌های افراد دچار مرگ مغزی به خاک سپرده می‌شود.
محل های مورد جستجو پهپاد دید در شب آکینجی ترکیه title
بررسی سایت راداری فلایت ۲۴ حاکی از ورود پهپاد آکینجی (AKINCI۰۱) ترکیه که به تجهیزات دید در شب مجهز است به آسمان ایران دارد.
ویدئو| مهدی کوشکی برای بار چهارم ازدواج کرد title
مهدی کوشکی با انتشار ویدئویی از ازدواجش با محیا مهدی‌زاده بازیگر تئاتر خبر داد
عکس آسانسوری آقای مجری! title
سلفی آسانسوری ایرج طهماست با دخترش در شب تولدش
استایل آیشواریا رای سوژه خنده شد! title
استایل آیشواریا رای، بازیگر محبوب هندی در جشنواره کن سوژه خنده شده است.
توضیحات جدید قوه قضاییه درباره تتلو title
قوه قضاییه می‌گوید در جریان روند بررسی پرونده امیرحسین مقصودلو در محاکم استان تهران هیچ فردی یا افرادی به عنوان شاکی خصوصی از او شکایت نکرد و هیچ‌گونه پرونده‌ای با عنوان شاکی خصوصی برای تتلو تشکیل نشد
حکم مجازات تتلو صادر شد؟ title
حکم ‌مجازات ‌تتلو ‌از سوی قاضی دادگاه انقلاب تهران صادر شد. بر اساس این حکم، تتلو‌ به زندان و مجازات تبعی محکوم شده است.
برگزیده
بیانیه وزارت امور خارجه در خصوص سانحه بالگرد رئیس جمهور title
علیرغم شرایط نامساعد جوی و محیطی، تلاش‌ها برای رسیدن گروه‌های پُرتلاش امدادی به محل حادثه همچنان با جدیت و امیدوارانه ادامه دارد.
برگزاری جلسه فوق‌العاده دولت برای پیگیری وضعیت رئیس‌جمهور title
جلسه فوق العاده هیأت دولت به ریاست معاون اول رئیس‌جمهور به منظور بسیج همه امکانات برای پیگیری وضعیت آیت‌الله رئیسی برگزار شد.
استوری عاشقانه داماد سینمای ایران title
سپند امیرسلیمانی در تازه‌ترین استوری خود، تصویری به همراه همسرش، مونا کرمی منتشر کرد.
سازمان هواپیمایی کشوری: در ایران جت شخصی نداریم title
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری گفت: به طور کلی ما در ایران جت شخصی نداریم. در زمینه نخریدن جت شخصی، تقریبا کسی را نداریم که خریده باشد.
پیام تبریک رئیسی به مناسبت قهرمانی تیم ملی فوتسال در آسیا title
رئیس جمهور در پیامی با تبریک قهرمانی تیم ملی فوتسال کشورمان در آسیا تصریح کرد: از یکایک اعضای تیم ملی، مربیان، کادر فنی و سایر تلاشگران حوزه ورزش کشور برای کسب این عنوان ارزشمند، قدردانی می­‌نمایم.
صهیونیست‌ها دست از پا خطا کنند وضعیت متفاوت خواهد بود title
رئیس‌جمهور گفت: اگر رژیم صهیونیستی بار دیگر دست از پا خطا کند و تعرضی به خاک مقدس ایران کند، وضعیت متفاوت خواهد بود و معلوم نیست دیگر چیزی از این رژیم باقی بماند.